(((●))) Candia :: Alternativa

Ανεξάρτητος μη εμπορευματικός χώρος ενημέρωσης & αντιπληροφόρησης στην Κρήτη

31 Σχόλια to “→ Σεπτέμβρης 2010 ::Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών”

 1. Λύματα στο ρέμα Καμαράκι Ρεθύμνου said

  Οργή και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους ανθρώπους που διαμένουν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην ευρύτερη περιοχή του ρέματος Καμαράκι.
  Η δυσοσμία από τα λύματα που καταλήγουν εντός τους ρέματος και η συνύπαρξη με τα κουνούπια, τους έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία καθώς θεωρούν ότι απειλείται η υγεία η δική τους και των παιδιών τους. «Δεν μπορούμε άλλο να ζούμε με τη μυρωδιά και τα κουνούπια που προέρχονται από τα λύματα του ρέματος. Φοβόμαστε για τα παιδιά μας, τα οποία παίζουν γύρω από το ρέμα καθώς δεν υπάρχουν ελεύθερα σημεία για παιχνίδι στη γειτονιά μας» λένε κάτοικοι της περιοχής που επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας, στην προσπάθεια τους να βρεθεί λύση στο πρόβλημα τους.
  «Την κατάσταση την γνωρίζουν όλοι πολύ καλά, αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα» συμπληρώνουν οι κάτοικοι οι οποίοι από τα μπαλκόνια τους βλέπουν τα λιμνάζοντα λύματα στο ρέμα Καμαράκι.
  http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=14776&cntnt01origid=56&cntnt01returnid=39

 2. Αύξηση της ανεργίας στην Κρήτη said

  Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται η ανεργία και στην Κρήτη.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) περισσότεροι από 26.800 άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού για τον μήνα Αύγουστο. Από αυτούς 16.962 άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Κρήτης είναι η τέταρτη κατά σειρά περιφέρεια ανά την Ελλάδα με τους περισσότερους άνεργους.
  ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Μανούσος Λιονάκης την εικόνα που επικρατεί στην εργασιακή αγορά.
  Όπως αναφέρει ο ίδιος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ, τα ποσοστά ανεργίας στην Κρήτη κυμαίνονται στο 13%.
  Στα Χανιά, σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη οι άνεργοι (μαζί με τα άτομα που απασχολούνταν σε εποχικά τουριστικά επαγγέλματα) πλησιάζουν τα 8.500 για τον μήνα Αύγουστο. Τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς οι άνεργοι ήταν περίπου 5.000 άτομα.
  ‘Πρόκειται για σημαντική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας στα Χανιά. Ουσιαστικά από πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι φέτος οι άνεργοι σχεδόν διπλασιάστηκαν, αφού από τους 5.000 το 2009, φέτος τον Αύγουστο ξεπέρασαν τους 8.500. Αυτό το καλοκαίρι πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα δεν επαναπροσλήφθηκαν από τις επιχειρήσεις, ενώ οι εξειδικευμένες θέσεις ξενοδοχειακού τομέα που κατείχαν, καλύφθηκαν από μαθητές ημεδαπούς και αλλοδαπούς, επειδή είχαν «φτηνό μεροκάματο». Μάλιστα, ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμη ο Σεπτέμβρης και η τουριστική σεζόν, οι απολύσεις γίνονται σωρηδόν. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα στο Εργατικό Κέντρο και στην Επιθεώρηση Εργασίας’, τόνισε στα ‘Χ.Ν.’ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
  Ο κ. Λιονάκης έκανε λόγο για ‘δύσκολο οικονομικά χειμώνα με δεδομένο ότι τα μέτρα που προωθούνται δεν δίνουν άμεση λύση. Ο κατασκευαστικός – οικοδομικός τομέας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αφού σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ώριμο έργο για να δημοπραττηθεί. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 13,4% ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα από το 30%. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο καθώς οι άνθρωποί της εγκαταλείπουν την επαρχία και έρχονται να προστεθούν στους ανέργους των αστικών κέντρων’.
  Παράλληλα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης κατα το α’ τρίμηνο του 2010 ήταν η δεύτερη περιφέρεια μετά την Περιφέρεια Αττικής σε αύξηση στα ποσοστά ανεργίας.
  Όπως ανέφερε ο κ. Λιονάκης, ο οποίος συμμετείχε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Χερσόνησο, μετά από αίτημα των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, για να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης απαιτείται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης να υπάρξει κοινωνική προστασία για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τις μητέρες εργαζόμενες κ.ά.
  http://www.haniotika-nea.gr/53023-%20%CE%91%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82%20.html

 3. Δωρεαν προιοντα στα Συσσίτια της Σπλάντζιας στα Χανιά said

  Πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από τους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς των Χανίων, καθώς προσέφεραν μισό τόνο πορτοκάλια και μισό τόνο πατάτες, στα Συσσίτια της Σπλάντζιας. Τα προϊόντα θα μοιράζονται στο εξής στους άπορους, στα συσσίτια της περιοχής, ενώ, την ερχόμενη Τρίτη, θα προσφερθεί ένας ακόμη τόνος από τα ίδια προϊόντα.

 4. 11/10/10: Πορεία διαμαρτυρίας ασφαλισμένων της Ασπις said

  Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ασφαλισμένοι της Ασπις στο Ηράκλειο που σχεδιάζουν νέα κινητοποίηση διεκδικώντας τις αποζημίωσεις τους. Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 11 Οκτώβρη στον χώρο του κινηματογράφου Αστόρια. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του συλλόγου ζημιωθέντων της Ασπις Κωνσταντίνα Φωτοπούλου η νεα κινητοποίηση αναμένεται να ειναι ακόμα μεγαλύτερη απο την προηγούμενη καθώς τα μηνύματα συμμετοχής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

  cretalive.gr

 5. 1/10/10: Πορεία διαμαρτυρίας εργαζομένων της Κρήτης στις Κοινωνικές Δομές-ωρα 11.00 στην περιφέρεια Κρήτης said

  Πορεία διαμαρτυρίας προς την περιφέρεια Κρήτης θα πραγματοποιήσουν την 1η Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι της Κρήτης στις Κοινωνικές Δομές, ζητώντας να μπει «φρένο» στις συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας που βιώνουν.
  Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:
  «Η 1η Οκτωβρίου ημέρα για την τρίτη ηλικία την μέρα αυτή την γιορτάζουν και τιμούν τους ανθρώπου της τρίτης ηλικίας.
  Όλοι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές πανελλαδικά δράττονται της ευκαιρίας ώστε να διεκδικήσουν το μέλλον των δομών Βοήθεια στο Σπίτι και ΚΗΦΗ αλλά και να προβάλουν τα πρόβλημα που υπάρχουν μέσα στις ΔΟΜΕΣ ΑΥΤΕΣ, όπου το 80% των εξυπηρετούμενων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας είναι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.
  Κάθε δυσλειτουργία στις δομές έχει άμεσο αντίκτυπο στους εξυπηρετούμενους.
  ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒσΣ και ΚΗΦΗ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ… ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ.
  Μην περιμένουμε να έρθει κανείς άνθρωπος δυστυχισμένος να μας χτυπήσει την πόρτα. Έχουμε την υποχρέωση να πάμε εμείς σε κείνους να χτυπήσουμε την δική τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα το οικονομικό που αντιμετωπίζουν κάποιοι ηλικιωμένοι, όσο το πρόβλημα της μοναξιάς. Παρέα και αγάπη μπορούμε να τους προσφέρουμε».
  Οι εργαζόμενοι στην Κρήτη καλούνται σε Γενική Συνέλευση την 1η Οκτωβρίου 2010 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 9.30 πμ., με την λήξη αυτής θα εξακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας (ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 11.00 π.μ.) προς την περιφέρεια Κρήτης και επίδοση ψηφίσματος.
  ΖΗΤΑΜΕ:
  1. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
  2. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ, ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
  3. ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ»
  goodnet.gr

 6. Η Cosco Logistics ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο Καστελίου said

  Με δύο «ναι» και ένα «όχι» στις αποσκευές τους φθάνουν το επόμενο Σάββατο στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο και ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco Γουέι Τζιαφού.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Κίνας θα καταστήσουν σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι η Cosco έχει αποφασίσει οριστικά να συμμετάσχει μέσω της θυγατρικής της Cosco Logistics στον διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου Πεδίου και παράλληλα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι. Ταυτόχρονα όμως οι κινέζοι επίσημοι θα ξεκαθαρίσουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός εμπλέκεται στο έργο του Θριάσιου Πεδίου, όπου στην ανάδοχο κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή και την εκμετάλλευσή του θα συμμετέχει με ποσοστό 15%.

  Είναι πλέον σαφές ότι οι κινέζοι έχουν «υιοθετήσει» την Ελλάδα ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους στις αγορές της Ευρώπης, των βαλκανικών, αλλά και των παρευξείνιων χωρών, ρόλος που έχει γίνει αποδεκτός από την ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία έχει άρει τις οποίες επιφυλάξεις είχε κατά το παρελθόν για τη διείσδυση της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά.

  Στις βαλίτσες της υψηλόβαθμης κινέζικης αποστολής, στην οποία θα μετέχουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής κρατικών επιχειρήσεων, θα υπάρχει και μια σειρά άλλων οικονομικών και επιχειρηματικών φακέλων, οι οποίοι θα αφορούν όχι μόνον τον τομέα των άμεσων επενδύσεων, αλλά και τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.

  Και παράπονα. Παράλληλα όμως θα υπάρχουν και παράπονα προς την κυβέρνηση, κυρίως για το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ που οφείλει το υπουργείο Οικονομικών στην Cosco από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στο λιμάνι του Πειραιά και ο οποίος δεν έχει καταβληθεί ακόμη.

  Παρά το γεγονός ότι το «αγκάθι» αυτό στις ελληνοκινεζικές επιχειρηματικές σχέσεις έχει γίνει αντικείμενο σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έπειτα από αίτημα στελεχών της Cosco στην Ελλάδα, εν τούτοις το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

  Το υπουργείο Οικονομικών έχει ουσιαστικά παγώσει τις επιστροφές ΦΠΑ, θέτοντας ως προϋπόθεση τον προηγούμενο έλεγχό τους από τις εφορίες, και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για την Cosco, η ελληνική θυγατρική της οποίας στην Ελλάδα (ΣΕΠ Α.Ε.) έχει πραγματοποιήσει την επένδυση στον ΟΛΠ. Από την πλευρά τους οι κινέζοι υποστηρίζουν ότι η επένδυση στον ΟΛΠ έχει γίνει από μια ξένη εταιρεία και κατά συνέπεια η ΣΕΠ Α.Ε. πρέπει να εξαιρεθεί των χρονοβόρων διαδικασιών ελέγχου που ακολουθεί το υπουργείο. Το πρόβλημα που για την Cosco ισοδυναμεί με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 21 εκατ. ευρώ αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός της Κίνας με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

  Μαζί ΟΛΠ- Cosco. Κινεζικές ενστάσεις και παρατηρήσεις, άλλες ήσσονος και άλλες μείζονος σημασίας, έγιναν και για μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις που υπήρχαν στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το Θριάσιο Πεδίο. Οι πληροφορίες λένε ότι όλες οι υποδείξεις που έκαναν οι κινέζοι κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για την προκήρυξη του διαγωνισμού για το Θριάσιο Πεδίο έγιναν δεκτές.

  Η ελληνική πλευρά δείχνει να ευνοεί την ανάληψη του έργου με τη συμμετοχή του ΟΛΠ, εκτιμώντας ότι η Cosco και την απαραίτητη ρευστότητα διαθέτει για την κατασκευή του έργου, αλλά και λόγω της παρουσίας της στο λιμάνι του Πειραιά μπορεί να το διαχειριστεί αποτελεσματικότερα. Η συμμαχία της δε με τον ΟΛΠ- θα κατέβει από κοινού με τον ΟΛΠ στον διαγωνισμό (η συμμετοχή του ΟΛΠ είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν της Cosco) ενισχύει ακόμη περισσότερο τη διεκδικητική θέση της Cosco. Φυσικά στον διαγωνισμό για το Θριάσιο (η πρώτη φάση θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου) θα συμμετάσχουν και άλλα επιχειρηματικά σχήματα πέραν αυτού της Cosco- ΟΛΠ. Στο Θριάσιο θα κατασκευαστεί μια ολοκληρωμένη μονάδα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από την Ελλάδα προς τις γειτονικές αγορές και το έργο θεωρείται από τον ΟΛΠ μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για την εθνική οικονομία. Σε ό,τι αφορά την κινεζική πλευρά, το έργο στο Θριάσιο Πεδίο- ο προϋπολογισμός του οποίου θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ- είναι επίσης στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στόχου του κινεζικού ομίλου να αναδείξει τον Πειραιά σε κέντρο για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων της Cosco προς τις αγορές της Ανατολικής- Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

  Το διμερές εμπόριο. Στην ατζέντα των ελληνοκινεζικών επαφών θα τεθεί φυσικά και η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Το 2009, το εμπορικό μας έλλειμμα έναντι της Κίνας έφτασε τα 2,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αξία των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα ανήλθε το 2009 στα 2,95 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν στα 92,8 εκατ. ευρώ.
  Ενδιαφέρονται για Θριάσιο και Καστέλλι, αλλά όχι για τον ΟΣΕ

  Και 1,2 δισ. για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

  Στην ατζέντα του κινέζου Πρωθυπουργού βρίσκεται και η κατασκευή και εκμετάλλευση στη συνέχεια του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Το νέο αεροδρόμιο, εφόσον προχωρήσει η υλοποίησή του, υπολογίζεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 5,5 εκατ. επιβάτες ετησίως. Η σημασία του νέου αυτού έργου είναι πολύ μεγάλη όχι μόνο για όλη την Κρήτη, αλλά και για την εθνική μας παρουσία στις αερομεταφορές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
  http://cretalive.gr/new/8145/crete/I_Cosco_Logistics_endiaferetai_gia_to_aerodromio_Kasteliou

 7. 'Ακυρες οι πρυτανικές εκλογές του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2008 said

  Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την (από τις 2 Σεπτεμβρίου 2008) απόφαση του υπουργείου Παιδείας με την οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Αυγούστου 2008 στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών, πρύτανης είχε αναδειχθεί μέχρι το 2012 ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης και αντιπρυτάνεις ο Νικόλαος Βαρότσης και ο Μιχαήλ Πατεράκης.
  Κατόπιν της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, η εκλογή των τριών καθηγητών είναι άκυρη.
  Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο υποψήφιος πρύτανης Αναστάσιος Φίλης και οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις Νικόλαος Μαρκόπουλος και Ιωάννης Σαριδάκης.
  Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου 2008 κατά τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών στο Πολυτεχνείο Κρήτης μπήκαν στα δύο εκλογικά τμήματα κουκουλοφόροι και πήραν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια, τις σφραγίδες της εφορευτικής επιτροπής και κατέστρεψαν τους εκλογικούς καταλόγους.
  Μετά το συμβάν ο Α.Φίλης και οι συνυποψήφιοι του υπέβαλαν ένσταση στην εφορευτική επιτροπή και ζητούσαν να μη γίνει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με βάση μόνο την ομαλή ψηφοφορία που διεξήχθη στα δύο εκλογικά τμήματα στα οποία ψήφισαν τα μέλη του ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού, αλλά η ένσταση απορρίφθηκε και τα αποτελέσματα των εκλογών βασίστηκαν στις δύο κάλπες των καθηγητών.
  Το ΣτΕ έκρινε με την απόφαση 2746/2010 ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη κατά παράβαση του Ν.2083/1992, γιατί η εκλογή των πρυτανικών αρχών δεν διενεργήθηκε με τη συμμετοχή όλων των κατηγοριών των εκλεκτόρων (καθηγητών και φοιτητών).
  Ακόμη, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι «το πρυτανικό συμβούλιο και περαιτέρω η κεντρική εφορευτική επιτροπή όφειλαν, κατά την έννοια του νόμου, να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία αναδείξεως των αρχών του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος όλων των εκλεκτόρων που επιθυμούσαν να ψηφίσουν λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο νόμιμο μέτρο».

  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=762841&srv=95

 8. υποπτη πυρκαγια στην Κάνδανο Χανιαων said

  κατι υποπτο συμβαινει με την πυργαγια στην περιοχή του κανδάνου ,εκει ήθελαν να κατασκευασουν αιολικο παρκο !τυχαίο δεν νομιζω!Μακριά από κατοικημένες περιοχές και χωρίς να απειλεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχει περιορισθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε ορεινή τοποθεσία του δήμου Κανδάνου μεταξύ των οικισμών «Ανησαράκη» και «Βαμβακάδο».

  Η φωτιά σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν κατοικεί της περιοχής εκδηλώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε τρεις εστίες και επεκτάθηκε σε έκταση επτά χιλιομέτρων απειλώντας το δάσος της Κανδάνου, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν δύσκολο καθώς φυσούσαν δυνατοί άνεμοι και υπήρχε πυκνή βλάστηση..

  Την μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη, εθελοντές τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που βρίσκονται στο νησί, καθώς και δύο αεροπλάνα «Καναντέρ», η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική. Από την πυρκαγιά δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

 9. Συνελλήφθη πλανόδιος έμπορος επειδη δεν δεχτηκε να αφησει τον δημοτομπατσο να του πάρει το εμπόρευμα said

  Συνελλήφθη πλανόδιος έμπορος επειδη δεν δεχτηκε να αφησει τον δημοτομπατσο να του πάρει το εμπόρευμα και αντιστάθηκε!
  Στο νοσοκομείο κατέληξε χτες ένας δημοτικός αστυνομικός που επιχείρησε να συλλάβει έναν πλανόδιο πωλητη στο κέντρο του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ο δημοτικός αστυνομικός εντόπισε τον πλανόδιο που είχε απλώσει την…παράνομη πραμάτεια του στην πλατεία των Λιονταριών. Όταν ο υπάλληλος επιχείρησε να του πάρει την βαλίτσα που περιείχε ρολόγια ο πλανόδιος αντέδρασε βίαια χτυπώντας τον δημοτικό αστυνομικό και τραυματίζοντάς τον. Στο περιστατικό που συνέβη μπροστά στα μάτια έκπληκτων περαστικών παρενέβησαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που συνέλαβαν τον πλανόδιο πωλητή που αναμένεται να δικαστεί αύριο στο αυτόφωρο.

 10. Ξεκίνησαν οι καταλήψεις και φέτος στα σχολεία said

  Ξεκίνησαν οι καταλήψεις και φέτος στα σχολεία
  21/09/2010

  Σε κατάληψη από τους μαθητές τους βρίσκονται από χθες το πρωί το 1ο και το 2ο Γενικό Λύκειο της Ιεράπετρας. Οι καταληψίες αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τη δημιουργία πολύ μεγάλων τμημάτων έως και 28 μαθητών, θεωρώντας ότι η σύμπτυξη των τμημάτων για λόγους οικονομίας αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας της γνώσης, η οποία προσφέρεται από τους καθηγητές σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας.
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μαθητές του 1ου Λυκείου, στους οποίους συμπαρίστανται και οι γονείς τους, ενώ κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στο 2ο Λύκειο, οι μαθητές του οποίου αποφάσισαν διήμερη κατάληψη. Οι μαθητές διαμαρτύρονται επίσης και για τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Άννας Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με την οποία δε θα μπορούν οι μαθητές από φέτος να κάνουν τόσο πολλές απουσίες, μειώνοντας τον αριθμό εκείνων που θα μπορούν να δικαιολογηθούν.
  Αν μειωθεί ο αριθμός των απουσιών που θα μπορεί να δικαιολογήσει ο μαθητής, τότε υποστηρίζουν οι καταληψίες ότι οι τελειόφοιτοι της Γ’ λυκείου δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες διαβάσματος στο σπίτι και παρακολούθησης των μαθημάτων των πανελλαδικών στα φροντιστήριά τους.

  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=762143&srv=95

 11. Μειώθηκε το νερό στη λίμνη της Αγιάς Χανίων said

  Μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, για άλλη μια φορά αυτές τις ημέρες, η στάθμη στη λίμνη της Αγιάς. Η στάθμη των νερών έπεσε πολύ και παρέμεινε χαμηλή ακόμα και σήμερα μολονότι φαίνεται ότι το πρόβλημα της έλλειψης νερού έχει αμβλυνθεί.

  Μπορεί η μείωση της τουριστικής κίνησης και οι αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών να μείωσαν την κατανάλωση νερού, ωστόσο η εικόνα της λίμνης δεν ήταν καλή, αφού σε πολλά σημεία της είχε αποκαλυφθεί ο βυθός της, ειδικά κοντά στις όχθες της.

  Η μείωση της στάθμης της λίμνης έχει καταγγελθεί πολλές φορές από περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς, όπως έχουν επισημάνει, πλήττει σημαντικά τόσο τη χλωρίδα όσο και την πανίδα και κυρίως τα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη.

  cretalive.gr

 12. Οι τοπικοί φορείς ζητούν την πρώην βάση Γουρνών και το υπουργείο την ξεπουλά στην Orascom! said

  Εδώ και 17 χρόνια , από τότε που εγκατέλειψαν οι Αμερικάνοι την βάση των Γουρνών, οι τοπικοί φορείς ζητούν την έκταση των 700 και πλέον στρεμμάτων για να την αξιοποιήσουν, αλλά δεν έγινε τίποτα! Πλην κάποιων μικρών εκτάσεων και παρεμβάσεων το φιλέτο αυτό έμεινε αναξιοποίητο και τώρα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να το ξεπουλήσει σε εταιρεία αραβικών συμφερόντων!

  Πρόκειται για την εταιρεία Orascom στελέχη της οποίας ήρθαν την περασμένη εβδομάδα στις Γούρνες μαζί με επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών για να…εκτιμήσουν την έκταση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες! Μάλιστα όπως επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ της ‘Καθημερινής’ οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πάρα πολύ καθώς το ελληνικό Δημόσιο φέρεται…δυσαρεστημένο που δεν έχει προχωρήσει τίποτα- με ευθύνη λέει των ντόπιων ! Ωστόσο, το θέμα είναι ότι παρότι ο δήμος Γουβών, η νομαρχία και άλλοι φορείς ζητούν εδώ και τόσα χρόνια την έκταση η ΚΕΔ ασχολείτο με το…Βατοπέδιο…
  Η Orascom έχει στόχο να κάνει μια επένδυση της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ με ξενοδοχεία, εστιατόρια, καζίνο και να δίνει τα σχετικά ποσοστά στο κράτος.

  Πρόκειται για την Orascom, που ανήκει κατά 55% στην οικογένεια του Αιγύπτιου επιχειρηματία Σαουίρις και το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε πριν από μερικούς μήνες, όταν οι Orascom και Qatar Holding ζήτησαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαθέσιμη προς αξιοποίηση ακίνητη περιουσία. Οι εταιρείες είχαν ήδη προεπιλέξει τις περιοχές του ενδιαφέροντος και τις δραστηριότητες που θα ήθελαν να αναπτύξουν. Η ΚΕΔ έδωσε στοιχεία για τις συγκεκριμένες περιοχές και εναλλακτικές προτάσεις. Στη συνέχεια οι Orascom και Qatar ζήτησαν χάρτες, δορυφορικές απεικονίσεις, τοπογραφικά, χρήσεις γης, αντικειμενικές αξίες και τη νομική κατάσταση συγκεκριμένων εκτάσεων.
  Η ανταλλαγή εγγράφων συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τα οποία προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές δεν είναι διατεθειμένες να επενδύσουν κάτω από 500 εκατ. ευρώ για κάθε project, διότι δεν τους συμφέρει αφού δεν προκύπτουν οι οικονομίες κλίμακος που επιθυμούν. Με άλλα λόγια, ή θα επενδύσουν μεγάλα ποσά ή τίποτα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι εταιρείες τέτοιου μεγέθους συνήθως επιλέγουν πάνω από μία τοποθεσία (project) σε μία αγορά.

  Εκεί υπάρχει μία έκταση 738 στρεμμάτων (πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών) που προορίζεται επίσης για τουριστική αξιοποίηση. Επίσης, στην ίδια περιοχή υπάρχει μία άλλη έκταση 450 στρεμμάτων για αξιοποίηση μέσω εξεύρεσης επενδυτή μακροχρόνιας μίσθωσης, αλλά με συμμετοχή των τοπικών φορέων στα έσοδα.

  Ο όμιλος της Orascom, με ενεργητικό άνω των 12 δισ. δολαρίων, έχει τέσσερις κλάδους: τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, ξενοδοχεία – τουρισμός και πληροφορική. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζει μία πόλη στο Andermatt της Ελβετίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.440 μέτρων. Επίσης, έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Ομάν, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

  cretalive.gr

 13. εντός του έτους οι προσφορές για το αεροδρόμιο Καστελίου said

  Ρέππας: εντός του έτους οι προσφορές για το αεροδρόμιο Καστελίου

  Με αιχμή την κριτική βουλευτών της ΝΔ περί «παγώματος» από την κυβέρνηση σημαντικών έργων που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππας, κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία μεταξύ αυτών για την πρόοδο των εν εξελίξει έργων, εκείνων που είχαν προβλήματα λόγω λανθασμένου σχεδιασμού, ανωριμότητας, έλλειψης χρηματοδότησής τους και καταλόγισε με την σειρά του στην ΝΔ ότι παρέδωσε έργα που κατά κανόνα πάσχουν.

  Αναφορικά με το νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου τόνισε πως χρειάστηκε να δοθεί παράταση ώστε να διερευνηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης το Δημόσιο, να επιλυθούν θέματα λειτουργίας του αεροδρομίου, θέματα προμήθειας τοποθέτησης και λειτουργίας του εξοπλισμού αεροναυτιλίας, αλλά «όλα αυτά διευθετήθηκαν και οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο αναμένεται να υποβληθούν εντός του έτους».

  Ως παράδειγμα επικαλέστηκε το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, για το οποίο «παρά το ότι δεν έπεσε ούτε μία σφυριά, το κράτος καλείται τώρα να πληρώσει 68 εκ. ευρώ».

  Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το υπουργείο εξετάζει την περίπτωση να υποβάλλει στο ΣτΕ αίτηση μερικής ανάκλησης της απόφασης για την αναστολή της εκτέλεσης του έργου για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.

  Για την επέκταση του Λιμένα της Ηγουμενίτσας (Γ1 Φάση) προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ,ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται η δημοπράτηση εντός του 2010.

  Κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Ν.Δ. (Μ. Χαλκίδη, Ευ. Στυλιανίδη, Ν. Λέγκα, Αθ. Μπούρα, Αθ. Δαβάκη κ.α.) οι οποίοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να καταστήσει την Ελλάδα «εξαίρεση» μεταξύ των χωρών που αξιοποιούν τα δημόσια έργα ως μοχλό ανάπτυξης ακυρώνοντας ουσιαστικά το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας», ο Δ. Ρέππας παρέδωσε πίνακα σύμφωνα με τον οποίο η πρόοδος των μεγάλων έργων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου συγκριτικά με τον αντίστοιχο περισυνό μήνα είναι:

  – Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας 13% (από 4%)

  – Ολυμπία Οδός ΠΑΘΕ: Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα και Ιονία Οδός: Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα 17% (από6%)

  – Ιόνια Οδός: Αντίρριο – Ιωάννινα, ΠΑΘΕ: Αθήνα (Α/Κ Μεταμόρφωσης) – Μαλιακός (Σκάρφεια) Σχηματάρι – Χαλκίδα 24% (από 13%)

  – ΠΑΘΕ: Μαλιακός Κλειδί 52% (από 30%)

  Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι μέχρι τέλος του 2010 δημοπρατούνται νέα έργα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ και εντός του 2011 δημοπρατούνται έργα προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Επανέλαβε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή των δημοσίων Έργων, ώστε να γίνει αυτό πιο διαφανές, δίκαιο, αποτελεσματικό και αποδοτικό.

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι η ΝΔ σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης προχώρησε σε δημόσια έργα ύψους 19 δις, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε διπλάσιο χρονικό διάστημα -τη δεκαετία 1993-2003- έκανε έργα μόλις 10 δις ευρώ.

  Απαντώντας δε ο κ. Ρέππας στις κατηγορίες ότι δεν πληρώνονται οι εργοληπτικές εταιρείες για έργα που εκτελούν, ανέφερε ότι έχουν εξοφληθεί στις εργοληπτικές εταιρείες 1 δισ. 200 εκατ ευρώ από τα δύο περίπου δισ. οφειλές που άφησε η ΝΔ, ενώ επιχειρείται γενικότερο νοικοκύρεμα.

  cretalive.gr

 14. ΠΡΟΚΛΗΣΗ : Ετοιμάζουν (δήθεν) το αεροδρόμιο Καστελίου και δίνουν 1,7 εκατ. για τις...τουαλέτες του 'Καζαντζάκης'! said

  Από την μία λένε ότι σύντομα θα γίνει το αεροδρόμιο Καστελίου και από την άλλη το ελληνικό Δημόσιο σπαταλά το ποσό των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για τις…τουαλέτες του αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκης στο Ηράκλειο! Ναι, είναι απίστευτο, αλλά αληθινό: όπως αποκαλύπτει σήμερα το CRETALIVE ή έχουν αποφασίσει να πετάξουν λεφτά ή μάλλον δεν βλέπουν και πολύ ζεστά το Καστέλι…Και μάλλον συμβαίνει το πρώτο διότι δεν ξέρει η Δεξιά τι ποιεί..η Αριστερά
  Ο διαγωνισμός για τις…τουαλέτες προβλέπει μεταξύ άλλων:
  -Ποσό 642 χιλιάδες ευρώ για οικοδομικές εργασίες
  -ποσό 294 χιλιάδες ευρώ για ηλεκτρομηχανολογικά
  -ποσό 1,2 εκατ ευρώ για συνολική δαπάνη εργασιών
  -ποσό 179 χιλιάδες ευρώ για απρόβλεπτα
  -ποσό 322 χιλιάδες για απρόβλεπτα
  Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου και βεβαίως θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις!

  http://cretalive.gr/new/7241/crete/PROKLISI__Etoimazoun_%28dithen%29_to_aerodromio_Kasteliou_kai_dinoun_1,7_ekat._gia_tis…toualetes_tou_Kazantzakis

 15. μολυσμενα τα νερα στο χωριό Λούκια του δήμου Γόρτυνας Ηρακλειου said

  Κλίμα ανησυχίας και έντονου προβληματισμού προκαλεί στο χωριό Λούκια του δήμου Γόρτυνας η ποιότητα του νερού που καταναλώνουν οι λιγοστοί κάτοικοι. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον «Αντίλαλο της Μεσαράς», τα σπίτια του χωριού παίρνουν νερό από μια δεξαμενή που βρίσκεται έξω από το χωριό, η οποία – όπως καταγγέλλει ο επιμορφωτικός σύλλογος της περιοχής- είναι εκτεθειμένη, δεν έχει ποτέ καθαριστεί και το νερό που τρέχει από τις βρύσες έχει κόκκινο χρώμα!
  Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνει ότι η δεξαμενή για την υδροδότηση του χωριού είναι απόλυτα εκτεθειμένη αφού έχει ένα άνοιγμα διαστάσεων 1Χ1, προκειμένου να περνά η σωλήνα που δίνει νερό ωστόσο το άνοιγμα αυτό, αφήνει το περιθώριο να γλιστρήσει μέσα στο νερό του υδραγωγείου ακόμα και ζωύφια ή τρωκτικά! Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία ο σύλλογος και οι κάτοικοι είχαν ενημερώσει το δήμο για το θέμα του καθαρισμού της δεξαμενής εδώ και πολύ καιρό.
  Ο πρόεδρος του συλλόγου προσθέτει ακόμη ότι ο δήμος δεν απάντησε και δεν αντέδρασε στην επιστολή κι έτσι ο σύλλογος συνέταξε την επιστολή καταγγελία προς τη διεύθυνση δημόσιας υγείας της νομαρχίας Ηρακλείου ενώ φρόντισε να σταλούν παντού και μπουκάλια με δείγματα του νερού που φτάνει στα σπίτια των κατοίκων.
  Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Δαριβιαννάκης απαντώντας στις καταγγελίες των κατοίκων της μικρής κοινότητας για τον καθαρισμό της δεξαμενής, τονίζει ότι έπειτα από συνάντηση που είχε γίνει, είχαν αναλάβει τον καθαρισμό οι ίδιοι οι κάτοικοι και τον λογαριασμό θα τον πλήρωνε ο δήμος. Μάλιστα, ο κ. Δαριβιανάκης εκφράζει και την απορία «Μήπως λόγω της προεκλογικής περιόδου,επιχειρείται από διάφορους κύκλους να τον πλήξουν»
  cretalive.gr

 16. ΑΘΩΟΣ Ο ΠΑΛΛΙΚΑΡΗΣ said

  Ο γνωστος πρυτανης που ειχε απειλησει με εκκενωση την καταληψη ευαγγελισμου και στον οποίο είχε ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος,ειναι αθωος!!!Απαλλακτικό είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης για τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Παλλήκαρη, στον οποίο είχε ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με αφορμή καταγγελίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση του ΒΕΜΜΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με επίκεντρο τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων. Το Συμβούλιο Εφετών έκανε ομοφώνως δεκτή την πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα, αποφασίζοντας να μην ασκηθούν διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων και επομένως να μην παραπεμφθούν σε δίκη.

 17. ΔΙ.ΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ said

  Ομάδα ΔΙ.ΑΣ και στα χωρια της μεσαρας Ηρακλειου .Μετα απο τις πόλεις τωρα και στα χωρια ερχονται οι μπατσοδιας ακολουθει αρθο απο τοπικη εφημεριδα : Λύση στο πρόβλημα της έξαρσης της εγκληματικότητας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, φαίνεται πως έχει βρει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δεν είναι άλλη από τη δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ σύμφωνα με την εφημερίδα «Αντίλαλος της Μεσαράς».
  Η ομάδα ΔΙΑΣ αποτελεί, ουσιαστικά, την αστυνόμευση με μηχανές και ήδη εφαρμόζεται με θετικά αποτελέσματα στις μεγάλες πόλεις της χώρας που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα εγκληματικότητας κια η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας απαιτείται να είναι γρήγορη, άμεση κια αποτελεσματική.
  Με τον τρόπο αυτό η ελληνική αστυνομία ενισχύει τους τελευταίους μήνες το αίσθημα ασφάλειας του Έλληνα πολίτη και αυτό φαίνεται ότι αποφάσισε να το εφαρμόσει κια στην περιοχή της Μεσαράς που τους τελευταίους μήνες η εγκληματικότητα παρουσιάζει έξαρση!
  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηγεσία του σώματος, κεντρικά, μελετά πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν στην περιοχή της Μεσαράς 4 ομάδες δυκικλιστών που θα αποτελούνται η κάθε μία από 4 άτομα. Συνολικά, για τη δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ στην ευρύτερη περιοχή, θα χρησιμοποιηθούν 16 αστυνομικοί.
  Οι αστυνομικοί αυτοί που θα τοποθετηθούν στη νέα υπηρεσία, η οποία θα ενισχύσει την αστυνόμευση του κάμπου, θα έρθουν απο την Αθήνα με τις μεταθέσεις που θα γίνουν στην Αστυνομική Διεύθυνση του νομού. Ο νομός Ηρακλείου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ενισχυθεί με 36 συνολικά αστυνομικούς από τις σχολές του σώματος και οι 16 απο αυτούς αναμένεται να έρθουν στη Μεσαρά.
  Ήδη, η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται στη διαδικασία της προετοιμασίας για τη δημιουργία της ομάδας ενώ αναμένεται και ο απαιτούμενος εξοπλισμός

 18. Σχεδίαζαν...ιδιωτική πολεοδόμηση δίπλα στα δασικά του Ελαφονησίου Χανίων said

  Ανατροπές και οσμή σκανδάλου έφερε η έρευνα που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υπόθεση στο Στόμιο Ινναχωρίου (δίπλα στο πανέμορφο Ελαφονήσι) για την οποία το CRETALIVEέγραψε επανειλημμένως. Η κόντρα που ξέσπασε ,με αφορμή την καθυστέρηση του ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής , μεταξύ δήμου Ινναχωρίου και Περιφέρειας Κρήτης προκάλεσε εκατέρωθεν καταγγελίες, με κυριότερη ότι ο περιφερειάρχης εξυπηρετούσε συμφέροντα, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται τώρα εντελώς διαφορετικά! Η διαμάχη και οι εκατέρωθεν βολές οδήγησαν σε ενδελεχή έλεγχο των αποφάσεων και των στοιχείων από τις δασικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες των υπουργείων απ ‘όπου αποδείχθηκε ότι πίσω από τις μελέτες και τα προτεινόμενα σχέδια υπάρχει μεγάλη διαπλοκή και κυρίως συμφέροντα που προσπαθούν να προχωρήσουν σε δόμηση μιας καθαρά δασικής περιοχής!
  Η επίσημη πράξη χαρακτηρισμού από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων για τα 2.500 στρέμματα στο Στόμιο (όπως φαίνεται στον χάρτη) απέδειξε ότι η έκταση είναι δασική και μέσα σε αυτή θέλουν να κάνουν ιδιωτική πολεοδόμηση με πρόφαση το ΣΧΟΟΑΠ!
  Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τα όσα είχαν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας και δόθηκε εντολή στην Περιφέρεια Κρήτης- είναι τώρα υποχρεωμένη έτσι κι αλλιώς- όχι μόνο να μην στείλει το ΣΧΟΟΑΠ στο αρμόδιο συμβούλιο χωροταξίας, αλλά και να το…επιστρέψει ως απαράδεκτο στους μελετητές που προβλέεπουν ΠΕΡΠΟ και οικιστική ανάπτυξη μέσα στη δασική περιοχή. Μέχρι τώρα η Περιφέρεια δεν έφερνε το θέμα στο συμβούλιο λόγω της έλλειψης γεωλογικής μελέτης και το γεγονός αυτό είχε εξοργίσει το δήμο που έκανε λόγο για…καταστροφή του Ελφανονησίου!
  Ωστόσο, τα νέα στοιχεία που μέχρι τώρα κάποιοι επιμελώς απέκρυπταν ανατρέπουν τη…βιτρίνα της υπόθεσης και δείχνουν ότι υπάρχει έντονο και διαπλεκόμενο παρασκήνιο. Και πιο συγκεκριμένα. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι:
  -Η περιοχή που ζητήθηκε το ΣΧΟΟΑΠ δεν έχει καμία σχέση με το Ελαφονήσι το οποίο απέχει πάνω από 10 χιλιόμετρα από το Στόμιο. Κάποιοι όμως το χρησιμοποίησαν για να περάσουν τις δικές τους θέσεις.
  -Το 95 % της έκτασης που προτείνεται στο ΣΧΟΟΑΠ είναι δασική που μάλιστα φαίνεται με γυμνό μάτι!
  -Δεν έχει σχέση η περιοχή με γεωργική έκταση αφού εκεί είναι μονο 3 θερμοκήπια και όλα τα άλλα είναι πεύκη!
  Αλλά το…λαβράκι της υπόθεσης βρίσκεται αλλού: Εκεί δίπλα έχουν αγοραστεί μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις οι οποίες έχουν τώρα πωληθεί σε Κύπριους επιχειρηματίες, ενώ έχει κατασκευαστεί μια λιμνοδεξαμενή η οποία κόστισε εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο και…δεν εξυπηρετεί τίποτα! Έγινε ένα τόσο μεγάλο έργο για να…ποτίζουν τρία θερμοκήπια; Ή μήπως αυτή η ιστορία σχετίζεται με την αιτούμενη λιμνοδεξαμενή του Έλους και τα όσα λέγονται για…υβριδικό που ετοιμάζει συγκεκριμένη εταιρεία;
  Η έρευνα του υπουργείου Περιβάλλοντος και των άλλων αρχών (αναμένεται τώρα να εμπλακούν και οι επιθεωρητές της διοίκησης) γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες σε πολλά επίπεδα. Ελέγχονται όλες οι αποφάσεις, όλοι όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στην περιοχή, ποιοι έχουν αγοράσει και ποιοι έχουν πωλήσει. Μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα σε μια από τις ωραιότερες περιοχές του νησιού που βρίσκεται κοντά στο Ελαφονήσι , στην Παλαιοχωρα και στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού.
  Η όλη υπόθεση ξεκίνησε όταν ο δήμος Ινναχωρίου είχε στείλει το ΣΧΟΟΑΠ στην Περιφέρεια Κρήτης για να περάσει από το αρμόδιο συμβούλιο. Η μελέτη Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων για την περιοχή του Στομίου αρχικά μπλοκαρίστηκε από κάποιο ιδιώτη(που είχε δημιουργήσει άλλα προβλήματα στην περιοχή) ο οποίο ήθελε να κάνει λατομείο γύψου στην περιοχή. Αλλά από εκεί άρχισε και η έρευνα της Περιφέρειας και των λοιπών αρχών που έδειξε ότι δεν υπήρχε γεωλογική μελέτη. Λεπτομέρεια μεν, αλλά…σημαντική διότι στη γεωλογική μελέτη θα φαινόταν ότι υπήρχε γύψος στην περιοχή που δεν συνάδει με οικιστική ανάπτυξη και το ΠΕΡΠΟ που ζητούσε ο δήμος! Αλλά η γεωλογική μελέτη έφερε…γκρίνια, η γκρίνια την ένταση και αυτή πιο…λεπτομερειακό έλεγχο που έφερε στο φως…δασικές εκτάσεις, αλλά και αγορές χωραφιών που φαίνεται ότι προορίζονται για…σούπερ δόμηση!
  Στην άγρια κόντρα με το δήμο Ινναχωρίου ο περιφερειάρχης είχε απαντήσει ότι η καθυστέρηση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων δεν είχε να κάνει με το Ελαφονήσι, αλλά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται και είναι νόμιμες. Και έλεγε ότι οι εκτιμήσεις, αφορούν σε χώρους και ζητήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, ούτε καν οπτική, με την ασπίδα προστασίας του Ελαφονησίου» αλλά τότε δεν άκουγε κανένας! Οι πάντες μιλούσαν για το…Ελαφονήσι, αλλά δεν μιλούσαν για το…φιλέτο!
  «Είναι απολύτως ανακριβές , έλεγε στην απάντησή του ο περιφερειάρχης, ότι οι Υπηρεσίες μου και εγώ προσωπικά καθυστερούμε την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου από τον Φεβρουάριο του 2010. Από το νόμο και με σαφείς εγκυκλίους και οδηγίες του ΥΠΕΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε γεωλογική μελέτη της περιοχής, η οποία μελέτη πρέπει να έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη γεωλογική μελέτη έχουμε ζητήσει σε όλα τα ΣΧΟΟΑΠ άλλων Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που έχουμε μέχρι σήμερα εγκρίνει.
  Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί. Αρνούνται. Προφανώς έχουν τους λόγους τους. Δεν μας αφορούν. Πάντως, πρέπει να είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, ότι σπίτια και άλλα οικοδομήματα δεν κτίζονται, ούτε πάνω σε γύψο, ούτε μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, που προστατεύονται από το Σύνταγμα.
  Από τους φωνασκούντες, επιχειρείται η μεθοδευμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ισχυρίζονται ότι η δήθεν (και τελικώς ανύπαρκτη) καθυστέρηση της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου έχει σαν στόχο το Ελαφονήσι. Τίποτε πιο αναληθές. Δεν υπάρχει πολίτης σ’ αυτή τη Χώρα, δεν υπάρχει κάτοικος σ’ αυτό το Νησί, που να μην είναι στρατευμένος στην επιχείρηση προστασίας του. Σ’ αυτό, είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε όλοι μας. Οι όποιες, όμως, διαφορετικές, έστω, εκτιμήσεις, αφορούν σε χώρους και ζητήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, ούτε καν οπτική, με την ασπίδα προστασίας του Ελαφονησίου»

  http://cretalive.gr/new/6711/crete/Schediazan…idiotiki_poleodomisi_dipla_sta_dasika_tou_Elafonisiou

 19. Η ρουφιανιά στο μεγαλείο της για όσους καπνίζουν στο Ηράκλειο said

  “Βροχή” οι καρφωτές για όσους καπνίζουν

  Της Λίλιαν Δαφερμάκη

  “Βροχή” οι “καρφωτές” στο Ηράκλειο για το τσιγάρο

  Δεν σταματά το τηλέφωνο στη Δημοτική Αστυνομία

  Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, όπου το τηλεφωνικό κέντρο έχει πάρει «φωτιά», καθώς δέχεται δεκάδες καταγγελίες, κυρίως από υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίοι σπεύδουν να ….”καρφώσουν” τους συναδέλφους τους, επειδή καπνίζουν….

  Οι εργαζόμενοι στην δημοτική υπηρεσία, έχουν κυριολεκτικά εκπλαγεί από τις διαστάσεις του φαινομένου, καθώς όταν αναλάμβαναν την ευθύνη της επιβολής του νόμου, για την οριστική διακοπή του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, δεν φαντάζονταν ότι θα έπρεπε να διαχειριστούν τόσες “καρφωτές”. Η επιβολή του νόμου, φαίνεται ότι έχει ενεργοποιήσει απόλυτα την καταπιεσμένη αντίδραση εκατοντάδων αντικαπνιστών, που περνούν στην αντεπίθεση για να προστατευτούν από τον καπνό των «θεριακλήδων» συναδέλφων τους, που παρά την απαγόρευση επιμένουν να ανάβουν το τσιγάρο τους στις δημόσιες υπηρεσίες και όχι μόνο.

  Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στρατής Δαγκωνάκης, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι καθημερινά γίνεται πανικός στην υπηρεσία, από τις καταγγελίες που δέχεται, με αποτέλεσμα να τρέχει και να μη φτάνει, για όλα αυτά που συμβαίνουν”. “Δεχόμαστε τηλέφωνα από διάφορες υπηρεσίες, που μας ζητούν να στείλουμε άμεσα συνεργείο για να “τσιμπήσουμε” υπαλλήλους, που αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση της διακοπής του καπνίσματος» Ο ίδιος τονίζει ότι από την πλευρά της δημοτικής Αστυνομίας έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με το οποίο συνεργεία της υπηρεσίας “σαρώνουν” καθημερινά πρωί και βράδυ δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα, για να ενημερώσουν τους πολίτες για το τι λέει ο νόμος σε σχέση με τη διακοπή του καπνίσματος. Όπως εξομολογείται, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι της υπηρεσίας βρίσκονται εν μέσω πυρών, τόσο από τους καπνιστές όσο και από τους αντικαπνιστές, καθώς οι μεν διαμαρτύρονται σφοδρά για την εφαρμογή του νόμου και οι δε ζητούν να εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα στην επιβολή προστίμων σε όσους δεν κόβουν το τσιγάρο.

  http://www.patris.gr/articles/186868?PHPSESSID=u9posulac4vd78elfmf79as503

 20. Οχι σε οσους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές στο Τμήμα Φυσικής έχουν πολιτική άποψη και δράση said

  » Οχι στην Διαδικασία επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο Τμήμα Φυσικής στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο που έχουν πολιτική άποψη και δράση προχωρόυν τα ακαδημαϊκά όργανα.»

  Aπόφαση Γενικής Συνέλευσης

  “ Σχετικά με τις Διαδικασίες επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο Τμήμα Φυσικής & η θέση μας ”

  Σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτέβρη 2010 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Φυσικής. Ύστερα απο εκτενή συζήτηση και με βάση τα δεδομένα της προϋγούμενης Συνέλευσης (25/8/2010) αποφάσιζουμε τα ακόλουθα:

  * Διαφωνούμε κάθετα με την απόκρυψη των επίσημων στοιχείων που σχετίζονται με την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών

  * Τα ακαδημαϊκά όργανα δεν είναι Δικαστήρια που αποφασίζουν για ποινικά “κολάσιμες” πράξεις

  * Τα επιστημονικά κριτήρια που ο νόμος ορίζει, πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπερισχύουν, από κάθε άλλο ασαφές κριτήριο “ήθους”

  * Διαφωνούμε με την χρήση κριτηρίων επιλογής, σχετιζόμενων με πολιτική άποψη και δράση κάθε υποψηφίου

  Για τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών

  & Υπ. Διδακτόρων Τμήματος Φυσικής Π.Κ.

  Η Γενική Συνέλευση

  http://blog.edu.physics.uoc.gr/smffpk/

 21. Βουβαλοβάτραχοι απειλούν τη λίμνη της Αγιάς . Ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού τους said

  Σημαντικούς κινδύνους για τους ζωντανούς οργανισμούς που διαβιούν στη Λίμνη της Αγιας , εγκυμονεί η ανησυχητική αύξηση του λεγόμενου βουβαλοβατραχου . Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος βάτραχου ,ασυνήθιστα μεγάλου για τα ελληνικά δεδομένα , ο οποίος συναντάτε κυρίως σε λίμνες της Αμερικής όμως τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνιση του και σε βιότοπους της Κρήτης απειλώντας τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς . Βιολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνουν λόγω ακόμη και για εξαφάνιση του βιότοπου . « Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η αύξηση του αριθμού του βουβαλοβατραχου και θέλει αρκετή δουλειά για να προστατευτεί ο βιότοπος από την αύξηση αυτή . Ο βουβαλοβατραχος είναι κυρίαρχο ζώο αυτή τη στιγμή στη λίμνη της Αγιας » σημειώνει ο βιολόγος ορνιθολογος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετακης .Ο εισαγόμενος εισβολέας άρχισε να αναπτύσσεται το 2001 και να πολλαπλασιάζετε σε βάρος των υπολοίπων οργανισμών . Επιτίθεται στα κοινά βατράχια από τα οποία είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερος . Σύμφωνα με τους ειδικούς ζυγίζει περίπου διακόσια γραμμάρια και μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε σπουργίτια . Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του αμφίβιου χωρίς να μπορούν προς το παρών να αντιδράσουν . Κρούουν τον κωδωνα του κινδύνου για το μέλλον της πανίδας της λίμνης και τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου προγράμματος προστασίας της .

  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=757813&srv=95

 22. Εθελοντικός καθαρισμός ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ XANΙΩΝ said

  ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
  Εθελοντικός καθαρισμός
  06-09-2010

  Στον εθελοντικό καθαρισμό και τον εξωραϊσμό του ψαρολίμανου της ‘Λίμνης’ στο Καστέλλι Κισάμου προχώρησαν χθες το πρωί νέοι της περιοχής. Την πρωτοβουλία αυτή την πήραν σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ψαρολίμανου στο οποίο δραστηριοποιούνται τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες αλιείς αλλά και λειτουργούν δύο ταβέρνες. Στόχος τους, όπως επεσήμαναν, να βελτιωθεί η εικόνα της περιοχής, ενώ δεν θέλησαν καμία προσωπική δημοσιότητα ή τη συμμετοχή κάποιου επίσημου φορέα.
  Ειδικότερα, ξεκινώντας από τις 10.30 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα οι εθελοντές πέτυχαν:
  – Τον καθαρισμό σε μεγάλο βαθμό από απορρίμματα (πλαστικά, είδη αλιείας, ξυλεία) της μικρής παραλίας δίπλα στο ψαρολίμανο.
  – Την απομάκρυνση ξερόχορτων και σκουπιδιών περιμετρικά της ‘Λίμνης’. Στους ελεύθερους χώρους που δημιουργήθηκαν από την απομάκρυνση των άχρηστων πραγμάτων φυτεύτηκαν φοίνικες.
  – Με φουσκωτά σκάφη δύτες καθάρισαν τον βυθό ανοικτά του ψαρολίμανου. Εβγαλαν κάθε είδους σκουπίδια και μεγάλη ποσότητα ελαστικών αυτοκινήτων, τα οποία και σήμερα θα παραληφθούν για ανακύκλωση.
  – Αποκατέστησαν μικροφθορές στην προβλήτα της ‘Λίμνης’.
  Ανάλογη πρωτοβουλία είχε παρθεί και πριν από 2 χρόνια. Τότε καθαρίστηκε το εμπορικό και επιβατηγό λιμάνι της Κισάμου. Στον καθαρισμό μετείχαν μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων και της ‘Νεολαίας Κισάμου’.

  http://www.haniotika-nea.gr/51677-%20%CE%95%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%20.html

 23. φευγωντας για μια καλύτερη ζωή said

  φευγωντας για μια καλύτερη ζωή 4 οικονομικοί μετανάστες ηλικίας 58 και 24 34 και 34 χρονών αντίστοιχα προσπάθησαν να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου με «πλαστά έγγραφα » αλλά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από Αστυνομικούς ΑΤ Αερολιμένα Ηρακλείου.

 24. για τους ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ και ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ said

  Β) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  Καρχιμάκης, Πλακιωτάκης, εναλλάξ υπουργοί-υφυπουργοί τα τελευταία χρόνια. Χέρι-χέρι με σύμπνοια φροντίζουν απλώς να συντηρούν τις θέσεις τους. Ανύπαρκτοι όταν πραγματικά τους χρειάζεται ο κόσμος. Δημοσιοσχετίστες, μονίμως επερωτώντες στη Βουλή, στέλνουν και τα CD στα τοπικά κανάλια για να συντηρούν την εικόνα του μαχητή. Δεν έχουν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον τόπο τους. Γι αυτούς προέχει η κομματική γραμμή.

  O Γιάννης: Παιδί δουλεμένο, ανυπότακτο, αναδείχτηκε στην πολιτική από τους αγώνες του για το λαό, μπροστάρης στη θέληση του στειακού λαού, δε δίστασε να τα σπάσει με το κόμμα του όταν χρειάστηκε, γενικά ένας αγωνιστής, άξιος εκπρόσωπος της νέας γενιάς της Σητείας. Δεν χρειάστηκε image maker και να δαπανήσει μια περιουσία προκειμένου να του φτιάξουν το προφίλ του. Τον Παναγόπουλο της ALCO ούτε που τον ξέρει. Δε χρειάστηκε εξ άλλου τέτοια πράγματα. Είχε πάντα την ανοιχτή στήριξη του κόσμου. Πάντα μιλούσε στην καρδιά των συμπολιτών του. Για να τον ανταμείψει το κόμμα του για την κομματική του πειθαρχία, την πειθαρχία γενικώς, τον είχε χρίσει Υφυπουργό και μάλιστα σε καίριο πόστο, «Εθνικής Αμύνης», εξοπλιστικά προγράμματα, όπου χρειαζόταν προφανώς ένα πειθαρχημένο άτομο προκειμένου να συνυπογράφει εξοπλισμούς και άλλα δαπανηρά κονδύλια.

  Ο Μιχάλης: εξίσου δουλεμένο, όλο υποσχέσεις, μηχανορραφεί, διόριζε κάποτε και συντηρούσε το μύθο του βουλευτή. Έργο ουσίας για τον τόπο του ουδέν. Φανταστείτε ότι τώρα είναι υφυπουργός γεωργίας και δεν έχει προσφέρει τίποτα στους αγρότες της περιοχής. Γνωρίζοντας τα προβλήματά τους, δεν έχει σκύψει σε κανένα απ’ αυτά. Με τα αφεντικά της Ένωσης διαπλέκεται, μοιράζοντας ψήφους από δω κι απο κεί.
  Και βέβαια, χειροκροτητής του γιωργάκη, του ΔΝΤ και της κατάντιας της χώρας μας. Για το καλό του κόμματος φυσικά.
  Το μότο του είναι ό,τι πει το κόμμα.

  http://sitiavendetta.blogspot.com/

 25. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ 96ΧΡΟΝΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ!!! said

  Σας παρουσιάζουμε ένα γράμμα που έστειλε μια 96άχρονη γυναίκα σε μια Τράπεζα. Ο Διευθυντής της Τράπεζας που το έλαβε το βρήκε τόσο διασκεδαστικό, που το δημοσίευσε στην εφημερίδα «New York Times».

  «Αγαπητέ κύριε, Σας ευχαριστώ που σφραγίσατε την επιταγή μου με την οποία σκόπευα να πληρώσω τον υδραυλικό τον περασμένο μήνα.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, δεν πρέπει να πέρασαν ούτε 3 δευτερόλεπτα μεταξύ του σφραγίσματος της επιταγής μου και της αυτόματης κατάθεσης της σύνταξής μου από το δημόσιο!

  Θα πρέπει να σας ευχαριστήσω και για το πρόστιμο των 30 δολαρίων που χρεώσατε το λογαριασμό μου ως πέναλτι για την ταλαιπωρία που προκάλεσα στην Τράπεζά σας. Η ευγνωμοσύνη μου ξεχειλίζει κυρίως γιατί με κάνατε να ξανασκεφτώ τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζω τα οικονομικά μου.

  Έχω προσέξει πως κάθε φορά που προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί σας η μόνη μου παρηγοριά είναι η απρόσωπη και ασύμφορη οντότητα που έχει γίνει η Τράπεζά σας.

  Οι πληρωμές της υποθήκης και του δανείου μου δε θα γίνονται αυτόματα, αλλά θα φτάνουν στην Τράπεζά σας με επιταγή στο όνομα ενός υπαλλήλου, που θα ορίσετε εσείς. Να θυμάστε πως είναι αδίκημα να ανοιχτεί η αλληλογραφία που θα περιέχει την επιταγή από κάποιον άλλον και όχι από τον παραλήπτη.

  Από εδώ και στο εξής, όπως ακριβώς κάνετε κι ! εσείς, θα κάνω τiς συνδιαλλαγές μου μαζί σας προσωπικώς.

  Σας επισυνάπτω την αίτηση που θα πρέπει να συμπληρώσει ο υπάλληλος που θα ορίσετε. Σας ζητώ συγγνώμη για το 8σελιδο μέγεθός της, αλλά θα πρέπει να γνωρίζω γι’ αυτόν όσα γνωρίζει η Τράπεζά σας για μένα.

  Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες που αφορούν το ιατρικό ιστορικό του θα πρέπει να υπογραφούν από το αρμόδιο Υγειονομικό τμήμα, ενώ και οι πληροφορίες για τα οικονομικά του θα πρέπει να συνοδεύονται από τα κατάλληλα θεωρημένα αντίγραφα-ντοκουμέντα.

  Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδώσω ένα PIN, τον οποίο θα χρησιμοποιεί ο υπάλληλός σας στις συναλλαγές μαζί μου.

  Λυπάμαι, αλλά δε θα είναι μικρότερο από 28 νούμερα – τόσα είναι και τα νούμερα που πληκτρολογώ κάθε φορά που καλώ το telephone banking και πρέπει να συνδεθώ με το λογαριασμό μου. Κι επειδή, όπως λένε, η μίμηση είναι η υπέρτατη κολακεία, επιτρέψτε μου να! σας αντιγράψω.

  Επιτρέψτε μου επίσης να σας γνωστοποιήσω και τα ακόλουθα.

  Όταν θα μου τηλεφωνείτε, θα πατάτε τα ακόλουθα κουμπιά:

  1. Για να κλείσετε ραντεβού να με δείτε.

  2. Για να με ρωτήσετε για μια πληρωμή που δεν έγινε.

  3. Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στο σαλόνι σε περίπτωση που είμαι εκεί.

  4. Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στην κρεβατοκάμαρα σε περίπτωση που κοιμάμαι.

  5. Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στην τουαλέτα σε περίπτωση που με καλεί η φύση.

  6. Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στο κινητό μου σε περίπτωση που λείπω από το σπίτι.

  7. Για να στείλετε e-mail στον υπολογιστή μου, απαιτείται ένας μυστικός κωδικός, ο οποίος και θα σας αποσταλεί εν ευθέτω χρόνω.

  8. Για να επιστρέψετε στο κύριο μενού και να ξανακούσετε τις επιλογές 1-7.

  9. Για να διατυπώσετε κάποιο αίτημα ή παράπονο. Κατόπιν θα μπείτε σε αναμονή ανάλογα με την πληρότητα του αυτόματου τηλεφωνητή μου.

  Καθ’ όλη τη διάρκεια του τηλεφωνήματος θα παίζει χαλαρωτική μουσική. ! Αν, ωστόσο, χρειαστεί να περιμένετε πολύ, λυπάμαι, αλλά ακολουθώντας και πάλι το παράδειγμά σας, θα πρέπει να σας χρεώσω με ένα ποσό για τη διαδικασία.

  Κλείνοντας, σας εύχομαι ένα ευτυχισμένο και λιγότερο κερδοφόρο νέο έτος.

  Η ταπεινή σας πελάτισσα.

  http://alithinapsemata.wordpress.com/2010/09/02/%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%83-96%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1/

 26. Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα: "Το φοινικόδασος θυσιάστηκε στο βωμό του εύκολου κέρδους και της αδιαφορίας" said

  Μια σειρά από προτάσεις καταθέτει η Οικολογική Πρωτοβουλία Δήμου Φοίνικα για την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη της λίμνης Πρέβελη, τις οποίες εξέφρασε και στη συνεδρίαση του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Φοίνικα.

  Η Οικολογική Πρωτοβουλία επιτίθεται στη δημοτική αρχή και κυρίως στο δήμαρχο της περιοχής, κάνοντας λόγο για πλήρη αδιαφορία που οδήγησε στην καταστροφή, ενώ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και εγκληματική αμέλεια.

  Παράλληλα η Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα, δεχόμενη την αφιλοκερδή προσφορά της κ. Σαβίνας Γιαννάτου και της εταιρείας PROSPERO, αποφάσισε να διοργανώσει μια συναυλία στην Γέφυρα του Πρέβελη με κεντρική ιδέα «τραγουδάμε για την Λίμνη του Πρέβελη, διαμαρτυρόμαστε για την αδιαφορία των υπευθύνων συμμετέχουμε στη προσπάθεια για να πρασινίσει ξανά η περιοχή». Τα έσοδα από την συναυλία θα δοθούν για την αποκατάσταση της Λίμνης.

  Στο μεταξύ χθες ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κρήτης Θανάση Καρούντζου στη λίμνη αλλά αναβλήθηκε και πιθανότατα θα επισκεφθεί την περιοχή τη Δευτέρα.

  Προτάσεις της Οικολογικής Πρωτοβουλίας

  1. Να λυθεί το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της περιοχής. Να περιέλθει άμεσα στην ιδιοκτησία του δημοσίου με απαλλοτριώσεις όλων των εκτάσεων που ανήκουν στην Μονή Πρέβελη ή σε ιδιώτες.
  2. Να εκπονηθεί άμεσα νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία να περιλαμβάνει και το Κουρταλιώτικο φαράγγι ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα του συστήματος και να αξιοποιηθεί μελλοντικά, αφού πρώτα επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας. Στον φορέα διαχείρισης που θα ιδρυθεί ζητάμε να έχει συμμετοχή και η Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα.
  Ακόμη ζητάμε τον αποκλεισμό από τον υπό ίδρυση φορέα διαχείρισης όλων των υπηρεσιών που τόσα χρόνια είχαν την ευθύνη της περιοχής και αδιαφόρησαν για την προστασία της με τα γνωστά αποτελέσματα.
  3. Να απαγορευτεί κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα στην υπό προστασία περιοχή. Να απομακρυνθούν άμεσα όλοι όσοι παράνομα δραστηριοποιούνται στην περιοχή και να επανεξεταστεί η νομιμότητα της άδειας λειτουργίας καταστήματος που είχε δοθεί παλιότερα. Να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα ζώα που βόσκουν ανεξέλεγκτα στην καμένη περιοχή, να απαγορευθεί η βοσκή στα πρανή του φαραγγιού και να κληθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες των ζώων να τα απομακρύνουν.
  4. Δημιουργία ομάδας εθελοντών πυροσβεστών στους οποίους να γίνουν σεμινάρια πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δοθεί ο ελάχιστος εξοπλισμός ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε περίπτωση φωτιάς. Δημιουργία μόνιμου φυλακίου της Πυροσβεστικής στην περιοχή.

  Εκπρόσωπος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας στην τοποθέτησή του στο Δ.Σ. είπε πως όλοι οι αρμόδιοι ευαισθητοποιήθηκαν και έδειξαν προθυμία για την προστασία της λίμνης κατόπιν εορτής, τη στιγμή που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν δεν επιδείχθηκε καμία ευαισθησία.
  «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ. Για να προστατεύσετε κάτι πρέπει πρώτα να το ξαναφτιάξετε.

  Ας έρθουμε όμως και στα του οίκου μας. Η φύση μας είχε κάνει την χάρη να μας χαρίσει ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ευρώπης. Ένα τόπο σημαντικό, που εκτός από ψωμί για μας που ζούμε εδώ, ήταν και καταφύγιο για ζώα, πουλιά και φυτά, αρκετά από αυτά δε, μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Με λίγα λόγια έναν επίγειο παράδεισο. Κι εμείς αντί αυτό το δώρο της φύσης να το προστατεύσουμε, να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως ακριβώς το παραλάβαμε από τους προηγούμενους και ίσως και καλύτερο, το καταστρέψαμε, Το θυσιάσαμε στον βωμό του εύκολου κέρδους, και της αδιαφορίας.

  Όλοι έχουμε ευθύνη για ότι συνέβη και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου, μικρότερη ή μεγαλύτερη ο καθένας, ανάλογα με την θέση του. Όμως η δική σας ευθύνη, λόγω της θέσης σας είναι και μεγαλύτερη. Ως εκλεγμένοι άρχοντες αυτού του τόπου είχατε την υποχρέωση και το καθήκον να κάνετε κάτι παραπάνω για να προστατεύσετε αυτήν την περιοχή. Τελικά δεν φανήκατε αντάξιοι του έργου το οποίο είχατε αναλάβει. Αδιαφορήσατε, ανεχτήκατε την παρανομία και γίνατε και οι ίδιοι συνένοχοι ενός εγκλήματος», είπε χαρακτηριστικά.

  Παράλληλα η Οικολογική Πρωτοβουλία σημειώνει πως ουδέποτε από τη δημοτική αρχή ελέγχθηκε η λειτουργία της ταβέρνας στην Πρέβελη, αν υπάρχουν νεότερες παρεμβάσεις στο κτήριο και το καθεστώς λειτουργίας της, ενώ αμφισβητεί ότι ο δήμος έχει στείλει έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες που να ζητά τον έλεγχο κάθε δραστηριότητας.

 27. Κυριακή 05/09 -ώρα 11:00 -πορεία διαμαρτυρίας για τις κλειστές παραλίες στο Μεραμπέλλο Λασιθίου said

  Είμαστε θεατές από παλιά του κλεισίματος των παραλιών μας, κάτι, που με νέα ένταση συνεχίζεται στις μέρες μας. Ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιωτικές κατοικίες στραγγαλίζουν τις ακτές και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για πρόσβαση σε αυτές. Με το πρόσχημα της αξιοποίησης δημιουργούν μάντρες – εμπόδια ώστε να νέμονται μόνοι τους την λαϊκή περιουσία, ένα βασικό μέρος του φυσικού πλούτου του τόπου μας και συχνά αλλοιώνοντας την μορφολογία της ακτογραμμής. Με πρόφαση την τουριστική ανάπτυξη εμποδίζουν όλους τους άλλους κατοίκους και τουρίστες να απολαύσουν τις παραλίες μας. Έχουμε επισημάνει το φαινόμενο επανειλημμένως στις αρμόδιες αρχές, όπως πρόσφατα και στο κάλεσμα του Δημάρχου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου αλλά τα λόγια και η αδράνεια περισσεύουν. Επίσης το έχουν επισημάνει και άλλοι φορείς, πολιτιστικοί και μη, με καταγγελίες στις αρχές και στην κοινή γνώμη, μέσω της εφημερίδας, αλλά και ιδιώτες με καταγωγή ή όχι από το Μιραμπέλο που έρχονται με περισσή αγάπη στο τόπο καταγωγής τους να περάσουν όμορφες διακοπές, ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον προς αυτούς. Αυτός μάλιστα ο τουρισμός είναι εκείνος που αφήνει και τα περισσότερα χρήματα στο τόπο, στις ταβέρνες, τις καφετέριες και σε όλων των ειδών τα μαγαζιά. Αυτός είναι που αναζωογονεί τα χωριά μας και αποτελεί και τον πυλώνα στήριξης του τουρισμού μας. Σε πλήρη αντίφαση με τα προηγούμενα έρχεται η στάση πολλών ξενοδόχων, οι οποίοι κωφεύουν και επικαλούνται την πρόσληψη των εργαζομένων σε αυτά, σαν συγχωροχάρτι στην ασυδοσία τους. Ξεχνώντας ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι πού προσφέρουν, που κρατούν την παρεχόμενη ποιότητα ψηλά και που τα κέρδη τους δεν είναι αντίστοιχα με των ξενοδόχων. Ταυτοχρόνως σημειώνεται και αθέμιτος ανταγωνισμός με τα άλλα μικρά ξενοδοχεία που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις ακτές. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, και από τους πολίτες και από τους ξενοδόχους, ότι οι Ακτές του τόπου μας είναι μέρος της λαϊκής και φυσικής μας περιουσίας, την οποία εμείς δανείζουμε στους ξενοδόχους και αυτοί οφείλουν, αφενός να τη σέβονται, αφετέρου να δημιουργούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης, ώστε να μην βλάπτουν ούτε τα δικαιώματα των πολιτών αλλά ούτε και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος. Καλούμε όλο τον κόσμο και τους φορείς του τόπου σε πορεία διαμαρτυρίας από το Τσιφλίκι έως την Πλάκα ώρα 11:00 το πρωί και ημέρα Κυριακή 05/09 γιατί μόνο έτσι μπορεί κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο.
  Συνδιοργανωτές:

  Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής
  Πολιτιστικός Σύλλογος Ελούντας
  Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Ελούντας
  Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
  Συνδεσμος Ενοικιαζομενων Διαμερισματων Νομου Λασιθιου

 28. Προβολή ντοκιμαντέρ για το Κάβο Σίδερο στο πνευματικο κεντρο Χανίων said

  H πρώτη προβολή του ντοκυμαντέρ «Χίλιες χαμένες μπάλες του γκολφ» θα γίνει στις 9 το βράδυ του Σαββάτου 4 Σεπτεμβρίου σαν μέρος του Συνεδρίου Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.), στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
  Η ταινία αναφέρεται στις προθέσεις της αγγλικής εταιρείας Loyalword (Minoan) να επενδύσει στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο στην ανατολική Κρήτη, επένδυση για την οποία η μεν εταιρεία καυχιέται ότι θα είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο και ένα μέτρο σύγκρισης για τον ελληνικό τουρισμό, εκείνοι όμως που αντιτίθενται στο τεράστιο μέγεθός της υποστηρίζουν ότι θα απειλήσει την κρητική ύπαιθρο.
  Το φιλμ έχει αρκετούς στόχους: Πρώτον, να καταγράψει την όμορφη και μοναδική περιοχή της Κρήτης όπως είναι τώρα, ώστε οι θεατές να μπορέσουν να δουν τι κινδυνεύει να χαθεί. Δεύτερον, να εξηγήσει ακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις της αγγλικής εταιρείας και να τις εξετάσει κριτικά από πολλές διαφορετικές πλευρές.
  Στη μέση του ντοκιμαντέρ βασικό ρόλο παίζει μια συζήτηση για τα κύρια θέματα της επένδυσης: Το οικονομικό και νομικό πλαίσιο, τη διαθεσιμότητα και τις πηγές του νερού, τη χρήση της γης και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που έχουν αντληθεί από συνεντεύξεις με ειδικούς για αυτές τις περιοχές από πανεπιστήμια της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και του εξωτερικού.
  Ειδικότερα, το θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης εξετάζεται όχι μόνο πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την περιοχή του Κάβο Σίδερο αλλά πώς έχει επηρεάσει ήδη άλλες περιοχές στον κόσμο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία οδηγώντας σε μια θεώρηση των ευρύτερων επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης.
  Τελικά, αυτοί που συμμετέχουν στις συνεντεύξεις προσβλέπουν στο μέλλον κάνοντας μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για μορφές ανάπτυξης, που θα παρέχουν στους ντόπιους κάποιες πηγές εσόδων, χωρίς όμως να θέτουν την περιοχή τους σε κίνδυνο.
  Επιπροσθέτως, το φιλμ λέει την ιστορία πώς και γιατί ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Καλαϊτζής και ο σεναριογράφος Κλιφ Κουκ ενεπλάκησαν με αυτό το θέμα και την περιοχή και αποφάσισαν να κάνουν το φιλμ και πώς η επίγνωσή τους για τα θέματα γινόταν συνεχώς και ευρύτερη, με κάθε νέα επίσκεψη και κάθε νέα επαφή: Ενα ταξίδι εξερεύνησης.

  πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/51499-%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%95%CE%A3%20%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3%20%CE%95%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20.html

 29. Ρέθυμνο: 2η Αντιπληροφόρηση για Πρέβελη said

  Έγινε για 2η φορά αντιπληροφόρηση στη νέα πλατεία στο Ρέθυμνο για την καταστολή της ελεύθερης κατασκήνωσης (3/8) αλλά και την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πρέβελη (22/8). Προβλήθηκαν slides, video και μοιράστηκαν κείμενα… για την προηγούμενη εκδήλωση στις 28/8: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1202871

 30. Οταν ήρθαν να πάρουν τους καπνιστές δεν αντέδρασα, δεν ήμουν καπνιστής said

  Το ζήτημα της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος έχει διχάσει την Αριστερά (ορθόδοξη, αντικαπιταλιστική, ριζοσπαστική ή ανανεωτική) περισσότερο από το θέμα της αποδέσμευσης από την Ε.Ε, τη στάση στα εθνικά θέματα, την υποψηφιότητα Αλαβάνου ή το Αριστερό Βήμα Διαλόγου. Οι πρώην καπνιστές αποδεικνύονται πολύ χειρότεροι από τους πρώην Αριστερους σε όλες τις αποχρώσεις τους. Από τα μέλη και στελέχη του ΕΕΚ μέχρι το ΝΑΡ, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (εκτός της Λιάνας) τουλάχιστον οι μισοί (κατά 90% όσοι δεν καπνίζουν ή έκοψαν προσφάτως το τσιγάρο) τάσσονται με φανατισμό υπερ του φασιστικού χαφιεδο-μέτρου του ΠΑΣΟΚ. Η έλλειψη αλληλεγγύης στους καπνιστές έχει τη βάση της στην περίφημη «αριστερή καπνιστική τρομοκρατία» των τελευταίων 40 (τουλάχιστων) ετών. Από τη δικτατορία μέχρι τις αρχές της νέας χιλιετίας το 85% των Αριστερών ήταν μανιώδεις καπνιστές. Κάθε φοιτητική ή εργατική συνέλευση θύμιζε θάλαμο αερίων, τα μάτια δάκρυζαν, η μύτη έκαιγε κ.τ.λ. Τώρα αισθάνονται ότι παίρνουν την εκδίκηση τους για όσα πέρασαν από τους «συντρόφους που τους τράβαγαν από το μανίκι» και «τους ανάγκαζαν να εισπνέουν τον καπνό τους» . «Το μέτρο προστατεύει τους μη καπνιστές» είναι η δικαιολογία που προτάσσουν οι εκσυγχρονιστές ακροαριστεροί που δεν προτάσσουν ούτε το ελάχιστο αίτημα τα δισεκατομμύρια που εισπράττει το κράτος από τους φόρους στον καπνό να πηγαίνουν για δωρεάν περίθαλψη όλων των ειδών λευχαιμίας και όχι για να πληρώνουμε τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή για ενίσχυση των τραπεζών. Το γεγονός ότι εισπνέουμε απείρως περισσότερα και πιο βλαβερά για την υγεία καυσαέρια από τα εκατομμύρια αυτοκίνητα και την ολική καταστροφή του περιβάλλοντος αποσιωπάται. Αυτή η ελάχιστα ταξική προσέγγιση ωστόσο δείχνει και τα όρια της «αλληλεγγύης» τους. Το μέτρο προβλέπει όσους δεν καπνίζουν να χαφιεδίζουν τους συναδέλφους τους που καπνίζουν. Τα μαγαζιά θα χαφιεδίζουν το ένα το άλλο με συνεχείς καταγγελίες για «παραβάσεις». Εκατοντάδες μπάτσοι της αντικαπνιστικής θα παίρνουν πριμ παραγωγικότητας αν πιάνουν περισσότερους παραβάτες. Για τους καπνιστές που καπνίζουν στις τουαλέτες και δεν εξορίζονται στην ύπαιθρο προβλέπεται ακόμα και ποινή φυλάκισης. Παλιότερα ακόμα και στα σχολεία υπήρχαν καπνιστήρια! Τώρα καταργούνται από κάθε εργασιακό χώρο. Στις αμερικάνικες νεανικές χαζοκωμωδίες τα αμερικανάκια καπνίζουν μόνο «μαύρο» που θεωρείται cool, ενώ καπνό καπνίζουν μόνο οι περιθωριακοί. Εργαζόμενοι απολύονται από τις δουλειές τους στις ΗΠΑ γιατί καπνίζουν εκτός γραφείου παρά την απαίτηση της εργοδοσίας ότι θα απολύονται οι καπνιστές. (υπάρχει συγκεκριμένο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Boston Legal με την αγωγή που κατέβαλε μια καπνίστρια στους εργοδότες της που βασίζεται σε αληθινό γεγονός. Η νομική εταιρεία στη σειρά κερδίζει 19 στις 20 περιπτώσεις. Η αγωγή της απολυμένης καπνίστριας είναι μια από τις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού υποθέσεις που η εταιρεία «ηττήθηκε».) ¨Οπως και οι μη καπνιστές έχουν δικαίωμα να μην εισπνέουν τον καπνό των άλλων έτσι και όσοι καπνίζουν δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες ‘Β κατηγορίας. Η ολοκληρωτική καταστολή στο 50% του ενεργού πληθυσμού που καπνίζει δεν γίνεται για να προστατεύσει την υγεία μας. Η λογική «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζει το κεφάλαιο κυρίως στις εργασιακές σχέσεις στην αντικαπνιστική εκστρατεία είναι πολύ πιο ισχυρή και με μεγάλο έρεισμα στην ελληνική κοινωνία. Νέο κύμα απαγορεύσεων προετοιμάζεται, πολύ πιο σκληρών και περιοριστικών για τις δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες. Και για άλλη μια φορά η κοινωνία θα διχαστεί, για άλλη μια φορά το «κόμμα των νοικοκυραίων» θα τεθεί αντιμέτωπο με τον κόσμο που αντιστέκεται στη βαρβαρότητα και το φασισμό.

  evriteros.blogspot.com/

 31. προσοχή προσοχη ερχεται αντικαπνιστικη καταστολη ! said

  Με 9.500 ελεγκτές – 530 επόπτες Δημόσιας Υγείας, 4.500 αστυνομικούς της Δημοτικής Αστυνομίας και 4.500 λιμενικούς – θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους από σήμερα το υπουργείο Υγείας για τη συμμόρφωση στην ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ ο νόμος δεν αφήνει κανένα παράθυρο όσον αφορά στη διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων καπνού. Σημειώνεται πως τα πρόστιμα κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές και από 500 έως 10.000 ευρώ για τους υπεύθυνους των κλειστών δημόσιων χώρων, είτε πρόκειται για καταστηματάρχες είτε για διευθυντές υπηρεσιών. Κάθε παράβαση θα καταγράφεται σε ηλεκτρονική βάση που δημιουργείται στο υπουργείο Υγείας, για να μπορεί ο ελεγκτής να βλέπει αν υπάρχει υποτροπή, ώστε να γνωρίζει αν θα πρέπει να προχωρήσει σε απλή επίπληξη ή σε επιβολή προστίμου. Στην αρχική φάση επιβολής του νόμου θα γίνονται παρατηρήσεις και επιπλήξεις, όπως διευκρινίστηκε χθες, και στη συνέχεια θα εφαρμόζονται πιο δραστικά μέτρα. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, μετά την τέταρτη υποτροπή τα καταστήματα θα «σφραγίζονται» προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
  Το 80% της αξίας των προστίμων θα επιστρέφεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν (νυχτερινή εργασία, υπερωρίες κ.λπ.).
  Όσον αφορά στα καζίνα και τα κέντρα με «ζωντανή» μουσική, άνω των 300 τ.μ., δίνεται παράταση έως τις 31 Μαΐου 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις, ενώ καταργούνται επίσης τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας. Για το θέμα της χορήγησης των φαρμάκων για το κάπνισμα και την κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Γ. Τούντας, επισήμανε πως «υπάρχει εισήγηση από την πλευρά της Αντικαπνιστικής Επιτροπής για να μπορούν να χορηγούνται τα φάρμακα αυτά σε περιπτώσεις ασθενών, δηλαδή όταν υπάρχει συνοδός νόσος, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στο επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και μετά θα υπάρχει γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου προς το υπουργείο Υγείας, προς την ηγεσία του υπουργείου».
  Πάντως, η χώρα μας, σε αντίθεση με σφυγμομετρήσεις τύπου Ευρωβαρόμετρο που χρησιμοποιεί και το υπουργείο Υγείας, δε διατηρεί μια από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τους θεριακλήδες στην Ευρώπη, αφού σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Health Interview Service – 2004) η Ελλάδα ήταν 12η στις 29 ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τους καπνιστές, με συνολικό ποσοστό 27,6%. Στους άνδρες οι καπνιστές ήταν 40,8% και στις γυναίκες 15,6%. Ανησυχητικό είναι ωστόσο ότι το κάπνισμα επεκτείνεται στους ανηλίκους και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις ανάμεσα στις γυναίκες.
  Στον αντίποδα των χωρών που επιτρέπουν χώρους για καπνίζοντες ή την επιλογή στους καταστηματάρχες βρίσκονται η Νορβηγία και η Ιρλανδία, που εφαρμόζουν καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και εργασιακούς χώρους από το 2004, ενώ τον Ιούλιο του 2007 προστέθηκε και η Αγγλία, που έθεσε όλους τους κλειστούς χώρους «ελεύθερους από καπνό» χωρίς εξαιρέσεις, καταργώντας ακόμη και τις αίθουσες καπνιστών όπου υπήρχαν. Ήδη αναφέρεται ακόμη και μείωση των θανάτων από το κάπνισμα.

Sorry, the comment form is closed at this time.