(((●))) Candia :: Alternativa

Ανεξάρτητος μη εμπορευματικός χώρος ενημέρωσης & αντιπληροφόρησης στην Κρήτη

→ Ιανουάριος 2011 ::Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Posted by candiaalternativa.info στο Ιανουαρίου 1, 2011

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιευύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

Advertisements

24 Σχόλια to “→ Ιανουάριος 2011 ::Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών”

 1. Ξενοδοχοϋπάλληλοι : Μας στέλνουν στην ανεργία! said

  «Μας στέλνουν στην ανεργία! Είναι επικίνδυνοι»!.. Έτσι ξεκινάει την καταγγελία που εξέδωσε χθες η διοίκηση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, κατηγορώντας την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη ότι αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της στο εν λόγω υπουργείο, μετά το υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας, προσπαθεί να καταργήσει, και μάλιστα χωρίς να την πάρουν χαμπάρι, την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έβαζε μια τάξη στο θέμα των εισαγόμενων μαθητών στα ξενοδοχεία της χώρας. Και όχι μόνο επιχειρεί κάτι τέτοιο, αλλά ταυτόχρονα προωθεί και την κατά συρροή εισαγωγή των ξένων μαθητών, οι οποίοι, ενώ θα εργάζονται σε πραγματικές θέσεις εργασίας, δε θα ασφαλίζονται και θα αμείβονται και με εξευτελιστικά ποσά, που δε θα ξεπερνούν τα 300 ευρώ!
  Η καταγγελία των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου στηρίζεται σε σχετικές πληροφορίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου, που προχώρησε στη δημοσιοποίησή τους προς τα μέλη της σε ολόκληρη τη χώρα.
  «Η καλή κ. Κατσέλη, η οποία δε νομίζουμε να ξέρει σε ποιο υπουργείο βρίσκεται και δε γνωρίζουμε αν έχει εργαστεί και ποτέ σαν υπάλληλος για να γνωρίζει τι είναι να είσαι υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα, προσπαθεί και όπως φαίνεται καταφέρνει να μετατρέψει το υπουργείο Εργασίας σε υπουργείο ανεργίας», αναφέρει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν από κοινού ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου Γιώργος Αρετίνης και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.
  Όπως συνεχίζει η καταγγελία της οργάνωσης, εξηγώντας τι ακριβώς έχει συμβεί με βάση τις πληροφορίες που έχουν φτάσει στους συνδικαλιστές των ξενοδοχοϋπαλλήλων, «τον Αύγουστο του 2010 υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση που έβαζε μια τάξη στους εισαγόμενους μαθητές, και η οποία άρχιζε από 01/01/2011, αλλά μόλις ήρθε το 2011 η κ. Κατσέλη στα κρυφά (ευτυχώς το πήραμε είδηση), μετά από εντολή των ξενοδόχων, προσπαθεί να καταργήσει όχι μόνο την Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπουργεία Εργασίας, Τουρισμού, Παιδείας), αλλά να εισάγει κατά συρροή μαθητές οι οποίοι να εργάζονται σε πραγματικές θέσεις εργασίας χωρίς να ασφαλίζονται, και με μισθό 300 ευρώ!
  Προειδοποιούμε το υπουργείο Εργασίας, την κυβέρνηση και τους ξενοδόχους ότι είναι πολύ εύκολο να μετατρέψουμε τον τουρισμό σε πεδίο μάχης, και τα όποια οφέλη προβλέπουν θα τους έρθουν ανάποδα. Εμείς, έτσι ή αλλιώς, χαμένοι θα είμαστε αν ψηφιστεί αυτό το έκτρωμα.
  Έτσι θα μειώσει την ανεργία η κυβέρνηση; Έτσι θα αυξήσει τα έσοδα του ΙΚΑ, με νόμιμη εισφοροδιαφυγή; Με άσχετους από την ανατολική Ευρώπη θέλουν οι ξενοδόχοι να προσφέρουν υπηρεσίες στον επισκέπτη μας; Ας τολμήσουν να προχωρήσουν»!
  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=796862&srv=94

 2. Ενημέρωση για την Πορεία αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας στο Ηράκλειο Κρήτης said

  Πορεία αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, και ενάντια στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του κράτους και των παρατρεχάμενων του έγινε σήμερα το βράδυ στο Ηράκλειο. Η πορεία που είχε γύρω στα 150 άτομα (α/α, αριστερά, ανένταχτοι), ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 και ακολούθησε την κλασσική διαδρομή Καλοκαιρινού-Αγ.Μηνά-πλ.ελευθερίας-Δικαιοσύνης. Περνώντας από τα γραφεία του Μπατσόκ, πετάχθηκαν κάποιες πέτρες. Στο τέλος της πορείας και εν αναμονή των εξελίξεων από Αθήνα, έγινε κάλεσμα για μικροφωνική συγκέντρωση αύριο το πρωί (Παρασκευή) στις 11 στα λιοντάρια και νέα πορεία στις 6 το απόγευμα.

  Εκτός από το κείμενο των ίδιων των απεργών, ένα από τα κείμενα μοιράστηκε ήταν το ακόλουθο:

  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

  “…Βρισκόμαστε στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας…
  …Όσο κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο ακριβαίνουν τα πάντα, τόσο ο μετανάστης παρουσιάζεται ως φταίχτης, ως ο υπαίτιος για την εξαθλίωση και την άγρια εκμετάλλευση των ελλήνων εργαζομένων…
  …Η απάντηση στο ψέμα και στη βαρβαρότητα πρέπει να δοθεί τώρα και θα τη δώσουμε εμείς οι μετανάστες και μετανάστριες…
  …Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη. Βάζουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι ζωή αυτή για ένα αξιοπρεπή άνθρωπο…”
  (Αποσπάσματα από το κείμενο της συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας)

  Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου έφτασαν στην Αθήνα από τα Χανιά 300 μετανάστες-εργάτες, από τους οποίους οι 250 εγκαθίστανται σε κτίριο της Νομικής σχολής και οι υπόλοιποι 50 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Την Τρίτη ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών, ζητώντας ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα με τους ντόπιους εργάτες.

  Από την πρώτη στιγμή, κράτος, ΜΜΕ, κόμματα και ακαδημαϊκοί εμφανώς τρομοκρατημένοι, εξαπολύουν μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον τους, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό από την ουσία του αγώνα τους. Το κτίριο στο οποίο αποφάσισαν να μείνουν βρίσκεται υπό ανακαίνιση, οπότε δεν παρεμποδίζεται καμιά λειτουργία του πανεπιστημίου. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του πανεπιστημίου αποφάσισε το κλείσιμο της σχολής έως την Παρασκευή, προφανώς εκβιαστικά. Έτσι βλέπουμε να μπαίνει στο στόχαστρο το άσυλο, φέρνοντας στο προσκήνιο μέχρι και την κατάργηση του. Βέβαια ένας από τους ρόλους του ασύλου ιστορικά, είναι ακριβώς αυτός, να παρέχει καταφύγιο και προστασία σε καταπιεσμένους και κυνηγημένους, αποτελώντας χώρο έκφρασης, συζήτησης και αγώνα των κοινωνικών κινημάτων. Ένα άλλο κομμάτι της κρατικής προπαγάνδας ήταν να παρουσιάζουν τους μετανάστες-απεργούς πείνας ως άβουλα και χωρίς συνείδηση όντα, καθοδηγούμενοι και υποκινούμενοι από μικροπολιτικά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα ο αγώνας τους είναι αυτοοργανωμένος και ακηδεμόνευτος, αφού από την αρχή του μέχρι και τώρα που τους ζητούν να μεταφερθούν, όλες οι αποφάσεις παίρνονται μέσω της συνέλευσης τους.

  Το ζήτημα είναι πρωτίστως ταξικό. Οι μετανάστες δεν είναι τίποτα λιγότερο από εργάτες σε καθεστώς παρανομίας. Και σαν τέτοιοι για πρώτη φορά διεκδικούν μαζικά και πολιτικά τη νομιμοποίηση τους με το έσχατο των μέσων, την απεργία πείνας. Την εποχή που τα αφεντικά χτίζουν φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυτή η κίνηση έρχεται να θέσει εκ νέου το μεταναστευτικό ζήτημα στην πραγματική ταξική του βάση. Σε μια περίοδο έντονης επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου, ένα από τα κυριότερα όπλα τους είναι το να μας έχουν διχασμένους. Τους δημόσιους ενάντια στους ιδιωτικούς, τους λιμενεργάτες ενάντια στους αγρότες, τους μετανάστες ενάντια στους ντόπιους. Ενάντια στο »διαίρει και βασίλευε» που προσπαθούν να επιβάλλουν τα αφεντικά, προτάσσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στους καταπιεσμένους. Η υπόθεση τους μας αφορά όλους.

  ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ, ΣΥΝΟΡΑ, ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

  Ανοιχτή συνέλευση Αλληλεγγύης, Παρασκευή 7μμ στην κατάληψη Ευαγγελισμού

 3. Ρέθυμνο πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας said

  Πέμπτη 27/1/2011 : Γύρω στις 6:30 το απόγευμα μαζεύτηκαν έξω απ το δημαρχείο ρεθύμνου περίπου 60 άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους (αντιρατσιστικό συντονιστικό, αντιεξουσιαστές, ανένταχτοι κλπ) και αφού έγινε ανοιχτή συνέλευση, γράφτηκε κείμενο και έγινε πορεία στην παλιά πόλη. Στη διαδρόμη μοιράστηκε το κείμενο, γράφτηκαν και φωνάχτηκαν συνθήματα. Η πορεία, που είχε δυναμικό παλμό, κατέληξε στην πλατεία 4 μαρτύρων. Όποιος έχει το κείμενο που μοιράστηκε ας το ανεβάσει.

 4. Hράκλειο πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας said

  τελειωσε πριν καποια ωρα η πορεία.γυρω στα 200 ατομα ισως και περισσότερα.πολυ δυναμική με πολυ παλμο και ζωντανια.εδωσαν το παρόν κυριως φοιτητες αλλα οχι μόνο.απο οργανώσεις(ΚΟΕ,ΕΑΑΚ),αναρχικοί και ανένταχτοι.μια διμηρια πισω μας.στα γραφεια του πασοκ πεταχτηκαν καποιες πετρες και οι ματσοι εκαναν κινηση προς το μεροος μας, αποθηθηκαν λεκτικά και ελιξε εκει η φαση.
  πολυ καλος ο απολογισμος για μια αφθορμητη συγκεντρωση.
  καλεστηκε μικροφωνικη αυριο στις 11:00 στα λιονταρια και πορεία στις 6:00 στα λιονταρια.

  ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ
  ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ

 5. "Όχι" στα ακριβά εισιτήρια των λεωφορείων - Ραντεβού στις στάσεις said

  Σε μαζικό κίνημα εξελίσσεται η πρωτοβουλία κατά των ακριβών εισιτηρίων των λεωφορείων στο Ηράκλειο. Της πρώτης κινητοποίησης από φοιτητές που επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο, αρνούμενοι να καταβάλλουν το τσουχτερό αντίτιμο, ακολούθησαν αρκετές ακόμη, με κοινό παρονομαστή το αίτημα για μείωση των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

  Αύριο στις 09.30 το πρωί, μία ακόμη διαμαρτυρία κατά των ακριβών εισιτηρίων, θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης. Στις στάσεις των λεωφορείων σε GOODY’s και ΑΣΤΟΡΙΑ οι διαμαρτυρόμενοι, των οποίων η τσέπη δε «σηκώνει» το βαρύ αντίτιμο θα δηλώσουν την αντίδρασή τους στην «τσουχτερή» πρωτιά του Ηρακλείου, όπου τα εισιτήρια του αστικού ΚΤΕΛ κοστίζουν ακριβότερα από ότι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας.

  Ρεκόρ ακρίβειας

  1,5 ευρώ για το μπλε εισιτήριο

  1,1 ευρώ για το πορτοκαλί

  0,8 ευρώ για το πράσινο,

  ενώ για μαθητές και πολύτεκνους τα εισιτήρια είναι πλέον 0,6 και 0,75 ευρώ αντίστοιχα.

  «Οι τιμές των εισιτηρίων στο Ηράκλειο συνιστούν πανελλαδικό ρεκόρ. Η κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών τον Δεκέμβρη του 2010 επιβάλλει αυτές τις αυξήσεις και φυσικά το τοπικό ΚΤΕΛ πλειοδοτεί.

  Για αυτό, καλούμε σε παράστασεις διαμαρτυρίας για την τιμή των εισιτηρίων την Παρασκευή 28 Γενάρη, στις 9:30 το πρωί και δίνουμε ραντεβού στις στάσεις του αστικού ΚΤΕΛ σε GOODY’s και ΑΣΤΟΡΙΑ» – αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας «Φθηνά Εισιτήρια»

  http://cretalive.gr/new/22008/crete/Ochi_sta_akriba_eisitiria_ton_leoforeion_-_Rantebou_stis_staseis

 6. Μικροφωνική Συγκέντρωση - Ηράκλειο Κρήτης said

  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 300 ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

  Μικροφωνική Συγκέντρωση – Ηράκλειο Κρήτης 6 μμ
  Λιονταρια
  ΠΕΜΠΤΗ 27 – 01 -2010

 7. Xανιά-συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας χθες 25/1/11 said

  χτες 25/1 πραγματοποίηθηκε συγκέντρωση/μικροφωνική αλληλεγγύης στα χανιά, στην πλατεία της αγοράς, στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, από αριστερές οργανώσεις.

  η συγκέντρωση άρχισε στις 18:00, με παρουσία περίπου 45 ατόμων αλληλέγγυων και αρκετών μεταναστών. Στη συγκέντρωση μοιραζόταν το κείμενο της συνέλευσης των απεργών πείνας, ενώ υπήρχε και μικροφωνική.

  παράλληλα 10 σύντροφοι έκαναν μοίρασμα στην περιοχή του κέντρου σε περαστικούς, μαγαζιά και μέσα στην αγορά. Το κείμενο που μοιράστηκε είναι εδώ:

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1250712

 8. Συγκέντρωση κατοίκων στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών 31/1/11 said

  Συγκέντρωση για το μέλλον της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών και τις κινήσεις τους θα πραγματοποιήσουν οι κάτοικοι του δήμου Χερσονήσου την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που βρίσκεται μέσα στην πρώην Αμερικάνικη Βάση.

  Στην τελευταία μαζική συγκέντρωση που συγκάλεσε η Επιτροπή Αγώνα συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από την πρόθεση παραχώρησης των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες και συμφωνήθηκε ότι είναι ανάγκη η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις το χώρο για αξιοποίηση με την κατασκευή υποδομών Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, και ορισμένων υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
  http://cretalive.gr/new/21857/crete/Sugkentrosi_stin_proin_Amerikaniki_Basi_Gournon

 9. “Οχι” λουκέτα στα σχολεία και στον τοπικό μαρασμό said

  Να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας ζητούν φορείς της εκπαίδευσης, δάσκαλοι και καθηγητές από το υπουργείο Παιδείας το οποίοι ετοιμάζει… λουκέτα σε σχολεία.

  Χθες, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τις συνενώσεις και τις ιδρύσεις σχολικών μονάδων, η οποία διήρκεσε ελάχιστες μέρες, κάτι που επισημάνθηκε και στα σχόλια που κατατέθηκαν.

  Το υπουργείο αναμένεται εντός της εβδομάδας να στείλει εγκύκλιο στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και να ορίζει τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα κλείσουν, θα συγχωνευτούν ή θα ιδρυθούν σχολεία.

  Απώτερος στόχος, φυσικά, είναι να περιοριστούν οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας.

  Ήδη, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς μαθητών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων, κάτι που θεωρούν ότι θα απογυμνώσει την περιφέρεια, θα ταλαιπωρήσει τους μαθητές και θα μειώσει τις θέσεις εργασίας για δασκάλους και καθηγητές. Στο Ηράκλειο είχε διοργανωθεί πριν δύο βδομάδες συλλαλητήριο και παράσταση διαμαρτυρίας για τα ενδεχόμενα λουκέτα σε σχολεία. Επίσης, αύριο η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Η ομοσπονδία των καθηγητών κηρύσσει τρίωρη και η ΔΟΕ δίωρη στάση εργασίας.
  http://www.patris.gr/articles/195013?PHPSESSID=lefsl1r1evqo94aomhvht7i4o7

 10. Σκοπευουν να αφανησουν το αθερινόλακο!Tο μεγαλύτερο ηλιοθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα said

  Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ηλιοθερμικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος φιλοδοξεί να κατασκευάσει στην Κρήτη το joint venture της Motor Oil Hellas με την ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης ηλιακών έργων Nur Energy, NUR – MOH.
  Η εταιρεία εξασφάλισε την περασμένη Δευτέρα άδεια παραγωγής για ηλιοθερμικό πάρκο ισχύος 38MW στο Λασίθι, στην περιοχή Πλαγιές Αθερινόλακκου, και συνιστά το πρώτο μεγάλο έργο ΑΠΕ για εμπορική εκμετάλλευση στο οποίο συμμετέχει ο όμιλος της Motor Oil Hellas, μετά τις μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας που έχουν εγκατασταθεί στο συγκρότημα των Αγίων Θεοδώρων, όπου άλλωστε κατασκευάζεται και η μονάδα φυσικού αερίου της Corinthos Power.
  Σύμφωνα με την άδεια που χορηγήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το πάρκο θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία CSP που αποτελείται από μικρούς ηλιοστάτες που συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία σε έναν πύργο, όπου θερμαίνεται νερό για την παραγωγή ατμού, ο οποίος χρησιμοποιείται μια συμβατική τουρμπίνα ηλεκτροπαραγωγής.

  Να σημειωθεί ότι η Nur Energie η οποία έχει επίσης παρουσία στη Γαλλία, την Τυνησία και την Ιταλία, είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία με ειδίκευση στα ηλιοθερμικά και φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή της Μεσογείου.
  Πηγή: Capital.gr

 11. Έδεσαν και έπνιξαν χελώνα καρέτα καρέτα στο Αγιοφάραγγο! said

  Αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα που πλημμυρίζει με οργή κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, βρέθηκαν πολίτες της Μεσαράς στην περιοχή του Αγιοφάραγγου, όταν πριν από λίγες ημέρες, εντόπισαν μία χελώνα καρέτα καρέτα- που χαρακτηρίζεται είδος προς εξαφάνιση και θεωρητικά προστατεύεται παγκοσμίως- δεμένη και…πνιγμένη!

  Σύμφωνα με τον «Αντίλαλο της Μεσαράς» (Σ. Πλουτινάκη), το άτυχο ερπετό είχε θανατωθεί με βίαιο τρόπο, στα χέρια αγνώστων που, όπως φαίνεται, έδεσαν μία πέτρα στο λαιμό του και το πέταξαν στη θάλασσα για να πνιγεί!

  Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, συχνά, κάποιοι ψαράδες θανατώνουν τις χελώνες γιατί μπλέκονται στα παραγάδια τους, χωρίς να επιβεβαιώνεται, με κάποιο τρόπο εάν μιλάμε για τέτοια περίπτωση..

  http://www.cretalive.gr/new/21787/crete/Apisteuti_agriotita…Edesan_kai_epnixan_chelona_kareta_kareta_sto_Agiofaraggo

 12. Κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας said

  Με κλειστά καταστήματα,επιχειρήσεις και καταλήψεις από τους μαθητές σε σχολεία και την εφορία Ιεράπετρας συνεχίζονται σήμερα οι κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων της Ιεράπετρας ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης. Αυτή τη στιγμή περίπου 500 κάτοικοι της Ιεράπετρας και αλληλέγγιοι έχουν συγκεντρωθεί στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να συνομιλήσουν για τα αιτήματα τους με τον περιφερειάρχη, ο οποίος δηλώνει απών λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ακολουθεί το κείμενο των υπογραφών που έχουν μαζευτεί(20.000) ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού Εμείς, οι πολίτες της Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού θεωρούμε ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Αντίθετα είναι επιτακτική η άμεση αναβάθμισή τους ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού και διοικητικού προσωπικού ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Ιεράπετρας να είναι τουλάχιστον ίδιος με τον προϋπολογισμό του 2010. Το Νοσοκομείο μας να διατηρήσει τη διοικητική αυτοτέλειά του. Αρνούμαστε το μοντέλο της ενιαίας διοίκησης για τα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αγωνιστούμε μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

 13. ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΟΜΑΛΟΥ said

  Η μισο-κατασκευασμένη λιμνοδεξαμενή στο Οροπέδιο του Ομαλού είναι ένα έργο τεραστίων διαστάσεων που έχει ήδη αλλοιώσει το τοπίο. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα θα είναι περίπου όσο 40-50 γήπεδα ποδοσφαίρου! Το ΥΠΕΚΑ έχει λάβει έντονες αναφορές από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων και από ευαισθητοποιημένους πολίτες, γνωμοδοτήσεις επιστημόνων της Δασικής Υπηρεσίας, και εκθέσεις ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ. Οι συντάκτες της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΜΠ) της περιοχής NATURA των Λευκών Ορέων εκφράζουν την αμφισβήτησή και την ανησυχία τους για το έργο αυτό. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΕΜΠ βρίσκεται στο στάδιο του τελικού ελέγχου για να γίνει προεδρικό διάταγμα και τελικά Νόμος του Κράτους. Ακόμη πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν από ένα χρόνο περίπου έγινε καταγγελία (δεν γνωρίζουμε από ποιόν, άτομο ή φορέα) για το θέμα της λιμνοδεξαμενής αυτής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ερώτημα στο ΥΠΕΚΑ και το τελευταίο έθεσε το ερώτημα στην Δασική Υπηρεσία Χανίων από την οποία πήρε απάντηση – καταπέλτη για την σκοπιμότητα και για τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Σ’ αυτά προστέθηκε και η απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων, του οποίου σκοπός είναι η εφαρμογή της ΕΜΠ, να ζητήσει την αναστολή του έργου και τον επανασχεδιασμό του, με βάση την συμβατότητα με τα προβλεπόμενα στην ΕΠΜ και την αποφυγή ακριβώς προβλημάτων μελλοντικών καταγγελιών. Η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, αφού μελέτησε λεπτομερώς το θέμα, και ενδεχομένως εξέτασε και την πιθανότητα επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέδωσε κοινή απόφαση Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία ανακλήθηκε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της κατασκευής του έργου. Ο σκοπός της απόφασης είναι για να εξετασθεί η δυνατότητα επανασχεδιασμού του έργου στο πλαίσιο της συμβατότητας του με την ΕΠΜ, όσον αφορά στην θέση και στην σκοπιμότητα του μεγέθους του και επί πλέον για να τεκμηριωθούν οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου στον οικότοπο προτεραιότητας, το μεσογειακο εποχιακό τέλμα και στο είδος προτεραιότητας, την αμπελιτσιά.

  Τα μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, πολλοί πολίτες αυτού του Νομού αλλά και της Κρήτης και της Ελλάδας και του εξωτερικού, αφού ολόκληρη η περιοχή των Λευκών Ορέων είναι σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο τόσο για την βιοποικιλότητα όσο και για τον τουρισμό, είδαμε με ικανοποίηση και ανακούφιση την τελευταία κοινή υπουργική απόφαση. Πρέπει να αναφέρουμε επίσης την μεγάλη ικανοποίηση για την στάση επιστημόνων της Δασικής Υπηρεσίας Χανίων και του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων, οι οποίοι έκαναν απλώς την δουλειά τους, προωθώντας το προφανές για την προστασία του περιβάλλοντος, την νομιμότητα και την συμβατή με το περιβάλλον ανάπτυξη του τόπου.

  Σήμερα, έχει δαπανηθεί ήδη 1 εκατομμύριο για τις χωματουργικές εργασίες του έργου, η αποψίλωση έχει επεκταθεί σε πολύ μεγάλη έκταση αλλά ευτυχώς δεν πρόλαβε να ξεκινήσει το πιο επιβαρυντικό κομμάτι του έργου. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που συνέταξαν συνεργάτες του ΟΑΔΥΚ το 2005, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την σκοπιμότητα του έργου αφού σε πολλά σημεία αναφέρεται η «άνετη χρήση νερού προκειμένου να δημιουργηθούν πολλές νέες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών απαιτήσεων για την σχεδιαζόμενη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη», 250.000 κ.μ.. Κυρίαρχα, βέβαια και επισήμως η σκοπιμότητα του έργου είναι η άρδευση 3.000 στρεμμάτων του οροπεδίου, με 500.000 κ.μ., ενώ η ιδία μελέτη υπολογίζει ότι κτηνοτροφία χρειάζεται 15.000 κ.μ. Για την σκοπιμότητα αλλά και την δυνατότητα εντατικής γεωργίας έχουν γίνει αναφορές σε προηγούμενα δημοσιεύματα της Οικολογικής Πρωτοβουλίας (ΧΝ 05.06.2009, 12.11.2010) και άλλων συνεργατών των Χ.Ν.. Η ΜΠΕ του ΟΑΔΥΚ είναι, πραγματικά, ελλιπέστατη σε πληροφορίες για τον οικότοπο προτεραιότητας, για εναλλακτικές λύσεις, για εκτίμηση επιπτώσεων, για αλλαγές χρήσεων γης, για την προσέλκυση και εισαγωγή ξενικών ειδών, για την αλλαγή του τοπίου. Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως προτάθηκαν περιβαλλοντικοί όροι από την διεύθυνση περιβάλλοντος της Νομαρχίας Χανίων (2006) και πως αυτοί οι όροι έγιναν αποδεκτοί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2006. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι τα δεδομένα άλλαξαν την τελευταία πενταετία προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και την εναρμόνιση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

  Τελειώνοντας, σημειώνουμε ότι κανένας από τους φορείς και τα άτομα που εκφράσαμε την αντίθεσή μας στο συγκεκριμένο έργο δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα για ταμίευση νερού για ύδρευση και πότισμα ζώων. Όσο αφορά στην άρδευση θα πρέπει να δοθεί σημασία στην διατήρηση των ξερικών ποικιλιών που πάντα χρησιμοποιούντο στο οροπέδιο του Ομαλού και που είναι προσαρμοσμένες στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες του οροπεδίου. Μάλιστα η Διεύθυνση Δασών Χανίων με έγγραφό της από 2007 έχει προτείνει εναλλακτικά δύο αρκετά μικρότερες δεξαμενές για τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Ελπίζουμε τις επόμενες μέρες στις επόμενες συσκέψεις των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχόντων να μην επικρατήσει η λογική του «πως θα απορροφήσουμε γρήγορα τα περισσότερα κονδύλια» αλλά να επικρατήσει η λογική της αγάπης για το φυσικό περιβάλλον, για την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας, όσον αφορά στην κτηνοτροφική, αγροτική και οικιστική ανάπτυξη.

  Για την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
  Δρ. Μέλπω Σκουλά, Βιολόγος – Βοτανικός και Λακκιώτισσα
  Το κείμενο δημοσιεύθηκε στα Χανιώτικα Νέα, ως επιστολή.

 14. Ξεσηκώθηκαν οι τσιγγάνοι στη Νέα Αλικαρνασσό said

  Με φωτιές, συνθήματα και αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από το αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου στη Νέα Αλικαρνασσό εξέφρασαν χθες το απόγευμα την οργή και την αγανάκτησή τους οι τσιγγάνοι που διαμένουν στον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια, αφού όπως καταγγέλλουν έχουν μείνει χωρίς νερό για περισσότερες από είκοσι μέρες. Προειδοποιούν μάλιστα με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις – ακόμη και με αποκλεισμό της εθνικής οδού – από μεθαύριο Δευτέρα, αν μέχρι τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν τους συνδέσουν και πάλι την παροχή νερού.
  Όπως τονίζουν, η κατάσταση στον καταυλισμό είναι δραματική αφού δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. «Δεν μπορούμε να πλυθούμε, ούτε να μαγειρέψουμε», φώναζαν. Υποστηρίζουν επίσης πως, αν και έχουν προσπαθήσει να έρθουν σε επικοινωνία με τους αρμόδιους, εντούτοις δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ισχυρίζονται μάλιστα πως σε συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με φορείς της Περιφέρειας, πήραν τη δέσμευση πως η υδροδότηση στον καταυλισμό θα αποκατασταθεί σύντομα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, με αποτέλεσμα η οργή να ξεχειλίσει, και να βγουν για μία ακόμη φορά στους δρόμους.
  Υπενθυμίζεται πως με εντολή εισαγγελέα είχαν σφραγιστεί στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη οι παράνομοι αγωγοί που υδροδοτούσαν τα παραπήγματα στον καταυλισμό. Επρόκειτο ουσιαστικό για σωλήνες που είχαν συνδέσει παράνομα στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΗ, ο οποίος περνά μέσα από τον καταυλισμό και μεταφέρει νερό στην πόλη του Ηρακλείου. Δεν είχαν λείψει και τότε τα επεισόδια μεταξύ των αθίγγανων και δυνάμεων των ΜΑΤ, με πετροπόλεμο και προπηλακισμούς. Οι τσιγγάνοι χαρακτηρίζουν τη χθεσινή κινητοποίηση ως απλή προειδοποίηση και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικότερες ενέργειες αν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημά τους.

  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=795214&srv=122

 15. Μετά από αυτό, στο Ηράκλειο της Κρήτης όλοι νιώσανε πιο ασφαλείς!

  Δαιμόνιος ο αντιδήμαρχος, με ντετεκτιβικό μυαλό, ανακάλυψε σπείρα που έκλεβε σκουπίδια από κάδους ανακύκλωσης. Στη συνέχεια το κατήγγειλε στους μπάτσους και αυτοί πιάσανε τους «ένοχους» επ’ αυτοφώρω.

  Το «έγκλημα» το έκαναν δύο αλλοδαποί σε συνεργασία με έναν δημοτικό υπάλληλο στο τμήμα καθαριότητας (αυτή είναι σπείρα, όχι παίξε-γέλασε!) όπου στην συνεχεία τα πουλούσαν σε εταιρίες ανακύκλωσης εισπράττοντας άγνωστο ποσό!!

  Πέρα από το αστείο της υπόθεσης προκαλεί αηδία το γεγονός ότι μια δουλειά, που εδώ και δεκαετίες την έκαναν πολλοί φτωχοί για να βγάλουν πενταροδεκάρες και να επιβιώσουν, τώρα αποτελεί έγκλημα για το οποίο συλλαμβάνονται άνθρωποι και μάλιστα «επ’ αυτοφώρω».

  Αυτή η οικολογική δήθεν ευαισθησία, που ενισχύει τον πράσινο καπιταλισμό, τα έσοδα κάθε δήμου και τα «ξεροκόμματα» του κάθε αντιδημάρχου και δήμαρχου, που τσεπώνουν για να διαλέξουν εταιρία ανακύκλωσης, είναι που, κυρίως, διαμορφώνει συμπεριφορές υποτακτικών. Μεταποιεί ανθρώπους, οι οποίοι ωθούνται –και τελικά αποδέχονται– στο να βλέπουν ένα δέντρο και να χάνουν το δάσος. Αυτή η “ευαισθησία” είναι το ίδιο απεχθής (και ύπουλη) όσο και η ωμή, η απροσχημάτιστη καταπίεση κι εκμετάλλευση, ή η ξεδιάντροπη χειραγώγηση.

  Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών

  http://anarchypress.gr/

 16. Σύσκεψη φορέων ενάντια στη νέα αύξηση των εισιτηρίων του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου said

  Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η ανοιχτή σύσκεψη φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών σχετικά με το θέμα της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του αστικού ΚΤΕΛ. Η σύσκεψη έγινε στην γεμάτη αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και διοργανώθηκε μετά από κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων Ηρακλείου.

  Στη σύσκεψη είχαν καλεστεί δεκάδες φορείς της πόλης, σωματεία, σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων, πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι “Ευ ΖΩ με τον καρκίνο” και ο σύλλογος ρευματοπαθών Κρήτης, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, τα ΚΑΠΗ του κέντρου, δημοτικές παρατάξεις. Αρκετοί φορείς είχαν δηλώσει αδυναμία για την συμμετοχή τους στη σύσκεψη λόγω ώρας και ημέρας, ωστόσο, όλοι παραδέχτηκαν τη σημασία της πρωτοβουλίας των φοιτητών και ζήτησαν να ενημερώνονται για τη συνέχιση της.

  Στη σύσκεψη παρεβρέθηκαν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και πρόεδρος του συλλόγου τριτέκνων, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του ΕΚΗ, ο πρόεδρος του σωματείου επισκεπτών υγείας, ο πρόεδρος του σωματείου τυπογράφων – λιθογράφων, μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, μέλη του συλλόγου αδιόριστων εκπαιδευτικών, ο Κωστής Καμπιτάκης δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με την “Ανθρώπινη Πόλη”, ο Γιώργος Βλοντάκης υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με την κίνηση “Μία Κρήτη, Περιβάλλον, Άνθρωπος”, μέλη της ομάδας νέων εργαζομένων και ανέργων “Δικαίωμα”, μέλης της επιτροπής “ακρίβεια-στοπ” Ηρακλείου, μέλη της ομάδας Critical Mass και φυσικά δεκάδες φοιτητές από όλες τις σχολές της πόλης.

  Το ζήτημα έθεσαν, εισηγητικά, μέλη των ΔΣ από τους συλλόγους φοιτητών Ιατρικής, Μαθηματικού και Επιστήμης Υπολογιστών. Τόνισαν ότι το θέμα των εισιτηρίων δεν αφορά μόνο τους φοιτητές αλλά όλη την κοινωνία του Ηρακλείου και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα όπως οι μαθητές, οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, οι φτωχοί. Το θέμα των μεταφορών ειδικά σε μία περίοδο κρίσης θα έπρεπε να είναι δικαίωμα για όλους. Αναφέρθηκαν στοιχεία σχετικά με την αύξηση των εισιτηρίων η οποία είναι η δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια και είναι της τάξης του 26-31% την ίδια στιγμή που μισθοί, συντάξεις μειώνονται δραματικά και το κόστος ζωής εκτοξεύεται.

  Η τωρινή αύξηση έχει να κάνει με υπουργική απόφαση του Δεκέμβρη του 2010, η οποία λαμβάνει υπόψη τα νέα μέτρα που επιβάλλονται από το μνημόνιο και το πακέτο στήριξης και τις συνεπακόλουθες αυξήσεις σε ΦΠΑ και συντελεστή καυσίμων, τον Καλλικράτη σύμφωνα με τον οποίο οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την τιμή των εισιτηρίων του τοπικού ΚΤΕΛ καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση που να επιβαρύνει το κράτος. Επίσης, δίνει το δικαίωμα στη διοίκηση των ΚΤΕΛ Α.Ε. με απόφαση του ΔΣ και ανάλογα την κρίση του να δίνει κάρτες δωρεάν μετακίνησης σε συγκεκριμένες ομάδες για κοινωνικούς λόγους.

  Από μόνο του αυτό καταδεικνύει τις ευθύνες που υπάρχουν τόσο στο υπουργείο μεταφορών και την κυβέρνηση όσο και στη διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ Α.Ε. και στο δήμο Ηρακλείου.

  Εξ’ άλλου το θέμα δεν ανοίγει για πρώτη φορά αφού από το 2007 είχε ξανατεθεί με αφορμή το πρόγραμμα ΣΥΝ-Κοινωνία και την περιβαλλοντική και συγκοινωνιακή μελέτη. Τότε, είχε τεθεί ο στόχος της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης και της οικονομικής ανακούφισης των επιβατών ενώ προβλέπονταν δύο γραμμές mini bus με επιδοτούμενο εισιτήριο για το ιστορικό κέντρο της πόλης καθώς και δωρεάν δρομολόγια προς κάποιες κατευθύνσεις. Αν και το 2008 έγινε η συμφωνία αυτή μεταξύ δήμου Ηρακλείου και αστικού ΚΤΕΛ και παρά τις διαβεβαιώσεις και από τις δύο πλευρές όλα αυτά δεν έγιναν ποτέ και ξεχάστηκαν παρά τις διαμαρτυρίες δημοτικών συμβούλων και πολιτών.

  Ακολούθησε πλούσια κουβέντα από τους παρευρισκόμενους. Όλοι αναγνώρισαν το πρόβλημα και αναδείχτηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για δημόσιες συγκοινωνίες οι οποίες να μην έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα το κέρδος αλλά τις ανάγκες της κοινωνίας. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη παρέμβασης σε τρία μέτωπα: κατ’ αρχάς στο μέτωπο της κυβέρνησης και του υπουργείου, στο μέτωπο του διευρυμένου δήμου Ηρακλείου και τελικά στη διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ Α.Ε. Τέλος, τονίστηκε ότι πρέπει να πλατύνει η πρωτοβουλία, περισσότεροι φορείς και πολίτες να συζητήσουν και να δράσουν.

  Καταλήξαμε στο ότι δεν θα ανεχτούμε το νέο χαράτσι της κυβέρνησης, ότι το ΚΤΕΛ πρέπει να πάρει πίσω τις νέες αυξήσεις, ότι ο δήμος πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και να ασκήσει κοινωνική πολιτική και ότι πρέπει να υπάρχουν δωρεάν ή μειωμένα εισιτήρια σε άνεργους, στους εργαζόμενους που πηγαίνουν και έρχονται στη δουλειά τους, στους φτωχούς, μικροσυναξιούχους, φοιτητές, μαθητές, ασθενείς.

  Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή από τους φορείς και να γίνει νέα συνάντηση μέχρι το τέλος του μήνα για πιο συγκεκριμένες αποφάσεις και δράσεις.

  Ηράκλειο, 21/01/2011

 17. Kαταγγελία για περιστατικό κακοποίησης σκύλου στο Λασίθι said

  Μία ακόμη καταγγελία για κακοποίηση σκύλου δημοσιεύουν «Τα Νέα του Μεραμβέλλου».

  Σε χωράφι με ελιές στο νομό Λασιθίου, δύο άνθρωποι αντίκρισαν το φρικαλέο θέαμα ενός κρεμασμένου σκύλου, ο οποίος βρήκε βασανιστικό θάνατο με απαγχονισμό.

  Η τραγική εικόνα του δύσμοιρου ζώου προκαλεί μόνο βαθιά θλίψη, καθώς τα περιστατικά βάναυσης κακοποίησης ζώων στην Κρήτη, φαίνεται να μην έχουν τέλος.

  Μία ακόμη καταγγελία για κακοποίηση σκύλου δημοσιεύουν «Τα Νέα του Μεραμβέλλου».

  Σε χωράφι με ελιές στο νομό Λασιθίου, δύο άνθρωποι αντίκρισαν το φρικαλέο θέαμα ενός κρεμασμένου σκύλου, ο οποίος βρήκε βασανιστικό θάνατο με απαγχονισμό.

  Η τραγική εικόνα του δύσμοιρου ζώου προκαλεί μόνο βαθιά θλίψη, καθώς τα περιστατικά βάναυσης κακοποίησης ζώων στην Κρήτη, φαίνεται να μην έχουν τέλος.

 18. Αποστόλης, ο αρχηγός των Ατάκτων του Ηρακλείου said

  Ο Αποστόλης δεν είναι ένας τυχαίος σκύλος, ένας… κοπρίτης του σωρού. Είναι η σημαία μιας ολόκληρης πλατείας, της πιο φημισμένης του Κάστρου και ο αρχηγός των ατάκτων που όπως και πολλοί άλλοι ρέμπελοι των Λιονταριών του Ηρακλείου, σουλατσάρουν άνευ λόγου και αιτίας, πέριξ της πλατείας.

  Ο Αποστόλης ως κάτοικος μιας πλατείας με πολλά σουβλατζίδικα, εστιατόρια και άλλα ταχυφαγεία δεν του λείπει το φαγητό. Ίσα- ίσα αυτό είναι το πρόβλημα του. Τρώει πολύ και καταναλώνει λίγο. Και πώς να καταναλώσει άλλωστε αφού η μόνη απώλεια θερμίδων είναι σε καμμιά πορεία, σε καμμιά διαδήλωση, άντε και στις δύο παρελάσεις του χρόνου.

  Ναι γιατί όπως αποφάγια των Λιονταριών χωρίς Αποστόλη δεν γίνεται, έτσι δεν νοείται και διαδήλωση και πορεία χωρίς το σκύλο- λογότυπο της πλατείας. Α, και επειδή είπα λογότυπο, θυμήθηκα μία ακόμα αδυναμία του Αποστόλη: τα φώτα και οι τηλεοπτικές κάμερες. Μη δει εικονολήπτη και τηλεοπτικό ρεπόρτερ…οσμίζεται δήλωση, σαν τους παράγοντες- μαϊντανούς των τοπικών καναλιών, που όταν δουν ματσούκι δεν ξεκολλάνε από το πλάνο. Κι έτσι γίνεται φόντο στις τηλεοπτικές δηλώσεις των καναλιών….

  Δεν ήταν πάντα έτσι ο Αποστόλης.Όταν πρωτοέσκασε μύτη στην πλατεία, πριν από περίπου 5 χρόνια, ήταν λεπτεπίλεπτος και ευλύγιστος. Είχε σοβαρό δεσμό με μια σκυλίτσα, που όμως την έχασε εξαιτίας μιας αδέσποτης φόλας και από τότε το ‘ριξε στη μελαγχολία. Και στο φαΐ βεβαίως, γιατί αυτά τα δύο πάνε μαζί, αρκεί να έχεις το δεύτερο. Κι έτσι εκτός από τις διαδηλώσεις και τις παρελάσεις η συνηθισμένη ρικόνα του Αποστόλη είναι να κάθεται οκλαδόν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στις γωνίτσες της πλατείας.

  Το τελευταίο διάστημα γνώρισε μια πανάσκημη σκυλίτσα τη Σουσού( οι κακές γλώσσες λένε πως δεν είναι ακριβώς σκυλίτσα…έγινε στην πορεία) και προσπαθεί να φτιάξει ξανά τη ζωή του. Μακάρι! Μπας και αρχίσει κι άλλα πράγματα, χάνοντας θερμίδες και γίνει το δυναμικό σκυλί που πρωτογνωρίσαμε στις πλατείες…

  http://cretalive.gr/new/20580/crete/Apostolis_o_archigos_ton_Atakton

 19. Καταγγελίες της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων στο Ηράκλειο. said

  Σε σοβαρότατες καταγγελίες προχώρησε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σε γνωστές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νομό Ηρακλείου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

  Συγκεκριμένα:
  – Η πολυεθνική “LIDDLE” απέλυσε δυο γυναίκες με παιδιά στις Μοίρες και ετοιμάζεται και για άλλες απολύσεις. Μάλιστα η συγκεκριμένη επιχείρηση «ειδικεύεται» στις απολύσεις μανάδων σε όλη τη χώρα. Με παρέμβαση μας, σε συνεννόηση με το επιχειρησιακό σωματείο, σταμάτησε η προσπάθεια να τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών όλοι οι εργαζόμενοι στο νομό την περίοδο της απεργίας των μεταφορέων.
  – Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» που δήλωσε πτώχευση, αλλά ένα κομμάτι της εξαγοράστηκε από άλλον επενδυτή, πέταξε στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και μια εδώ στο Ηράκλειο. Το σωματείο μας παρενέβη στην Επιθεώρηση Εργασίας
  – η μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου «ΦΩΚΑΣ» στο Ηράκλειο τον Αύγουστο απέλυσε δυο γυναίκες με παιδιά και στόχο έχει 120 απολύσεις σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία αυτή κατά τα έτη 2002-2007 σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη της! Το σωματείο μας ολόκληρο τον Αύγουστο- Σεπτέμβρη έδωσε με συντονισμένη πανελλαδική δράση πραγματική μάχη για να παρθούν πίσω οι απολύσεις που κατέληξε στη δικαίωση των απολυμένων από τη Επιθεώρηση Εργασίας.
  – Στην «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ » πανελλαδικά αλλά και στο Ηράκλειο επιβλήθηκε αλλαγή συμβάσεων από 8ωρο σε 7ωρο -με 12% μείωση αποδοχών- και σε 4ωρο. Συνεχείς παρεμβάσεις μας διατηρούν την μόνη ίσως και πανελλαδικά 8ωρη εργαζόμενη!
  – Στον «Κωτσόβολο»- μέλος του ευρωπαϊκού ομίλου DSGi έγινε μια απόλυση στο Ηράκλειο ενώ παρά τις παρεμβάσεις μας εξακολουθεί παράνομα να απασχολεί με σπαστό ωράριο τους εργαζόμενους.
  – Σε τοπικό επίπεδο η εταιρεία «ΣΑΒΟΪΔΑΚΗΣ» προχώρησε στην κατάργηση του ρεπώ και την εφαρμογή απλήρωτου 6ημερου γεγονός που εξώθησε πολλούς εργαζόμενους σε παραίτηση αλλά και σε απολύσεις για αυτούς που δεν δέχτηκαν αυτή την παράνομη αλλαγή. Μάλιστα πριν από δυο βδομάδες σχεδόν, απολύθηκαν 7 εργαζόμενοι από την παραγωγή στο εργοστάσιο της ΒΙΠΕ και 4 από κατάστημα. Το σωματείο μας έχει παρέμβει πολλές φορές στη Επιθεώρηση (3 και τις προηγούμενες ημέρες σε 4η) και διοργάνωσε με επιτυχία την περιφρούρηση απεργίας στην παραγωγή με αίτημα να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις – όχι στις απολύσεις.
  – η εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων «ΝΙΒΑΛ» από την αρχή του χρόνου έχει απολύσει το μισό προσωπικό της και τώρα λέει στους εναπομείναντες ότι ή θα δεχτούν αλλαγή συμβάσεων ή θα πάνε στο σπίτι τους. Παρεμβάσεις με περιοδείες και συναντήσεις με τους εργαζόμενους έχουν πραγματοποιήσει κλιμάκια του σωματείου μας.
  – στους συνεταιρισμούς ειδικά, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν αποκούμπι της λεγόμενης «τοπικής οικονομίας» η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: ο συνεταιρισμός «Ραδιοταξί Ηρακλείου» έδωσε προειδοποιητική απόλυση σε μια εργαζόμενη ενώ απειλεί με απόλυση και τις υπόλοιπες 4 τηλεφωνήτριες που εργάζονται εκεί από 10-17 χρόνια ώστε να πάρει πιο «μικρές και φτηνές». Το σωματείο μας παραβρέθηκε στην εργατική διαφορά που έγινε και το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε την δράση μας ώστε να παρθεί πίσω η απόλυση και να μην γίνουν άλλες.
  – Η «Ηλεκτροσυνεταιρική» απέλυσε δυο εργαζομένους, και άλλαξε τις συμβάσεις στο νέο κατάστημα (Κόμβος Κατσαμπά) από 8ωρο σε 6ωρο με 20% μείωση αποδοχών. Το σωματείο μας προχώρησε σε κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα. Στον «ΣΕΥΦΑΝΗ» η διοίκηση απείλησε με 5 απολύσεις – και μάλιστα με κλήρωση- αν δεν δεχτούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 1 μήνα το χρόνο χωρίς να πληρώνονται. Η άμεση παρέμβαση μας απέτρεψε προς το παρόν αυτά τα ενδεχόμενα.
  – Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τυμπακίου στο πρόγραμμα «Δημιουργική Απασχόληση» των παιδιών, έχει 3 υπαλλήλους απλήρωτες εδώ και 18 μήνες! Με παρέμβαση μας το θέμα βρίσκεται στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου θα γίνει συνάντηση την επόμενη Δευτέρα και αν δεν πληρωθούν οι εργαζόμενες θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.
  – Τέλος στη ΒΙΠΕΗ οργιάζουν οι απολύσεις αλλά και όσοι δουλεύουν ακόμα, συνεχώς βρίσκονται στην ανασφάλεια και στο άγχος της ανεργίας. Εργοστάσια έχουν κλείσει ενώ άλλα όπως η «Μέγκα Πλαστ»- που επισκέφτηκε τις προάλλες ο Χρυσοχοίδης – βγάζουν κάθε τρείς και λίγο τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Άλλα όπως ο «Καράτζης» αφού επιδοτήθηκαν με ζεστό κρατικό χρήμα κλείνουν σιγά σιγά την παραγωγή και τη μεταφέρει στη Γερμανία και την Αμερική
  Οι καταγγελίες αυτές είναι αρκετά σοβαρές, και σαφώς θα πρέπει να εξεταστούν από την επιθεώρηση εργασίας, μιας και γίνονται πλέον επίσημα, και αφορούν συγκεκριμένες εταιρίες. Αρκετά ακούγονται και για την Επιθεώρηση Εργασίας τελευταία (σε πανελλαδικό επίπεδο), και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη αφενός να αποδείξει ότι δε συντάσσεται με εργοδοτικά συμφέροντα, και αφετέρου να προστατέψει τον εργαζόμενο, που βιώνει τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων τουλάχιστον 20 χρόνων.

  http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/01/blog-post_7261.html

 20. Απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες εργαζόμενοι στην καθαριότητα του πρώην δ. Ν. Αλικαρνασσού said

  Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και 3 μήνες, 15 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας από τον πρώην Δήμο Ν.Αλικαρνασσού!

  Αιτία της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων τους, μια εμπλοκή που έχει προκληθεί στον τρόπο πληρωμής τους. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, έχει διαμορφώσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα.

  Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ενημερώσει το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας κ.Κεγκέρογλου για το μείζον θέμα που έχει ανακύψει, όπως επίσης και βουλευτές του νομού, από τους οποίους ζητούν να παρέμβουν το ταχύτερο προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

  Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ – Λίλιαν Δαφερμάκη

 21. Γονείς said

  Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟΥΣ
  ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΟΙ
  ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ… ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

  ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
  Δευτέρα 17 / 1 /2011 στις 18.00
  στο Κέντρο Πολιτισμού (Κολοκοτρώνη 31, πρώην ΝΕΛΕ)

  Στις 22 Δεκέμβρη ημέρα Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου, με πρόταση της δεξιάς παράταξης του Μαραβέλια αποφάσισε, μια σειρά από οδυνηρά και δυσβάσταχτα μέτρα, όπως αυξήσεις των τροφείων, κλείσιμο παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων. Το κλείσιμο του κολυμβητηρίου. Απολύσεις εργαζομένων. Ως πρωτοβουλία γονέων Χαϊδαρίου έχουμε κάνει καθαρούς τους όρους που θα πρέπει να κινηθούμε έτσι ώστε, να κάνουμε γνωστό σε όλους όσους αυτά τα χρόνια έκρυβαν, σκορπούσαν και κατασπαταλούσαν, δημόσιους προϋπολογισμούς, κοινοτικά πλαίσια στήριξης, δίχως να δίνουν λογαριασμό σε κανένα, παρά μόνο στους τοίχους του κάθε δημοτικού συμβουλίου και των συμβουλατόρων τους. Δεν μας προβληματίζει που πήγαν τα λεφτά, αλλά καλούμε όλους όσους είχαν και έχουν εμπλοκή με τις υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης του δήμου, σε δημόσιο έλενχο. Τι γίνανε τα χρήματα τι ανταλλάγματα υπήρξαν και από ποιους φαγώθηκαν τα λεφτά όλων των δημοτών. Τέλος δεν ζητάμε οι κλέφτες της δημόσιας περιουσίας μας, να λογοδοτήσουν στην «ελληνική δικαιοσύνη».
  Ζητάμε να τους δικάσει ο λαός

  Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά που είχαμε πει πριν από το δημοτικό συμβούλιο
  στις 22 Δεκέμβρη του 2010 και είναι τα εξής

  1ον Να διαγραφτούν τα χρέη των νοικοκυριών προς όλους τους δημόσιους οργανισμούς και τις τράπεζες. Δωρεάν παροχές κοινής ωφέλειας.

  2ον Να μην πληρώσουμε απολύτως τίποτα από αυτά που μας ζητούν. Να πληρώσουν αυτοί που αποφάσισαν τα κατάπτυστα μέτρα από τους δικούς τους παχυλούς μισθούς και τις περιουσίες τους.

  3ον Μπλοκάρισμα και άνοιγμα όλων των λογαριασμών κρατικών νομικών και φυσικών προσώπων, που έχουν και είχαν εμπλοκή με τις οικονομικές και εισπρακτικές υπηρεσίες του δήμου. Όλων όσων διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τα χρήματα μας από φόρους, δημοτικά τέλη και άλλα. Να δημοσιοποιηθούν όλες οι κινήσεις των λογαριασμών τους. Να δημευτούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

  4ον Οι παιδικοί σταθμοί να περάσουν, στον έλενχο και την διαχείρισή των γονιών και όλων των εργαζομένων σε αυτούς. Έξω οι πρόεδροι των νομικών προσώπων από τους παιδικούς σταθμούς και τον δήμο. Να καταργηθεί ως θεσμός. Μπλοκάρισμα και άνοιγμα όλων των λογαριασμών κάτω από δημόσιο έλενχο. Να δημοσιοποιηθούν όλες οι κινήσεις των λογαριασμών τους. Να δημευτούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

  5ον Να διεκδικηθούν από την δημοτική αρχή τα κονδύλια για τους μισθούς των εργαζομένων, την τροφοδοσία των πάγιων αναγκών των σταθμών και των δομών του δήμου που έκλεισαν ή θα κλείσουν. Για αυτό πληρώνουμε φόρους και δημοτικά τέλη. Τα χρήματα αυτά ανήκουν σε όλους μας. Αν η δημοτική αρχή στο σύνολο της δεν είναι ικανή να το κάνει ας παραιτηθούν όλοι τους.

  6ον Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι απλήρωτοι συμβασιούχοι του δήμου. Άμεση ανανέωση όλων των σχέσεων εργασίας συμπεριλαμβανομένης της προϋπηρεσίας τους. Να μονιμοποιηθούν όλοι κανείς εργαζόμενος στον αέρα. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να αναλάβουν οι ίδιοι την διαχείριση την λειτουργία και τον έλενχο των υπηρεσιών που ανήκουν.

  7ον Να επανακτήσουμε το κοινωνικό, δημόσιο και δωρεάν έργο και χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου.

  8ον Να φύγουν τώρα οι άρπαγες και κλέφτες διαχειριστές από τις ζωές μας
  Αντιδράσεις:

 22. φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού : Κρατούμενος κάρφωσε στο κεφάλι του said

  Σόκαρε και τους πιο παλιούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους η εικόνα ενός αλλοδαπού κρατουμένου στη φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού ο οποίος πριν από λίγες ημέρες κάρφωσε στο κεφάλι του ένα καρφί και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

  Ο νεαρός άνδρας από τη Ρουμανία ο οποίος εκτίει ποινή λίγων μηνών για υποθέσεις κλοπών παραμονές του νέου έτους, ενώ βρισκόταν στο κελί του, άγνωστο πώς- βρήκε μία τσιμεντόπροκα και με ένα μάρμαρο τη χτυπούσε για να φτάσει όσο πιο βαθειά μπορούσε στο μέτωπό του.

  Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος κρατούμενος αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά προβλήματα και στο παρελθόν είχε ξανακάνει κάτι ανάλογο, χρησιμοποιώντας μικρότερα καρφιά για να αυτοτραυματιστεί.

  Ο 25χρονος άνδρας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είχε συλληφθεί πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα, οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο της φυλακής Κορυδαλλού κι από εκεί διατάχθηκε η μεταφορά του στην Αλικαρνασσό. Όπως μας είπαν υπάλληλοι του σωφρονιστικού καταστήματος , αυτή τη φορά το τραύμα που προκάλεσε ήταν αρκετά σοβαρό και η πρόκα δεν μπορούσε να βγει από το μέτωπό του γι αυτό το λόγο χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

  «Έχουμε δει κρατουμένους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, έχοντας ράψει το στόμα τους με κλωστή, κάτι που μας είχε σοκάρει. Αυτή τη φορά όμως το θέαμα είναι ακόμη πιο σοκαριστικό, καθώς ο άνθρωπος αυτός πραγματικά από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στον εαυτό του.

  Μια φορά επειδή δεν είχε γίνει δεκτό ένα αίτημά του, πήγε στο κελί του και επέστρεψε έχοντας καρφώσει ένα καρφί στο κεφάλι του και αιμορραγούσε» μας είπε υπάλληλος του σωφρονιστικού καταστήματος.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα ο 25χρονος Ρουμάνος αποφεύγει να βγαίνει από το κελί του, το έχει πάντοτε κλειστό και μάλιστα έχει ζητήσει και προστασία, καθώς πιστεύει πως κινδυνεύει.

  Ο ίδιος πάντως μετράει μέρες για να αποφυλακιστεί καθώς η ποινή που του είχε επιβληθεί από το δικαστήριο που είχε εκδικαστεί η υπόθεσή του, ήταν φυλάκιση λίγων μηνών.

  Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

 23. Φωτοβολταϊκές αυταπάτες said

  Φωτοβολταϊκές αυταπάτες
  (αναδημοσίευση από το eleftheriakoi.blogspot.com)

  Όταν οι κεντροευρωπαίοι οικολόγοι της δεκαετίας του 70 έλεγαν με την έπαρση της εποχής ότι οι εναλλακτικές τεχνολογίες είναι από τη φύση τους επαναστατικές και μη αφομοιώσιμες από τον καπιταλισμό και την Αγορά , δεν μπορούσαν να φανταστούν ούτε την «πράσινη ανάπτυξη» της εποχής μας με την τεράστια ‘’εναλλακτική’’ Αγορά, ούτε καν το πόσο οι θεμιτές τους προτάσεις για τη βιολογική γεωργία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα μπορούσαν να αποτελούν βασικές αιχμές του συστήματος. Η, με το ζόρι σχεδόν, «πράσινη ενέργεια» που προωθείται από το πολιτικό σύστημα με μαστίγια (Αιολικά πάρκα) και καρότα (φωτοβολταϊκά πάρκα, βιομάζα κλπ.)και μάλιστα στην Ελλάδα που επιτέλους έκανε και πράξη το σύνθημα των ελλήνων οικολόγων για «ξεχωριστό υπουργείο περιβάλλοντος» αποτελεί μια από τις ευκαιρίες αναθέρμανσης της Αγοράς και ισοπέδωσης της εναπομείνασας αγροτικής οικονομίας. Τα φωτοβολταϊκά δίπλα στο μαστίγιο των αιολικών πάρκων έρχονται σε μια εποχή αναγγελίας κατάργησης των αγροτικών επιδοτήσεων, με τις τράπεζες, τη βιομηχανία και υπηρεσίες της Αγοράς ενέργειας μπροστά σε μια σοβαρή επένδυση που θα βοηθήσει την κίνηση του χρήματος. Με το τυράκι των 7,500 ευρώ το χρόνο εισόδημα κι αγοράζοντας το ρεύμα 55 λεπτά έναντι της τιμής των 15 λεπτών που το πουλά, ο «παραγωγός ρεύματος» αγρότης-ιδιώτης κλπ. εισάγεται στη φάκα των 45.000 ευρώ δανείου από τις τράπεζες καθώς και από τα γραφεία μελετών για την εγκατάσταση στο χώρο του, φωτοβολταϊκών. Η ιδεολογία της σωτηρίας του πλανήτη από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές αποκρύβει ότι η καταστροφή του πλανήτη συνεχίζεται με την συνεισφορά της πράσινης ανάπτυξης που δεν αναιρεί τη βασική συνθήκη εκμετάλλευσης της Φύσης από το Κεφάλαιο. Η ‘’διέξοδος’’ αυτή, από την άλλη, απέναντι στη συρρίκνωση του εισοδήματος ανοίγει μια άλλη εποχή για την ελληνική κοινωνία και μια άλλη εποχή για την Αγορά. Η βύθιση στον τριτογενή τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και ανάπτυξη της τραπεζικής κινητικότητας βαθαίνει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς την κρατική γραφειοκρατία ενώ ανοίγει και τους ασκούς του Αιόλου για τη διατροφή μας, για τις τιμές των προϊόντων που πλέον θα παράγονται από μονοπωλιακές αγροτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ενώ η σταθερή τιμή των 55 λεπτών είτε μπορεί να αλλάξει θεσμικά ή τέλος πάντων να μην έχει την αναμενόμενη αξία σε μια πληθωριστική οικονομία μετά από την πάροδο κάποιων χρόνων. Εξ’ άλλου την υπερχρέωση της ΔΕΗ (από μεγάλους επενδύτες παραγωγούς ρεύματος) θα την πληρώσουν οι καταναλωτές με το ειδικό τέλος ΑΠΕ. Ένα απίστευτο αδιέξοδο κατασπατάλησης φυσικών πόρων στο έλεος της πράσινης Αγοράς και εξάρτησης της κοινωνίας ανοίγει αυτήν την περίοδο η «διέξοδος» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 24. Κατσίγαροι στου Πρέβελη said

  ο γεγονός που σημάδεψε το 2010 για το νομό Ρεθύμνης ήταν σίγουρα η μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά στο φοινικόδασος της λίμνης του Πρέβελη. Φαίνεται όμως πως κάποιοι δεν έβαλαν μυαλό από αυτή την καταστροφή και συνεχίζουν να βάζουν το… λιθαράκι τους στην καταστροφή.

  Αυτή τη φορά διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση από τη διαρροή αποβλήτων ενός ελαιουργείου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φοίνικα.
  Αν και η ρύπανση δεν ήταν εκτεταμένη, ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο και ασυνήθιστο, καθώς συχνά πυκνά η θαλάσσια περιοχή στον δήμο Φοίνικα μολύνεται από τα απόβλητα διαφόρων επιχειρήσεων, που μεταφέρονται στη θάλασσα μέσω των ρεμάτων από το βρόχινο νερό.

  Η ρύπανση διαπιστώθηκε αργά χθες το μεσημέρι, όταν ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου από πολίτες. Κλιμάκιο του λιμενικού σταθμού της Αγίας Γαλήνης μετέβη στον δήμο Φοίνικα και οι λιμενικοί διαπίστωσαν ότι υγρά απόβλητα ελαιουργείου είχαν καταλήξει σε ρέμα της περιοχής και από εκεί στη θαλάσσια περιοχή της Πρέβελη.
  Το περιστατικό καταγράφηκε και άμεσα ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Ρεθύμνου, προκειμένου να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες.
  Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν προσήχθη και το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, που βεβαιώνει και πρόστιμο, περιμένει τώρα τις ενέργειες του Εισαγγελέα.

  neatv.gr – Π.Γ.

Sorry, the comment form is closed at this time.