(((●))) Candia :: Alternativa

Ανεξάρτητος μη εμπορευματικός χώρος ενημέρωσης & αντιπληροφόρησης στην Κρήτη

Μεταναστευτικό κίνημα στην Ελλάδα σήμερα, νέοι τρόποι παρέμβασης και συλλογικής διεκδίκησης

Posted by candiaalternativa.info στο 14 Μαΐου, 2009


Διήμερη συνάντηση διοργανώνει το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης το ερχόμενο Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου με θέμα “Μεταναστευτικό κίνημα στην Ελλάδα σήμερα, νέοι τρόποι παρέμβασης και συλλογικής διεκδίκησης”.
Πρόκειται για το 1ο πανελλαδικό διήμερο προβληματισμού και δράσης για τη μετανάστευση το οποίo θα περιλαμβάνει συζητήσεις με διάφορες ομάδες, στέκια και δίκτυα υποστήριξης, συναυλία αλλά και δράσεις-παρεμβάσεις στην καθημερινότητα της πόλης των Χανίων.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο παλιό στέκι μεταναστών.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των Ελλήνων που βοηθούν το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Μάρκος Χατζησάββας, δήλωσε ότι «το φόρουμ μεταναστών πήρε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει και να οργανώσει στα Χανιά ένα διήμερο προβληματισμού και δράσης Πανελλαδικό. Το ονομάσαμε πρώτο γιατί η φιλοδοξία όλων είναι να υπάρξει και συνέχεια και να θεσμοθετηθεί».
Ο ίδιος κάλεσε «οργανώσεις και συλλόγους φιλομεταναστευτικούς από όλη την χώρα, αντιρατσιστικές συλλογικότητες, στέκια, πολίτες που ασχολούνται με το θέμα, να συζητήσουμε τις νέες συνθήκες για την μετανάστευση και νέους τρόπους συλλογικής παρέμβασης».
«Η ιδέα αυτή», όπως σημείωσε ο κ. Χατζησάββας, «γεννήθηκε μέσα στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της απεργείας πείνας και μετά από αυτή στα Χανιά, η οποία κατέληξε νικηφόρα και συμβόλισε πολλά πράγματα για τους μετανάστες σε όλη την Ελλάδα. Οι λέξεις κλειδιά που μας σπρώχνουν σε μια τέτοια συζήτηση είναι ένα νέο και διαφορετικό παράδειγμα διεκδίκησης, που χαρακτηρίζεται από την ίδια την συμμετοχή των μεταναστών στουςαγώνες τους για νομιμοποίηση και όχι διά αντιπροσώπευσης ή μέσω των Ελλήνων φίλων τους».
Παράλληλα ο κ. Χατζησάββας επισήμανε ότι «το διήμερο που θα πραγματοποιήθει 16 και 17 Μαΐου περιλαμβάνει το Σάββατο όλη την ημέρα, συζητήσεις πρωί και απόγευμα ενώ στον πρωινό κύκλο θα λάβουν μέρος άνθρωποι από όλη την Ελλάδα που έχουν προσκληθεί.
Επίσης στον απογευματινό κύκλο φιλοδοξούμε να συμμετέχουν στη συζήτηση άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, σωματεία, επιστημονικοί σύλλογοι και συνδικάτα από την πόλη μας, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι που θα μιλήσουν για το θέμα της μετανάστευσης λίγο πιο θεωρητικά για να καταλήξουμε όλοι μαζί στο τέλος των συζητήσεων του Σαββάτου σε μία συναυλία στην αυλή της Ρόζα Νέρα.
Ο κ. Χατζησάββας τόνισε, ακόμη, πως «την Κυριακή θα θέλαμε να καλέσουμε όλους τους Χανιώτες σε μία δράση στο κέντρο της πόλης, στις 11 το πρωί στο θεατράκι του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας φέρνοντας μαζί του τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, μουσική, ιδέες και διάθεση προσφοράς, για να κλείσει το διήμερό μας».
Ο κ. Χατζησάββας υπογράμμισε ότι «δημόσια κτήρια και δομές που υπάρχουν και στην πόλη μας παραμένουν έρημα και αχρησιμοποίητα για χρόνια ή κατά καιρούς και για ψηφοθυρικούς λόγους ή άλλους τάσσονται να γίνουν μουσεία κ.λπ.. Στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν ως έχουν αχρησιμοποίητα και στην χειρότερη εκποιούνται στους ιδιώτες ή κατεδαφίζονται. Οι θιγόμενοι Έλληνες και μετανάστες δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν αυτή την ιστορία μοιρολατρικά, με σκυμμένο το κεφάλι σαν αναλώσιμα προϊόντα. Επιχειρούν συμβολικά και μέσω του δικού μας διημέρου να αναδείξουν αυτό το πρόβλημα, να βγουν από το περιθώριο και μαζί με τους υπόλοιπους αλληλέγγυους εργαζόμενους των Χανίων να διεκδικήσουν μία άλλη θέση σε αυτή την κοινωνία».
«Αυτό είναι το νόημα της δράσης της Κυριακής», όπως ανέφερε ο κ. Χατζησάββας, ο οποίος παράλληλα κάλεσε «κάθε σκεπτόμενο Χανιώτη πολίτη και κάθε συλλογικότητα να στηρίξει έμπρακτα την δράση αυτή, να στηρίξει τους ανθρώπους που ζουν κρυμμένοι παράνομα σε ερείπια και σε παγκάκια, σε αντίθεση με την πολιτεία και τους τοπικούς “άρχοντες” οι οποίοι κάνουν σαν να μην τους βλέπουν».
Από την πλευρά του, το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Αμπντούλ Χάτζι δήλωσε ότι «το πρώτο πανελλαδικό διήμερο που διοργανώνει το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης γίνεται γιατί υπάρχουν νέες συνθήκες, ακόμα και βαρβαρότητα κατά των μεταναστών όπως για παράδειγμα η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα κ.λπ.. Για τον λόγο αυτό καλέσαμε σε αυτό το διήμερο ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα, να συζητήσουμε και να βρούμε νέους τρόπους παρέμβασης».
Ο ίδιος ονόμασε την δράση της Κυριακής, Κυριακή αλληλεγγύης για να βοηθηθούν οι άστεγοι και οι φτωχοί των Χανίων που έχουν γεμίσει την πόλη και κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του διημέρου που οργανώνει το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης έχει ως εξής:
Σάββατο 16 Μαΐου
10π.μ.: Συζήτηση με μεταναστευτικές κοινότητες, ομάδες και δίκτυα υποστήριξης, στέκια και κοινωνικούς χώρους στην «Οκτάβα».
5μ.μ.: Συζήτηση με νομικούς, πανεπιστημιακούςκαι συνδικαλιστές στην «Οκτάβα».
9μ.μ.: Μουσική βραδιά με θέα στην αυλή της Ρόζα- Νέρα.
Κυριακή 17 Μαΐου
10π.μ.: Δράση – παρέμβαση στην καθημερινότητα τής πόλης.
11π.μ.: Συγκέντρωση στο θεατράκι του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.
(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=33753)
.

Sorry, the comment form is closed at this time.