(((●))) Candia :: Alternativa

Ανεξάρτητος μη εμπορευματικός χώρος ενημέρωσης & αντιπληροφόρησης στην Κρήτη

→ Aπρίλιος 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Posted by candiaalternativa.info στο Απρίλιος 1, 2011

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

Advertisements

30 Σχόλια to “→ Aπρίλιος 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών”

 1. Hράκλειο: Πρωτομαγιά στο πάρκο Γεωργιαδη said

  O Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου καλεί όλο τον κόσμο του Ηρακλείου που πλήττεται από την ανεργία και από όλα τα μέτρα που έχουν περάσει το τελευταίο έτος να κατέβει στη φετινή πορεία της Πρωτομαγιάς.

  Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «οι άνεργοι στην πόλη μας έχουν φτάσει τους 30.000, ενώ όσοι “τυχεροί” δουλεύουνε δεν ξέρουν για πόσο ακόμα θα έχουνε δουλειά και με τί συνθήκες.

  Πρέπει να βγούμε στο δρόμο να φωνάξουμε ότι δεν πάει άλλο και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε άλλες ταπεινώσεις.

  Είμαστε η περιφέρεια με την μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας το τελευταίο έτος. Δεν μπορούν να παίζουν άλλο με την αξιοπρέπεια μας.

  Ήρθε η ώρα να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.
  Μετά το τέλος της πορείας θα μαζευτούμε στο πάρκο Γεωργιάδη να συζητήσουμε για το μέλλον του συλλόγου, τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε και να γνωριστούμε καλύτερα.

  Θα υπάρχει συλλογική κουζίνα όπου ο καθένας θα φέρει από κάποιο φαγητό ενώ θα υπάρχει και ζωντανή μουσική. Στην παρέα μας θα είναι και εκπρόσωπος από το Κοινωνικό Ιατρείο Ρεθύμνου για να μας ενημερώσει για αυτή την αξιόλογη κίνηση άμεσης αλληλεγγύης.

  Καλούμε τους εργαζομένους και ανέργους του Ηρακλείου να συναντηθούμε στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10.00 πμ για να διαδηλώσουμε μαζί με τους υπόλοιπους Ηρακλειώτες για ένα καλύτερο μέλλον, ενάντια στα μέτρα που μας καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία και μετά στο πάρκο Γεωργιάδη για να συντονιστούμε και να καθορίσουμε τη συνέχεια του συλλόγου.

  Αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε στη πόλη μας πρέπει να δυναμώσει και να γραφτούν μέλη όλοι οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, με μπλοκάκι, οι εκ περιτροπής εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι στη «μαύρη» εργασία. Όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο σύλλογος.»
  Μοιράστε το

  Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου

 2. Ρέθυμνο : Πορεία μεταναστών για την Συρία said

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας, πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο χθες Παρασκευή 29/4 με συμμετοχή αράβων. Στην συγκέντρωση ήταν γύρω στα 150-200 άτομα, ανάμεσα τους και κάποιοι έλληνες (όχι πάνω από 10). Οι μετανάστες είχαν παλμό και φώναζαν συνεχώς συνθήματα.

 3. Χανιά : Εργατική Πρωτομαγιά -ώρα;10:30-πλατεία αγοράς said

  Χανιά πορεία εργατικής Πρωτομαγιάς -συγκέντρωση πλατεία Αγοράς στις 10.30 το πρωί

 4. Ηράκλειο: Εργατική Πρωτομαγιά -ώρα;10:00-εργατικό κέντρο said

  Η καθιερωμένη συγκέντρωση – πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή , στις 10.00 το πρωί, με προσυγκεντρωση στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου.

 5. «Στον αέρα» οι παιδικοί σταθμοί στο Ρέθυμνο said

  Ορατό είναι το ενδεχόμενο να κλείσουν τμήματα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Ρεθύμνου, αφού οι συμβάσεις δεκαπέντε υπαλλήλων που εργάζονταν ως προσωπικό μερικής απασχόλησης έληξαν και είναι άγνωστο αν και πότε θα ανανεωθούν.

  Ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστα Σαριδάκης δηλώνει:

  «Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των ανθρώπων που εργάζονται στους σταθμούς. Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε κάποια τμήματα, γιατί οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και δεν είναι εφικτό να ανταποκριθούμε»

  «Αν δεν βρεθεί λύση αυτές τις μέρες, μετά το Πάσχα θα κλείσουμε ένα βρεφικό τμήμα και θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε για κάποιο χρονικά διάστημα τα νηπιακά. Το ίδιο πρόβλημα έχουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας και γι’ αυτό έχει παρέμβει επανειλημμένα η ΚΕΔΚΕ. Πρέπει το υπουργείο να δώσει λύση».

  Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και πολλούς μήνες καταβάλλεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σταθμών, ωστόσο το νέο σύστημα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις σε συνδυασμό με την μη έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης, έχει φέρει σε οριακό σημείο τα πράγματα.

  Πηγή: flashnews.gr

 6. Ανακοίνωση - Κάλεσμα της «Ανοιχτής Συνέλευσης» Κατοίκων συνοικίας Νέας Χώρας Χανίων said

  Η συνοικία της Νέας Χώρας, μια από τις μεγαλύτερες και με σημαντική ιστορία συνοικίες της πόλης των Χανίων, ενώ βρίσκεται στην καρδιά του οικιστικού ιστού και κατέχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από το παραλιακό μέτωπο καθώς και έντονη τουριστική και εμπορική δραστηριότητα, εν τούτοις τελεί υπό καθεστώς μόνιμης υποβάθμισης και εγκατάλειψης, παραμελημένη από το σύνολο, σχεδόν, των Δημοτικών Αρχών που έχουν διοικήσει μέχρι τώρα το Δήμο Χανίων.

  Η Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων της Νέας Χώρας είναι μια πρωτοβουλία ανθρώπων, κάθε ηλικίας και ιδιότητας, που ζουν στην περιοχή και βιώνουν τα προβλήματά της στην καθημερινότητά τους. Είναι ανοιχτή σε κάθε κάτοικο που επιθυμεί να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση της συζήτησης, ανάδειξης και δημοσιοποίησης των προβλημάτων αυτών.

  Στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Όλες οι δραστηριότητές μας είναι ανοιχτές σε όλους και πραγματοποιούνται σε χώρους της περιοχής μας.

  Η σύνθεση προτάσεων και η διεκδίκηση λύσεων, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και δράσεις, αποτελούν το λόγο της δημιουργίας μας και της ύπαρξής μας.

  Έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία διαλόγου για την καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων, καθώς και για τη εξεύρεση κοινά αποδεκτών δράσεων, προτάσεων και λύσεων.

  Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων είναι η πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

  Καλούμε όλους τους κατοίκους και τους φίλους της Νέας Χώρας καθώς και όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά να συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας .

  HΑνοιχτή Συνέλευσηκατοίκων Νέας Χώρας βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο της λειτουργίας της.

  Αν και τα προβλήματα της περιοχής είναι πολλά, διαφορετικής υφής και χρήζουν μακροχρόνιου προγραμματισμού και μελέτης, μια πρώτη αποτίμηση θεωρούμε ότι πρέπει να περιλαμβάνει:

  – Άμεση απομάκρυνση του αμίαντου, που αποτελεί πηγή μόλυνσης για όλη τη συνοικία και ιδίως για τα Σχολεία που λειτουργούν εκεί, από το χώρο της πρώην ΑΒΕΑ και αποκατάσταση της περιοχής.

  – Άμεση υλοποίηση της μελέτης αποκατάστασης της οδού Πειραιώς, με έμφαση στην ασφάλεια των πεζών, τη σήμανση και την δημιουργία πεζοδρομίου και ποδηλατόδρομου.

  – Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι μια πύλη εισόδου προς την Παλιά Πόλη βρίσκεται στη Νέα Χώρα, επιβάλλεται η άμεση έναρξη διαλόγου για τη εξεύρεση χώρων στάθμευσης που θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες της. Συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης πρέπει να δημιουργηθεί στα όρια του αστικού ιστού, χωρίς να επιβαρύνει την περιοχή μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

  – Επιβάλλεται η προστασία του χώρου της πισίνας από την πρόθεση δημιουργίας χώρου πάρκινγκ και η μετατροπή του σε Ανοιχτό Δημόσιο Χώρο (γιατί όχι σε Δημοτικό Αναψυκτήριο με ελεγχόμενες τιμές) και η αποκατάσταση και ανάδειξή της σε ανοικτό χώρο περιπάτου και αναψυχής ως συνέχεια της πλατείας Τάλω

  – Επιδίωξή μας είναι η απομάκρυνση των αυτοκινήτων και από την πλατεία Τάλω , και η δημιουργία ανοιχτού και ενιαίου παραλιακού μετώπου, από το Ενετικό Λιμάνι έως την παραλία της Νέας Χώρας .

  – Άμεσος καθαρισμός και ανάθεση μελέτης ανάπλασης της παραλίας Νέας Χώρας και του Κλαδισσού.

  – Ουσιαστική αναβάθμιση, εξοπλισμός και καθαριότητα του πάρκου της οδού Μ. Μεταξακη καθώς και εκείνου της οδού Πειραιώς.

  – Διεκδίκηση και παραχώρηση στο Δήμο Χανιών του χώρου ,στην περιοχή της πρώην ΑΒΕΑ, κάτω ακριβώς από το 1ο Λύκειο-5ο Γυμνάσιο. Ο χώρος έχει καθοριστεί με δεσμευτικό τρόπο, από το σχέδιο πόλης, ως δημόσιος και ανοικτός χώρος αθλοπαιδιών. Απαιτούμε λοιπόν την άμεση παραχώρησή του στο Δήμο Χανίων και τη δημιουργία πάρκου αθλητικών δράσεων.

  Όποιος ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή μαζί μας, μπορεί να τηλεφωνήσει στα τηλέφωνα:

  Μανώλης: 6974815328, Μάρω: 6978995785,Στέφανος:6973042159

 7. Απόπειρα τρομοκράτησης πρώην απεργών πείνας στα Χανιά said

  Σε στενή παρακολούθηση έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές ασφάλειας τους πρώην απεργούς πείνας μετανάστες, όπως αποδεικνύεται από περιστατικό που συνέβη σήμερα (Παρασκευή, 22.4.2011) νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά.
  Δύο από τους πρώην απεργούς πείνας πήγαν στο λιμάνι για να παραλάβουν δέμα που θα έφτανε με το πλοίο της ΑΝΕΚ, όπως έχουν κάνει και άλλες φορές. Στο χώρο των αποσκευών, όμως, βρήκαν να τους περιμένει ασφαλίτης του Λιμενικού, ο οποίος πήρε από τα χέρια τους το δέμα και το άνοιξε. Οταν είδε ότι περιείχε αφίσες, πήρε μια αφίσα, τη δίπλωσε και την έβαλε στην τσέπη του. Επιστρέφοντας το δέμα στους μετανάστες τους είπε απειλητικά: «Εσείς έχετε πολύ μέλλον».
  Σε επικοινωνία που είχαμε με τα λιμεναρχεία Σούδας και Χανίων, χρειάστηκαν αρκετά τηλεφωνήματα μέχρι να καταλήξουν σε μια δικαιολογία που θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τόσο εξοργιστική. Σύμφωνα μ’ αυτή τη δικαιολογία, έψαχναν για ναρκωτικά, όπως κάνουν συνήθως, και ο αστυνομικός σκύλος μύρισε ναρκωτικά στο δέμα που προοριζόταν για τους απεργούς πείνας και το έσκισε! Τη δε αφίσα δεν την πήραν με το ζόρι, αλλά τη ζήτησαν από τους μετανάστες κι αυτοί τους την έδωσαν!
  Είναι φανερό ότι η Ασφάλεια έχει θέσει σε παρακολούθηση τους πρώην απεργούς πείνας, ιδιαίτερα εκείνους που θεωρεί ως πιο «ζωηρούς». Οι ασφαλίτες που βρέθηκαν χαράματα στο πλοίο της ΑΝΕΚ είναι προφανές ότι δεν έψαχναν για ναρκωτικά (όπως παραδέχτηκαν, πήγαν από τα Χανιά και δεν ήταν από το τμήμα της Σούδας). Το γεγονός ότι ήξεραν πως υπάρχει δέμα στο όνομα πρώην απεργού πείνας δείχνει πως είτε παρακολουθούν το τηλέφωνό του είτε συνεργάζονται με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και παρακολουθούν τον κατάλογο των δεμάτων που στέλνονται με τα πλοία. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΝΕΚ έχει ευθύνη, διότι εν γνώσει της παραβιάζεται το απόρρητο της αλληλογραφίας. Είναι δυνατόν να μύριζε ναρκωτικά ένας δεματάκι που περιλάμβανε μόνο χαρτιά; Και πώς επιτρέπουν στους ασφαλίτες να κάνουν ελέγχους χωρίς την παρουσία των παραληπτών των δεμάτων; Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας μάς είπε ότι περιοδικά γίνονται έλεγχοι για ναρκωτικά στα δέματα και μας δήλωσε το αυτονόητο. Οτι, δηλαδή, δεν έχουν το δικαίωμα να πάρουν οτιδήποτε από ένα δέμα. Γι’ αυτό και οι λιμενικοί στη συνέχεια σκάρωσαν την ιστορία της δήθεν οικειοθελούς παραχώρησης της αφίσας από τους μετανάστες.
  Είναι γελασμένοι, όμως, αν νομίζουν πως με τέτοια τερτίπια μπορούν να τρομοκρατήσουν τους μετανάστες. Ο αγώνας για τα δικαιώματα των 300 απεργών πείνας, που απαιτούν την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση, ο αγώνας για τα δικαιώματα όλων των μεταναστών συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, όσα τερτίπια κι αν μηχανευτούν ο Παπουτσής και οι ασφαλίτες του, όσες απειλές κι αν εξαπολύσουν εναντίον των αγωνιζόμενων μεταναστών. Η τρομοκρατική τους τακτική θα πέσει στο κενό. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

  http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=10223&pos=4&cat_id=48

 8. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΩΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ said

  Με αφορμή τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αντεργατικών πρακτικών σε μια σειρά από μέσα ενημέρωσης και άλλων επιχειρήσεων που έχουν άμεση σχέση με πολιτικούς φορείς της Αριστεράς (902, Τυποεκδοτική, Αυγή, ρ/σ Κόκκινο, Σύγχρονη Εποχή κλπ) τίθεται το ζήτημα της Αριστεράς ως εργοδότη και των εργατικών δικαιωμάτων των ανθρώπων που εργάζονται σε μέσα και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την Αριστερά.

  Αυτή η κουβέντα ξεπερνάει κατά πολύ μια μικροπολιτική διάσταση που πολλές φορές μπορεί να παίρνει και ένα χαρακτήρα κουτσομπολιού, γιατί στην πραγματικότητα έχει ένα βαθύ πολιτικό χαρακτήρα, που όσο και εάν φαίνεται άσχετο, συνδέεται με την πολιτικές αδυναμίες και αναξιοπιστία της Αριστεράς.

  Όταν η ίδια η Αριστερά από την θέση του εργοδότη, αναπαράγει τις πρακτικές και τα επιχειρήματα περί βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που κατέχει και χρησιμοποιεί, τότε πως θα μπορέσει να πείσει την κοινωνία όταν διαμαρτύρεται, καταγγέλλει και κινητοποιείται απέναντι τόσο στους εργοδότες που εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους, αλλά και στο κράτος που νομοθετεί όλο και πιο αντεργατικά πλαίσια;

  Δεν δίνει με αυτό τον τρόπο η Αριστερά το στίγμα στην κοινωνία ότι η φιλεργατική της στάση είναι υποκριτική και αφορά τους άλλους αλλά όχι την ίδια; Ο συνήθης τρόπος να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά είναι είτε να καταγγέλλει για αντικομουνισμό όσους θέτουν τα ζητήματα (ΚΚΕ), είτε να προσπαθεί να κουκουλώσει το ζήτημα με το κλασικό «μεν αλλά». Αυτή η στάση της Αριστεράς δημιουργεί μια βαθύτερη πολιτική κουλτούρα, η οποία μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις βάζει τα ταξικά κριτήρια ποίο πίσω από τα κριτήρια της κομματικής σκοπιμότητας ή ακόμα και της προσωπικής συμπάθειας και των συντροφικών/ φιλικών σχέσεων, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ταξικό χαρακτήρα της ίδιας της Αριστεράς. Είδαμε μάλιστα πόσο αυτή η κουλτούρα, επηρέασε μια σειρά επωνύμων Αριστερών, στην περίπτωση της απόλυσης του Ντ. Παλαιστίδη από τις εκδ. Άγρα να πάρουν την θέση της εργοδοσίας ή έστω να κρατήσουν μια «ουδετερότητα».

  Όταν η Αριστερά αναγκάζεται να καταφύγει να χρησιμοποιήσει μισθωτή εργασία για να μπορέσει να λειτουργήσει της δομές της (εκδόσεις, τύπος, βιβλιοπωλεία κλπ), άσχετα με το εάν είναι ο άμεσος ή ο έμμεσος εργοδότης, έχει το πολιτικό και ηθικό καθήκον να διασφαλίζει εκείνους τους όρους και τις συνθήκες εργασίας που κατοχυρώνουν, το μίνιμουμ εργατικών δικαιωμάτων για τα οποία η ίδια αγωνίζεται.

  Κάποτε η Αριστερά βασιζότανε στην στράτευση των μελών της για να κολλήσει τις αφίσες της να βγάλει τα έντυπα της, να λειτουργήσει τα βιβλιοπωλεία της και γενικά να στήσει της δομές της. Ήταν τα μέλη της αυτά που στο πλαίσιο της πολιτικής στράτευσης και δραστηριότητας τους πρόσφεραν την εργασία και τις ικανότητες τους για τον κοινό πολιτικό σκοπό. Όμως φαίνεται ότι η Αριστερά χάνει την ικανότητα της στράτευσης των μελών της, έτσι καταφεύγει στην μισθωτή εργασία και στα επαγκελματικά στελέχη, πράγμα που οδηγεί και στην μεγαλύτερη εξάρτηση της Αριστεράς από τις κρατικές επιχορηγήσεις και άρα από το αστικό κράτος. Ενώ ταυτόχρονα πολλά από τα μέλη της καταλήγουν να μετατρέπονται σε «καταναλωτές πολιτικής ένταξης» που απλά πληρώνουν την συνδρομή τους, συμμετέχουν σε κάποιες λίγες κομματικές διεργασίες, χωρίς όμως να επιφορτίζονται με την υλοποίηση της πολιτικής του κόμματος τους σε κανένα επίπεδο, από αυτό της συγκρότησης των θέσεων για τον επιμέρους κοινωνικό τους χώρο, μέχρι την «λάντζα» που λέγαμε στην παλιά κομματική γλώσσα της αφισοκόλλησης, της καθαριότητας των γραφείων κλπ.

  Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγες οι φορές που η Αριστερά βρίσκεται στην αντιφατική θέση να θέλει να είναι ταυτόχρονα ο εκφραστής της εργατικής τάξης και εργοδότης με τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα σε σχέση με το κόστος της εργασίας, να επικαλείται την κατάργηση της μισθωτής εργασίας, αλλά να βασίζεται ολοένα και πιο πολύ σε αυτή για να μπορέσει να προωθήσει την πολιτική της δράση και θέσεις. Και συμβαίνει μερικές φορές αυτή η αντίφαση να σκάει στα χέρια της με την μορφή της ταξικής αντιπαράθεσης, μιας ταξικής αντιπαράθεσης στην οποία λόγου της θέσης της ως εργοδότης δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει με ταξικά κριτήρια.

  Αν το ΚΚΕ καθαρίζει εύκολα με αυτές τις περιπτώσεις καταγγέλλοντας τους πάντες για αντικομουνισμό, η υπόλοιπη Αριστερά πέφτει στην λούμπα των υπεκφυγών. Προσπαθώντας να παρακάμψει την ουσία του ζητήματος ψελλίζει μια σειρά από δικαιολογίες, που τελικά αναπαράγουν την επιχειρηματολογία του κάθε εργοδότη σε αυτές τις περιπτώσεις.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ θεωρητικά η Αριστερά έχει ανοίξει μέτωπο απέναντι στο καθεστώς επικοικίασης των εργαζομένων και των υπεργολαβιών, ειδικά μετά την ιστορία της Κούνεβα, σε πολλές περιπτώσεις κλείνει τα μάτια της και σφυρίζει αδιάφορα. Ακόμα και όταν οι ευθύνες της ως έμμεσου εργοδότη είναι πολύ μεγάλες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι σε αυτές.

  Απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, μειώσεις μισθών, αλλαγή συμβάσεων σε μερική απασχόληση είναι μερικές από της μεθόδους που η Αριστερά χρησιμοποιεί ως εργοδότης, με την κλασική δικαιολογία της βιωσιμότητας.

  Ανάμεσα στα άλλα παραδείγματα που αναφέραμε, είδαμε πρόσφατα τις περικοπές μισθών στο τεχνικό προσωπικό της Αυγής. Η διεύθυνση της Αυγής κρύβεται πίσω από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος της έκδοσης, για να μην αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Η Αυγή είναι ο έμμεσος εργοδότης αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται στο δικό της εργασιακό χώρο και προσφέροντας την εργασία τους αποκλειστικά για την έκδοση της εφημερίδας. Άρα δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα για την μείωση των μισθών και την μεταβολή των συμβάσεων. Γιατί εδώ δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν και η διεύθυνση της Αυγής οφείλει να το ξεκαθαρίσει:

  Ή η Αυγή έχει εύθηνη για την οικονομική δυσπραγία του εργολάβου, μην καταβάλλοντας στην ώρα της οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι του ή μειώνοντας το πόσο του δίνει για το έργο, είτε τέλος αυξάνοντας τον όγκο του έργου και άρα ο εργολάβος για να αντεπεξέλθει μεταφέρει το αυξημένο κόστος που του επιβάλει η Αυγή στις πλάτες των εργαζομένων.

  Ή ο εργολάβος για να αυξήσει το κέρδος του ή να ρεφάρει χασούρα από άλλες δουλειές, προσπαθεί να αυξήσει το κέρδος του μειώνοντας το εργατικό κόστος των εργαζομένων που απασχολεί στην Αυγή.

  Και στις δυο περιπτώσεις τόσο η διεύθυνση της Αυγής όσο και οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν θέση και να σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Ειδικά στην πρώτη περίπτωση οι ευθύνες της Αυγής ως έμμεσου εργοδότη είναι εξίσου σημαντικές, και μάλλον μεγαλύτερες από του άμεσου εργοδότη.

  Στην ιστορία που λέγεται επινοικίαση εργαζομένων και υπεργολαβίες, δυστυχώς οι ευθύνες της Αριστεράς δεν περιορίζονται στο ρόλο της ως εργοδότης, αλλά και επεκτείνονται και στην συνδικαλιστική της δράσης. Δυστυχώς πολλοί Αριστεροί συνδικαλιστές του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έκλειναν τα μάτια τους και αδιαφορούσαν πλήρως για το τη συμβαίνει στους φορείς τους με αυτούς τους εργαζόμενους, με την δικαιολογία ότι εργάζονται σε άλλο εργοδότη.

  Κώστας Σ.

 9. Καταγγελίες από το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου said

  Την έντονη αντίδραση του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου προκάλεσε η ψήφιση της διάταξης που αναφέρει ότι οι καθαρίστριες των σχολείων θα πρέπει να απασχολούνται σε υπηρεσίες των δήμων. Σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου τονίζεται ότι την επίμαχη διάταξη » η Κυβέρνηση φρόντισε να περάσει κυριολεκτικά «ΝΥΧΤΑ ». Αφού η διάταξη αυτή πέρασε στα ψηλά γράμματα ενός εντελώς άσχετου προς εμάς νομοσχέδιου και ενώ η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε το καλοκαίρι του 2010 το ν.3870/10, με τον οποίο οι καθαρίστριες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου μεταφέρθηκαν στους Δήμους με την ίδια σχέση εργασίας, σε προσωποπαγής θέσεις για την άσκηση αποκλειστικά αρμοδιότητας καθαρισμού των οικιών σχολικών μονάδων.

  Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα :

  «Η διάταξη αυτή που προστέθηκε βιαστικά στο Νομοσχέδιο περί Φοροδιαφυγής ν.3943/11 και που αφορά τον κλάδο μας δηλ. το ότι οι καθαρίστριες των σχολείων θα πρέπει να απασχολούνται σε υπηρεσίες των δήμων, τέθηκε με πρόσχημα την περίοδο κατά την οποία τα σχολεία είναι κλειστά (όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται).

  Καλούμε λοιπόν τον Υπουργό να ενημερωθεί έστω και εκ των υστέρων ότι τα σχολεία κατά την περίοδο των διακοπών δεν είναι κλειστά αλλά υπολειτουργούν. Κατά τους θερινούς μήνες τα σχολεία ανοίγουν κάθε Πέμπτη για την εξυπηρέτηση του κοινού. Επίσης την περίοδο των διακοπών πραγματοποιούνται οι εργασίες συντήρησης των κτηρίων, αλλά και όλες οι εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν σε περίοδο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

  Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζει και ο Υπουργός αλλά και όσοι αρμόδιοι φορείς έτρεξαν να εκμεταλλευτούν την διάταξη ότι οι καθαρίστριες των Δημόσιων Σχολείων δεν απασχολούνται στις διακοπές, αντίθετος τότε έχουν το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας αφού τότε πραγματοποιούνται οι Γενικές καθαριότητες των σχολείων και οι οποίες γίνονται τρείς φορές το χρόνο όπως άλλωστε προβλέπεται από τις συμβάσεις μας.

  Κατά τους θερινούς μήνες οι Συναδέλφισσες θα πρέπει να εξαντλούν και την νόμιμη άδεια τους που είναι 25 εργάσιμες ημέρες η οποία διακόπτεται λόγο της λειτουργίας των σχολικών μονάδων κάθε Πέμπτη.

  Δεν απομένουν λοιπόν παρά μόνο λίγες ημέρες για τις Γενικές Καθαριότητες των σχολικών μονάδων, που δε επιτρέπονται να γίνονται όταν βρίσκονται στα σχολεία οι μαθητές.

  Ας πουν λοιπόν και σε εμάς που είδαν τον ελεύθερο χρόνο !!! και αφού έριξαν το βλέμμα τους στον κλάδο μας γιατί δεν είδαν και τις απλήρωτες εδώ και μήνες συμβασιούχες καθαρίστριες!!! Και κυρίως ποιός θα αναλάβει την ευθύνη για την Υγιεινή και Ασφάλεια των μαθητών αν οι καθαρίστριες αντί για τα σχολεία καθαρίζουν τους Δήμους!!!

  Ναι στην οικονομία αλλά πρώτα η Υγιεινή και η Ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία!!!»

 10. Ηράκλειο: Οχι του υπουργειου ΠΕΚΑ στον δημο για το υπογειο γκαραζ στο πάρκο Γερωργιαδη said

  Δεν είναι δυνατόν να διατίθεται το υπέδαφος χώρων πρασίνου για τη δημιουργία υπογείων parking, καθότι δε δίνεται τέτοια δυνατότητα από τη δασική νομοθεσία.

  Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βάζοντας φρένο στην κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης στο υπέδαφος κοινόχρηστων χώρων πρασίνου ανάμεσα στους οποίους είναι και το πάρκο Γεωργιάδη στο κέντρο του Ηρακλείου, για την προστασία του οποίου έχει δημιουργηθεί και κίνηση πολιτών.

  http://irakliotikosteki.blogspot.com/search?updated-max=2011-04-16T12%3A18%3A00%2B03%3A00&max-results=15

 11. Χανιά: εργατικό ατύχημα said

  Περιπέτεια για εργάτη που λιποθύμησε σε φρεάτιο 14/04/11 Λιπόθυμος από το φρεάτιο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στο Πυθάρι ανασύρθηκε χθες το απόγευμα ένας άνδρας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων. Ο άντρας πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες. Βάζοντας μονωτικό υλικό στο φρεάτιο της οικοδομής σε βάθος περίπου τριών μέτρων αισθάνθηκε άσχημα και έχασε τις αισθήσεις του. Αμέσως οικείοι του ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, που έσπευσε στην περιοχή με τέσσερις άνδρες και δύο οχήματα. Οι πυροσβέστες κατέβηκαν στο φρεάτιο φορώντας ασφυξιογόνες μάσκες, έδεσαν τον άνδρα και τον τράβηξαν στην επιφάνεια από όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο και τον μετέφερε στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων.

 12. Αυτόφωρο για τους εργοδότες που δεν πληρώνουν δώρο Πάσχα said

  Την ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου για τους εργοδότες που δεν θα καταβάλουν έγκαιρα το δώρο του Πάσχα, ζητεί με επείγουσα εγκύκλιο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κοινωνικής Επιθεώρησης ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ.

  Στην εγκύκλιο, επισημαίνεται ότι η καταβολή του Δώρου του Πάσχα, εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή το αργότερο μέχρι την Μ.Τετάρτη, «απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη. Η αντίδραση της πολιτείας, πρέπει να είναι αυστηρή, άμεση και καθοριστική, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια καταπάτησης της κείμενης νομοθεσίας.

  Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, όπως ορίζεται στις προαναφερόμενες διατάξεις, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων».

  Στην εγκύκλιο αναφέρεται αναλυτικά ότι, «σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α780) καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, στην οποία προβλέπεται ότι:

  – Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2010 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2011 μέχρι 30-04-2011.

  – Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.

  – Στο αρ. 10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

  – Για το επίδομα Δώρου Πάσχα τάσσεται από το νόμο επακριβώς καθορισμένη ημέρα καταβολής η 30η Απριλίου, ώστε με μόνη την πάροδο της δήλης αυτής ημέρας ο εργοδότης να καθίσταται υπερήμερος (Ολ. ΑΠ 40/2002)

  – Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8, παρ.1 του Ν. 2336/95.

  Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του ΚΠΔ».

  Για γενικές πληροφορίες δείτε εδώ http://www.ypakp.gr/index.php?ID=CvAqaeXKv5cESWFZ

  Για τηλέφωνα και διευθύνσεις επικοινωνίας δείτε εδω http://www.ypakp.gr/uploads/docs/1261.pdf

  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1282059

 13. Ηράκλειο - ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου ανέργων -13/4/11 στις 18:30 στο εργατικό κέντρο said

  Την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του εργατικού κέντρου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Ηρακλείου.

  Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής : » Καλούμε όλους τους ανέργους, αλλά και τους εργαζόμενους με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, με μπλοκάκι και τους εργαζόμενους στη «μαύρη» εργασία να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.

  Δικαιώματα όπως η σταθερή εργασία με απολαβές που να εξασφαλίζουν την διαβίωση, όπως η προστασία όλων όσων βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας, όχι μόνο με αξιοπρεπές επίδομα, αλλά και με μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική στις μετακινήσεις, το ρεύμα και το νερό.

  Ειδικά στις συνθήκες του μνημονίου και της τρόικας κανένας δεν πρέπει να είναι ή να νιώθει μόνος απέναντι στην ανεργία και την ανασφάλεια. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην ατομική λύση ούτε να περιμένουμε από άλλους να λύσουν τα προβλήματα μας. Η οργάνωση, η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και μια ανθρώπινη ζωή.

  Η ίδρυση του συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξουμε το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας και της επισφάλειας. Μια πραγματικότητα που βρίσκετε μέσα σε κάθε οικογένεια και που δυστυχώς σπρώχνεται κάτω από το χαλί –όταν δεν επιδεινώνεται- από τους κυβερνώντες και τους τοπικούς «άρχοντες».

  Στην ιδρυτική συνέλευση θα συζητηθεί το καταστατικό του συλλόγου, θα εγγραφούν μέλη και θα εκλεγεί η προσωρινή διοίκηση του συλλόγου.

  http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/04/blog-post_1975.html#more

 14. Λασίθι: .“Fast Track” για το Βατοπέδι της Κρήτης said

  Μπορεί να ονομάστηκε το «Βατοπέδι της Κρήτης» μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει πει ένα μεγαλοπρεπές ‘όχι’ στα σχέδια των Εγγλέζων, μπορεί να εκκρεμεί η ποινική δίκη(αρχίζει μεθαύριο!) με κατηγορούμενους όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του ιδιοκτησιακού, αλλά η κυβέρνηση έχει άλλες βουλές: προωθεί την ένταξη της επένδυσης στο Τοπλού μέσω της διαδικασίας των “Fast Track” και της περιβόητης εταιρείας invest in Greece! Ναι, από κυβερνητικά στελέχη(που διατηρούν και επαγγελματική σχέση με την εταιρεία!) και την ‘Loyalward Ltd -Μinoan Group’ μεθοδεύεται ο… καλλωπισμός του αρχικού σχεδίου και το δήθεν ‘κούρεμα’ της επένδυσης που απέρριψε το ΣτΕ για να την περάσουν από τη διαδικασία Ταχείας αδειοδότησης που καθορίζει τις πλέον ευέλικτες διαδικασίες για τη γρήγορη έκδοση αδειών υλοποίησης επενδύσεων!

  Ο σχεδιασμός που μεθοδεύεται από τους Εγγλέζους και κυβερνητικά στελέχη είναι απλός: η αλλαγή του ονόματος και από ‘Κάβο Σίδερο’ την ονομάζουν…«Itanos Hotel» ,ενώ αφού ‘κόβουν’ ορισμένες επενδύσεις και επίμαχα σημεία την πλασάρουν ως κάτι νέο, ελπιδοφόρο και δημιουργία «μίας πραγματικά πρότυπης αειφορικής και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, που με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον»!

  Στις 120 και πλέον σελίδες της νέας μελέτης, που αποκαλύπττεται σήμερα από την εφημερίδα ‘Πατρίδα’, δεν λέγεται ούτε κουβέντα για τις δικαστικές διαμάχες και τις εκκρεμότητες, τις τοπικές αντιδράσεις και τα όσα έχουν προηγηθεί. Αλλά περιγράφεται στην ουσία το ίδιο έργο που έχουν απορρίψει οι ανώτατοι δικαστές, στην ίδια έκταση των 26000 στρεμμάτων για την οποία κατηγορούνται δημόσιοι λειτουργοί και ιερωμένοι ότι συνέβαλαν για να ‘λεηλατηθεί’ η δημόσια περιουσία…

  Σταθερή στην υπό κατάθεση μελέτη και η Loyalward Ltd και φυσικά όλοι όσοι είχαν εμπλακεί στην υπόθεση από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Απορίας άξιο είναι επίσης ότι αναφέρεται στο σχέδιο ως δικηγόρος της εταιρείας πρόσωπο το οποίο συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της invest in Greece που θα κρίνει την επένδυση! Εάν όπως όλα δείχνουν είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο τίθεται μείζον δεοντολογικό και ηθικό ζήτημα για το δικηγόρο και τον ίδιο τον κ.Παμπούκη…

  Στην πραγματικότητα τη διαδικασία ένταξης στα “Fast Track” είχε προαναγγείλει η ίδια η εταιρεία, στο τέλος Φεβρουαρίου , αλλά η ανακοίνωση που είχε εκδώσει έμοιαζε με όνειρο θερινής νυχτός ειδικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας , αλλά και το βούλευμα που στέλνει στο σκαμνί όλους όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση δίδοντας τεράστιες εκτάσεις του Δημοσίου στο μοναστήρι και στη συνέχεια στην αγγλική εταιρεία. Ωστόσο, το νεώτερο και εντυπωσιακό νέο είναι ότι η εταιρεία έχει…εσωτερική βοήθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την invest in Greece –την έχει στήσει ο υπουργός κ.Παμπούκης το γραφείο του οποίου είχε επαγγελματική σχέση με την εταιρεία- έχει αναλάβει να προωθήσει ανοιχτά και απροκάλυπτα αυτή την επένδυση διαφημίζοντάς τη κιόλας!

  Συγκεκριμένα στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα διαφημίζεται ως μία από τις 4 μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν στην χώρα!

  «…• Cavo Sidero Resort, πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάζει η εταιρεία Minoan Group Plc. με έδρα το Λονδίνο. Διαμέσου της θυγατρικής της, Loyalward Ltd. πρόκειται να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση, ετήσιας λειτουργίας, εντός μιας περιοχής περίπου 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Σίδερο, στο βορειανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου, στην Κρήτη.

  Η Ελληνική κυβέρνηση έχει στρατηγικά επιλέξει την ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής ως στόχο προτεραιότητας και κατ’ επέκταση ενθαρρύνει τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών θέρετρων. Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη φήμη της Ελλάδας, οι θαυμάσιοι φυσικοί πόροι και η σωστή επιλογή ανεξερεύνητων τοποθεσιών με τη δημιουργία άριστης υποδομής αποτελούν τον κατάλληλο συνδυασμό επιτυχίας» αναφέρεται επί λέξει! Κάτι ανάλογο έλεγε και η εταιρεία από τα τέλη του φεβρουαρίου ενώ προχθές που δήλωσε ότι μπαίνει στην κρουαζιέρα το επανέλαβε:

  «…Η Minoan Group PLC (MIN.LN), εταιρεία ανάπτυξης τουριστικών μονάδων, ανακοίνωσε ότι θα επωφεληθεί από το νέο νόμο Fast Track που στόχο έχει να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα. Η εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη τουριστικού θερέτρου στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, έναντι 38 εκατ. βρετανικών λιρών, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μακροχρόνια νομική διαμάχη για την λήψη πολεοδομικής άδειας, η οποία κορυφώθηκε με την απόφαση που έλαβε τον προηγούμενο Δεκέμβριο το Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της έγκρισης. Ωστόσο, οι νέος νόμος που αποσκοπεί στον καθορισμό ελεύθερων διαδικασιών για τη γρήγορη έκδοση αδειών υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα μετά την κρίση χρέους της χώρας, παρέχει την δυνατότητα έναρξης του project, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Η εταιρεία εξετάζει επίσης μια σειρά πιθανών εξαγορών στον τουριστικό τομέα» ανέφερε τότε.

  Το ζήτημα πάντως που τίθεται εκτός από το νομικό-πολιτικό μέρος του έχει κυρίως να κάνει με το ηθικό και δεοντολογικό: μπορεί η κυβέρνηση ή κάποια στελέχη της να προωθούν ένα σχέδιο για το οποίο η ελληνική δικαιοσύνη έχει καταρχήν εκφραστεί αρνητικά και τα ποινικά δικαστήρια εκκρεμούν; Μπορεί να προωθείται ένα σχέδιο από κυβερνητικά στελέχη που έχουν σχέση επαγγελματική με την εταιρεία;

  τι λέει η νέα μελέτη

  Με βάση τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι Εγγλέζοι και αναφέρουν στη ‘νέα’ μελέτη η Loyalward Ltd θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια συνολικού ύψους 373.343.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της επένδυσης. Σο 30% αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από ίδια κεφάλαια της εταιρίας και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό.

  Η βιωσιμότητα της επένδυσης θα διασφαλιστεί με δύο προϋποθέσεις:

  Σην ταχεία έκδοση όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων για την κατασκευή των μονάδων. Σο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τοποθετεί δεσμευτικά την ολοκλήρωση των κατασκευών και την λήψη των απαραίτητων αδειών λειτουργίας των μονάδων την άνοιξη του 2013

  -. Σην λειτουργία των μονάδων και την δημιουργία εσόδων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επισυνάπτεται.

  Σην ευθύνη της διοίκησης της επένδυσης θα έχει το ΔΣ της Loyalward Ltd., συνεπικουρούμενο από τον μηχανισμό διοίκησης που οφείλει να ολοκληρώσει την επένδυση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δράσεων που περιγράφεται στην παρούσα.

  Η ολοκλήρωση των προαναφερόμενων επενδύσεων, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση του απαιτούμενου οργανωτικού σχεδιασμού και στελέχωσης των ξενοδοχειακών μονάδων, θα οδηγήσει στο να τεθούν σε πλήρη λειτουργία δυο από τα τρία σχεδιαζόμενα(ονομασία Γκολφ, Γκράντες, Κρύσταλλο και συνολικής δυναμικότητας 2.996 περίπου κλινών) να κατασκευαστούν ξενοδοχεία εντός των πρώτων μηνών του 2013. Η ολοκλήρωση του τρίτου ξενοδοχείου σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2013. Έτσι, μπορούν να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας και συνεχώς θετικών ετήσιων ταμειακών υπολοίπων σε μια στιγμή όπου αναμένεται και η ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Οικονομίας. Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές μονάδες 5, 6 και 7 αστέρων που σχεδιάστηκαν, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης αλλά και στην προβολή των τοπικών της προϊόντων και τον παραγόμενο πολιτισμό που βασίζεται στην παράδοση, καθιστώντας τις μονάδες και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της επένδυσης αυτόνομο λόγο επίσκεψης στην Κρήτη στον τοπικό πληθυσμό αλλά κυρίως στους νέους ξένους και Έλληνες επισκέπτες της.

  http://cretalive.gr/new/31475/crete/Skandalo…%E2%80%9CFast_Track%E2%80%9D_gia_to_Batopedi_tis_Kritis

 15. Ηράκλειο : Συγκέντρωση 12/4/11-ΏΡΑ:18:30 -στο Μειντάνι (στα Goody's) ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια στα ΚΤΕΛ said

  Τέσσσερις μήνες μετά τις τελευταίες αυξήσεις στα εισιτήρια, τις οποίες το αστικό ΚΤΕΛ δεν αναιρεί, κι ενόψει νέων οικονομικών μέτρων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών, η κίνηση «Φθηνά Εισιτήρια» ξεκινά νέο γύρο κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης απόψε στις 6.30 στη στάση των λεωφορείων στο Μεϊντάνι.

  Έχουν περάσει 4 μήνες από τις τελευταίες αυξήσεις στα εισιτήρια και ενώ οι συνθήκες ζωής ολοένα χειροτερεύουν, νέα μέτρα περνάνε από την τρόικα και την κυβέρνηση, τα αστικά ΚΤΕΛ δεν τις παίρνουν πίσω.

  «Κλιμακώνουμε την δράση μας, καλούμε όλους τους πολίτες σε μαζική εξόρμηση την Τρίτη στις 6.30 στο Μειντάνι (στα Goody’s) κι ετοιμαζόμαστε για παραστάσεις διαμαρτυρίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και τα γραφεία του αστικού ΚΤΕΛ!» – αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κίνησης πολιτών.

  Ήδη μάλιστα έχουν συλλεγεί πάνω από 1800 υπογραφές, ενώ τη στήριξή τους εκφράζουν αρκετά εμπορικά καταστήματα, αλλά και φορείς, όπως το εργατικό κέντρο, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και σύλλογοι Γονέων.

  http://cretalive.gr/new/31344/crete/Nea_exormisi_apo_tin_kinisi_fthina_eisitiria

 16. Ηράκλειο : νέα συμπλοκή μεταξύ νεαρών Ελλήνων και αλλοδαπών χθές στην Αγία Τριάδα said

  Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει και στην Κρήτη πλέον οι συμπλοκές μεταξύ νεαρών Ελλήνων και Αλβανών. Τα τελευταία 24ωρα τα περιστατικά βίας κλιμακώνονται ειδικά στην πόλη του Ηρακλείου με περιοχές όπως αυτή της Αγίας Τριάδας να μετατρέπονται τις νύχτες σε «πεδίο μάχης».

  Χθες αργά τη νύχτα σήμανε συναγερμός στις αστυνομικές Αρχές του Ηρακλείου όταν κάτοικοι της Αγίας Τριάδας τηλεφώνησαν έντρομοι στο Κέντρο Άμεσης Δράσης ενημερώνοντας για σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς στα στενά της περιοχής.

  Περίπου 60 νεαροί,όπως αναφέρει η ΠΑΤΡΙΣ, που φορούσαν κράνη και κουκούλες και κρατούσαν καδρόνια και λοστούς «εξόρμησαν» οργανωμένα στα σοκάκια της Αγίας Τριάδας προς αναζήτηση αλλοδαπών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα ομάδες και από τις δύο πλευρές είχαν δώσει ραντεβού για να …λύσουν τις διαφορές τους σε μία επίδειξη ισχύος για το ποια έχει το «κουμάντο». Η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη που κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους φοβούμενοι τα χειρότερα. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που άρχισαν ανθρωποκυνηγητό μέσα στα στενά. Η αστυνομική επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

  Ενδεχομένως πρόκειται για «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών μεταξύ συμμοριών με αφορμή κλεμμένα μηχανάκια. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εκδήλωση γενικευμένων επεισοδίων στο μέλλον υπό το φόβο της ξενοφοβίας. Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να ληφθούν δραστικά μέτρα με εντατικές περιπολίες τις νύχτες τόσο στην επίμαχη περιοχή όσο και σε άλλες συνοικίες των δυτικών προαστίων με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων και προσαγωγών.

  Να σημειωθεί ότι ανάλογα επεισόδια αλλά μικρότερης έκτασης εκτυλίχθηκαν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην περιοχή του νέου Σταδίου. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν καδρόνια, ξύλα και πέτρες, ενώ έγινε και αναφορά για τη χρήση όπλων. Μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες ότι σε ένα σπίτι «καρφώθηκαν» βολίδες από όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια συμπλοκής.

  http://cretalive.gr/new/31347/crete/Agries_umplokes_ti_nuchta_stin_Agia_Triada

 17. Ηρακλειο : Συνάντηση Ηρακλείου οικο-καλλιεργητών και οικο-χειροτεχνών. 17-19 Ιουνίου 2011 said

  Συνάντηση Ηρακλείου οικο-καλλιεργητών και οικο-χειροτεχνών. 17-19 Ιουνίου 2011

  Τι σκεφτόμαστε;

  Όσοι απαρτίζουμε τη συνάντηση «Εν Οίκω» δεν είμαστε μέλη κάποιο συστημένου σωματείου. Δουλεύουμε συλλογικά και με τη σκέψη μας στραμμένη σε μια αυτοοργανωμένη κοινωνία.

  Δεν υπάρχουν χορηγοί, αρχηγοί και ψηφοφορίες. Εμπνεόμαστε από τη σκέψη για οικοκαλλιέργεια. Δε χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα, αναπαράγουμε παλιές μεθόδους καλλιέργειας και αντιστεκόμαστε στην επιβολή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα) σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Στηρίζουμε τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων τόσο στο τριήμερο με πάγκο αφιερωμένο στους σπόρους, όσο και στην καθημερινή μας ζωή καλλιεργώντας τους στα χωράφια μας. Στη Συνάντηση συμμετέχουν καλλιεργητές με ή χωρίς πιστοποίηση, αρκεί να μη μεταπωλούν προϊόντα άλλου με σκοπό το κέρδος. Δίνουμε έμφαση στην οικοχειροτεχνία χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά σε μας τους ίδιους και το περιβάλλον. Αποφεύγουμε τα τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα και υποστηρίζουμε την αξία και τη χαρά της προσωπικής δημιουργίας. Μέσα από τα σεμινάρια που πλαισιώνουν την έκθεση προτρέπουμε όποιον θέλει να μάθει με μας να δημιουργεί τα δικά του χειροτεχνήματα.

  Στόχοι της Συνάντησης είναι:

  Να μας γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες και με εμπιστοσύνη να προμηθεύονται άμεσα τα προϊόντα γης και χειροτεχνήματα, χωρίς την παρεμβολή μεσάζοντα.
  Να ενημερώσουμε για τις δυνατότητες της οικολογικής γεωργίας ως λύση στα αδιέξοδα της συμβατικής.
  Να μοιραστούμε τη μαγεία του να φτιάχνει κανείς μόνος του αντικείμενα από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.
  Να δούμε θέατρο, να παίξουμε, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε»…

  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:

  Αν θέλεις να συμμετέχεις με περίπτερο, κατέβασε την αίτηση – ερωτηματολόγιο ανάλογα με τη δραστηριότητά σου και στείλε το το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου 2011:
  • Για καλλιεργητές ή εκτροφείς ζώων
  • Για παρασκευαστές καλλυντικών
  • Για κεραμίστες
  • Για κοσμηματοποιούς και χειροτέχνες
  • Για μελισσοκόμους
  • Για μεταποιητές
  • Για συλλογικότητες

  Αν θέλεις να βοηθήσεις εθελοντικά, διάβασε το «θέλεις να βοηθήσεις;»

  Η ομάδα του «εν οίκω» Ηρακλείου

  http://en-oiko.blogspot.com

 18. Ηρακλειο : επίθεση κατά αφρικανών μικροπωλητών στο Ηράκλειο Κρήτης said

  30 με 40 άτομα με κουκούλες επετέθησαν σε μικροπωλητές στην οδό Δαιδάλου πριν από 1 ώρα περίπου, κι ύστερα εξαφανίστηκαν. Οι 2 αφρικανοί μικροπωλητές ήταν τραυματισμένοι αλλά δεν χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο. Σε διερχόμενο μετανάστη που τους βοήθησε να μαζέψουν τα πράγματά τους είπαν πως γνωρίζουν για αυτήν την ομάδα η οποία γυρνά και δέρνει μετανάστες.

  Τα πράματα αγριεύουν…

  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1281627

 19. Ηρακλειο : Μεγάλη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Λιοντάρια …για την Βικελαία said

  Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στα Λιοντάρια με βασικό αίτημα την απόδοση από το Δήμο Ηρακλείου ολόκληρου του κτιρίου «Αχτάρικα» για την λειτουργία της βιβλιοθήκης αλλά και την προστασία της πνευματικής κληρονομιάς του Ηρακλείου.

  Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους..«οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για τη διαμαρτυρία, ήταν η πολυετής καθυστέρηση της ανάπλασης του κτιρίου «Ακτάρικα», η θεσμική απαξίωση της Βικελαίας βιβλιοθήκης, η ανεπανόρθωτη φυσική φθορά που χρόνια τώρα υφίστανται τα βιβλία και τα αρχεία της, η στέρηση από τους δημότες του πολύτιμου αρχειακού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού υλικού της βιβλιοθήκης, και η γενικότερη υποβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της πόλης που προκύπτει όχι απλώς από την αδράνεια, αλλά από την υποβάθμιση αυτού του τεράστιας σημασίας πνευματικού θεσμού.

  http://irakliotikosteki.blogspot.com/

 20. Xανιά : Οχι στη Βάση της Σούδας said

  ‘Να κλείσουν άμεσα οι Αμερικανο-νατοϊκές Βάσεις στο Ακρωτήρι’ φώναξαν και χθες το μεσημέρι διαδηλωτές από τα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Σωματείων, Οργανώσεων και φορέων.
  Η πορεία πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της αμερικανικής αεροπορικής Βάσης στο Ακρωτήρι με τους διαδηλωτές να στρέφονται με τα συνθήματά τους κυρίως εναντίον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόσο για τις επεμβάσεις τους σε διάφορα σημεία του κόσμου και πιο πρόσφατα στη Λιβύη και γενικότερα στη Β. Αφρική όσο και για τη χρησιμοποίηση των Βάσεων στα Χανιά.
  Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι. Εκεί απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου, της Επιτροπής ενάντια στις Βάσεις και της Εξάρτησης, της Συμμαχίας ‘Σταματήστε τον Πόλεμο’, της κίνησης πολιτών ‘Σπίθα’, πρωτοβάθμιων Σωματείων κ.ά. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και έπειτα οι διαδηλωτές μπήκαν σε λεωφορεία και Ι.Χ. και λίγο μετά τις 2 βρέθηκαν στον Μουζουρά. Τα αυτοκίνητά τους άφησαν στο κέντρο του χωριού και οι συγκεντρωμένοι σχημάτισαν πορεία φωνάζοντας συνθήματα όπως: ‘Η μόνη γιάφκα των τρομοκρατών είναι η Βάση των Αμερικανών’, ‘Οργή λαού, ξεσηκωμός παντού, να ρίξουμε τη χούντα Ε.Ε. και ΔΝΤ’, ‘ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Πολυτεχνείο, έτσι πολεμάμε του ΝΑΤΟ το σφαγείο’, ‘Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν’, ‘Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών’, ‘Ευρώπη του πολέμου και του ρατσισμού, αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού’, ‘Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας, ρήξη, ανατροπή’, ‘Γιωργάκης, Μουμπάρακ, Μπεν Αλί, όλα τα καθάρματα στην ίδια Διεθνή’ κ.ά.
  Η πορεία βρέθηκε στον δρόμο που οδηγεί στη Βάση, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την είσοδό της, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος με τσιμεντένια μπλοκ και με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με εξάρτυση ΜΑΤ. Σε αυτό το σημείο ακούστηκαν και συνθήματα από μέρος των διαδηλωτών σε βάρος της Αστυνομίας και των Μ.Μ.Ε.
  Στη συνέχεια οι διαδηλωτές υποχώρησαν και πάλι προς τα λεωφορεία τους χωρίς να προκληθεί το παραμικρό επεισόδιο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, o οποίος και επεσήμανε πως ‘η διαδήλωση ήταν ειρηνική και στρέφεται τόσο ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς Καντάφι όσο και του ΝΑΤΟ και των «προθύμων» που επεμβαίνουν στην περιοχή’.

  http://www.haniotika-nea.gr/64827-%CE%9F%CF%87%CE%B9%20%CF%83%CF%84%CE%B7%20%CE%92%CE%AC%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%A3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1%CF%82%20.html

 21. Hράκλειο :κλειστά για 2 μερες τα εστιατόρια στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου said

  Τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης προκάλεσε η απόφαση της Πρυτανείας να κλείσει τα εστιατόρια στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στο Ηράκλειο για σήμερα και αύριο.

  Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Φυσικού επισημαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη εν μέσω κινητοποιήσεων φοιτητών για την ποιότητα της σίτισης στο Πανεπιστήμιο και επισημαίνεται:

  «Ενημερωθήκαμε από τον Αντιπρύτανη ότι η απόφαση της Πρυτανείας ήταν απόφαση επιβεβλημένη λόγω της διατάραξης της Δημόσιας Υγιεινής στα εστιατόρια, αλλά και της οικονομικής ζημίας του αναδόχου. Ποτέ όμως ξανά η Πρυτανεία δεν ενδιαφέρθηκε για την ποιότητα της παρεχόμενης σίτισης προβαίνοντας σε ελέγχους και θέτοντας ζητήματα δημόσιας υγιεινής, αν και η σύμβαση που έχει με τον ανάδοχο το επιβάλλει. Θεωρούμε απαράδεκτη επί της αρχής την στάση της Πρυτανικής Αρχής, που βλέποντας μια προβληματική κατάσταση στο επίπεδο της Σίτισης καταδικάζει με αυτό τον τρόπο μια κινητοποίηση. Καλούμε την Πρυτανεία να ανακαλέσει την απόφαση της και να διασφαλίσει την λειτουργία των εστιατορίων.

  Καλούμε την Πρυτανεία να θέσει ως προτεραιότητα το συμφέρον των Φοιτητών και της Κοινότητας και όχι του Αναδόχου».

  http://www.cretalive.gr/new/31337/crete/Louketo_sta_estiatoria_tou_Panepistimiou_sto_Irakleio

 22. Hράκλειο : βούρτσες και πινέλα στην Αγία Τριάδα said

  Την κατάσταση στα χέρια τους πήραν τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου Αγίας Τριάδας, που μαζί με εθελοντές, εφοδιάστηκαν με σκούπες, βούρτσες και πινέλα, καθάρισαν και έβαλαν … χρώμα, στην ταλαιπωρημένη περιοχή του Ηρακλείου.

  Η συμμετοχή των πολιτών ήταν εντυπωσιακή, γεγονός που κατέδειξε την ανάγκη του κόσμου για ένα καλαίσθητο αστικό περιβάλλον, για το οποίο ο δήμος συνεχώς προαναγγέλλει παρεμβάσεις, χωρίς όμως άμεσες αλλαγές για την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

  http://www.cretalive.gr/new/31238/crete/Kallopismos_stin_Agia_Triada

 23. Ηράκλειο : συμπλοκή μεταξύ νεαρών Ελλήνων και αλλοδαπών. said

  Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές μπροστά στο ενδεχόμενο να έχει, συνέχεια η συμπλοκή του Σαββάτου μεταξύ νεαρών Ελλήνων και αλλοδαπών.

  Οι άγριες συμπλοκές ξεκίνησαν τη νύχτα του Σαββάτου από την περιοχή της Θερίσσου, για άγνωστους λόγους και συνεχίστηκαν αργότερα στο κέντρο του Ηρακλείου.

  Το … μενού μάλιστα είχε και πυροβολισμούς, καθώς οι αστυνομικοί βρήκαν το πρωί κάλυκες στο συγκεκριμένο δρόμο, όπου καταγράφηκε η συμπλοκή, γεγονός που κινητοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. που θέλει να αποφύγει ενδεχόμενη «βεντέτα».
  http://cretalive.gr/new/31209/crete/Sumplokes_Ellinon_me_allodapous_…_se_duo_faseis

 24. Έρχεται η... FRONTEX στην Κρήτη said

  Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX) συνοδευόμενος από Πλωτάρχη του Λιμενικού Σώματος ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα βρίσκονται το Σάββατο στην Κρήτη όπου θα επιθεωρήσουν τις δυνάμεις που επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα της Κρήτης, ενώ θα επισκεφθούν κι όλες τις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές του νησιού.

  Η επίσκεψή τους κρίνεται ως επιβεβλημένη από τη στιγμή που η Κρήτη στο πλαίσιο της άσκησης Poseidon 2011 «ενσωματώθηκε» -μετά τα γεγονότα στις χώρες της βόρειας Αφρικής- ως μία από τις περιοχές όπου ο κίνδυνος ύπαρξης μεγάλου κύματος λαθρομεταναστών είναι ορατός .

  Ο εκπρόσωπος του Frontex μαζί με τον αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος θα παραμείνουν μέχρι και τις 14 Απριλίου στην Κρήτη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες εκτός από τη συνεργασία που θα ζητήσουν από όλες τις αρμόδιες Αρχές, θα μεταφέρουν ενδεχομένως και την πείρα τους για τη μεγιστοποίηση της άσκησης που σκοπό έχει τον έγκαιρο εντοπισμό πλοίων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες και τη σύλληψη διακινητών και λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, τα πλοία που περιπολούν νότια του νησιού παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2012. Για το σκοπό αυτό περιπολίες σε 24ωρη βάση πραγματοποιούν όλα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στα νότια και βόρεια παράλια του νησιού, ένα καταδιωκτικό σκάφος του Λ.Σ που ήρθε στην Κρήτη από τον Πειραιά αλλά και σκάφος από τη Ρουμανία που ανήκει στη δύναμη του ευρωπαϊκού οργανισμού

  http://cretalive.gr/new/30923/crete/Erchetai_i…_FRONTEX_stin_Kriti

 25. Hράκλειο : έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης ξεκίνησαν χθες επίσχεση εργασίας said

  Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης ξεκίνησαν χθες επίσχεση εργασίας απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους για το Δεκέμβριο του 2010 (συμπεριλαμβανομένου του δώρου Χριστουγέννων), καθώς επίσης και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2011.

  Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους,παρά τις αλλεπάλληλες ενέργειες για την ομαλή διευθέτηση του θέματος η κατάσταση παραμένει σε εκκρεμότητα, μέχρι σήμερα,
  χωρίς καμία ενημέρωση και δέσμευση από τους αρμόδιους υπουργούς για την επίλυση του προβλήματος.

  Εχοντας εξαντλήσει τα όρια της υπομονής μας, καθώς πλέον αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης, προχωρούμε δίκαια στην επίσχεση εργασίας με τη συμπαράσταση της διοίκησης και του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Κρήτης.

  Απαιτούν τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα στα μαθήματά τους, ώστε να μη χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνό τους

 26. Hράκλειο : αυξηση στα προστιμα για την αφισοκόλληση said

  Τάξη στο χάος της αφισορύπανσης θέλουν να βάλουν τώρα στο Δήμο Ηρακλείου, ετοιμάζοντας μια γερή τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας, η οποία θα φέρει διπλασιασμό, ακόμα και τριπλασιασμό των προστίμων για όσους ρυπαίνουν με διαφημιστικές αφίσες τους τοίχους, τις κολόνες της ΔΕΗ και κυρίως τα μνημεία της πόλης. Ταυτόχρονα με την αύξηση των προστίμων, τα οποία σήμερα κυμαίνονται από 500-3.000 ευρώ, θα δρομολογηθεί επιτέλους, όπως υπόσχονται τουλάχιστον τώρα από τη Λότζια, λύση στο στάσιμο εδώ και χρόνια θέμα της χωροθέτησης οργανωμένων χώρων διαφήμισης και προβολής, των λεγόμενων σταντ και ταμπλό, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.
  «Ο ρυπαίνων πληρώνει» είναι το δόγμα που δηλώνουν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν στο Δήμο, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα του πολυσυζητημένου κανονισμού καθαριότητας. Ο κανονισμός αυτός τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη του 2008 και είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, καθώς περιελάμβανε αυστηρά πρόστιμα, αλλά αποτέλεσμα ουσιαστικό δεν έφερε – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αφισορύπανση, η οποία όχι μόνο συνεχίστηκε, αλλά έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Και μιλάμε φυσικά για την αφισορύπανση η οποία προέρχεται από ιδιώτες, καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, ενοικιαστήρια, νεκρώσιμα, εταιρείες που οργανώνουν εκδηλώσεις κ.ά. Γιατί η αφισορύπανση δε λείπει, ως γνωστόν, και από τα κόμματα, τις παρατάξεις και τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά καταγράφεται κυρίως σε προεκλογικές περιόδους.
  Ο κανονισμός καθαριότητας που εφαρμόζεται από το 2008 προβλέπει γερές «καμπάνες», από 500 ως 3.000 ευρώ για όσους αφισορυπαίνουν, αλλά ουδείς, όπως διαπιστώνουν στη Λότζια, πτοήθηκε. Αντιθέτως μάλιστα, όπως έχει συζητηθεί το πρόβλημα από τη δημοτική Αρχή, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, και πολλά μνημεία, κόμβοι και γέφυρες εμφανίζονται «στραπατσαρισμένα» από τις αφίσες. Για το λόγο αυτό η δημοτική Αρχή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει ήδη λάβει την πολιτική απόφαση να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του κανονισμού καθαριότητας. Ο σχεδιασμός, όπως ανέφερε στη «Νέα Κρήτη» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Κλάδος, είναι ακόμα επί χάρτου και υπό εξέταση, ενώ δεν αναμένεται πριν τα τέλη καλοκαιριού. Η κεντρική ωστόσο κατεύθυνση, σύμφωνα με την πολιτική γραμμή που έχει δοθεί, αφορά αύξηση των προβλεπόμενων προστίμων, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ενδεικτικά για όσους πιάνονται να ρυπαίνουν τα μνημεία, θα περιλαμβάνει ακόμα και τριπλασιασμό των προστίμων! Υπενθυμίζεται πως με τον υφιστάμενο κανονισμό τα χαμηλότερα πρόστιμα αντιστοιχούν σε 100 ευρώ και αφορούν παραβάσεις όπως το… πτύειν και η απόρριψη αποτσίγαρων και άλλων μικρών σκουπιδιών (χαρτάκια, περιτυλίγματα, συσκευασίες κ.λπ.) στο δρόμο. Τα υψηλότερα φτάνουν ακόμα και τα 3.000 ευρώ, όταν οι παραβάσεις αφορούν σε ρύπανση μνημείων με σπρέι ή με αφίσες, σε αφισορύπανση κοινόχρηστων χώρων κ.τ.λ.
  Παράλληλα με την τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας, στη Λότζια θα προετοιμάσουν και μια μελέτη για τη χωροθέτηση μεγάλων διαφημιστικών πλαισίων, ώστε να αυξηθεί ο οργανωμένος χώρος διαφήμισης και προβολής που κάθε άλλο παρά επαρκεί, όπως αποδεικνύεται.
  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=813955&srv=94

 27. Ρέθυμνο: στον Πρέβελη Αναγεννάται το οικοσύστημα said

  Δημοσιεύθηκε στις: 02-04-2011

  Πλήρη αναγέννηση του οικοσυστήματος στον Πρέβελη καταγράφουν πρόσφατες παρατηρήσεις στο φοινικόδασος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
  Οπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, όλοι οι φοίνικες (με χαρακτηριστικό είδος τον Phoenix theophrastii) αναβλάστησαν. Σπόροι που είχαν πέσει στη γη φύτρωσαν και μικροί φοίνικες αναπτύσσονται κανονικά. Κατά τον ίδιο τρόπο αναγεννήθηκαν και τα υπόλοιπα είδη που συμπληρώνουν το οικοσύστημα, χαρουπιές, σχίνοι, πλατάνια και αλμυρίκια.
  Η σπουδαιότητα των διεργασιών της φυσικής αναγέννησης στην περιοχή αναδείχτηκε μέσα από δράσεις που εκτέλεσε η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Προτεραιότητα δόθηκε στην προστασία της φυσικής αναβλάστησης με την απομάκρυνση της πίεσης που ασκούν η βόσκηση και το ποδοπάτημα.
  Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται την περιοχή στοχεύοντας πάντα στην προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητάς της.
  Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι και η περιοχή του Πρέβελη, στον Νομό Ρεθύμνου, περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000 (GR-4330003) και έχουν χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος και τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.
  http://www.haniotika-nea.gr/64220-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CE%BF%20%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1%20.html

 28. Ηράκλειο :: "Μπαρούτι" η ατμόσφαιρα έξω από το ΕΒΕΗ said

  «Μπαρούτι» μύριζε χθες η ατμόσφαιρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου το πρωί, επικράτησε ένταση εκ μέρους μελών του ΕΚΗ, στα οποία δεν επετράπη να εισέλθουν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, όπου σε εξέλιξη ήταν ενημερωτική σύσκεψη με θέμα τα δύο νέα προγράμματα, παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη.

  Έξω από το Επιμελητήριο, αντιπροσωπεία του ΕΚΗ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ όταν κατόπιν τα μέλη του ΕΚΗ επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη, συνάντησαν μπροστά τους «τοίχο» εκ μέρους των ανδρών της ασφάλειας.

  Για λίγα λεπτά επικράτησε ένταση και διαπληκτισμοί μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τα χειρότερα απεφεύχθησαν χάρη στην καίρια παρέμβαση του υπεύθυνου του πολιτικού γραφείου της κ. Κατσέλη, ο οποίος ζήτησε να επιτραπεί στην αντιπροσωπεία του ΕΚΗ, να μπει στην αίθουσα.

  Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με μια διμοιρία ΜΑΤ να έχει παραταχθεί απέναντι από το κτίριο του Επιμελητηρίου, ενώ διαμαρτυρόμενοι, μέλη της ομάδας «Δικαίωμα» εξάπλωσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν: «Ανεπιθύμητη η Υπουργός – 30.000 Ηρακλειώτες στο βωμό της ανεργίας».
  http://www.cretalive.gr/new/30085/crete/Efage_porta_to_EKI_-_Entasi_sto_Epimelitirio

 29. Ηράκλειο :: ΤΕΙ Κρήτης- Επίσχεση εργασίας των εκαιδευτικών said

  Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από τις 30 Μαρτίου , οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης προχωρούν σε Επίσχεση Εργασίας, διαδοχικά για τα 19 Τμήματα Εκπαίδευσης του Ιδρύματος, ενώ ουσιαστικά επίκειται η διακοπή πρακτικά όλων των μαθημάτων στο ΤΕΙ Κρήτης λόγω αποκλειστικής διδασκαλίας των περισσότερων μαθημάτων από Έκτακτο ΕΠ ή συνδιδασκαλίας με Μονίμους στα Εργαστηριακά Μαθήματα.

  Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Προέδρου του Ιδρύματος , Βαγγέλη Καπετανάκη, οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί προβαίνουν στην ενέργειά τους αυτή μετά από αδιάλειπτες αλλά άκαρπες προσπάθειες της Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. και των συλλογικών φορέων τους για να πληρωθούν δεδουλευμένα 4 μηνών: Από τον Δεκέμβριο 2010 (και το Δώρο Χριστουγέννων 2010).

  Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος :

  Οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί μας προσφέρουν άνω του 75% του εκπαιδευτικού έργου στο ΤΕΙ Κρήτης, λόγω έλλειψης Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Η κατάσταση είναι παρόμοια στα υπόλοιπα 14 ΤΕΙ της χώρας.

  Από τον Ιούλιο 2010 στάλθηκε αίτημα από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.) για τον αριθμό των Εκτάκτων Εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, για το Ακαδημαϊκό έτος 2010-11. Η υπογραφή της Π.Υ.Σ., παρά τις επικοινωνίες, οχλήσεις, πιέσεις, έγγραφά μας κ.ά. από το περασμένο Φθινόπωρο ακόμη εκκρεμεί!

  Χωρίς αυτή την Π.Υ.Σ. το Ελεγκτικό Συνέδριο, που εγκρίνει όλες τις δαπάνες του ΤΕΙ Κρήτης, με αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, δεν εγκρίνει τις πληρωμές αυτές. Αυτό μας είναι κατανοητό.Τα αντίστοιχα κονδύλια υπάρχουν βέβαια στους κωδικούς δαπανών του Ιδρύματος, όπως και τα σχετικά ποσά στο Ταμείο του, ενώ και οι καταστάσεις δεδουλευμένων έχουν αποσταλεί από εμάς στο Ελεγκτικό Συνέδριο προ πολλού.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2005 υπάρχει ουσιαστικά εξαιρετική συνεργασία και εργασιακή ειρήνη με τους Εκτάκτους Εκπαιδευτικούς του ΤΕΙ Κρήτης και πραγματική προσφορά τους στην Εκπαίδευση και την Έρευνα. Σε αυτό σίγουρα συμβάλλει (1) η κατά προτεραιότητα διασφάλισης των κονδυλίων αμοιβών τους από τις Διοικήσεις του ΤΕΙ, (2) η μεγαλύτερη δυνατή αμεσότητα διεκπεραίωσης των υποθέσεών τους από τις υπηρεσίες μας και ασφαλώς (3) η δική τους διάθεση προσφοράς στην εκπαίδευση και τα υψηλά κατά περίπτωση προσόντα τους.

  Αυτό σήμερα διαταράσσεται στο ΤΕΙ Κρήτης, που όπως είναι πλατειά γνωστό, έχει τη μεγαλύτερη συνέπεια από όλα τα ομότιμά του Ιδρύματα στο συγκεκριμένο θέμα. Η διακοπή των μαθημάτων μας και οι κινητοποιήσεις των Έκτατων Εκπαιδευτικών θα αναδείξουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

  Κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν στους 16.000 περίπου τακτικά φοιτούντες φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης και τους γονείς τους γιατί έχασαν αυτό το διδακτικό εξάμηνο. Οι φοιτητές μας θα έχουν κάθε λόγο να κινητοποιηθούν για να το αποτρέψουν. Η τοπική κοινωνία θεωρεί ότι το ΤΕΙ Κρήτης δεν πληρώνει το Έκτακτο ΕΠ για δικούς του λόγους. Όμως αυτό δεν είναι βέβαια αλήθεια. Από σήμερα, εφόσον ερωτηθούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να περιγράψουμε την πραγματικότητα, για την μη υπογραφή της ΠΥΣ. Η ευθύνη για το ιδιαίτερο σοβαρό αυτό ζήτημα δεν είναι πλέον στη δική μας περιοχή».
  http://www.cretalive.gr/new/30094/crete/Se_peripeteies_to_TEI_Kritis-_Epischesi_ergasias_ton_ekaideutikon

 30. Χανιά: Συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό μέγαρο said

  Απολύτως ήρεμα τα πράγματα. Απέναντι από το αστυνομικό μέγαρο βρίσκονται περίπου 150 μετανάστες και αλληλέγγυοι εν πλήρη ησυχία, χωρίς συνθήματα, ενώ σε μεγάλη απόσταση εντός του προαυλίου μια …υποψία διμοιρίας με 6-7 βαριεστημένους ασπιδοφόρους. Τα γεγονότα, λίαν συνοπτικά : Έγινε φραστική επίθεση σε μετανάστη σε περίπτερο έξω από το κτελ, εκείνος αντέδρασε και ακολούθως δέχτηκε κανονική επίθεση από μερικούς φασίστες. Κάποιοι μετανάστες έσπευσαν να τον βοηθήσουν και υπήρξε μια μικρή σε έκταση συμπλοκή. Συνελήφθησαν δύο από τους δράστες (ο ένας φέρεται με μεγάλες πιθανότητες να είναι αστυνομικός) και ένας μετανάστης. Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αναμένεται η επικοινωνία με τον εισαγγελέα σχετικά με το αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα κρατηθούν τη νύχτα για να περάσουν αύριο αυτόφωρο. Η κατάσταση συμπερασματικά είναι απολύτως ήρεμη.

Sorry, the comment form is closed at this time.