(((●))) Candia :: Alternativa

Ανεξάρτητος μη εμπορευματικός χώρος ενημέρωσης & αντιπληροφόρησης στην Κρήτη

→ Δεκέμβρης 2010 ::Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Posted by candiaalternativa.info στο Δεκέμβριος 1, 2010

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιευύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

Advertisements

32 Σχόλια to “→ Δεκέμβρης 2010 ::Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών”

 1. Φυλακές Αλικαρνασσού, Ηράκλειο said

  Παλμός και ένταση, καμια τριανταριά άτομα ρίξαμε πυροτεχνήματα και φωνάξαμε συνθήματα.Οι κρατούμενοι στα κάγκελα απαντούσαν στα συνθήματά μας

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΕΝΤΟΣ

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1243777

 2. Την 1η Μαρτίου 2011 θα κατατεθούν προσφορές για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, said

  Για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, σύμφωνα με τον απολογισμό του Ρέππα
  Την 1η Μαρτίου 2011 θα κατατεθούν τελικά δεσμευτικές προσφορές για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με τον απολογισμό των δράσεων

  http://2810.gr/crete/index.php?option=com_content&view=article&id=11793:-1——&catid=2:kriti-more-informathion&Itemid=116

 3. 8.297 Απολύσεις μέσα σ΄ένα χρόνο στο Ηράκλειο said

  8.297 απολύσεις καταγράφηκαν στο Νομό Ηρακλείου από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2010. Πρόκειται για έναν αριθμό που, όπως όλοι λένε, θα διπλασιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
  Μία πολύ δύσκολη χρονιά έρχεται στο τέλος της για πολλούς Ηρακλειώτες καθώς είδαν να χάνουν το… ψωμί τους είτε επειδή η επιχείρηση που δούλευαν αποτελεί πλέον παρελθόν είτε επειδή εντάχθηκαν στο σύστημα των περικοπών.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, 8.297 Ηρακλειώτες -κάθε ηλικίας- έχασαν τη δουλειά τους με πολλούς απ’ αυτούς να μην πάρουν τα χρήματα που δικαιούνταν ως αποζημίωση.
  Δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία της Επιθεώρησης εργασίας τη χρονιά που πέρασε με την ελεγκτική υπηρεσία να προσπαθεί να λύσει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.
  Οι καταγγελίες που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί είναι πάνω από 700 επώνυμες ενώ υπάρχουν και χιλιάδες ανώνυμες καταγγελίες που αφορούν πολλές επιχειρήσεις στο Νομό Ηρακλείου.
  Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε τις καταγγελίες που καταγράφηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το 2009 καταγράφηκαν 742 καταγγελίες ενώ το 2008 μόλις 362. Φαίνεται, ότι όσο η οικονομική κρίση δείχνει το σκληρό της πρόσωπο αυτός ο αριθμός ολοένα και ανεβαίνει. Οι καταγγελίες αφορούν σε μισθούς, επιδόματα αδείας, αποζημιώσεις και διάφορα άλλα επιδόματα.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας το 2008 οι εργαζόμενοι πήραν στο σύνολό τους 182 χιλιάδες ευρώ ενώ το 2009 κατάφεραν να πάρουν 622 χιλιάδες ευρώ.

  http://2810.gr/crete/index.php?option=com_content&view=article&id=11792:8297-&catid=2:kriti-more-informathion&Itemid=116

 4. Χανιά: Υδάτινη ρύπανση από κατσίγαρους said

  Μάστιγα για το περιβάλλον στην Ελλάδα αποτελούν οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι αποβλήτων των ελαιοτριβείων οι οποίοι δίχως επεξεργασία διαχύνονται σε χειμάρρους, λίμνες και ποτάμια για να καταλήξουν τελικά στα υπόγεια ύδατα και στις θάλασσες.

  Το κεντρικό λιμεναρχείο Χανίων κλήθηκε να πραγματοποιήσει αυτοψία σε δύο περιπτώσεις καθώς διαπιστώθηκε ρύπανση στον ποταμό στο φαράγγι του Θερίσου αλλά και στον Ταυρωνίτη.

  Στην Ελλάδα πρώτη σε παραγωγή κατσίγαρου είναι η Κρήτη με ετήσια παραγωγή πάνω από 700.000 τόνους.

  Στο νησί δραστηριοποιούνται περίπου 550 ελαιουργεία.

  alt

  Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων αποτελούν πληγή για το περιβάλλον σε πολλές περιοχές της χώρας.

  Οι τόνοι της μούργας ρυπαίνουν το έδαφος τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα για να καταλήξουν τελικά χωρίς ειδική επεξεργασία στη θάλασσα.

  Οι προστριβές μεταξύ τοπικών φορέων, πολιτών και ιδιοκτητών ελαιοτριβείων είναι χρόνιες.

  Το πρόβλημα όμως όπως λένε και οι ειδικοί είναι δυσεπίλυτα και οι αρμόδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν λύση.

  Από τους 2 εκατ. τόνους αποβλήτων που παράγουν τα περίπου 3.000 ελαιοτριβεία της χώρας το 90% ρυπαίνει το υδάτινο περιβάλλον και το έδαφος.

  neatv.gr – Λ.Κ.

 5. Καλλικράτης στην παιδεία said

  Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσει στην προώθηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, τη μείωση των θέσεων εργασίας με την παύση των διορισμών αλλά και με απολύσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

 6. Εκτακτη συνέλευση στην κατάληψη ευαγγελισμού 24/12/10-ωρα:21:00 said

  έκτακτη συνέλευση στην Κατάληψη Ευαγγελισμού -θεοτοκοπούλου 18 Ηράκλειο Κρήτης σήμερα 24/12/2010 – ώρα 21:00. θα ακολουθήσει αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο…

 7. ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΡΑ said

  Έχουμε κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για τα επαπειλούμενα πρόστιμα, αλλά για την πραγματική ανάγκη της κοινωνίας που δεν είναι άλλη από το να ζούμε στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

  Σε όλα τα επίπεδα τόσο η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλου όσο και όλες οι οικολογικές οργανώσεις με παρεμβάσεις τους είχαν επισημάνει για πολλοστή φορά την ανάγκη για άμεση απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού αλλά και συνολικότερα της Κρήτης προτείνοντας μάλιστα ένα ολοκληρωμένο και εφαρμοσμένο μοντέλο διαχείρισης.

  Το μοντέλο αυτό συνοψίζεται στα εξής 10 σημεία:

  1) Πρόληψη- Μείωση του όγκου,

  2) Επαναχρησιμοποίηση,

  3) Οικιακή κομποστοποίηση,

  4) Δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης,

  5) Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή με 4 κάδους,

  6) Βελτιστοποίηση, επέκταση της εναλλακτικής διαχείρισης (συσκευασίες, ελαστικά, φάρμακα, ογκώδη κ.λπ.),

  7) Δημιουργία διαδημοτικών κέντρων ανακύκλωσης,

  8) Συστηματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση,

  9) Κλείσιμο και ουσιαστική αποκατάσταση όλων των χωματερών και φυσικά

  10) Όχι στην καύση των απορριμμάτων.

  Σήμερα φτάνοντας ουσιαστικά σε αδιέξοδο, το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων επανέρχεται μπροστά μας για μια ακόμα φορά με προσβλητικά απαράδεκτο και εκβιαστικό τρόπο. Η σχεδιαζόμενη από την Περιφέρεια Κρήτης μεταφορά των απορριμμάτων της Ιεράπετρας στον ΧΥΤΑ του Αγίου Νικολάου μόνο προσωρινή λύση μπορεί να δώσει σε ένα χρονίζον πρόβλημα που απαιτεί άμεση απάντηση. Πρακτικά μιλάμε για μετάθεση του προβλήματος σε ένα χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών. Παράλληλα επιδιώκεται η κίνηση αυτή να καλύψει πρόσκαιρα τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας και των Δήμων για τον κεντρικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης.

  Η ευθύνη της επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συνέχιση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ Ιεράπετρας βαραίνει τους μηχανισμούς της κεντρικής εξουσίας που δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα και όχι τις τοπικές κοινωνίες.

  Το ουσιαστικό ζήτημα δεν είναι η εξεύρεση χώρων για την επέκταση των ΧΥΤΑ, οι οποίοι πλέον είναι ξεπερασμένοι και ελλειμματικοί στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά η δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) οι οποίοι μετά την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων των Οικολογικών Οργανώσεων θα υποδέχονται μόνο το 10-15% του όγκου των απορριμμάτων που σήμερα υποδέχονται οι ΧΥΤΑ.

  Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα παραπάνω ότι εάν θέλουμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα των σκουπιδιών θα πρέπει η φιλοσοφία των υπευθύνων να ξεφύγει εντελώς από την λογική του «κουκουλώματος» του προβλήματος και να σχεδιαστεί μια σε βάθος χρόνου στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης.

  17/12/2010

 8. Παρανομίες στη διάνοιξη δρόμου καταστροφή δάσους στο Αποπηγάδι said

  Έγγραφο καταγγελία προς τη Διεύθυνση Διεύθυνση Δασών Χανίων, τοΑστυνομικό τμήμα Καντάνου, την Εισαγγελεία Χανίων, την Εισαγγελία Αρείου Πάγου, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Περιφερειάρχη Κρήτης έκανε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα για τις παρανομίες στη διάνοιξη δρόμου και την καταστροφή του δάσους στο Αποπηγάδι. Αναλυτικά, απευθυνόμενοι προς την διεύθυνση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων αναφέρει:

  Κυρία Καριολάκη

  Στο υπ΄ Αριθ. Πρωτ. 1906/16-4-2010 έγγραφο σας που μας αποστείλατε, σχετικά με το δασικό δρόμο πρόσβασης στον αιολικό σταθμό των τριών Α/Ν, που η εταιρεία “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.” έχει διανοίξει στο Αποπηγάδι, αναφέρετε ότι «Στην έγκριση, τίθενται ως όροι για την διάνοιξη της οδοποιίας προσπέλασης, πλάτος καταστρώματος ίσο με 6 μέτρα και μέση ζώνη κατάληψης ίση με τα 8 μέτρα. […]»

  ενώ μετά την αυτοψία των υπαλλήλων της υπηρεσίας σας στην περιοχή«[…] Εντοπίστηκε αυξημένο πλάτος καταστρώματος (από 7 μέχρι και 10,2 μέτρα σε 5 αντιπροσωπευτικές θέσεις που έγιναν μετρήσεις) σε μήκος 1700 -1900 περίπου μέτρων από την διασταύρωση της ασφάλτου προς Σπίνα (αρχή του δρόμου προσπέλασης). Στα υπόλοιπα περίπου 2300-2500 μέτρα, το πλάτος του καταστρώματος ήταν σχεδόν σε όλες τις θέσεις που μετρήθηκαν, μικρότερο των 6 μέτρων (από 4,8 ως 5,4 μέτρα εκτός από μια θέση, στην οποία το πλάτος ήταν 7 μέτρα). Το συνολικό πλάτος της ζώνης κατάληψης ήταν, σε όλες τις θέσεις στις οποίες αυτό εκτιμήθηκε, πάνω από 8 μέτρα (από 8,2 ως 19,9 μέτρα με μέσο όρο τα 11,3 μέτρα).

  Στην Α.Ε. Αιολική Μουσούρων, στην οποία συναποστέλλεται το παρόν, εφιστάτε η προσοχή, για:

  1) Την υποβολή αναλυτικών σχεδίων διατομών της οδού προσπέλασης, με βάση το δεδομένο ότι, το πλάτος του καταστρώματος αυτής θα περιορίζεται στα 6 μέτρα και με βάση τις πραγματικές κλήσεις του φυσικού πρανούς στη ζώνη διέλευσης της οδού. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να υποβληθούν στην Δ/νση Δασών Χανίων, για να ελεγχθούν και να ληφθούν τα τυχόν αναγκαία μέτρα.

  2) Τη μη περαιτέρω αύξηση του πλάτους της οδού.

  3) Την κατασκευή, οπωσδήποτε, οχετών απορροής των ομβρίων, μέσα στο ήδη διαμορφωμένο κατάστρωμα της οδού (παρατηρήθηκαν ήδη, κατά θέσεις, φαινόμενα έντονης διάβρωσης, κυρίως του καταστρώματος της οδού).

  4) Την άμεση έναρξη προμελέτης αποκατάστασης του χώρου επέμβασης, σύμφωνα με τον όρο 8 της τροποποιημένης έγκρισης επέμβασης, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Χανίων.»

  Όμως σε χθεσινή (Κυριακή) επίσκεψη μας στην περιοχή διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία κατά παράβαση των παραπάνω, αυξάνει κατά κόρον ακόμη περισσότερο το ήδη παράνομο πλάτος της οδού καταστρέφοντας το δάσος και ανοίγει τους οχετούς απορροής των ομβρίων έξω από το ήδη διαμορφωμένο κατάστρομα. Σε ένα σημείο μάλιστα, η καταστροφή όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες που σας καταθέτουμε, ο δασικός δρόμος έχει μετατραπεί σε γιγάντια πλατεία – αεροδρόμιο, με εκβραχισμούς, μπαζώματα και τεράστια κατστροφή του δάσους.

  Η άδεια εγκατάστασης που ανανέωσε ο περιφεριάρχης στις 7/7/2010 δεν νομιμοποιεί και δεν επιτρέπει τα έργα που αυτή τη στιγμή παράνομα γίνονται στο δρόμο.

  Από τη μεριά σας έχετε προβεί, όπως διά νόμου και Συνταγματικής επιταγής προβέπεται, σε Διοικητική Αποβολή από το πέραν των 6 μέτρα δρόμο και κήρυξη αναδασωτέας έκτασης.

  Βάση ποιας, μελέτης δασικής οδοποιίας (Γ κατηγορίας) κατασκευάζεται αυτός ο δρόμος;

  Παρακαλούμε όπως προβείται άμεσα στο χώρο για αυτοψία – έλεγχο και για να σταματήσεται τα εργά που κατασστρέφουν το δάσος, το οποίο μάλιστα η υπηρεσία σας έχει κηρύξει σε “προστατευτικό.”

  Για την Πρωτοβουλία Κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

  Καρυωτάκης Κωστής – Σολανάκης Ευτύχης

  http://www.agonaskritis.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83/

 9. Ανακοίνωση Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου said

  Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Γενική Συνέλευση της Οικολογικής Κίνησης. Παρευρέθηκαν τα περισσότερα μέλη της Κίνησης, φίλοι καθώς και καινούρια πρόσωπα. Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε θέματα λειτουργικά, οικονομικά και θέματα προώθησης της Κίνησης. Οι απόψεις που εκφράστηκαν και οι οποίες θα εφαρμοστούν στην πράξη στο επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

  – Συχνότερες Γενικές Συνελεύσεις

  – Ανοιχτά Δ.Σ. Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα δοιηκητικά μας συμβούλια πάντα ήταν και πάντα θα είναι ανοιχτά για όλους

  – Οι ανακοινώσεις μας θα γίνονται μέσω email, μέσω blog και μέσω των ΜΜΕ για την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων

  – Περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών μας με οικολογικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς, συλλόγους κλπ για την επίτευξη των στόχων μας

  – Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προβολή της Κίνησης καθώς η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει 1) για τις ενέργειες/δραστηριότητες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 2) για το πώς μπορεί να γίνει μέλος και 3) πώς μπορεί να μπεί σε μια ομάδα εργασίας

  – Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε τρία από τα τρέχοντα θέματά μας: 1. στη διαχείριση των απορριμάτων, 2. στην οριοθέτηση του υδροβιότοπου του Αλμυρού πρίν την επόμενη τουριστική περίοδο και 3. στην προστασία και ανάδειξη του Ελαιώνα (κοινόχρηστη περιοχή Λάκκος).

  Οι ομάδες εργασίας που συγκροτούνται ανά 3-4 άτομα είναι οι ακόλουθες:

  – Υγρότοπος Αλμυρού

  – Διαχείριση απορριμάτων – ανακύκλωση, κομποστοποίηση

  – Πάρκο του Ελαιώνα

  – Ακτογραμμή – Λιμενικά

  – Αστικό Πράσινο

  – Νταμάρια / μπάζα

  – Ενημέρωση – Επικοινωνία

  – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

  – Χωροταξικά (οριοθετήσεις, Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. κλπ)

  – Μονοπάτια – Πολιτισμός (οικο-αρχαιολογία)

  – Κόκκινο Σκαθάρι

  – Διαχείριση Υδάτινων Πόρων

  – Βιολογικοί Καθαρισμοί

  – Γη / Ξενοδοχεία

  Ο συντονισμός των ομάδων εργασιών θα γίνεται από το διοικητικό συμβούλιο. Ένα μέλος θα είναι υπεύθυνο για την κάθε ομάδα με σκοπό την καλύτερη διαχείριση. Όσοι επιθυμούν να μπούν σε μία ή περισσότερες ομάδες εργασίας, παρακαλούμε να στείλουν email στο oiko.kinisi.miravelou@gmail.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. με θέμα «ομάδα εργασίας» ή εναλλακτικά και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί μας στο 694 919 2412.

  Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

 10. Αυξάνονται οι άστεγοι στα Χανιά said

  Περισσότεροι από τριάντα άστεγοι βρίσκουν καθημερινά στέγη στους δρόμους των Χανίων. Γι’ αυτόν τον λόγο η δημιουργία και η λειτουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας αστέγων στα Χανιά σήμερα κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.

  Η πρόταση για λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων στα Χανιά (Λαϊκό Υπνωτήριο), που αποτελεί πρωτοβουλία του Γραφείου Χανίων των ‘Γιατρών του Κόσμου’, συζητήθηκε, χθες, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.

  Στη συνάντηση συμμετείχαν ανθρωπιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς της πόλης με θέμα την αναζήτηση συνεργασίας και κατάθεσης πρότασης για τη δημιουργία του ξενώνα.

  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων των ‘Γιατρών του Κόσμου’, κ. Μηνάς Βουλγαρίδης, ‘οι φορείς που έχουμε καλέσει είναι η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Τμήμα Χανίων της Διεθνούς Αμνηστίας, το Τμήμα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Φόρουμ Μεταναστών – Στέκι Μεταναστών και τα Συσσίτια της Σπλάντζιας. Θεωρούμε ότι με το κύρος αλλά και με την πληρότητά τους οι Σύλλογοι αυτοί θα δώσουν νομική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για μια προσπάθεια, που ομολογουμένως είναι ανάγκη να γίνει στα Χανιά’.

  ‘Το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι το που θα διαμορφωθεί ο συγκεκριμένος ξενώνας αλλά το πώς θα συντηρείται και επ’ αυτού έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Δυνατότητα (εύρεσης) χώρου υπάρχει στα Χανιά αλλά το κύριο είναι η συντήρηση. Διότι στον ξενώνα, που διατηρούμε στην Αθήνα, έχουμε ιδιόκτητο χώρο αλλά τα προβλήματα είναι στα έξοδα και στη συντήρησή του.

  Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση τη συμμετοχή όλων αυτών των φορέων και ακόμη περισσότερων σε έναν ενιαίο φορέα που είναι απαραίτητος. Στη συνέχεια να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια οριστικοποίηση της πρότασής μας και να απευθυνθούμε έπειτα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια’, επεσήμανε ο κ. Βουλγαρίδης.

  Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι ‘Γιατροί του Κόσμου’, οι Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων (Λαϊκό Υπνωτήριο) αποτελούν μια καινοτόμο δράση για τα ελληνικά δεδομένα στην παροχή καταφυγίου. Παρέχουν τους αναγκαίους όρους για τη διαβίωση ενός ατόμου, στέγη και καθαριότητα.

  Δικαιούχοι για τις παροχές του χώρου είναι άτομα άνω των 16, τα οποία στερούνται τη στέγασή τους, ασχέτως των συνθηκών, κάτω από τις οποίες βρέθηκαν σε αυτή τη θέση.

  ΠΑΡΟΧΕΣ

  Οι φιλοξενούμενοι προσέρχονται κάθε βράδυ με τη δύση του ηλίου στον ξενώνα και με σειρά προτεραιότητας τους παρέχεται ένα κατάλυμα, πιθανώς ένα (πρόχειρο) δείπνο καθώς και η πρόσβαση σε αποχωρητήρια με δυνατότητα για μπάνιο.

  Η αναχώρηση των φιλοξενούμενων γίνεται το πρωί και κατά την έξοδό τους, τους παρέχεται ένα γεύμα, απλού τύπου (π.χ. τοστ).

  Οι ξενώνες διαθέτουν καθαρά κλινοσκεπάσματα καθώς και πετσέτες.

  ΦΥλαξη

  Οι χώροι φιλοξενίας προστατεύονται από φύλακα κατά το ωράριο λειτουργίας τους.

  ΧρονοδΙΑγραμμα ΛειτουργΙας

  Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των χώρων φιλοξενίας είναι 12 μήνες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου.

  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

  Το πρόγραμμα «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων» απασχολεί: Φύλακες (2) με πλήρη απασχόληση. Καθαριστές (2) με ημιαπασχόληση. Συντονιστή Προγράμματος (1) με πλήρη απασχόληση.

  Όπως κάθε δράση, έτσι και αυτό το πρόγραμμα ‘απαιτεί’ την ύπαρξη εθελοντών, οι οποίοι θα μπορούν να συνεισφέρουν α) ως υποστηρικτές, συλλέγοντας υλικό (τρόφιμα – κλινοσκεπάσματα – πετσέτες κ.λπ.), β) με τη φυσική τους παρουσία για τις ημερήσιες ανάγκες συντονισμού, γ) καλύπτοντας ενδεχόμενα κενά λόγω αδειών κ.λπ. του έμμισθου προσωπικού.

  Φουντουλάκη Ελένη από τα Χανιώτικα Νέα
  http://www.anatolh.com/crete/chania/item/7026-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC

 11. 'Οχι' σε κεραία κινητής τηλεφωνίας said

  ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ
  ‘Οχι’ σε κεραία
  κινητής τηλεφωνίας
  Να μην κάνουν δεκτό το αίτημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για την εγκατάσταση κεραίας κοντά στον οικισμό Μαριανά των Περιβολίων καλούν τους νομαρχιακούς συμβούλους κάτοικοι των Περιβολίων του Δήμου Θερίσου.
  Στο αίτημα της εταιρείας VODAFONE για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε ενστάσεις ζητώντας την αρνητική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην τελευταία του συνεδρίαση.

  http://www.haniotika-nea.gr/57874-%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%95%CE%A3%20%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3%20%CE%95%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20.html
  Σε κείμενό τους στα ‘Χ.Ν.’ τονίζουν πως ‘η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο πλησιέστερος οικισμός απέχει 550 μέτρα από το σημείο εγκατάστασης και δεν κάνει κανέναν λόγο για τις διάσπαρτες κατοικίες εκτός οικισμού, όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Κρήτης. Η αλήθεια είναι ότι ο οικισμός Μαριανά απέχει 200 μέτρα, ο οικισμός Γαρίπας 350 μέτρα και πιο κάτω, στα 500 μέτρα, απλώνονται όλα τα Περιβόλια, με το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και Παιδικό Σταθμό, με 200 περίπου παιδιά, στα 600 μέτρα. Εννέα διάσπαρτες κατοικίες εκτός οικισμού των Μαριανών απέχουν 80 έως 150 μέτρα. Επιπλέον έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες για 4 κατοικίες σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα, μα και αρκετές άλλες ετοιμάζονται λόγω της εγγύτητας στην πόλη των Χανίων (5 χλμ.) και λόγω της πανοραμικής θέας’.
  Σύμφωνα με τους κατοίκους η κεραία έχει ύψος 36 μ. και χαρακτηρίζεται ως κομβικός σταθμός – αναμεταδότης με 25 μικροκυματικά κάτοπτρα ‘για τον οποίο όπως παραδέχεται και η ίδια η εταιρεία δεν υπάρχουν σίγουρες μετρήσεις για τα αποτελέσματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και συν τοις άλλοις σε απόσταση 150 μ. διέρχεται η γραμμή υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ, πράγμα που επιτείνει άγνωστο πόσο την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Παρ’ όλα αυτά κατά την εταιρεία δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και ούτε οπτική και αισθητική ρύπανση για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες του φαραγγιού του Θερίσου. Κύριοι νομαρχιακοί σύμβουλοι, για τους παραπάνω σοβαρότατους λόγους και για όσους αναφέρονται στις τρεις ενστάσεις που καταθέσαμε, σας ζητάμε θερμά με την απόφασή σας να μην εκθέσετε σε υπαρκτό κίνδυνο την υγεία όλων μας και προπάντων των παιδιών μας και να μην υποβαθμίσετε μια αναπτυσσόμενη οικιστική περιοχή που συμβάλλει συν τοις άλλοις και στην καταπολέμηση της αστυφιλίας’.
  ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ
  Στην εισήγησή της προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων η Διεύθυνση Πολεοδομίας ‘διατηρεί επιφυλάξεις για την πληρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (σ.σ. της κεραίας) που μας έχετε διαβιβάσει’ και προτείνει τη συμπλήρωση του φακέλου της μελέτης σύμφωνα με μια σειρά από παρατηρήσεις που κάνει. Παράλληλα ζητάει να τηρηθούν επακριβώς οι τεχνικές προδιαγραφές και τα σχέδια που υποβλήθηκαν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με μέριμνα της εταιρείας να αποκλειστεί η δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στο αγροτεμάχιο έκτασης 500 τ.μ., στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η όλη εγκατάσταση, κατά τη φάση της λειτουργίας είναι απαραίτητο προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τηρούνται τα όρια εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, η εταιρεία να προβαίνει σε μετρήσεις ακτινοβολίας από πιστοποιημένο φορέα τουλάχιστο ανά τρίμηνο και τα αποτελέσματα να κατατίθενται στην αδειοδοτούσα Αρχή και στην Υπηρεσία μας’.

 12. Ο Καλλικράτης "τρώει" τα μικρά σχολεία στα Χανιά said

  Στην κατάργηση των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων του νομού Χανίων οδηγεί η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο χώρο της εκπαίδευσης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχολεία που καταργούνται είναι στα χωριά Σέμπρωνα, Σφηνάρι, Καλυδωνία, Ροδοπού και Καλάθενες.

  Ήδη έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Παιδείας η μεταφορά των μαθητών μέσω του ΚΤΕΛ σε άλλα σχολεία. Παράλληλα συζητείται η ίδρυση του εξαθέσιου 2ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσοπηγής και του εξαθέσιου 3ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών.

  Οι πιθανές αναστολές, καταργήσεις, συμπτύξεις σχολείων αλλά και η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων συζητήθηκαν την Πέμπτη κατά την συνάντηση που είχε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Απόστολος Κλινάκης με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Ηλία Ποντικάκη.

  http://www.goodnet.gr/index.php?id=6,45410,0,0,1,0

 13. σφαγμένος σκύλος στην Αμμουδάρα Ηρακλειου said

  Στην παραλία της Αμμουδάρας βρέθηκε προχθές, από διερχόμενους, ένας σφαγμένος σκύλος, ο οποίος σε άθλια κατάσταση ψυχορραγούσε. Το άτυχο ζώο υπέφερε από φριχτούς πόνους, ενώ κατόπιν έντονης προσπάθειας – λόγω της νευρικότητας του κατακρεουργημένου ζώου – οι φιλόζωοι που προσέτρεξαν, κατάφεραν να το ναρκώσουν και να το μεταφέρουν στον κτηνίατρο.
  Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, το τραύμα του ζώου προκλήθηκε από μαχαίρι και το βάθος του έφθανε ως την τραχεία του.

  http://cretalive.gr/new/17261/crete/Katakreourgimeno_skuli_stin_Ammoudara

 14. Σύσκεψη ενάντια στο λατομείο γύψου 17/12/10 said

  ‘Βολές’ κατά του περιφερειάρχη Κρήτης, Αθ. Καρούντζου, για το θέμα του λατομείου γύψου, εκτοξεύει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Λαφονησίου και της ευρύτερης περιοχής ‘Lafonisi SOS’.
  Παράλληλα σημειώνει ότι η προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωση μεταφέρθηκε για την Παρασκευή ‘λόγω τεχνικών ζητημάτων προκειμένου να συλλεχθούν σημαντικά στοιχεία, χρήσιμα για τον αγώνα μας’.
  Και συνεχίζει:
  ‘Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του ΤΕΕ. – Τμ. Δυτικής Κρήτης και ώρα 8 μ.μ., καλούμε σε συγκέντρωση τους φορείς και κάθε ενεργό πολίτη, ώστε να συντονίσουμε τις δράσεις και τον αγώνα μας προκειμένου να ανατρέψουμε την παράνομη απόφαση αδειοδότησης λατομείου γύψου στην περιοχή όρμου Στομίου του Δήμου Ιναχωρίου και να απαιτήσουμε πλέον δυναμικά να υπογραφεί άμεσα ως έχει κατατεθεί το ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου τώρα!’.
  Στην ανακοίνωση ασκείται έντονη κριτική στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας και γίνεται λόγος για ‘σωρεία παραπτωμάτων και παρανομιών της συγκεκριμένης αδειοδότησης λατομείου γύψου’. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, ο κ. περιφερειάρχης μαζί με την Υπηρεσία της ΠΕΧΩ στην Περιφέρεια ‘καθυστερούν σκόπιμα την υπογραφή του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου προκειμένου να το «σαλαμοποιήσουν» για να μπορέσουν έτσι να εξυπηρετήσουν ευκολότερα τα συμφέροντα εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή του Λαφονησίου κι αυτό σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας και της σωστής αξιοποίησης του πανέμορφου αυτού τόπου’.
  Παράλληλα αναφέρεται ότι ο κ. Καρούντζος ‘αρνείται ακόμα και τώρα όλες τις δημόσιες εκκλήσεις για τη συμμετοχή του σε δημόσιο διάλογο με την Επιτροπή Αγώνα, τους κατοίκους της περιοχής, με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιναχωρίου και τους φορείς του τόπου’.
  Ακόμα διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, το ερώτημα:
  ‘Ποιες πιέσεις του ασκούν άραγε τα ιδιωτικά συμφέροντα και ποιες πολιτικές καλύψεις του δίνουν το δικαίωμα αυτό;
  Αυτά θα φανούν τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και με την προσπάθεια όλων μας, να μην περάσουν με κανέναν τρόπο αυτές οι επιλογές του.
  Φορείς και ενεργοί πολίτες θα δώσουμε άμεσα την πρέπουσα απάντηση για την ανατροπή της παράνομης απόφασης και της άμεσης θεσμοθέτησης του ΣΧΟΟΑΠ.
  Αλλά και ένα μάθημα σε όλους όσοι χρησιμοποιούν την οποιαδήποτε εξουσία τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των λίγων, αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολλών’.
  Την ανακοίνωση υπογράφει για τη Συντονιστική Επ. Αγώνα ο κ. Γιώργος Τσέκος.

  http://www.haniotika-nea.gr/57623-%CE%A3%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7%20%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF%20%CE%B3%CF%8D%CF%88%CE%BF%CF%85%20.html

 15. “Οχι” στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων said

  Ανήσυχοι και προβληματισμένοι για τις μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά τους θέματα εμφανίζονται εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους του ιδιωτικού τομέα και στα Χανιά.
  Παρά τις διακηρύξεις ότι το μνημόνιο δεν θα θίξει τον ιδιωτικό τομέα, βλέπουν τεράστιες ανατροπές σε εργασιακά δικαιώματα, που είχαν κατοχυρωθεί με μακροχρόνιους αγώνες.
  ‘Μετά από 25 χρόνια εργασίας, ως χειριστής μηχανημάτων, απολύθηκα πριν από πέντε μήνες. Πλέον οι επιχειρήσεις απολύουν από την άκρη χωρίς να υπολογίζουν τίποτα’, δηλώνει ο Σπύρος Λιονάκης. Εχοντας εργαστεί για χρόνια σε έναν τομέα, όπως αυτόν των κατασκευών, ο εργάτης τονίζει πως πλέον τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Αναζητεί εργασία ασχολούμενος το διάστημα αυτό με τα αγροτικά και προσπαθεί να ζήσει με το επίδομα πείνας του ΟΑΕΔ. ‘Ηταν δύσκολα τα πράγματα για μας· τώρα με τις αλλαγές αυτές θα πάνε ακόμα χειρότερα. Αν περάσουν οι αλλαγές αυτές, που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, δεν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα, θα επιστρέψουμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, που και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση θα φαγώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα δείξει μεγαλύτερη δουλικότητα, ποιος θα γλείψει καλύτερα και ποιος δεν θα μιλάει πολύ’, αναφέρει ο κ. Σπύρος. Οσο για τη δράση των συνδικάτων διαπιστώνει το απόλυτο χάος. ‘Πέρα από κάποια Πρωτοβάθμια Σωματεία βλέπετε τι γίνεται. Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων πάνε για βουλευτές, οι δε της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για υπουργοί. Αυτό τα λέει όλα’.
  ‘ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ’
  ‘Είναι σίγουρο ότι με τη νομοθεσία αυτή όσες επιχειρήσεις θα επικαλεστούν οικονομικό πρόβλημα -χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό ακριβώς- θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν επιχειρησιακές συμβάσεις και θα μπορούν να κατεβάζουν τον μισθό μέχρι 740 ευρώ μικτά. Ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι έχει οικονομικά προβλήματα, ώστε να μειώσει τους μισθούς του προσωπικού του. Πλέον για ’μένα είναι καθαρά τα πράγματα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τα κέρδη τους και κατεβάζουν τους μισθούς μας’, λέει η κα Μαρία Καλλιτσουνάκη, που εδώ και 8 χρόνια εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος. Η νεαρή γυναίκα τονίζει πως όλο και περισσότερα βάρη πέφτουν στις πλάτες των εργαζομένων και των υπαλλήλων, που πλέον στερούνται και τις στοιχειώδεις απολαβές.
  ‘Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων δεν λένε ότι ο κόσμος στην Ευρώπη δεν έχει λεφτά για να πάει διακοπές αλλά προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε εμάς, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το service, πώς θα το αναβαθμίσουμε. Στον κλάδο τον δικό μας είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπορούσαν να κάνουν χρήση των πραγματικών κεκτημένων τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα είχαν περικοπές, κουτσουρεμένους μισθούς και επιδόματα, εργασιακή ανασφάλεια’, αναφέρει η κα Μαρία. Η ίδια καλεί τους συναδέλφους της να συμμετάσχουν στα συνδικάτα και να προσπαθούν να πιέσουν μέσα από αυτά για την πραγματική βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών.
  Αναζητώντας εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, εδώ και έναν μήνα, ήλθαμε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο, ωστόσο, κανείς δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα για τις αλλαγές που έρχονται, πλην των δύο που φιλοξενούμε σήμερα.

  http://www.haniotika-nea.gr/57626-%E2%80%9C%CE%9F%CF%87%CE%B9%E2%80%9D%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%20%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD%20.html

 16. Στη Δικαιοσύνη γονείς για το λουκέτο στα Αθλητικά Σχολεία said

  Αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και στη Δικαιοσύνη δηλώνουν οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στα Αθλητικά Σχολεία της Κρήτης, με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μεσούσης μάλιστα της σχολικής χρονιάς, να καταργήσει τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης, όπως λέγονται επίσημα, καθώς τα έκριναν «αντιπαιδαγωγικά και αντιπαραγωγικά».

  Οι μαθητές του Αθλητικού Γυμνασίου και Λυκείου στο Ηράκλειο, συνοδευόμενοι από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, πραγματοποίησαν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας, για μία ακόμη φορά, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωσαν στον περιφερειακό διευθυντή Απόστολο Κλινάκη την απόφασή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να δικαιωθούν.

  Από την πλευρά του ο κ. Κλινάκης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου υπόμνημα με τα αιτήματα της κοινότητας του Αθλητικού Σχολείου, ενώ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι, μετά τις προσλήψεις προπονητών. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που πυροδότησε νέο σφοδρό κύκλο αντιδράσεων, τονίζεται πως ΤΑΔ και ΕΤΑΔ μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στην περίπτωση που καλύπτονται όλες οι θέσεις γυμναστών. Τις επόμενες μάλιστα μέρες, αναμένεται να καλυφθεί ένας αριθμός κενών θέσεων καθηγητών φυσικής αγωγής και θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα τμήματα που θα μπορούν να λειτουργήσουν. Οι μαθητές και οι γονείς τους ωστόσο καταγγέλλουν «παίζεται παιχνίδι πίσω από την πλάτη τους» και θεωρούν δικαίως ότι «πετάγονται στο δρόμο».

  Με την ίδια εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, πάντως, καλούνται οι μαθητές των Αθλητικών Σχολείων που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν σε άλλα Γυμνάσια και Λύκεια να το προωθήσουν άμεσα. Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Γιώργος Μανουσάκης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Λόγω της οικονομικής κρίσης, ενεργοποιήθηκαν παλαιότερες διατάξεις, σχετικά με τη λειτουργία των ΤΑΔ. Από την πλευρά μου δεν μπορώ να σχολιάσω αν τα σχολεία αυτά εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Εγώ εντέλλομαι να κάνω πράξη αυτά που ζητά ο φορέας μου, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας. Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο για την ώρα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για τη δημιουργία νέου τύπου Αθλητικών Σχολείων». Όπως και να ‘χει πάντως οι γονείς και οι μαθητές των ΤΑΔ και ΕΤΑΔ στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

  http://www.tolmi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13611:sth-dikaiosunh-oi-goneis-gia-to-louketo-sta-athlitika-lukeia&catid=102:arxiki-selida&Itemid=1547

 17. ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Το πάρκο έγινε...πάρκινγκ για το Jumbo! said

  Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πάρκινγκ που ετοίμασε για λογαριασμό του…Jumbo ο δήμος Ηρακλείου. Ο οποίος είχε μελετήσει στην θέση των κοινόχρηστων χώρων πάρκο, αλλά του βγήκε…χώρος στάθμευσης! Μια υπόθεση που από την αρχή ήταν σκανδαλώδης τελειώνει πάλι υπέρ του…πολυκαταστήματος.

  Όπως αναφέρει η ‘Πατρίδα’ (Λίλιαν Δαφερμάκη) η εικόνα που εμφανίζει ο χώρος των 4.679,62 τ.μ. έξω από το Τζάμπο είναι αποκαρδιωτική και που ενώ απελευθερώθηκε με σκοπό να διαμορφωθεί σε πάρκο και αθλητικές εγκαταστάσεις, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής τελικά έγινε πάρκινγκ για τους πελάτες του πολυκαταστήματος. Οι πολίτες εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν δια της νομικής οδού, προκειμένου αφενός να εφαρμοστεί το Σχέδιο Πόλης, που προβλέπει τη διαμόρφωση ενός ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου, και αφετέρου, να διερευνηθούν οι όποιας μορφής ευθύνες των αρμοδίων, για το πάρκιγκ το οποίο έχει κατασκευαστεί και το οποίο ζητούν εδώ και τώρα να καταστραφεί.

  Οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι από το γεγονός ότι ο Δήμος άφησε «στα χέρια» του πολυκαταστήματος τη διαμόρφωση ενός κοινόχρηστου χώρου, και επέτρεψε να τον διαμορφώσει με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα και όχι τις ανάγκες της πόλης. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι συνιστά οξύτατη πρόκληση και σε πολιτικό επίπεδο, το γεγονός ότι ο επίλογος του μεγαλύτερου πολεοδομικού σκανδάλου του Ηρακλείου γράφεται με τέτοιο τρόπο.

  Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι εκτός της πρόκλησης που συνιστά η διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου σε πάρκιγκ, εγείρονται κίνδυνοι και για τη δημόσια ασφάλεια, αφού ο τρόπος που έχει γίνει η όλη διαρρύθμιση του χώρου του πάρκιγκ, δημιουργεί προβλήματα, τόσο σε σχέση με την είσοδο και έξοδο των οχημάτων, αλλά και των πολιτών που θα κινούνται στις περιορισμένης έκτασης αθλητικές εγκαταστάσεις.

  Οι κάτοικοι καταγγέλλουν, εκτός των άλλων, ότι η Δημοτική Αρχή, έχει ευθύνες, επειδή, όταν παρουσιάστηκε η μελέτη του έργου στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τόσο ο Δήμαρχος κ. Κουράκης όσο και ο τότε αντιδήμαρχος κ. Κ.Μαμουλάκης δεσμεύτηκαν να επανεξεταστεί το όλο θέμα, με βάση συγκεκριμένες παρατηρήσεις που έγιναν. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, και έτσι προχώρησε ένας σχεδιασμός που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην περιοχή. Με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ.Κουμαντάκης τονίζει ότι το όλο θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο της πόλης.

  cretalive.gr

 18. Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από τη Ναυτική Βάση Μαραθιου τον Απρίλιο του 2003 said

  Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν σήμερα από το τριμελές εφετείο Κρήτης οι τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από τη Ναυτική Βάση του Μαραθιου κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου στις 6 Απριλίου του 2003.
  Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν,
  της «διακεκριμένης μορφής αντιστάσεως» και της «διατάραξης κοινής ειρήνης».
  Και οι τρεις από την αρχή είχαν αρνηθει τις κατηγορίες ενώ πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή.

  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=784420&srv=95

 19. Xανια Πορεία αλληλεγγύης για τους διωκόμενους με τρομονόμο μαθητές της Λάρισας. said

  Πορεία αλληλεγγύης για τους διωκόμενους με τρομονόμο μαθητές της Λάρισας.

  Το συντονιστικό των μαθητών αποφάσισε πορεία αλληλεγγύης για τους διωκόμενους με τρομονόμο μαθητές της Λάρισας στις 9/12/10-ωρα : 12:00, όλοι στην πλ.Αγοράς -Χανια

 20. Φοινικόδασος Πρέβελη και Έλος Ποταμού Μαλίων: η φύση αψηφά τις ψεύτικες υποσχέσεις του κράτους said

  Πέρασαν τέσσερις μήνες από την πυρκαγιά στο φοινικόδασος του Πρέβελη και σχεδόν 2 μήνες από εκείνη που κατέκαψε τον καλαμιώνα του έλους Μαλίων. Κι όμως! H φύση σήμερα δείχνει το μεγαλείο της, αψηφώντας την κρατική ανεπάρκεια και τις ψεύτικες υποσχέσεις.

  Φοινικόδασος Πρέβελη:

  Τα πράγματα πάνε καλύτερα από ό, τι νομίζαμε στο φοινικόδασος του Πρέβελη. Όχι μόνο επιβίωσαν όλοι οι μεγάλοι φοίνικες (όπως είχαμε υποθέσει) αλλά και μεγάλη πλειονότητα των μικρών! Όλα τα φυτά αναβλαστάνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις λιγαριές, τις πικροδάφνες, τις χαρουπιές και τους σκίνους, ενώ τα καμένα καλάμια έχουν ανακάμψει τελείως, δίνοντας μας την εντύπωση ότι σε 2-3 χρόνια το δάσος θα έχει επανέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

  Φοινικόδασος Πρέβελη – WWF Ελλάς/Θ. Γιαννακάκης

  Καλαμιώνας Έλους Μαλίων:

  Εντυπωσιακή είναι επίσης και η αναγέννηση του Καλαμιώνα του έλους Ποταμού Μαλίων. Δυο εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ένα καταπράσινο χαλί από νεαρά καλάμια απλώθηκε πάνω στην κατάμαυρη έκταση των 50 στρεμμάτων. Σήμερα τα καλάμια έχουν ύψος σχεδόν 1 μέτρο, και καθώς έχει αρχίσει η μεταναστευτική περίοδος πλήθος πουλιών επισκέπτονται το έλος καθημερινά!

  Καλαμιώνας Έλους Μαλίων – WWF Ελλάς/Δ. Πουρσανίδης-Γ.Χρονάκης

  Θέλουμε να τονίσουμε πάντως ότι παρά την άμεση ανταπόκριση των φορέων στις πρωτοβουλίες του WWF Ελλάς, οι περισσότερες εξαγγελίες παραμένουν …εξαγγελίες. Ελάχιστα ουσιαστικά βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την προστασία και ορθολογική διαχείριση, παρά το έντονο ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας Κρήτης.

  Ευτυχώς που η φύση δεν χρειάζεται χαρτιά και υποσχέσεις για να επανέλθει. Εμείς , συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις περιοχές και να πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για τη διασφάλιση της προστασίας τους.

  http://wwfaction.wordpress.com/2010/12/02/preveli_malia_update/

 21. Έτοιμοι να καταστρέψουν το περιβάλλον της Κρήτης said

  Ένας πραγματικός πόλεμος συμφερόντων έχει ξεσπάσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τις περιοχές Νατούρα με φόντο την εκμετάλλευσή τους για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων μέσα σε αυτές.
  Η Κρήτη αποτελεί το μήλον της έριδος για τις εταιρίες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας, μιας και είναι αυτή τη στιγμή μια περιοχή παρθένα σε αυτού του είδους τις εκμεταλλεύσεις, η οποία μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη σε όποιον καταφέρει να την εκμεταλλευτεί.
  Τα τεράστια συμφέροντα έχουν οδηγήσει εταιρίες να έχουν προτείνει την τοποθέτηση τεράστιων αιολικών πάρκων, ακόμη και μέσα στην καρδιά περιοχών μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας. Το ακρωτήρι της Σπάθας, το φαράγγι της Σαμαριάς, τα Αστερούσια, ο Ψηλορείτης και το Οροπέδιο του Λασιθίου είναι μόνο κάποια από τα σημεία του νησιού τα οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρίες.
  Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Ότι η Κρήτη τείνει να γίνει ένα ακόμη κορεσμένο σημείο της Ελλάδας, εκτός κι αν υπάρξει αλλαγή στο σχεδιασμό.
  Και το θέμα δεν είναι τόσο απλό, καθώς κατασκευή ενός αιολικού πάρκου μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή δεν σημαίνει μόνο εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας. Σημαίνει και μια σειρά τεράστιων έργων που τη συνοδεύουν, όπως είναι η διάνοιξη μεγάλων δρόμων (ως και έξι μέτρα πλάτος) και οι αλλαγές στο δίκτυο της ΔΕΗ για τη διασύνδεση των ΑΠΕ! Μιλάμε δηλαδή για εργασίες που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά τις παρθένες περιοχές της Κρήτης!
  Όπως τονίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, πλέον είναι ανάγκη να τεθεί ένα ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Κρήτη γιατί στο νησί αυτή τη στιγμή βάσει νόμου μπορούν να στηθούν οπουδήποτε. Το κρίσιμο ζήτημα που τίθεται είναι με τι προοπτική θέλουμε να γίνουν οι ΑΠΕ. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πάμε στο επίπεδο άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας που είναι υπερκορεσμένες.
  Η συνολική έκταση της Κρήτης είναι 8.335 χλμ., με τις περιοχές Νατούρα να καλύπτουν περίπου 2.743 χλμ. με βάση την τροποποίηση που έγινε τον περασμένο Απρίλιο.
  Από τη γεωγραφική αποτύπωση των έργων ΑΠΕ προκύπτει ότι από τα 167 MW που είναι εγκατεστημένα, μόνο τα 20,45 MW είναι σε περιοχές Νατούρα και είχαν τοποθετηθεί πριν αυτές θεσμοθετηθούν.
  Πρόκειται όμως για ένα σκηνικό το οποίο μπορεί να αλλάξει άρδην στο μέλλον. Γιατί οι νέες αιτήσεις που κατατίθενται στη ΡΑΕ από τους μεγάλους επενδυτικούς σχεδιασμούς θα μετατρέψουν τις περιοχές Νατούρα σε πάρκα ανεμογεννητριών και την Κρήτη σε έναν υποβαθμισμένο τόπο, όπως τείνει να συμβεί με περιοχές της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Ροδόπης.
  Το ειδικό χωροταξικό λοιπόν είναι εκείνο που ξεκαθαρίζει πού θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες και πού όχι. Με το ειδικό χωροταξικό τώρα θα πρέπει να παρθεί και μια απόφαση. Θα αφήσουν την Κρήτη στην ίδια μοίρα που είναι αυτή τη στιγμή περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Βοιωτία και η Θράκη, δηλαδή θα θέσουν τους ίδιους όρους; Ή θα πουν ότι στην Κρήτη από τη στιγμή που είναι ένα μέρος παρθένο σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ θα τεθεί ένας γενικότερος σχεδιασμός και θα λάβουν υπόψη τι είναι προστατευμένο θεσμοθετημένα, ώστε να προχωρήσουν από εκεί και πέρα για να βάλουν ανεμογεννήτριες;
  Αξίζει να σημειωθεί ότι το να μπει κάποιος σε περιοχή Νατούρα είναι η εύκολη λύση. Δηλαδή να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην κορυφή του Ψηλορείτη είναι κάτι που συμφέρει τον κάθε επενδυτή, γιατί σίγουρα φυσάει και δεν έχει πάει κανείς άλλος εκεί. Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο οποιοσδήποτε θα κάτσει να μελετήσει το γενικό χωροταξικό σε όλη την Κρήτη.
  Σήμερα πολλοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν περιοχές οι οποίες είχαν μείνει ανέπαφες. Με αποτέλεσμα να μπουν μέσα σε περιοχές Νατούρα.
  Περιβαλλοντική Αρχή Αδειοδότησης
  Πολλές αιτήσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του υπουργείου.
  Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί και έχουν αδειοδοτηθεί, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα σε περιοχές Νατούρα. Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για περιοχές προστατευόμενες, η ΡΑΕ έχει δώσει την άδεια παραγωγής και αυτό που μένει να γίνει είναι να δοθεί η άδεια και από την Περιβαλλοντική Αρχή.
  Το «κλειδί» για να κατανοήσει κανείς το τι συμβαίνει είναι να έχει στο μυαλό του ότι το κριτήριο της περιοχής Νατούρα ίσχυε όταν άνοιγε η ΡΑΕ έναν διαγωνισμό, δηλαδή σε συγκριτική αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή όμως το «παιχνίδι» παίζεται στη σύνδεση της Κρήτης. Επειδή προτείνουν τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποθαλάσσιο καλώδιο.
  Είναι μια εξέλιξη την οποία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι εταιρίες, καθώς η δέσμευση για να συνδέσει την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα δίνει το δικαίωμα της εγκατάστασης οπουδήποτε των ΑΠΕ.
  Πρόκειται όμως για ένα τρικ ουσιαστικά, ένα πυροτέχνημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελήσει την Κρήτη. Και αυτό γιατί δεν θα έχει επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος από την ενεργειακή αυτονομία του νησιού. Σε περίπτωση βλάβης του καλωδίου για παράδειγμα, η Κρήτη και πάλι θα είναι… υπόδουλη ενεργειακά. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι να ισχυροποιηθεί πρώτα το νησί και να λυθεί το δικό του ενεργειακό πρόβλημα, πριν από οποιαδήποτε σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα. Αντ’ αυτού μέχρι σήμερα αναλωνόμαστε στη διασύνδεση, χωρίς να έχουμε πρώτα την εγγυημένη ενέργεια που χρειάζονται οι 600.000 κάτοικοι του νησιού και οι πολλαπλάσιοι επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια η διαδικασία ήταν διαφορετική. Όταν κάποιος ήθελε να κάνει μια επένδυση, κατέθετε το φάκελο της επένδυσης μαζί με την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση στη ΡΑΕ. Αν ενέκρινε την αίτηση έδινε μια αρχική θετική εισήγηση. Ο επενδυτής έπρεπε έπειτα να πάει στην Αδειοδοτούσα Αρχή. Αφού έπαιρνε ο επενδυτής τη θετική γνωμοδότηση, ο φάκελος γυρνούσε ξανά στη ΡΑΕ, η οποία έδινε τελικά την άδεια παραγωγής. Με τη νέα νομοθεσία και την ψήφιση του νόμου 3851 αυτά τα δύο διασπάστηκαν. Έτσι, η ΡΑΕ πλέον έχει την υποχρέωση να σε ελέγξει για να δει αν πληροίς όλα τα κριτήρια, ώστε να λάβεις την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να ελέγξει αν η όλη επένδυση είναι συμβατή με τους όρους που θέτει το ειδικό χωροταξικό. Δεν έχει όμως καμία δύναμη σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό κομμάτι. Οποιοσδήποτε περιορισμός ή απαγόρευση πλέον μπορεί να τεθεί μόνο από την Περιβαλλοντική Αρχή και όχι από τη ΡΑΕ!
  Εξάρτηση από το πετρέλαιο
  Μέχρι σήμερα η Κρήτη είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο σε ποσοστό που αγγίζει το 86%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι διαθέτει πολύ υψηλό δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο μέχρι σήμερα μένει ανεκμετάλλευτο. Για να έχει κανείς μια πλήρη εικόνα της ισχύος της Κρήτης αρκεί να πληροφορηθεί ότι:
  813 MW είναι η ονομαστική ισχύς εγκατεστημένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. 644 MW είναι η μέγιστη ετήσια ζήτηση ισχύος κατά το έτος 2008. 167 MW είναι η ισχύς των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων και 23 MW αυτά των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών πάρκων. Η ζήτηση αυτή χρόνο με το χρόνο αυξάνει όσο αυξάνεται η κατανάλωση.
  Πηγή: tolmi.gr

 22. Ηράκλειο ενημερωση απο την πορεια 6/12/10 said

  περίπου 1000 ατομα κανουν πορεια στο κέντρο της πόλης τωρα ενω τα ΜΑΤ ακολουθουν διακριτικα απο αποσταση

 23. Τέλος από το ΣτΕ στην επένδυση του Τοπλού said

  Παράνομα έγινε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για την τουριστική ανάπτυξη της έκτασης που έχει στο Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου το Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή (Μονή Τοπλού).

  Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή της και έκανε δεκτή την προσφυγή 300 περίπου κατοίκων της περιοχής που ζητούσαν την ακύρωση του έργου (σε έκταση 25.000 στρέμματα), το οποίο θα υλοποιούσε η αγγλικών συμφερόντων εταιρεία «Loyalward ltd».

 24. Παγκρήτια διαμαρτυρία των εργαζόμενων με συμβάσεις said

  Εκδήλωση συμβασιούχων εργαζομένων, παγκρήτιου χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο κ. Χρήστος Νικολουτσόπουλος, εργατολόγος, νομικός σύμβουλος του Πανελληνίου Συντονιστικού Συμβασιούχων.
  Το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται με διάφορες συμβάσεις (συμβασιούχοι έργου, ορισμένου χρόνου, stage, συμβασιούχοι μιας μέρας), ώστε να συστρατευθούν όλοι σε κοινό αγώνα με απώτερο σκοπό πανελλαδική κινητοποίηση έξω από τον Άρειο Πάγο στις 20 Ιανουαρίου.
  Μάλιστα το Συντονιστικό στο κάλεσμά του επικαλείται το άρθρο 22 του Συντάγματος για το δικαίωμα στην εργασία. «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας».
  Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εκπρόσωπο της πολιτείας να θεωρεί ότι ανενόχλητα θα σχεδιάζει την εργασιακή μας εξόντωση. Δεν νομιμοποιείται κανένας από όλους τους δήθεν εκπροσώπους του έθνους να προβάλει υποκριτικά νομιμοφανή επιχειρήματα, περί της δήθεν συνταγματικής απαγόρευσης της μετατροπής των συμβάσεών μας, σε αορίστου χρόνου.
  Αρνούμαστε να υποταχθούμε στην περίεργη λογική της παθητικοποίησης που οι κυβερνήσεις – εκτελεστές των εντολών του ΔΝΤ και του μνημονίου, ζητούν από εμάς. Έχουμε αποφασίσει εδώ και καιρό να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις σε όλα τα παραπάνω σχέδια. Χωρίς καμία ψευδαίσθηση και αυταπάτη για τις τεράστιες πιέσεις της εκτελεστικής εξουσίας προς τους δικαστές, που καλούνται να κρίνουν τις υποθέσεις μας, θα δώσουμε τον δικαστικό μας αγώνα σε όλα τα επίπεδα.
  Θα πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη μας, ότι την ώρα που σημαντικοί φορείς του ελληνικού κράτους καταρρέουν, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι δήθεν εκπρόσωποι του έθνους επιλέγουν να «απαλλαγούν» από εμάς οι οποίοι καλύπτουμε κενές οργανικές θέσεις, επί χρόνια, επιταχύνοντας έτσι ουσιαστικά τα σχέδια διάλυσης και μετατροπής των κρατικών οργανισμών σε κέντρα διείσδυσης των επιχειρηματικών συμφερόντων.
  Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη στήριξη της εύρυθμης λειτουργίας όλου του δημοσίου και τη διαμόρφωση αυτού που τόσα χρόνια όλοι οι Έλληνες ονειρεύονται και επιθυμούν ενός ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.
  Ενωμένοι με το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας, έχοντας ήδη επιτύχει πολλά, μετά και από την αναβολή της 23ης Σεπτεμβρίου 2010, επιλέγουμε την 20η Ιανουαρίου 2011, ως ημέρα πανελλαδικής διαμαρτυρίας και κινητοποίησης έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου ουσιαστικά για ακόμα μία φορά κρίνεται το εργασιακό μέλλον όλων μας. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την πιστή συνέχεια της εφαρμογής του δικού μας εργασιακού μνημονίου, του οποίου βασικοί άξονες ήταν και είναι:
  • Σεβασμός της συνταγματικής επιταγής για εργασιακή αποκατάσταση του πολίτη.
  • Μετατροπή των συμβάσεων όλων μας σε αορίστου χρόνου στα πλαίσια της Κοινοτικής Οδηγίας 70/99 και των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
  goodnet.gr

 25. To «Εμείς και ο Κόσμος» στο Συνεταιριστικό Πολυχώρο «Κουκούτσι» στο Ηράκλειο! said

  To «Εμείς και ο Κόσμος» αποκτά σταθερή παρουσία στο Συνεταιριστικό Πολυχώρο «Κουκούτσι» στο Ηράκλειο!

  Εδώ και μερικούς μήνες το «Εμείς και ο Κόσμος» συνεργάζεται μαζί με μια δραστήρια ομάδα ανθρώπων για το άνοιγμα του Πολυχώρου «Κουκούτσι» στο Ηράκλειο. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του χώρου ανέλαβε μια ομάδα χειροτεχνών με την πρακτική και οικονομική στήριξη του άτυπου δικτύου παραγωγών και χειροτεχνών «Εν Οίκω». Το δίκτυο αυτό έχει γίνει γνωστό στο Ηράκλειο από τη διοργάνωση των σχετικών οικοφεστιβάλ (http://blog.nuestromundo.gr/2010/05/2010.html).

  Το «Εμείς και ο Κόσμος» προσκλήθηκε να συμβάλλει στο στήσιμο και στη λειτουργία αυτού του συνεταιριστικού πολυχώρου διαθέτωντας σε αυτόν προϊόντα δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου και διοργανώνοντας διάφορες δημιουργικές δράσεις και σε συνεργασία με τον ευρύτερο δίκτυο «Εν Οίκω». Ο πολυχώρος θα φιλοξενήσει και τα έργα του εργαστηρίου χειροτεχνίας «ΚΥΚΛΩ» το οποίο δημιούργησαν μέλη του «Εμείς και ο Κόσμος».

  Οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του πολυχώρου δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί ωστόσο στο χώρο πραγματοποιούνται ήδη ορισμένες συναντήσεις προετοιμασίας της λειτουργίας του και γνωριμίας των ανθρώπων του. Ρίξτε μια ματιά στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα για να ενημερωθείτε για τις πρώτες αυτές εκδηλώσεις.

  Περισσότερα για το «Κούκούτσι» πολύ σύντομα!

  Πολυχώρος «Κουκούτσι»: Αχαρνών 19, Τ.Κ. 71201, Ηράκλειο Κρήτης.

  Εντοπίστε το «Κουκούτσι» στο χάρτη εδώ: http://is.gd/h7rev

  «Εμείς και ο Κόσμος/Nuestro Mundo»
  http://www.nuestromundo.gr
  info@nuestromundo.gr
  Ηράκλειο Κρήτης

 26. Το Δίκτυο ΟικοΚρήτη για την οριστική απόφαση του ΣτΕ κατά της επένδυσης στον κάβο Σίδερο said

  Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης εκφράζουν την ιδιαίτερή τους ικανοποίηση για την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την ΚΥΑ του 2007 με την οποία είχε εγκριθεί η παραθεριστική επένδυση της εταιρείας «Minoan Group» στον κάβο Σίδερο σε έκταση 26.000 στρεμμάτων που παραχώρησε η Μονή Τοπλού (η απόφαση θα είναι διαθέσιμη γραπτώς σε ένα περίπου μήνα).

  Το σχέδιο που απορρίφθηκε ήταν μια επένδυση κτηματαγοράς δεύτερης κατοικίας ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων (7000 κλίνες) σε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού που μεταβιβάστηκε παράτυπα στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για να παραχωρηθεί στην εγγλέζικη εταιρεία Loyalward Ltd (σήμερα Minoan Group) για 80 χρόνια! Το σχέδιο, που είχε την υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων, στην πραγματικότητα είναι ένα σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης.

  Μερικοί από τους ακυρωτικούς λόγους της προσφυγής είναι ότι η έκταση της επένδυσης βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, ότι έπρεπε να έχει υποβληθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ότι παραβιάζει το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρήτης. Η επένδυση αυτή μαζί με τις υπόλοιπες που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης αφορούν πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, δεκάδες χιλιάδες κλίνες και περισσότερα από 6 γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών. Οι απαιτήσεις τέτοιων επενδύσεων μόνο σε νερό ξεπερνούν κατά πολύ την φέρουσα ικανότητα μιας από τις πλέον ημιξηρικές περιοχές της Ελλάδας που θεωρείται ως πολύ υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση.

  Όπως είχαμε επισημάνει, η αδιαφορία και η εγκατάλειψη χαρακτηρίζουν το καθεστώς των προστατευόμενων και των αρχαιολογικών περιοχών του τόπου μας. Ενώ αποτελούν αναγνωρισμένη παγκόσμια κληρονομιά, παραμένουν εκτεθειμένες σε κάθε αλεξιπτωτιστή «επενδυτή» που βρίσκει σ’ αυτές φτηνή γη για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ και παραθεριστικές κατοικίες, υφαρπάζοντας στην ουσία αυτόν τον σπουδαίο φυσικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες.

  Το σχέδιο κρίθηκε παράνομο ακριβώς λόγω των περιβαλλοντικών επιχειρημάτων που προβάλαμε στην προσφυγή που υπέγραψαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Δικαιώθηκε μια δύσκολη μάχη για την προστασία της ακεραιότητας, της βιοποικιλότητας και του μοναδικού μνημειακού χαρακτήρα της Κρητικής αυτής γης που κράτησε χρόνια και πήρε διεθνείς διαστάσεις. Ο αγώνας όμως δε σταματά εδώ. Ήδη η εταιρεία δηλώνει με ανακοίνωσή της ότι βλέπει το νόμο για την επιτάχυνση των επενδύσεων (το fast track) που ψήφισε η Βουλή ως μια νέα ευκαιρία για να επανέλθει.

  Επείγει, ακόμα, να διοργανωθεί το Συνέδριο που έχουν αναγγείλει τα τρία Επιμελητήρια για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Ο κάβος Σίδερο, όπως και οι άλλες αναγνωρισμένες περιοχές στο νησί μας, είναι ανάγκη να προστατευτούν από κάθε επιβουλή με τη δημιουργία Φορέων Διαχείρισης και την εκπόνηση των Σχεδίων προστασίας και ήπιας διαχείρισης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

  Η Γραμματεία του Δικτύου ΟικοΚρήτη

  http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6947

 27. Νέα αναβολή δημοπράτησης του Αεροδρομίου Καστελίου said

  Η θετική στάση των ανθρώπων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και του αντιπροέδρου της, κ. Πλούταρχου Σακελλάρη, για την πρόθεση χρηματοδότησης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι αποτελεί εξέλιξη που όλοι μας επικροτούμε. Ωστόσο, αναμένουμε άμεσα, συγκεκριμένα βήματα από το αρμόδιο Υπουργείο και όχι συνεχείς υπεκφυγές με αλλεπάλληλες αναβολές δημοπράτησης του έργου.
  Ύστερα από δύο συνεχείς αναβολές της δημοπράτησης του έργου, κυβερνητικές πηγές «διαρρέουν» ότι το υπουργείο σχεδιάζει να το δημοπρατήσει αρχές της Άνοιξης. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν έχουν ετοιμάσει -και άρα ούτε έχουν γνωστοποιήσει- το οριστικό κείμενο της σύμβασης, βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν την προσφορά τους, ώστε τελικά η δημοπράτηση του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου συνεχώς να αναβάλλεται στο χρόνο.
  Πιθανώς υποθέτει το κυβερνητικό επιτελείο ότι η «πράσινη Κρήτη» μπορεί να περιμένει. Ωστόσο, στις συγκεκριμένες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, από τις οποίες ταλαιπωρούνται η χώρα και οι πολίτες, η ανάπτυξη δεν μπορεί να αναβάλλεται επ’ αόριστον, μικρές και φτηνές δικαιολογίες. Έργα πνοής, έργα ανάπτυξης, όπως είναι το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νησιού μας και την ευημερία των κατοίκων του.

  http://www.2810.gr/crete/krhth/nea-anabolh-dhmoprathshs-toy-aerodromioy-kastelioy

 28. Πορεία φοιτητών σήμερα στο Ηράκλειο said

  Πορεία διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο και τις δυσμενέστατες συνέπειες που έχει στις δαπάνες για την Παιδεία – άρα και την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών – πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  Με συνθήματα και πανό οι περισσότεροι από δύο εκατοντάδες φοιτητών διαμαρτυρήθηκαν με πορεία στους κεντρικούς δρόμους τους Ηρακλείου.
  http://cretalive.gr/new/15653/crete/Poreia_auti_tin_ora_sto_kentro_tou_Irakleiou

 29. Καταλήψεις σχολείων στον Άγιο Νικόλαο said

  Η οικονομική κατάσταση και το Μνημόνιο περιλαμβάνονται στα αιτήματα των μαθητών που κλείνουν τα σχολεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

  Καταλήψεις ξεκίνησαν από χθες και σε σχολεία στον Άγιο Νικόλαο. Σε κατάληψη βρίσκεται από την Τρίτη το Γυμνάσιο της Κριτσάς και χθες προστέθηκαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Αγίου Νικολάου, στα οποία αποφασίστηκε κατάληψη.

  Όσον αφορά τις υπόλοιπες πόλεις του Ν. Λασιθίου, σε διαμαρτυρία και αποχή προχώρησαν οι μαθητές του ΤΑΔ Ιεράπετρας, ενώ κανένα άλλο σχολείο δεν τελεί υπό κατάληψη.

 30. Στους δρόμους οι φοιτητές της Ιατρικής για Μνημόνιο - Παιδεία - Υγεία said

  Στους δρόμους κατεβαίνουν οι Φοιτητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος. Οι ραγδαίες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, το Μνημόνιο και τα μέτρα που πλήττουν την Παιδεία και την Υγεία, ωθούν τους φοιτητές στην αντίδραση, με αποτέλεσμα τον προγραμματισμό σειράς εκδηλώσεων για το επόμενο διάστημα.

  «Ο Σ.Φ.Ι.Κ αντιλαμβανόμενος τον ρόλο του και την ιστορικότητα της περιόδου για την χώρα και τον λαό, παλεύει ενάντια στην διάλυση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, αντιστέκεται στην εξάρτηση απο το μνημόνιο και την τροϊκα αλλά και την κυβέρνηση της “κατοχής” και του Δ.Ν.Τ, αγωνίζεται ενάντια στην αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, τον εργασιακό μεσαίωνα, και την ανεργία, υποστηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται και συμβάλλουν στην δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης, απο τους μαθητές με τις μεγάλες και δίκαιες κινητοποιήσεις τους μέχρι τους υγειονομικούς που αντιστέκονται στο χαράτσι -εισιτήριο που η κυβέρνηση επιβάλλει κόντρα στην δημόσια υγεία, προβάλλει και προτάσσει τρόπους και μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης στο ολοένα και αυξανόμενο κομμάτι του λαού και της νεολαίας που βιώνει την απόρριψη, την φτώχεια, την ανέχεια, το μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν» – αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Κρήτης.

  Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

  *Κατάληψη της Ιατρικής Σχολής απο την Πέμπτη 2/12 έως την Δευτέρα 6/12

  *Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πεμπτη 2/12 στις 11π.μ στην Πλατεία Ελευθερίας

  *Συμμετοχή στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Δεκέμβρη την Δευτέρα 6/12 στις 11π.μ στην Πλατεία Ελευθερίας

  *Κοινός συντονισμός με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία εργαζομένων αλλά και με μαθητές των οποίων τα σχολεία τελούν υπο κατάληψη

  Αποφασίζεται επίσης η διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο: «Nα υπερασπιστούμε την Υγεία: αντίσταση στη διάλυση του ΕΣΥ, παραδείγματα και προτάσεις αλληλεγγύης» την Παρασκευή 3/12 στις 19:00 στο Πολύκεντρο νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου με ομιλητές:

  Ελένη Ιωαννίδου, ιατρός, υπεύθυνη του εθελοντικού ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο

  Στέλιος Δημητρακόπουλος, μέλος του γενικού συμβουλίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

  Εύα Ανδρονικίδη, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών ιατρικής Κρήτης

  http://cretalive.gr/new/15660/crete/Stous_dromous_oi_foitites_tis_Iatrikis_gia_Mnimonio_-_Paideia_-_Ygeia

 31. συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μακρά λίστα των θυμάτων της ασφάλτου said

  Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μακρά λίστα των θυμάτων της ασφάλτου θα καταδείξουν την ερχόμενη Κυριακή οι πολίτες που θα συγκεντρωθούν στη στροφή του Πετρέ στο Ρέθυμνο, ένα σημείο – καρμανιόλα του εθνικού οδικού δικτύου της Κρήτης, στο οποίο έχουν θυσιαστεί πολλοί οδηγοί.

  Η συμβολική ακτάληψη θα πραγματοποιηθεί από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και για τρεις ώρες, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στη σχετική σελίδα στο Facebook.

 32. συγκέντρωση διαμαρτυρίας απο το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου said

  Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησε, χθες το πρωί, το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην περικοπή των θέσεων εργασίας και ζητώντας όχι μόνο τη διατήρηση των θέσεων που υπάρχουν, αλλά και την πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων.

  Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική ειρηνική κατάληψη της κεντρικής πύλης του ΑΗΣ κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα αναφερόμενα στα αιτήματα της κινητοποίησής τους.

  http://www.anatolh.com

Sorry, the comment form is closed at this time.