(((●))) Candia :: Alternativa

Ανεξάρτητος μη εμπορευματικός χώρος ενημέρωσης & αντιπληροφόρησης στην Κρήτη

Ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Μεραμβέλλου για τον Ελαιώνα

Posted by candiaalternativa.info στο Οκτώβριος 14, 2010

« Μια ματια πισω απο την οθονη!»

Το περασμένο Σάββατο, για μια ακόμη φορά, ο Ελαιώνας μετατράπηκε για λίγο σε ένα χώρο πολιτισμού, σε ένα χώρο συνεύρεσης πολιτών, σε ένα χώρο σεβασμού προς το περιβάλλον.

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμπέλλου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου διοργάνωσαν μια ιδιαίτερη κινηματογραφική βραδιά με… οικολογικό ενδιαφέρον για σινεφίλ και όχι μόνο.

Παρά την αισθητική υποβάθμιση του χώρου από τις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, χάριν της προσπάθειας μετατροπής του χώρου σε μια «μαύρη τρύπα» αυτοκινήτων, η έντονη παρουσία δέντρων, η προφανής διαφοροποίηση των κλιματολογικών συνθηκών, το θετικό συναίσθημα από την έντονη ύπαρξη πρασίνου μέσα στο κέντρο της πόλης, δείχνουν την μοναδική εύλογη μελλοντική χρήση του τελευταίου αστικού πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Με την εκδήλωση αυτή θελήσαμε κατ’ αρχήν, να δείξουμε ότι ο Ελαιώνας μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένας χώρος πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Μπορεί και πρέπει να γίνει ένα πράσινο πάρκο αναψυχής με πολλαπλά οφέλη, για την πόλη, τους πολίτες και τους επισκέπτες της.

Ακόμα θελήσαμε να αναδείξουμε τα «ευεργετικά αποτελέσματα» της συμμετοχής, ενεργών πολιτών στην καθημερινότητα της πόλης μας, στη κατεύθυνση του οράματος για μια καλύτερη κοινωνία αλλά και της ενεργής προσπάθειας για την επίτευξη της. Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες της Κινηματογραφικής Λέσχης και της Οικολογικής Κίνησης μπορούν να παίξουν και παίζουν ήδη πολύ θετικό ρόλο και θα πρέπει η τοπική κοινωνία να τις στηρίξει και να τις αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο.

Επί τη ευκαιρία, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε δύο γεγονότα που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στα οποία συμμετείχε και η Οικολογική Κίνηση Μιραμπέλλου. Το πρώτο ήταν το συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στις 3,4 και 5 Σεπτεμβρίου με θέμα «Οι Δημόσιοι Ελεύθεροι Χώροι ως Κοινωνικό Αγαθό και η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική στον δομημένο χώρο». Μάλιστα, συνδιοργανωτής του συγκεκριμένου συνεδρίου ήταν η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και μεταξύ άλλων και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου. Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οικολογικών οργανώσεων και επιστημόνων όπου εν συντομία το συμπέρασμα που προέκυψε συμπυκνώνεται στις εξής δύο φράσεις: «Είναι έξω από κάθε λογική, σωστής περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύγχρονης βιοκλιματικής πολεοδόμησης και εν τέλει βελτίωσης του επιπέδου ζωής των πολιτών στις πόλεις, η μείωση του αστικού πρασίνου προς όφελος χώρων αποθήκευσης και κίνησης αυτοκινήτων» και «Δείκτης για την ποιότητα ζωής στις σύγχρονες πόλεις, είναι η ύπαρξη χώρων αστικού πρασίνου». Ελπίζουμε η συμμετοχή της ΤΕΔΚ Λασιθίου να μην έγινε μόνο για τυπικούς λόγους και οι τοπικοί άρχοντες να λάβουν υπ’ όψιν τους τα παραπάνω.

Το δεύτερο γεγονός, ήταν η εκδήλωση υποστήριξης του αγώνα της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διάσωση του Πάρκου Γεωργιάδη» στο Ηράκλειο, όπου κι εκεί, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, η δημοτική αρχή επιδιώκει να μετατρέψει την μοναδική όαση αστικού πρασίνου στο κέντρο αυτής της τόσο άναρχα δομημένης τσιμεντούπολης σε πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Αναδεικνύεται λοιπόν, πανελλαδικά, η εντεινόμενη επίθεση των οικονομικών συμφερόντων στο περιβάλλον από την στιγμή που αυτό δεν έχει να προσφέρει χρηματικά οφέλη. Πίεση που, με βάση τις οικονομικές εξελίξεις, είναι σίγουρο ότι θα πολλαπλασιαστεί, οπότε και η αλληλεγγύη μεταξύ πολιτών που αγωνίζονται πανελλαδικά για αυτό τον κοινό σκοπό πρέπει να δυναμώσει.

Κλείνοντας, και μιας και διανύουμε προεκλογική περίοδο που, σε ένα βαθμό, θα κρίνει το μέλλον του Δήμου μας, ελπίζουμε και ευχόμαστε η νέα δημοτική αρχή να θέσει ως στόχο της την αναβάθμιση και ανάδειξη του Ελαιώνα σε πράσινο πάρκο αναψυχής κάτι που τόσο έχουν ανάγκη, η πόλη μας, οι πολίτες της, τα παιδιά μας αλλά και τα παιδιά των παιδιών μας.

Οικολογικη Κινηση Μιραμπελλου

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.