(((●))) Candia :: Alternativa

Ανεξάρτητος μη εμπορευματικός χώρος ενημέρωσης & αντιπληροφόρησης στην Κρήτη

Μέγαρο γραφείων στη θέση του πάρκου…

Posted by candiaalternativa.info στο Ιανουαρίου 21, 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Όταν πριν από 2 περίπου χρόνια, συμπαραστεκόμενοι σε κατοίκους της πλατείας δικαστηρίων, διαφωνήσαμε με το ξερίζωμα δέντρων για την εγκατάσταση γεφυρογερανού στο μικρό παρκάκι που γειτόνευε με το εργοτάξιο της ΑΚΤΕΡ Α.Ε., -όπου τώρα τελειώνει η κατασκευή τεράστιου μεγάρου γραφείων-αντιμετωπιστήκαμε ως στενοκέφαλοι και γραφικοί- αφού στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων είχαν δοθεί ένα σωρό εγγυήσεις πως το παρκάκι θα ξαναφτιαχτεί… (βλ. συνημμένα και το κείμενο της παρέμβασης που κάναμε -μέσω του δημοτικού συμβούλου κ. Παπαντωνάκη). Τώρα, δυστυχώς, δικαιωνόμαστε.

Και δικαιωνόμαστε γιατί στην πόλη μας οι κερδοσκόποι της οικοδομής είναι αδίστακτοι. Γιατί οι υπερασπιστές των ελεύθερων χώρων και του ελάχιστου πρασίνου είναι λίγοι και χωρίς πολιτική δύναμη. Γιατί η δημοτική αρχή υπακούει με δουλοπρέπεια στα συμφέροντα οικοδομικών εταιρειών και καταστηματαρχών.

Αυτό που έγινε – αφού ξεριζώθηκαν τα περισσότερα δέντρα, ξηλώθηκαν οι κούνιες και το παρκάκι ουσιαστικά διαλύθηκε- ήταν να κάνει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μια «πρόταση» στο Δημοτικό Συμβούλιο για «ανάπλαση» του πεζοδρομίου και του πάρκου, βασισμένη σε δική του, δωρεάν, «μελέτη» (φοβερή προσφορά!). Η πρόταση αυτή πέρασε, χωρίς κανείς χανιώτης σχεδόν να το πάρει χαμπάρι, από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων πρίν από λίγους μήνες. Και αυτό που διαμορφώνει αυτή η μελέτη, είναι ουσιαστικά η διάλυση του μικρού πάρκου με το σκόρπισμα των δέντρων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, και η -προς το συμφέρον του ιδιοκτήτη του μεγάρου- διαμόρφωση μιάς εισόδου του κτιρίου του στο σημείο εκείνο.

Στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε η τροποποίηση της μελέτης, -αυτή τη φορά για να εξυπηρετηθούν κάποιοι καταστηματάρχες- φανερώθηκε και η αντίθεση της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου στις μεθοδεύσεις αυτές (έγγραφο του κ. Στρ. Πουμπλάκη), γεγονός που έγινε προσπάθεια να αποκρυφτεί από την πλειοψηφούσα παράταξη στο Δήμο.

Καταγγέλουμε τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής, που δείχνει για άλλη μια φορά την αδιαφορία της για τους κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους πρασίνου της πόλης. Ο μόνος τρόπος να επανορθώσει στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά την άποψή μας, είναι να εγκαταλείψει τα σχέδια περί «ανάπλασης» και να επανεγκαταστήσει το συντομώτερο το πάρκο στη θέση και τις διαστάσεις που αυτό είχε, με τον ίδιο αριθμό και μέγεθος δέντρων.

ΥΓ.: Επισημαίνουμε επίσης τα δυσμενέστατα σχόλια ντόπιων και επισκεπτών όσον αφορά την αισθητική του εν λόγω κτιρίου και το απαράδεκτο της γειτνίασής του με το κτίριο της Νομαρχίας/Δικαστηρίων.

Ακολουθεί η παρέμβαση της ΟΠΧ στο Δ.Σ. στις 27.8.2007

Χανιά 27-8-07
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΚΤΕΡ Α.Ε.
Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων συζητιέται η πρόταση εγκατάστασης μεγάλου γεφυρογερανού στο μικρό χώρο πρασίνου και παιδική χαρά που βρίσκεται στην Πλατεία Δικαστηρίων, στην αρχή της οδού Παπαναστασίου (δίπλα στην πιάτσα των Ταξί), για την εξυπηρέτηση της οικοδόμησης μεγάλου κτιρίου στο διπλανό οικόπεδο-εργοτάξιο της εταιρείας «ΑΚΤΕΡ Α.Ε.».
Η εγκατάσταση του γερανού αυτού σημαίνει την κοπή 10 περίπου δέντρων (κυρίως νεραντζιές), αποξύλωση των εγκαταστάσεων της μικρής «παιδικής χαράς» και μεταφορά του περιπτέρου και του κουβούκλιου της πιάτσας. Ο ελεύθερος αυτός μικρός χώρος ουσιαστικά καταστρέφεται και αχρηστεύεται για τους πολίτες για πολλούς μήνες, για όσο δηλαδή χρονικό διάστημα κρατήσουν οι οικοδομικές εργασίες. Ηδη έχουν εκφραστεί οι διαμαρτυρίες των γειτόνων.
Πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στο ελάχιστο πράσινο που έχει η πόλη μας, -ιδιαίτερα μετά από τα τελευταία δραματικά γεγονότα των πυρκαγιών στη χώρα μας- γι αυτό και διαφωνούμε στο να δοθεί άδεια στην εγκατάσταση του γερανού, ακόμα κι αν δοθούν «εγγυήσεις» για αποκατάσταση (;;;) του πάρκου από την εταιρεία. Η εταιρεία ας βρεί άλλες τεχνικές λύσεις για την οικοδόμηση. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων να μήν δώσει την άδεια αυτή.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Στοά Βαρδινογιάννη – 1ος ορ., γρ. 13 – ΧΑΝΙΑ 73100 –
ΤΗΛ.- FAX.: 2821055341
E-mail:oikoprotchan@gmail.com, web site:
www.ecocrete.gr

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.