(((●))) Candia :: Alternativa

Ανεξάρτητος μη εμπορευματικός χώρος ενημέρωσης & αντιπληροφόρησης στην Κρήτη

→ Μάης 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Posted by candiaalternativa.info στο Μαΐου 1, 2011

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

Advertisements

28 Σχόλια to “→ Μάης 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών”

 1. Ηράκλειο: 3000 Ηρακλειώτες συγκεντρωμενοι στην πλατεία ελευθερίας said

  Αυτή την στιγμή η Πλατεία Ελευθερίας είναι γεματη κόσμο περίπου 3.000 άτομα.
  Προηγήθηκε μια εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου το μεσημέρι με ντουντούκες και αυτοκίνητα. Το απόγευμα ακολούθησε μια «θορυβώδης» πορεία 200 περίπου ατόμων με κατσαρόλες που σήκωσε τον κόσμο από τις καφετέριες. Αμέσως μετά ξεκίνησε και συνεχίζει μέχρι τώρα το «βήμα» όλων των κατοίκων του Ηρακλείου.

  Φωτογραφικό υλικό και live streaming στο: http://aganaktismenoihrakleio.blogspot.com
  Συνεχείς ενημερώσεις από εδώ.

 2. Ηράκλειο : ζωντανή συνδεση απο την συγκέντρωση στη πλατεία ελευθερίας said

  Live εικόνα από την πλατεία ελευθερίας http://www.ustream.tv/channel/plateiaeleftherias

  και εδω https://twitter.com/#!/heraklionrevolt

  Praxia

 3. Ηράκλειο: 2000 Ηρακλειώτες «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ». said

  Δυναμικό παρόν από πάνω 2000 άτομα δίνουν οι Ηρακλειώτες «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ».

  Άνθρωποι κάθε ηλικίας, προέλευσης και πεποιθήσεων ξεκίνησαν και εδώ την ελληνική ηθική επανάσταση.

  Μακριά από πρακτικές βίας, με αυτοσχέδια πλακάτ του τύπου «αν όχι εμείς, ποιος; αν όχι τώρα, πότε;» και με μια μικροφωνική όπου οι ομιλητές εναλλάσσονταν ο ένας μετά τον άλλον και ήταν ο απλός καθημερινός κόσμος που δηλώνει ότι θα παραμείνει και θα συνεχίσει όσο χρειαστεί.

  Μουσικά δρώμενα και συναυλία του Ρόουζ Ντέιλι είναι αυτή τη στιγμή επί σκηνής.
  alt
  Οι στιγμές είναι συγκινητικές, δεν είναι υπερβολή να πούμε τη λέξη ιστορικές με όλο το βάρος που έχει καθώς αυτό ακούγεται από τα χείλια και τις καρδιές των ανθρώπων.

  Η αλλαγή έρχεται και είναι έξω μας αλλά μπορούμε να τη βιώσουμε και βαθιά μέσα μας.
  Οι «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ» δημιουργούν επιτροπές ανοιχτές για όλους και αρχίζουν να διανθίζουν αυτή τη διαμαρτυρία με δημιουργικότητα και δρώμενα καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και της μέρας και ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται.

  Η πρόσκληση είναι ανοιχτή, «ελάτε τώρα» φωνάζουν μέσα από το event τους στο fb: http://www.facebook.com/event.php?eid=105256099565806 και ακόμα καλούν όλο τον κόσμο να είναι αύριο στο νέο ραντεβού στις 6.00 το απόγευμα που θα είναι η νέα κορύφωση της διαμαρτυρίας με στόχο κάθε μέρα να αυξάνεται ο κόσμος…

  http://www.2810.gr/crete/krhth/se-ekseliksh-to-aganaktismenoi-sth-plateia-eleytherias

 4. Ηράκλειο : για τις 23 Ιανουαρίου αναβλήθηκε η δίκη των μελών της επιτροπής αγώνα said

  Για τις 23 Ιανουαρίου αναβλήθηκε χθες η εκδίκαση της υπόθεσης των μελών της επιτροπής αγώνα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών.

  Στο εδώλιο κάθονται τρία άτομα που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών. Οι κατηγορούμενοι κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος τους.

  Η παραπομπή τους σε δίκη αφορά στον ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Οδού, στις 9 Δεκεμβρίου 2007 κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο χώρος της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών.

  http://cretalive.gr/new/36237/crete/Anablithike_i_diki_gia_tin_proin_Basi_Gournon

 5. Ηράκλειο:ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ said

  ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
  Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Σουλιωτάκη Δ., Αλεξάκη Β. και Βρύσαλη Δ. που σύρονται σε δίκη τη Δευτέρα 23 Μάη 2011 κατηγορούμενοι για παρακώληση συγκοινωνιών.
  Η κατηγορία που έχει να κάνει με το ολιγόωρο συμβολικό κλείσιμο της παλαιάς Εθνικής Οδού, στις 9/12/2007, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, εκδικάζεται σε μια περίοδο που εκδηλώνεται η νέα προσπάθεια της εκποίησης του χώρου και της παράδοσής του στους ιδιώτες.
  Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών, διεκδικούν ο χώρος να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Κοινής Ωφέλειας και της Αναψυχής και καταδικάζουν κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης, εκφοβισμού, καταστολής των αντιδράσεων και «συμμόρφωσης» όσων υπερασπίζονται τη δημόσια περιουσία.

  Γούρνες 22 Μάη 2011

  http://pokoipe.blogspot.com/2011/05/blog-post_22.html

 6. Ηράκλειο:Αόρατη απειλή.... Την θέλουμε στο Καστέλλι! said

  Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές, αν και μόλις πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε «ρύπος». Ορισμένοι επιστήμονες δεν διστάζουν να … πουν ότι ο θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  Μια απειλή που αν και αόρατη, είναι αρκετά ικανή ώστε να υποβαθμίζει κάθε δευτερόλεπτο την ποιότητα ζωής.
  Εκνευρισμός, δυσφορία, απώλεια ακοής, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ψυχολογικές διαταραχές, ακροαστική κόπωση, επιθετική συμπεριφορά, διαταραχές ύπνου, δυσάρεστες ορμονικές αντιδράσεις, μειωμένη απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο, αλλά και κακή επικοινωνία είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που έχουν καταγράψει ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Real planet», κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έτη υγιούς ζωής λόγω του θορύβου, έναντι απώλειας 4,5 εκατομμυρίων ετών υγιούς ζωής από τη μόλυνση του αέρα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 3000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη από εμφράγματα που οφείλονται στο θάνατο.
  Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες «απειλούνται» από την ηχορύπανση. Η Αθήνα είναι μία από τις πιο «φασαριόζικες» ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η πυκνή αστική δόμησή της, οι ψηλές πολυκατοικίες, η έλλειψη ανοικτών χώρων και το τεράστιο κυκλοφοριακό φορτίο, κυριολεκτικά «εγκλωβίζουν» τους ήχους διάφορων συχνοτήτων μέσα στην πόλη.

  Θεματολογικά δελτία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
  *4.9.1.
  ΕΠΙΤΕΥΞΕΙΣ
  1. Γενικό πλαίσιο
  Έως σήμερα, η προστασία κατά του θορύβου περιλαμβανόταν σε πέντε προγράμματα δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Το πέμπτο πρόγραμμα δράσης προτείνει να καταρτίσει η Επιτροπή μητρώο θορύβων και να εκπονήσει προγράμματα για τη μείωση του θορύβου, καθώς και περαιτέρω περιορισμό της εκπομπής θορύβων από τα οχήματα με κινητήρα, τα αεροπλάνα και τα μηχανήματα.
  Τα οικονομικά κίνητρα για την αγορά αποτελούν βασική παράμετρο της κοινοτικής πολιτικής για τη μείωση του θορύβου. Πιθανά μέτρα είναι τα ακόλουθα:
  – επιδοτήσεις για την αγορά λιγότερο θορυβωδών προϊόντων,
  – νομικώς επιβεβλημένη πληροφόρηση σχετικά με τα προϊόντα,
  – καταβολή εισφορών για τον θόρυβο σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»,
  – καθιέρωση αδειών θορύβου,
  – επιδοτήσεις για την ανάπτυξη λιγότερο θορυβωδών προϊόντων.
  2. Τομεακά μέτρα νομοθετικού χαρακτήρα
  Σε ό,τι αφορά τη μείωση του θορύβου, έχουν εγκριθεί διάφορες οδηγίες. Έχουν καθορισθεί όρια εκπομπής θορύβου για τα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τους γεωργικούς και δασικούς ελκυστήρες, τις οικιακές συσκευές, τα χωματουργικά μηχανήματα, τον κατασκευαστικό εξοπλισμό, τις χλοοκοπτικές μηχανές και τα υποηχητικά αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας.
  Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην οδική και εναέρια κυκλοφορία η οποία συνιστά σημαντική πηγή ηχορύπανσης.
  γ. Αεροπλάνα
  Σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου για τον περιορισμό των εκπομπών θορύβου από τα υποηχητικά αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας (Οδηγία 80/51), άδεια εκμετάλλευσης χορηγείται μόνο στα αεροπλάνα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Σύμβασης για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία τρίτη έκδοση, Ιούλιος 1978 (τόμος 3, δεύτερο μέρος, κεφάλαιο 3 του Παραρτήματος 16) ή σε ανάλογες προδιαγραφές. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζει η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας, ο θόρυβος που προκαλούν τα αεροπλάνα πρέπει να μειωθεί λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, τις τεχνολογικές δυνατότητες, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες.
  Σύμφωνα με την Οδηγία 92/14, μόνο υποηχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα με λόγο παράκαμψης 2 ή μεγαλύτερο, ή που πληρούν τις προδιαγραφές της ανωτέρω σύμβασης, ή τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για περισσότερο από 25 χρόνια, μπορούν να εξακολουθήσουν να εκτελούν δρομολόγια στα αεροδρόμια των κρατών μελών. Προβλέπονται ενδεχομένως απαλλαγές για αεροπλάνα από συγκεκριμένες, ιδιαίτερα φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες.
  Η διάρκεια εκμετάλλευσης που αναφέρθηκε ανωτέρω μπορεί να επεκταθεί κατά 3 έτη ως ανώτατο όριο για τις αεροπορικές εταιρίες των οποίων οι δραστηριότητες θα πλήττονταν σε αντίθετη περίπτωση. Ενδέχεται να παραχωρηθούν βραχυπρόθεσμες απαλλαγές για μία μεταβατική περίοδο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προσάρτηση του εξοπλισμού μετατροπής στα αεροπλάνα. Ακόμα, οι αεροπορικές εταιρίες δεν είναι δυνατό να αναγκασθούν να μειώσουν το στόλο τους κατά περισσότερο από 10% ετησίως. Όλα τα υποηχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κεφαλαίου 3 από την 1η Απριλίου 2002. Τα κράτη μέλη ενδέχεται να προβούν σε απαλλαγές σε μεμονωμένες περιπτώσεις και για πτήσεις που απαιτούνται για λόγους συντήρησης του αεροσκάφους. Ομοίως, απαλλαγές θεωρούνται επιτρεπτές για αντικατάσταση αεροπλάνων, σε ορισμένες συνθήκες, και για αεροπλάνα ιστορικού ενδιαφέροντος.
  Εγκρίθηκε επίσης κανονισμός του Συμβουλίου (925/1999) σχετικά με την εγγραφή στα νηολόγια και χρήση εντός της Κοινότητας ορισμένων τύπων αεριωθούμενων υποηχητικών πολιτικών αεροπλάνων, που έχουν τροποποιηθεί και για τα οποία έχει εκδοθεί εκ νέου πιστοποιητικό θορύβου για την ικανοποίηση των απαιτήσεων σύμφωνα με τον Τόμο Ι, Μέρος ΙΙ, Κεφάλαιο 3 του Παραρτήματος 16 της Σύμβασης της Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας, τρίτη έκδοση (Ιούλιος 1993), «κανονισμός απομειωτή θορύβου».
  Η Οδηγία σχετικά με την αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον (Οδηγία 85/337) ισχύει για έργα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, δηλαδή σε κατασκευαστικές εργασίες και άλλες επεμβάσεις στη φύση και το τοπίο. Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια με διάδρομο έκτασης 2.100 μ. ή περισσότερο, τα κράτη μέλη πρέπει να προβούν σε αξιολόγηση, στην οποία να γίνεται διαπίστωση και εκτίμηση των κυριότερων επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον. Η διαδικασία προβλέπει, ιδίως, δημόσια διαβούλευση.
  O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  Το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη περαιτέρω περικοπών των οριακών τιμών, καθώς και βελτίωσης των διαδικασιών μέτρησης. Για τις αερομεταφορές, πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να απαγορευθούν οι νυχτερινές πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια, να καθορισθούν τέλη προσγείωσης ανάλογα με το επίπεδο θορύβου, και να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή ιδιαίτερα θορυβωδών ελιγμών κατά την προσγείωση και την απογείωση. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο ζήτησε τα μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής θορύβου να επεκταθούν και στα στρατιωτικά υποηχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα.

  10/03/2000

  http://aerodromiostokastelli.blogspot.com/2011/05/blog-post_16.html#more

 7. Ηράκλειο:Εργατικό ατυχημα said

  Δραματικές ώρες για έναν νεαρό άντρα , εργαζόμενο σε εργολάβο της ΔΕΗ ο οποίος επιχείρησε στην εκκλησία του Αγ Γεωργίου στις Δαφνές να επιδιορθώσει τη βλάβη από κεραυνό που είχε πέσει σε στύλο. Κατά την διάρκεια της επιδιόρθωσης για άγνωστο λόγο δόθηκε ταυτόχρονα ρεύμα στο στύλο με αποτέλεσμα να τον κεραυνοβοληθεί. Ο άντρας παρέμενε για αρκετά λεπτά κρεμασμένος στο στύλο και όταν έφτασε στο ΕΚΑΒ είχε με δυσκολία τις αισθήσεις του . Νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείo.

  http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/05/blog-post_1708.html

 8. Ηράκλειο:Επιτροπή Αγώνα συγκεντρωση στα δικαστηρια 23/5 said

  Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν την ερχόμενη Δευτέρα ο επικεφαλής και δύο ακόμη μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της παρεμπόδισης λειτουργίας κοινόχρηστης εγκατάστασης και της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, καθώς από την επιτροπή αγώνα και αρκετούς πολίτες χαρακτηρίζεται ως άδικη η δίωξη για την κινητοποίηση που είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2007.

  Στη μεταξύ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες ο επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Δημήτρης Σουλιωτάκης χαρακτήρισε «στημένη» την κατηγορία και εξήγησε ότι οι διοργανωτές είχαν εξασφαλίσει άδεια από την τότε δημοτική Αρχή και από το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, όμως εκ των υστέρων τους ασκήθηκε ποινική δίωξη.

  http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/05/blog-post_8875.html

 9. Ρεθυμνο : security στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης said

  Νέο καθεστώς στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης θα φέρει η επικείμενη (στα τέλη Ιουνίου) λήξη των συμβάσεων των 13 φυλάκων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, καθώς όπως όλα δείχνουν εταιρεία security θα αναλάβει μετά από διαγωνισμό το έργο.

  Νέο καθεστώς στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης
  18/05/11

  Νέο καθεστώς στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης θα φέρει η επικείμενη (στα τέλη Ιουνίου) λήξη των συμβάσεων των 13 φυλάκων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, καθώς όπως όλα δείχνουν εταιρεία security θα αναλάβει μετά από διαγωνισμό το έργο.

  Το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ χθες λάβαμε και επιστολή από την ΕΛΜΕ Ρεθυμνου με την οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συμβασιούχους εργαζόμενους φύλακες που όπως αναφέρει θα χάσουν τη δουλειά τους για να αντικατασταθούν από εταιρεία και καλεί ταυτόχρονα τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να αναλογιστεί τις επιπτώσεις από την πολιτική αυτή.

  Ωστόσο οι πρυτανικές αρχές φαίνεται να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο αντιπρύτανης Μανώλης Πετράκης δεν είναι δυνατόν πλέον οι φύλακες να πληρώνονται από τον Ειδικό Λογαριασμό, όπως συμβαίνει σήμερα και πρέπει να ακολουθηθεί ό,τι ορίζει το νομικό πλαίσιο.

  Η διαδικασία είναι περίπλοκη, εξηγεί ο ίδιος.
  Οι 13 φύλακες προσελήφθησαν από το πανεπιστήμιο με κοινή υπουργική απόφαση τριών υπουργείων η οποία όμως αμφισβητήθηκε από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε μη σύννομη την απόφαση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο επίσης αποφάσισε πως η γνώμη της επιτρόπου ήταν σωστή και ενώ οι εργαζόμενοι είχαν δικαιωθεί στο μεταξύ από πολιτικά δικαστήρια η επίτροπος δεν υπέγραψε τα εντάλματα πληρωμής, αρνούμενη την απόφαση των δικαστηρίων.

  Έτσι το πανεπιστήμιο προκειμένου να μη μείνει χωρίς φύλαξη προσέλαβε τους φύλακες, με κονδύλια για την πληρωμή τους μέσω του ΕΛΚΕ για ένα εξάμηνο. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πετράκη δεν μπορεί να συνεχιστεί σε βάρος άλλου έργου που πρέπει να επιτελεί ο Ειδικός Λογαριασμός και έτσι στο τέλος Ιουνίου που λήγει η σύμβασή τους θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, κάτι που σημαίνει πως θα είναι εταιρεία αυτή που θα το αναλάβει και όχι μεμονωμένοι ιδιώτες και θα πληρώνονται από το Πανεπιστήμιο, εφόσον ανταποκρίνεται το κράτος στις υποχρεώσεις του βέβαια.
  Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως ούτως ή άλλως και με το σημερινό καθεστώς πολλοί από τους εργαζόμενους είναι απλήρωτοι.

  http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,53401,0,0,1,

 10. Ρεθυμνο : ΟΧΙ από τους κατοίκους σε εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στους Πέρα Γαλήνους said

  «Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε από τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Creta TV την ύπαρξη σχεδίου κατασκευής εργοστασίου καύσης λυμάτων στην τοποθεσία Πέρα Γαλήνοι που υπάγεται στο δημοτικό διαμέρισμα Σισών Δήμου Μυλοποτάμου.

  Η περιοχή αυτή έχει αποτελέσει για τους αρμόδιους φορείς εδώ και πολλά χρόνια ένα κομμάτι γης που αντιμετωπίζεται ως δεύτερης κατηγορίας έναν αποδιοπομπαίο τράγο στον οποίο σωρρεύονται ή προσπαθούν να σωρρεύσουν κατά καιρούς κάθε νέο σχέδιο κατασκευής τους επικίνδυνο για το περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή εν γένει.

  Ουδέποτε αντιμετωπίστηκε η συγκεκριμένη περιοχή με τη δέουσα επιμέλεια κυρίως ως πηγή εκμετάλλευσης του γεωλογικού πλούτου που παρουσιάζει με σκοπό να αποτελέσει αρωγό στην οικονομική ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής.

  Αντίθετα, ήδη από το 1993 τέθηκε σε λειτουργία η χωματερή των Πέρα γαλήνων χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις γι’ αυτό (άρθρα 4 & 9 Οδηγίας 75/442. Μάλιστα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου το έτος 1998 διαπιστώθηκε το παράνομο της λειτουργίας της) με το ψευδές πρόσχημα ότι θα λειτουργήσει περιστασιακά για 6 και μόνο μήνες.

  Η κίνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν έτυχε ανοχής από τους κατοίκους της περιοχής αντιθέτως έλαβαν χώρα έντονες αντιδράσεις -καταγεγραμμένες στα αρχεία της εποχής στα οποία και παραπέμπουμε- και μετέπειτα δικαστικές προσφυγές. Προφανώς, η επιλογή των κατοίκων να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη και την Ε.Ε. ερμηνεύτηκε εσφαλμένα από κάποιους ως αδυναμία και ανοχή της όλης κατάστασης.

  «Αγνοούν» ίσως, όμως την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε τη στάση-αντίδραση των κατοίκων. Η απόφαση αυτή (C-420/02) καταδίκασε την Ελλάδα για την ύπαρξη της χωματερής των Πέρα Γαλήνων κατόπιν προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επισήμανε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιθεωρήσεως που διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές στις 11-2-1998, η λειτουργία της χωματερής των Πέρα Γαλήνων αποτελεί πηγή μολύνσεως του περιβάλλοντος και συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία των κατοίκων καθώς και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για την εξασφάλιση της προσήκουσας λειτουργίας της και την πρόληψη κάθε κινδύνου για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον γι’ αυτό το λόγο ζητά την καταδίκη της Ελλάδας λόγω υπέρβασης των ορίων του άρθρου 4 της Οδηγίας.

  Παρόλα αυτά η λειτουργία της χωματερής συνεχίζεται με παραπλάνηση για Ε.Ε. και μάλιστα τώρα τα σχέδια προσανατολίζονται στη δημιουργία εργοστασίου καύσης λυμάτων με τραγικές συνέπειες εις βάρος της περιοχής.

  Οι εκτιμήσεις και οι φόβοι μας για τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει η εγκατάσταση του εν λόγω εργοστασίου δεν αποτελούν μέρος μιας θεωρητικής καταστροφολογίας ούτε θα πρέπει να εκτιμηθεί ως μια συνήθης αντίδραση σε τέτοιου είδους εγχειρήματα αντίθετα βασίζεται σε μία ενδελεχή γνώση μας για την πολυποίκιλη προσφορά της περιοχής σε διάφορους τομείς.

  Συγκεκριμένα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο όμορα χωριά της περιοχής, Σίσες και Φόδελε είναι κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές με μεγάλη και ποιοτική παραγωγή σε οπωροφόρα δένδρα (πορτοκάλια) -το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διοχετεύεται σε μεγάλα αστικά κέντρα συμπεριλαμβανομένου κατά κύριο λόγο του Ηρακλείου- σε ελαιόδεντρα, μελίσσια και φυσικά στην κτηνοτροφία.

  Αποτελεί λοιπόν, μια πλούσια αγροτική-οικονομική ζώνη, ελιξίριο ζωής της περιοχής αλλά και του υπόλοιπου νησιού με την πρόσβασή του σε τέτοιου είδους ποιοτικά προϊόντα.

  Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή των Πέρα Γαλήνων είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους -έχει χαρακτηριστεί μάλιστα Natura- και με μοναδική βιοποικιλότητα. Πρωτεύουν προϊόν της είναι η ρυτίνη συλλεγμένη από τον αγκίσαρο (λάδανο) φυτό το οποίο εντοπίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στη χωρική περιφέρεια των Σισών, γνωστό για τη χρησιμότητά του στην ιατρική επιστήμη. Το φυσικό κάλλος στους Πέρα Γαλήνους συμπληρώνεται από μια μεγάλη χιλιομετρική γραμμή υδροφόρου ορίζοντα και από παραλίες ιδιαίτερου κάλλους. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η περιοχή αποτελεί αρχαιολογική ζώνη εντός της οποίας έχουν διενεργηθεί εκτεταμένες ανασκαφές που αποκάλυψαν μια μεσομινωική εγκατάσταση.

  Ως εκ τούτου είναι πασιφανές ότι η μόλυνση με διοξίνες που θα διοχετεύονται από το εργοστάσιο καύσης στην περιοχή όχι μόνο θα υποβαθμίσει το χερσαίο περιβάλλον αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα τα προϊόντα της περιοχής να καταστούν ακατάλληλα. Πρόθεση και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας διώξει από τον τόπο μας, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, τα φυτά και τα ζώα της περιοχής μας. Οι όποιες διαπιστεύσεις δίδονται με σκοπό την ωραιοποίηση της επερχόμενης καταστάσεως διόλου δεν καθησυχάζουν τους κατοίκους της περιοχής ειδικά όταν η Ελληνική Πολιτεία δεν ήταν σε θέση ούτε στο πρόσφατο παρελθόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να παρέχει εγγυήσεις λειτουργίας μιας μόλις απλής χωματερής. Συγκεκριμένα, στο σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται: «Ως προς τα σχέδια και τις μελέτες για τη βελτίωση της επεξεργασίας των αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης, για τα οποία κάνει λόγο η Ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλεται η διαπίστωση ότι δεν συνιστούν τα μέτρα που είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων που αποτίθενται στη θέση Πέρα Γαλήνοι θα πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να χρησιμοποιούνται διαδικασίες ή μέθοδοι που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον».

  Ειδικά σε μια εποχή σαν αυτή που οι ειδήσεις και η αίσθηση του τι μπορεί να συμβεί ακόμα και από ένα τυχαίο φυσικό γεγονός από τη Φουκουσίμα είναι νωπές η προσοχή μας επιβάλλεται να είναι τεταμένη.

  Η τοποθεσία των Πέρα Γαλήνων πρέπει να αποτελέσει κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας και όχι εστία μολύνσεως.

  Η απάντηση των κατοίκων της περιοχής τόσο στη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής όσο και στο ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου κάθε μορφής (καύσης, κομποστοποίησης κ.ά.) είναι ένα δριμύτατο ΟΧΙ».

  κάτοικοι και οι φορείς της τοπικής κοινότητας Σισών Δήμου Μυλοποτάμου

 11. Ηράκλειο : Το 1ο Ενημερωτικό Φυλλάδιο από τους "Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον" said

  Το 1ο Ενημερωτικό Φυλλάδιο από τους «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον»
  Κυκλοφόρησε το 1ο Ενημερωτικό Φυλλάδιο από τους «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον»
  Διαβάστε
  – – Ποιοι είμαστε;
  – – Συνάντηση με το Δήμαρχο Χερσονήσου
  – – Σε ποιον ανήκει η βάση; Μερικές σκέψεις για το δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης
  – – Το ιστορικό –αρχαιολογικό σπήλαιο στο Σελί
  – – ΞΕΝΙΑ-ΜΟΤΕΛ Καρτερού
  – – Αναπτυξιακές Ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Το παράδειγμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών

  http://pokoipe.blogspot.com/

 12. Ρέθυμνο: Ρατσιστική επίθεση σε μετανάστες said

  Δύο άνδρες από την Αλβανία, μετά τη νυχτερινή διασκέδασή τους, φέρονται να επέστρεφαν στο πάρκινγκ όπου είχαν σταθμεύσει το αυτοκίνητό τους. Εκεί διασταυρώθηκαν με πέντε, Έλληνες σύμφωνα με τους ίδιους, με τους οποίους ξεκίνησε καυγάς.

  Όλα ξεκίνησαν μετά τις 4 τα ξημερώματα, όταν οι δύο αλλοδαποί, μετά από νυχτερινή έξοδο στο Ρέθυμνο κατευθύνθηκαν προς το χώρο στάθμευσης. Από μπροστά τους πέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα ένα αυτοκίνητο, το οποίο λίγο έλειψε να τους τραυματίσει. Τα αντανακλαστικά των δύο πεζών, όμως, ήταν άμεσα κι έτσι έκαναν στην άκρη για να μην χτυπήσουν, ενώ εξοργισμένοι καταφέρθηκαν λεκτικά εναντίον του οδηγού.

  Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το αυτοκίνητο έκανε αναστροφή, οι επιβαίνοντες κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και χτύπησαν άσχημα τους δύο άνδρες.

  Οι Αλβανοί κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο, με σοβαρά τραύματα ο πρώτος και ελαφρύτερα ο δεύτερος.
  http://www.cretalive.gr/new/34897/crete/International_…_sumploki_sto_Rethumno

 13. Hράκλειο : “Στον αέρα” ξανά η δημοπράτηση του νέου αεροδρομίου said

  Στο τέλος το πιο σύντομο ανέκδοτο θα είναι το… αεροδρόμιο Καστελίου!

  Το υπουργείο Υποδομών μετά από πολλές αναβολές είχε ορίσει την 7η Ιουνίου ως την ημέρα δημοπράτησης του διεθνούς αεροδρομίου, αλλά και πάλι ο διαγωνισμός είναι “στον αέρα” καθώς τόσο οι εταιρείες, αλλά αυτή τη φορά και οι τράπεζες, έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τους όρους της διακήρυξης!

  Οι τρεις βασικοί ξένοι κατασκευαστικοί κολοσσοί μαζί με τους Έλληνες συνεταίρους τους κατέθεσαν στο υπουργείο σειρά παρατηρήσεων διαφωνώντας για τους όρους που έβαλε το ελληνικό Δημόσιο, οι τράπεζες εκφράζουν αντιρρήσεις για το χρηματοδοτικό σχήμα και ενστάσεις για τα οικονομικά στοιχεία με αποτέλεσμα τώρα η ηγεσία του υπουργείου να σκέφτεται σοβαρά να μεταθέσει το διαγωνισμό για τον…Οκτώβριο!

  Με τη λήξη της Περιόδου Σχολιασμού του Σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης το υπουργείο έλαβε αναλυτικά τις παρατηρήσεις των μεγάλων εταιρειών (ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, VINCI CONCESSIONS, ARCHIRODON GROUP INC, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL, κ.α.) οι οποίες ζητούν μεγάλες και μικρές εγγυήσεις από το ελληνικό Δημόσιο για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό που θα αφορά το μεγαλύτερο έργο που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

  Και ζητούν από τα…γνωστά περί παραχώρησης των άλλων τοπικών αεροδρομίων μέχρι και “κούρεμα” των έργων που προβλέπονται: μείωση του μήκους του διαδρόμου, κατασκευή μικρότερου σταθμού και κτιρίων, λιγότερες φυσούνες για τα αεροσκάφη και το κυριότερο να μην κατασκευάσουν εκείνες τη βασική οδική αρτηρία από το Ηράκλειο στο αεροδρόμιο όπως έχει ζητήσει εξαρχής το υπουργείο!

  Τώρα λένε ότι θέλουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα οικονομικά στοιχεία, ενώ είναι προφανές ότι περιμένουν και την τελική οικονομική έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία σύντομα θα είναι έτοιμη και μάλλον προς θετική κατεύθυνση.

  ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

  Με όλα αυτά τα δεδομένα το υπουργείο προσανατολίζεται στο να δώσει και άλλη παράταση στο διαγωνισμό που θα μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, ίσως μέσα στον Οκτώβριο.

  Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν που πάει το όλο σχέδιο και ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις των κ.Ρέππα- Μαγκριώτη- Λαμπρόπουλου. Έτσι κι αλλιώς το αεροδρόμιο Καστελίου είχε από την αρχή φανεί ότι θα μπει σε περιπέτειες καθώς δεν οργανώθηκε σωστά όλο το σχέδιο και αποδεικνύεται σήμερα.

  Το αεροδρόμιο Καστελλίου, θυμίζουμε, ανακοινώθηκε (προεκλογικά) στις αρχές του 2004. Και τότε τίποτα δεν ήταν έτοιμο. Για πέντε χρόνια έγιναν ελάχιστα πράγματα και τον Σεπτέμβριο του 2009 (πάλι προεκλογικά) ο τότε υπουργός Γ.Σουφλιάς το δημοπράτησε!

  Η σημερινή κυβέρνηση είπε ότι δεν ήταν έτοιμες κάποιες μελέτες και το πήρε πίσω για τέλος του 2009, αρχές του 2010 … Και από τότε κάθε τρίμηνο είχαμε και μία αναβολή για να φτάσουμε τον Μάρτιο του ‘11 στη δημοπράτηση που τότε μετατέθηκε για την 7η Ιουνίου…

  Και τώρα βλέπουμε…

  http://www.cretalive.gr/new/34899/crete/%E2%80%9CSton_aera%E2%80%9D_xana_i_dimopratisi_tou_neou_aerodromiou_

 14. Hράκλειο: Παρέμβαση & διακοπη της εκδηλωσης για τον Πατριαρχη Αλεξανδρειας said

  Με επιτυχια εγινε παρεμβαση στην διαρκεια εκδηλωσης με επισημο προσκαλεσμενο τον πατριαρχη Αλεξανδρειας.

  Το απυθμενο θρασος των κυβερνητικων και των λακεδων τους εφτασε στο σημειο να νομιζουν οτι ειναι καλοδεχουμενοι στη πόλη του Ηρακλειου.
  Στην συνεχεια βεβαια καταλαβαν απο πρωτο χερι οτι ειναι ανεπιθυμητοι.
  Στην εκδηλωση συμμετειχαν δημαρχαιοι βουλευτες και υπουργοι οπως η Φωφη Γεννηματα. Επισης ο Πατριαρχης Αλεξανδρειας,ο Πατριαρχης Κενυας, ο Αρχιεπισκοπος Κρητης καθως και πολλα αλλα μελη της ντοπιας ελίτ.
  Σκοπος μας δεν ηταν να ξεφυγει η κατασταση σε σημειο που να μπορεσουν να κάνουν πολιτικη σπεκουλα, αλλα αποφασισαμε με ηχηρο τροπο να τους δειξουμε οτι ειναι personae non gratae στο Ηράκλειο.

  Ανοιχτηκε πανο το οποιο έγραφε:

  «Διαδηλωτης στην εντατικη απο γκλομπ μπατσου.
  μεταναστες μαχαιρωμενοι με ένα νεκρό.
  το κρατος παρακρατησε»

  Φωνάχτηκαν συνθηματα στην διάρκεια της παρεμβασης, με καποιους γραβατωμενους να προσπαθουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
  Η παρέμβαση κράτησε 5-10 λεπτά και στην συνέχεια συνεχιστηκε η μικροφωνική ακριβώς έξω απο την Βασιλική του Αγ. Μάρκου.
  Οι τοπικοι παράγοντες του πασοκ τρέχαν καταηδρωμένοι στο κέντρο του Ηρακλειου καθως σε μερικες δεκάδες μέτρα απόσταση σε εκδήλωση του υφηπουργού εργασίας Κεγκέρογλου έγινε παρέμβαση απο το παμε.

  ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
  ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ Ο ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

  θα ακολουθήσει το κείμενο που μοιραζόνταν στην διάρκεια της παρέμβασης, αλλά και
  στην συνέχεια στην γειτονιά της αγ. τριάδας η οποία είναι προλεταριακή και έχει και πολλούς μετανάστες καθως και φωτ. υλικό.

  Venceremos

  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1290576

 15. “Ο φασισμός δε θα σηκώσει κεφάλι. Είμαστε όλοι εδώ!” said

  Όσοι βρεθήκαμε την Παρασκευή 6/5 ανάμεσα σε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, σε αυτούς τους περήφανους αγωνιστές, νιώσαμε το μεγαλείο της ταξικής υπερηφάνειας και αλληλεγγύης, όπως εκφραζόταν ασταμάτητα και ακούραστα επί δύο ώρες από τους 150 περίπου πρώην απεργούς που βρέθηκαν στους δρόμους των Χανίων, απαιτώντας την υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση.

  Άλλοι τόσοι περίπου αλληλέγγυοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην κίνηση αυτή των πρώην απεργών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά “πως έχουν έρθει για να μείνουν” – και κυριολεκτικά αλλά και κινηματικά, ας μας επιτραπεί!

  Τα γεγονότα της προηγούμενης μέρας φυσικά δεν θα μπορούσαν να επαναληφθούν και τα φασιστοειδή που άρπαξαν την ευκαιρία που τους πρόσφερε το ψεύτικο, διασπαστικό και προβοκατόρικο κάλεσμα μιας θλιβερής γκρούπας “αλληλέγγυων”, κρύφτηκαν – και πάντα θα κρύβονται – μπροστά στη συλλογική παρουσία ενός υποκειμένου που μας μαθαίνει οργάνωση, αγώνα, αξιοπρέπεια.
  http://fmkritis.wordpress.com/2011/05/10/%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B5-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BA%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83/

 16. ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ " ΝΕΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ " said

  Δημοσίευμα Νέας Επαρχίας 12 Απριλίου

  ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ
  «Χώρος ελεύθερος και δημιουργικός από την ίδια του τη φύση, το Διαδίκτυο χωράει τους πάντες. Από εκεί πηγάζουν πάσης φύσεως φωνές, υπέρ και ενάντια στο καθετί,
  γεγονός που κάνει τους ειδικούς να το αποκαλούν «πάρτι της δημοκρατίας»(ΝΕΑ, 3.4.2011)
  Αυτή είναι η μια όψη, η φωτεινή. Υπάρχει όμως δυστυχώς και η άλλη όψη, η σκοτεινή:
  Στο ίδιο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ (3.4.2011) διαβάζομε «Συκοφαντίες και χαλκευμένα δημοσιεύματα, ψέματα, μύθοι, προπαγάνδα και υπερβολές συνεχίζουν να
  διαιωνίζονται, άλλοτε από άγνοια και άλλοτε από στράτευση σε κάποιον ειδικό σκοπό….»

  Κρίμα. Κρίμα που οι συκοφάντες, οι ψεύτες και οι χαλκευτές και οι κάθε είδους ανήθικοι και εμπαθείς κηλιδώνουν και διαστρέφουν το νέο και ισχυρό αυτό βήμα της
  δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών. Και δυο φορές κρίμα που η θλιβερή αυτή διαστροφή έχει εμφανιστεί και στον τόπο μας.

  Περιφρόνηση
  Και επειδή οι συκοφαντίες είναι ανώνυμες οι συκοφαντούμενοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ούτε στο σκαμνί μπορούν να καθίσουν τους συκοφάντες που
  κρύβονται μέσα στο σκοτάδι της ανωνυμίας ούτε φυσικά, διάλογο μπορούν να ανοίξουν με τέτοιου είδους ανθρώπους.
  Μπορούν όμως να αντιδρούν οι πολίτες. Πώς; Μα με την περιφρόνησή τους προς τέτοιου είδους θλιβερά δημοσιεύματα. Που συνήθως σερβίρονται με τον
  μανδύα της πολιτικής και κοινωνικής – και μάλιστα «προοδευτικής»! – κριτικής. Ευτελίζοντας έτσι και το βασικό αυτό μέσον της δημοκρατίας και της προόδου.
  Κρίμα.

  Φιλτράρισμα:

  Στο στόχαστρο το sitiavendetta. Ή αλλιώς, ποινικοποίηση της έκφρασης με πρόσχημα μεμονωμένες δεοντολογίες για έκφραση, ή αλλιώς λαϊκίστικα φίμωτρα, ή απροκάλυπτα ταγμένες φυλλάδες με μπατσοκρατικές ιδεοληψίες, ή δογματικοί διαιτητές σε καιρούς αμφισβήτησης των αλληλέγγυων αφεντικών τους, ή γεροντοκρατία με καθαρεύουσα. Ή, σου χαλάνε τη βολή που όλα τα χρόνια δεν ανοίγει μύτη στην ‘’απολιτίκ’’ Σητεία και ξαφνικά ‘’δεν το ‘χεις’’ στην αντίκρουση.

  Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, ως γνωστός προπαγανδιστής πασοκόμουλος και όχι ειδησεογράφος , εκτίθεται ενθυμούμενος τις παιδονομικές, ένδοξες εποχές της αστυνομικής του αίγλης.

  Η θέση που παίρνεται σ’ αυτό το κείμενο, δεν είναι απολογία αλλά ευκαιρία γνωστοποίησης της αυτοακύρωσης του ρόλου ενός ακόμη γραφιά, στο επίπεδο δηλαδή του κοινωνικού αγώνα που όφειλε να διεκπεραιώνει.

  Η νομιμοφροσύνη ομοειδών δημοσιοκάφρων για χάρη των ευεργετών τους, είναι η νάρκωση των συνειδήσεων, η ίδια η ενσάρκωση μιας εγωιστικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, εκπροσωπεί την απειλή για όσους τοποθετούνται εναντίον του γραμματέα του Μπατσόκ Καρχιμάκη, του Βακόντιου (προέδρου της Ένωσης) και άλλων πασοκοθρεμμένων και γενικότερα μοιάζει με γραφιάς-τακτοποιητής όσων ξύνουν χρόνιες, ακούνητες εστίες που τον έθρεψαν.

  Η σύμπτυξη απόψεων του δημοσιογράφου με το κράτος, είναι ο άτυπος διορισμός του, ένας ακόμη ουσιαστικά γραμματέας που προσλαμβάνεται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα για να διωχθεί ευέλικτα σε περίπτωση διαταραχής της ηθικής του. Στη δικιά μας περίπτωση όμως, μιλάμε για ένα ολέθριο χόμπι από πλευράς του αρχιγραφιά της ΝΕΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ αφού έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια λόγω κομματικής σαπίλας. Θα τα αραδιάσουμε εκτενέστερα και παρακάτω..

  Αναφέρει η στρατευμένη αυτή φιγούρα, το «πάρτι της δημοκρατίας» από τα ΝΕΑ “που χωρά πάσης φύσεως φωνές”. Προβάλει αντίστροφα όμως παρακάτω «μια σκοτεινή όψη (αυτής της ελευθερίας) που εμπεριέχει συκοφαντίες και χαλκευμένα δημοσιεύματα»..

  Συκοφαντία λοιπόν φαίνεται να θεωρεί την πολιτική τοποθέτηση αφού δεν έχει συνηθίσει τον αντίλογο. «Χαλκευμένα δημοσιεύματα, ψέματα και μύθοι», για μας είναι λέξεις σε τιμή ευκαιρίας. Διότι τις αλητοδουλειές των αλληλέγγυών του(τις οποίες θα μπορούσε να αναλύσει καλύτερα), τις ακούμε πρώτα στο δρόμο, στις συνελεύσεις που ποτέ δε θα παραστεί γιατί σφίγγουν το λουρί τ’ αφεντικά, από δεκάδες άνεργων αλλά μάχιμων και μετά τις περνάμε στο χαρτί. Θα μας πεις και ποιοι είναι εκείνοι οι δεκάδες? Οι δεκάδες που αγωνίζονται να οργανωθούν, εκείνοι που παίζουν το τελευταίο χαρτί. Κι εμείς δεν ακούμε όσους μετρούν αρθριτικά στο σκαμπό αλλά στον αγρό. Εκείνους που άργησαν να αντιληφθούν την αλαζονεία των αφεντικών που στήριζαν και που τώρα πήραν το μήνυμα με τη βία, με απλουστεύσεις του «μαζί τα φάγαμε» και τρέχουν όλα τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ να καταστείλουν τη συσπείρωσή μας. (Χρειάστηκε μια γερή πραγμάτωση της αντινομίας του καπιταλισμού(οικονομική κρίση), για να ξεκινήσει η απομυθοποίηση των εθνοσωτήρων αφεντικών που τον συνυπογράφουν).

  Προχωρούμε στις φράσεις που χρησιμοποίησε επίσης από τα ΝΕΑ σαν σκοτεινή όψη: «προπαγάνδα και υπερβολές συνεχίζουν να διαιωνίζονται, άλλοτε από άγνοια, και άλλοτε από στράτευση σε κάποιον ειδικό σκοπό…». Αναφέρει τη λέξη «προπαγάνδα» ενώ αν πέσει μια φευγαλέα ματιά στα δημοσιεύματα του, διακρίνονται άφοβα οι δηλώσεις του για τα «επιτεύγματα» του Γ. Παπανδρέου, το ήθος του, τις κοπιαστικές του προσπάθειες.. Την βαθιά του θλίψη λέμε εμείς ως τσιράκι των πολυεθνικών, που φοβάται μην τα κάνουμε Λιβύη.. (να και τα καλά του κακού αλλά πού.. . Οι Άραβες σκανδάλη εμείς enter. Σημειωτέον ότι ο Γ. Παπανδρέου βοήθησε στην καταστολή της εξέγερσης κι εδώ λέγανε για κρίση).

  Ποιος παίρνει θέση καθαρά λοιπόν υπέρ της εξουσίας?
  Σχετικά με τις «υπερβολές», δηλώνουμε μετάνοια που δεν ξεκινήσαμε νωρίτερα την αντιπληροφόρηση ώστε να δημοσιεύονται οι πελατειακές πολιτικές των αφεντικών με μία ηπιότερη συχνότητα που διασφαλίζει ένα λιγότερο συνωμοτικό προφίλ. Για την «άγνοια» που αναφέρει, θεωρούμε πως η γνώση πάσχει από ηθική. Αυτό σηματοδοτεί τη διαφορά μας από ένα καθεστωτικό (πλεονασμός) δημοσιογράφο, ότι δηλαδή έχουμε την ΙΔΙΑ γνώση πάνω στα γεγονότα, μόνο που αυτός θα τα παρέθετε και με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αν πουλούσε τη συμμορία του. Για την πιθανή «στράτευσή» μας «σε κάποιον ειδικό σκοπό», λέμε ότι αν θέλει ετούτος και όλοι αυτοί να θεωρούν ειδικό σκοπό την αποτίναξη της εξουσιαστικής σκλαβιάς από τα δικά μας χέρια επειδή οι ίδιοι ονειρεύονται ένα κόσμο όπου ο λάκκος σου είναι η ζωή μου σε μια κόντρα αφεντικών, τότε ναι, υιοθετούμε την επίπληξη. Διότι κάλπικη ηθική, δεν υφίσταται για μας κύριε μπάτσε-γραφιά.Μόνο η συνδιαμόρφωση, η αλληλεγγύη, η άρθρωση της εργατικής μας συνείδησης αλλά όχι αυτή που φορτώνεις σαν ατάκα της αριστεράς ως εύκολη ανταπάντηση για το αναγνωστικό σου κοινό. Το οποίο ποτίζεις με εύπεπτα μηνύματα, στης ησυχίας του τον ύπνο αλά ελληνικά. Είναι τυχαίο που πολιτικές φράσεις οι οποίες υπονοούν συσπείρωση προβάλλονται ως παρακατιανές, ως υπόθεση στο αρχείο, ως αριστερίστικος ψηφοθηρισμός(σ’ αυτό δε θα χες άδικο), ως δεδομένη ήττα αντί πολιτικός λόγος?

  Συνεχίζουμε: πολλά «κρίμα» εκφράζει για τους «ψεύτες», «χαλκευτές», «ανήθικους», «εμπαθείς» που «διαστρέφουν αυτό το ισχυρό βήμα της δημοκρατίας και έκφρασης των πολιτών». Με όσες περισσότερες μπίζνες ανοίγονται τα σητειακά αφεντικά, τόσο πιο «εμπαθείς» θα αποκαλούμαστε και ‘μεις.. . Μιλούμε για σωρεία πληροφοριών λοιπόν κι όχι για δυνάμεις του καλού και του κακού..

  Μιλήσαμε περί ηθικής παραπάνω, όμως.. για να θυμηθούμε.. .Πού έγκειται αυτή η βδελυρή προσκόλληση στο ΠΑΣΟΚ? Μα στους διορισμούς του Καρχιμάκη υπέρ της οικογένειάς του και στην πρόωρη σύνταξή του υπό την εντολή του ΠΑΣΟΚ λόγω της «αντιστασιακής» του δράσης όταν διετέλεσε χωροφύλαξ επί χούντας. Ποτισμένο λοιπόν το αίμα του με την επαναστατική ηθική, οδεύει ακατάπαυστα στη διαφύλαξη των ίδιων αφεντικών που σήμερα προβληματίζονται για το αν θα σου φέρουν τους μπάτσους στην οικεία για να σε μαζέψουν σε περίπτωση κατοχής πουλερικών για προσωπική χρήση.

  Προς το παρόν στέκεται πλάι στο βουλευτή μη ζητώντας του τουλάχιστον τα ρέστα για την ανέκαθεν καθοδική πορεία της Ένωσης ιδίως όταν υπήρξε Υφυπουργός Αγροτικών και γνώριζε από πρώτο χέρι τη χρεοκοπία που επερχόταν. Στέκεται επίσης πλάι στο διευθυντή της Ένωσης συνεταιρισμών Μπελιμπασάκη, στον πρόεδρό της, με μία σταθερή διαφήμιση της Ένωσης στις φυλλάδες του αποδίδοντας ευθύνες για την υποβάθμισή της, στη γνωστή κρίση.. Έτσι. Απλουστευμένα για καλή χώνεψη είπαμε, όπως χαρακτηριστικά και με εκλαϊκευμένο καημό, αναφέρει την υποτίμηση του λαδιού και της σταφίδας σαν «αποσβουρά».

  Έτσι συνεχίζουν ανώδυνα, τα θρέμματα του ΠΑΣΟΚ την παρακμή της αγροτικής πολιτικής και την περιβαλλοντική καταστροφή όπως την έχουμε αναλύσει με βάση τα σχέδια της κλίκας του δημάρχου. (Επιβάρυνση ΧΥΤΑ, πράσινη ανάπτυξη, διατήρηση εργοστασίου στον Αθερινόλακκο κλπ).

  Με τα φωτοβολταικά να κερδίζουν έδαφος με τους Πετράκηδες, ο γραφιάς είναι δεινός υποστηρικτής των τακτικών τους, όμως πουλάει την αλληλεγγύη του σε βάρος του Νίκου Πετράκη που δηλώνει ευθέως πως τον ανέχεται.. όχι πως έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για μας, όμως δε μπορούμε να μην προβάλουμε τον «αντιεπαγγελματισμό» της εχεμύθειας των γιάπηδων, αφού εκείνος φτάνει στ’ αυτιά ημών των ξερακιανών του υπόκοσμου!

  Πάμε για τα υπόλοιπα, όπου γράφει για ανώνυμους συκοφάντες που φέρνουν σε δύσκολη θέση τα θύματά τους. Που ούτε μπορούν αυτοί οι ταλαίπωροι να μας «καθίσουν στο σκαμνί και δε μπορούν να ανοίξουν συζήτηση με τέτοιου είδους ανθρώπους…». Το ότι δε μπορείτε να φτάσετε κάποιους στο σκαμνί, σημαίνει πως κινούνται σε πλαίσια νομιμότητας. Το ότι δε βγαίνουμε ανοιχτά για κουβεντούλα, συμβαίνει πρώτον διότι δεν έχουμε ‘’μεγάλες’’ βλέψεις, δεύτερον επειδή δε μπορούμε να κατονομάσουμε τη διαφθορά ασχολούμενοι παράλληλα με μηνύσεις ανθρώπων που δεν αντέχουν την πολιτική κριτική και θίγονται προσωπικά. Μάλλον η συγκεκριμένη τάση για παραδειγματισμό φανερώνει επί της ουσίας ενόχληση, για την καθόλου ουτοπική ύπαρξη όσων αποκαλύπτονται.

  Όσο για την αδυναμία συζήτησης μέσα στο blog είναι αφελές να εξηγήσουμε αν υφίσταται, αφού παρόμοιες με του γραφιά ενστάσεις έχουν διατυπωθεί ξανά για τα δημοσιεύματα και έχουν δοθεί και απαντήσεις επ’ αυτών, μέσα σ’ αυτό. Όλος ο συρμός περί λασπολογίας του blog βρίσκεται ακόμα εκεί με ατόφιους τους διαλόγους και είναι ορθάνοιχτα εκτεθειμένο σ’ αυτή την αρνητική κριτική προτού αρχίσει ο επαναστάτης «εφημεριδοπώλης» να μιλά για σκοτεινούς blogger. Επομένως, οι υποδείξεις στον κόσμο για «περιφρόνηση απέναντί μας», ακούγονται τουλάχιστον σαν αποστειρωμένη χειραγώγηση του όχλου επί δεκαετίας 70’. Κάτι σε… «φίλα το χέρι του παπά διότι πάει άσκημα».. Κι αν είναι όλα τόσο επικίνδυνα, άσε τον κόσμο να διαλέξει εκείνος τη συμπεριφορά του, γιατί έτσι εκτίθεσαι με φόβο…

  Έπειτα, διατυπώνει ο «αγωνιστής» τη φράση «θλιβερά δημοσιεύματα».. Για τα θλιβερά όμως αυτά δημοσιεύματα υπάρχει αρκετός κόσμος που δείχνει την αλληλεγγύη του γράφοντας. Αν παρακολουθούνταν το blog μόνο για την πρόκληση θα είχε σταματήσει προ πολλού να «κινείται». Μήπως χάνει πελατεία και αγχώνεται? Τι σου κάνουν τα μιάσματα του περιθωρίου..

  Εντοπίστηκε και το ειρωνικό σχολιάκι που αφορά το σερβίρισμα των δημοσιευμάτων με τον «μανδύα της πολιτικής και κοινωνικής-και μάλιστα ΄΄προοδευτικής΄΄!-κριτικής. Ευτελίζοντας έτσι και το βασικό αυτό μέσον της δημοκρατίας και της προόδου.» Ένας συντηρητικός γραφιάς, μόνο αντίθετος μπορεί να είναι από έναν «προοδευτικό»(εύστοχο τον λέμε εμείς), αφού η διαφορά τους δεν υφίσταται μόνο στο ύφος της κριτικής αλλά κυρίως στις πολιτικές τους πεποιθήσεις και δράσεις. Υπάρχουν βέβαια και τα «κρατήστε με μην τον τσακίσω» της αριστεράς αλλά τίθεται εκτός συναγωνισμού, αφού μένει μόνο στα «σκληρά», προοδευτικά, κινηματικά λόγια. Ένας συντηρητικός επίσης, δε γνωρίζει την προοδευτική γραφή, απλώς την αναγνωρίζει. Προτιμά να παίζει σε διπλό ταμπλό δείχνοντας την οικειότητά του μ’ αυτήν ώστε να πετύχει ένα πιο εμπορικό προφίλ στους πελάτες της εφημερίδας, όμως ισχύει το «όσα δε φτάνει η αλεπού κλπ κλπ……» και το «δε βαριέσαι, ας μην υπερφορτώνουμε τον ελληνικό εγκέφαλο».. Επιστροφή στην απλουστευμένη γραφή της ημιμάθειας.

  Μην ξεχνάμε πως αυτός ο δικαστής της ανωνυμίας και εχθρός της ανεντιμότητας, εκμεταλλεύτηκε πριν 3 χρόνια περίπου ένα δημοσίευμα από blog που συκοφαντούσε τον Πλακιωτάκη της ΝΔ. Αμέσως έσπευσε να το χρησιμοποιήσει, όταν η φήμη αυτή παρουσίαζε τον Πλακιωτάκη σαν εμπλεκόμενο σε καυγά στη διάρκεια του οποίου τον μαχαίρωσαν. Στόλισε λοιπόν ένα αρθράκι για πάρτη του λέγοντας πως την πληροφορία ξέθαψε από blog..
  Δεν ήταν όμως τότε ανώνυμοι και συκοφάντες εκείνοι που τα έγραψαν αυτά(?). Ούτε ο ίδιος που τα χρησιμοποίησε..(?)

  Κι αυτό θα πρέπει να θεωρείται πολιτικός λόγος.. Και ο εκπρόσωπός του, γνώστης και υποστηρικτής της «προοδευτικής» κριτικής..

  Οι πολυεθνικές όπως και να ‘χει «πάνε γι’ άλλα». Στην Κερατέα ηλικιωμένες πετάνε πέτρες κι εδώ λένε για «ειδικούς σκοπούς». Το ελαιόλαδο της Σητείας όφειλε να είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Κερατέας. Τα αφεντικά κάνουν διακοπές στη Σητεία ανενόχλητα το Πάσχα.(Τουλάχιστον ήταν εμφανής η περιφρόνηση που εξέλαβαν από τους περισσότερους κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο).

  Εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο διδάσκουν τον πόλεμο κι εδώ «μετράμε» λέξεις μη μας στήσουν οι γραφιάδες-μούλοι των τζογαδόρων στο «σκαμνί», οι οποίοι ουδέποτε απαντούν πολιτικά επί των ζητημάτων παρά μόνο αναμασάνε αερολογίες και αξίες της δημοκρατίας(!).

  Μήπως ο Καρχιμάκης αποφεύγει κάποια ανώμαλη προσγείωση για οριστικό αραλίκι, στην πόλη που τον «συγκινεί» και στην οποία δημιουργεί ήδη και τις υποδομές κεφαλαιακά για την ενασχόληση με καφετέριες?

  Μήπως τα αφεντικά φοβούνται αρκετά το internet? Μήπως μας οργανώνει ταχύτατα αυτό το μέσο σε καιρούς οξυμένης σήψης των αφεντικών και όχι μόνο? Μήπως η φράση «παπαγαλάκια των ΜΜΕ» γίνεται ευρέως υιοθετούμενη? Μήπως να ανησυχώ που με κάθε νέο μέτρο της κυβέρνησης η γιαγιά μου ξέρει ότι θα χει και ο μπόγιας δυο πυρήνες(ΣΠΦ) σακιασμένους? Πόσα «σκαμνιά» θα θέλανε να χώσουν τα αφεντικά στο wikileaks? Τι ρόλο είχε το internet στην εξέγερση της Αιγύπτου?

  Υ.Γ.1 Ο φασιστικός τρόπος επιλογής των άρθρων που στέλνονται στο «δημοσιογράφο» Ρεμπελάκη προς δημοσίευση, είναι γνωστός. Δύσκολα πληροίς τις προυποθέσεις του…

  Υ.Γ.2 Η διαστρέβλωση με την οποία ο δημοσιογράφος Ρεμπελάκης «μεταλλάσει» την άκρατη και δίχως όρους ενημέρωσή μας σε εμπάθεια, μας οδηγεί να πούμε το εξής: Αυτό που ονομάζει ένας καθεστωτικός δημοσιογράφος «εμπάθεια», για μας είναι συνέπεια στην ηθική.

  antiMATer
  http://sitiavendetta.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

 17. Ηράκλειο : ΕΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ή ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ said

  Με απόφαση του ΥΠΟΜΕΔΙ της 31-01-2011 (ΑΔΑ: 4ΑΛΨ1-ΧΗ) είχε οριστεί νέα ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία συντήρηση και εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης καθώς και μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών συνδέσεων αυτού», δηλαδή για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, η 07 -06-2011. Με την ίδια απόφαση ορίστηκε ως ημερομηνία λήξης της «Περιόδου Σχολιασμού του Σχεδίου Σύμβασης» η 11-03-2011.

  Από την απόφαση αυτή έγιναν γνωστά πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα όπως το ποιές είναι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ή τουλάχιστος αυτές που υπέβαλαν αίτημα παράτασης. Πρόκειται για τις εταιρείες ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ, J&P ΑΒΑΞ, VINCI CONCESSIONS, ARCHIRODON GROUP INC, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε., BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL. Παράλληλα μάθαμε ότι «λαμβάνεται υπόψη» η ΚΥΑ 143779/28-8-2009 με την οποία εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι -πρόκειται για την απόφαση του κ. Σουφλιά- αλλά και άλλη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν ήταν γνωστή αλλά ανάγεται κι αυτή στον Αύγουστο του 2009 (ΕΠΠ/ΑΚ/Φ1/οικ 155/25-8-2009) με την οποία εγκρίθηκε η δημοπράτηση του Έργου με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή.

  Για όσους δεν ήθελαν να καταλάβουν ότι «η διαβούλευση έχει τελειώσει», όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο κ. Λαμπρόπουλος τον περασμένο Οκτώβριο στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να το καταλάβουν. Παρ’ όλα αυτά προέκυψαν και άλλα στοιχεία στη συνέχεια που αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο έργο της παρούσας κυβέρνησης προχωράει σύμφωνα με το «μοντέλο Σπάτων», και θα καταλήξει σε μία Σύμβαση Παραχώρησης που θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή.

  Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του έργου, που επιβεβαιώνει τα στοιχεία που ήδη γνωρίζαμε από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε δημοσιοποιηθεί και για την οποία έχουν υποβληθεί προσφυγές που δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί, η διάρκεια παραχώρησης ορίζεται σε 35 χρόνια. Επιβεβαιώνεται επίσης η παράλληλη λειτουργία του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Καστελλίου, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με την προοπτική των οικισμών της περιοχής. Πολλές αναφορές γίνονται στο Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης το οποίο προφανώς δεν έχει γίνει γνωστό.

  Στα πλαίσια της διαγωνιστικής διαδικασίας θα υποβληθεί Βασικό Σχέδιο Ανάπτυξης Αεροδρομίου, Σχέδιο Επέκτασης Αεροδρομίου και Προμελέτη Οδικού Δικτύου Σύνδεσης.

  Το Βασικό Σχέδιο Ανάπτυξης Αεροδρομίου που θα περιλαμβάνει Μελέτη Πρόβλεψης Κίνησης, Σχέδιο Γενικής Διάταξης Αεροδρομίου, Σχέδιο Εναερίου Χώρου Αεροδρομίου και Σχέδιο Διάταξης Αεροσταθμού θα εκπονηθεί σε επίπεδο Γενικής Προμελέτης. Στη Διακήρυξη διευκρινίζεται ότι «Για τους σκοπούς του Διαγωνισμού, οι Τεχνικές Προσφορές δεν θα εξεταστούν ως προς το σύνολο των Ελαχίστων Τεχνικών Απαιτήσεων, καθώς ορισμένες εξ’ αυτών αποτελούν αντικείμενο επόμενων φάσεων του Αεροδρομίου, όπως η εκπόνηση οριστικών μελετών, η κατασκευή και η λειτουργία του». Αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τόσο η μελέτη όσο και η κατασκευή θα ελέγχεται από «Ανεξάρτητο Μηχανικό» αποδεικνύει ότι ούτε καν κατά την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης από τη Βουλή θα μάθουμε τις λεπτομέρειες του έργου, που θα μείνουν απόλυτη έκπληξη μέχρι τα …αποκαλυπτήρια!

  Ωστόσο, ήδη από τον Ιανουάριο, τα ΜΜΕ αναφερόταν σε απαιτήσεις των διαγωνιζομένων εταιρειών όπως το «πακετάρισμα» του αεροδρομίου με το υφιστάμενο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και το αεροδρόμιο των Χανίων, πιθανόν και αυτό της Σητείας, δηλαδή όλων των αεροδρομίων του νησιού. Αναφερόταν και σε προβληματισμό της κυβέρνησης ότι σε τέτοια περίπτωση θα προκύψει θέμα μονοπωλίου στις αερομεταφορές της Κρήτης που αντιστοιχεί στο 25-30% της συνολικής ετήσιας αεροπορικής κίνησης προς την Ελλάδα.
  (http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=243983)

  Εξ’ άλλου, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ειπωθεί ότι το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» θα κλείσει και πολλοί ήταν όσοι είχαν αρχίσει να ονειρεύονται την «αξιοποίησή» του, σήμερα φαίνεται η προοπτική του χώρου του υφιστάμενου αεροδρομίου να συνδέεται με την προοπτική του νέου αφού, σύμφωνα με άλλη απόφαση του ΥΠΟΜΕΔΙ (ΑΔΑ: 4Α921-Δ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να αποφασίσει για τη δανειοδότηση του νέου αεροδρομίου, ζήτησε να εκτιμηθεί η αξία της γης του υφιστάμενου αλλά και της γύρω περιοχής.

  ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, 09-05-2011,
  Πηγή: http://www.amak.tee.gr/

 18. Ηράκλειο : εργατικό ατυχημα μεταναστη said

  Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου διεκομίσθη ένας αλλοδαπός, αγνώστων στοιχείων, με καταγωγή από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν. Ο νεαρός άνδρας φέρεται να τραυματίστηκε σοβαρά, υπό άγνωστες συνθήκες, στην Αγία Βαρβάρα, χθες το απόγευμα, ακρωτηριάζοντας δάχτυλα του χεριού του, όμως σύμφωνα με πληροφορίες «ο τραυματισμός στο χέρι ήταν το λιγότερο», καθώς ο άνδρας φέρει πολλαπλές κακώσεις, καθώς καταπλακώθηκε στο στήθος από γεωργικό μηχάνημα. Στο νοσοκομείο τον μετέφερε 40χρονος αγρότης, με τον οποίο πιθανότατα ο νεαρός αλλοδαπός εκτελούσε τις εργασίας. Ο τραυματίας χειρουργήθηκε στο ΠΑΓΝΗ και λίγο πριν τη 1 μετά το μεσημέρι έφυγε από το Ηράκλειο με προορισμό το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, στη ΜΕΘ του οποίου υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι.

 19. Κρήτη : Στο 15,2% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο said

  Στο 15,2% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο στην Κρήτη, έναντι 14,3% το Φεβρουάριο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

  Ειδικότερα και όσο αφορά στη χώρα, το ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο του 2011 ανήλθε σε 15,9%, έναντι 12,1% το Φεβρουάριο του 2010 και 15,1% τον Ιανουάριο του 2010.

  Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Φεβρουάριο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.178.312 άτομα.

  Οι άνεργοι ανήλθαν σε 787.229 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.363.858 άτομα.

  Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 225.739 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2010 (μείωση 5,1%) και κατά 89.272 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (μείωση 2,1%).

  Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.952 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2010 (αύξηση 30,1%) και κατά 30.435 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 4,0%).

 20. Κρήτη : κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από αμπελόφυλλα said

  Καταγγελίες καταναλωτών για κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από αμπελόφυλλα έφθασαν στην Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου.

  Οι καταναλωτές είπαν ότι είχαν προμηθευτεί τα αμπελόφυλλα από λαϊκές αγορές και από οπωροπωλεία – μανάβικα της πόλης.

  Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την εποχή στο τόπο μας και επιβάλλουν τον συχνό ψεκασμό με χημικά φυτοπροστατευτικά από τους παραγωγούς, η Ένωση Καταναλωτών συνιστά την προσοχή των καταναλωτών για το συγκεκριμένο προϊόν, καθώς και για τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά προϊόντα.

 21. Στη Κρήτη ο Α/ΓΕΕΘΑ, για να συγχαρεί τους Μισθοφόρους Δολοφόνους said

  Απίστευτα εμετική και συνάμα προκλητική είναι η πολιτική που ακολουθεί το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

  Δε φτάνει που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς κανένα ενδοιασμό αποφάσισε την συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε μια από τις πιο βάρβαρες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αναλαμβάνοντας αποφασιστικής σημασίας ρόλο στο βομβαρδισμό του λαού της Λιβύης, έρχονται τώρα να μοιράσουν και συγχαρητήρια σε Έλληνες και Γάλλους Μισθοφόρους δολοφόνους. Σε αυτούς που λαμβάνουν μέρος σε τρομοκρατικής υφής επιχειρήσεις, που στρέφονται συχνά κατά εχθρών και φίλων, με θύματα αμάχους που δήθεν προστατεύουν.

  Και ενώ οι βομβαρδισμοί δείχνουν αναποτελεσματικοί ως προς τον πολιτικό τους στόχο, το ΝΑΤΟ δείχνει ανίκανο να φέρει εις πέρας τη φονική αποστολή του και βασανίζεται από τις ενδοιμπεριαλιστικές του αντιθέσεις, την «ανόρθωση του ηθικού» ανέλαβε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, που επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Κρήτης και την 115 ΠΜ. Σκοπός της επίσκεψης σύμφωνα με την ανακοίνωση ήταν η άμεση επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με το Ελληνικό προσωπικό που λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση “UNIFIED PROTECTOR”.

  Συγκεκριμένα επισκέφτηκε τη Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, όπου αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε το πλήρωμα, μετέφερε τα εγκωμιαστικά σχόλια της Στρατιωτικής Ηγεσίας της Συμμαχίας για την αποτελεσματική και επιτυχή εκτέλεση της αποστολής τους. Επιπλέον, επισκέφτηκε τη Φρεγάτα ΥΔΡΑ, με σκοπό την παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών στο πλαίσιο της ανάληψης καθηκόντων στην επιχείρηση, σε αντικατάσταση της Φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ.

  Στη συνέχεια επισκέφτηκε τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό του Αεροσκάφους ΑΣΕΠΕ και Ελικοπτέρου SUPER PUMA στην 115 ΠΜ, τους οποίους συνεχάρη, εξαίροντας τη συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κρήτη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε το Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

  Βέβαια, θα αναρωτηθεί κανείς γιατί τους συγχαρεί; Για τα εγκλήματα κατά του λαού της Λιβύης ή για αυτά ενάντια στους πρόσφυγες;

  Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ο θάνατος 61 Αφρικανών προσφύγων από πείνα και δίψα στη Μεσόγειο λόγω εγκληματικής αδιαφορίας του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 800 άνθρωποι αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές μετά τις 25 Μαρτίου.

  Όμως στη δημοσιότητα έρχονται στοιχεία σχετικά με μια μεγαλύτερη τραγωδία. Πρόσφυγες που έφτασαν το Σαββατοκύριακο στη Λαμπεντούζα είπαν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ότι είδαν να βυθίζεται πλοίο με 600 Αφρικανούς φυγάδες στα ανοιχτά της Τρίπολης την προηγούμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους επιβάτες του να θεωρούνται νεκροί.

  «Καλούμε επειγόντως το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά κράτη να εγκαταστήσουν αξιόπιστους μηχανισμούς διάσωσης στη Μεσόγειο. Η ιταλική και η μαλτέζικη ακτοφυλακή δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος» απηύθυνε επείγουσα έκκληση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Το τραγικό είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο αυτήν την περίοδο» συμπλήρωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

  Βεβαίως είναι να απορεί κανείς πως μπορεί να πνίγονται τόσες εκατοντάδες άνθρωποι και τα δεκάδες πλοία του ΝΑΤΟ που περιπολούν στην περιοχή να μην το γνωρίζουν. Πως μπορεί η Ιταλία, ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη, με λαμπρό Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τέτοια γεγονότα.

  Αβίαστα προκύπτει το ερώτημα:

  Μήπως τους αφήνουν να πνίγονται για Παραδειγματισμό, για να αποθαρρύνουν τους χιλιάδες απελπισμένους που ωθούνται σε φυγή εξαιτίας του πολέμου, της πείνας και της καταπίεσης;

  ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

  ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

  diktiospartakos.blogspot.com/

 22. Ηρακλειο : Παρασκευή 13/5 6μμ λιοντάρια. said

  Παρασκευή 13/5 6μμ λιοντάρια.
  ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
  Συγκέντρωση – Πορεία ενάντια στις κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις.

  ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

  Αναρχικοι

 23. Ηράκλειο: 11/5/11-ωρα 20:00 συγκεντρωση για την κρατική καραστολή της απεργειας στην Αθηνα said

  Ηράκλειο Κρήτης – Συγκέντρωση 11/5-στις 20:00 στα λιοντάρια, για την καταστολή της απεργιακής πορείας στην Αθήνα

 24. Xανιά : προβολή του ντοκυμαντέρ Την τρίτη 10 Μάη στις 9μ.μ. στην Γαλλική said

  Προβολή ταινίας
  Χανιά, Τρίτη 10 Μαΐου 2011, 21:00
  στάλθηκε από Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου Κρήτης (steki_pk@espiv.net)
  Ακριβής τοποθεσία: Αρχιτεκτονική Σχολή-Γαλλική-Χαλέπα
  Διοργάνωση: Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου Κρήτης

  Την τρίτη 10 Μάη στις 9μ.μ. στην Γαλλική, θα γίνει προβολή του ντοκυμαντέρ στις 9μ.μ. :

  «ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ»

  Ο καιρός μάλλον θα είναι καλός οπότε η προβολή θα γίνει στην αυλή.

  http://athens.indymedia.org/calendar/event.php?id=29758

 25. Ηράκλειο : διαμαρτυρία των πολιτων για την επαναδραστηριοποίηση του Λατομείου Γουρνών said

  Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» διαμαρτύρονται για την επαναδραστηριοποίηση του Λατομείου Γουρνών. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τη μαρτυρία κατοίκων της περιοχής, περιλάμβαναν εργασίες εξόρυξης με ισχυρές εκρήξεις.
  Όμως το λατομείο έχει προσωρινή άδεια λειτουργίας μόνο για τη θραύση, κοπή και κατεργασία των αδρανών υλικών που έχουν ήδη εξορυχτεί και δεν επιτρέπεται να γίνεται καμία εργασία εξόρυξης νέου υλικού.
  Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» παρακολουθούν από κοντά το θέμα και θα βρίσκονται σε εγρήγορση, μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε επιτέλους να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος σε ένα χώρο εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Θεωρούν απαραίτητη την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου ώστε να σταματήσει η κάθε παράνομη και επιβλαβής δραστηριότητα στην περιοχή.
  http://www.2810.gr/crete/krhth/latomeio-goyrnwn-diamartyria-gia-thn-epanadrasthriopoihsh-toy

 26. Κλειστοί θα παραμείνουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όλης της χώρας, έως και την Τετάρτη 11 Μαϊου said

  Κλειστοί θα παραμείνουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όλης της χώρας, έως και την Τετάρτη 11 Μαϊου, μετά από απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία αντιδρά στην αύξηση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο.

  Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιηθεί 48ωρη πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς δημοτικούς σταθμούς. Την Τρίτη, μάλιστα, στις 11 το πρωί, αποφασίστηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (πλατεία Καραϊσκάκη) και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα την απόσυρση της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης για το 40ωρο στο Δημόσιο.

  Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί και την Τετάρτη 11 Μαΐου, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ. Στις 10:30 το πρωί, οι υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (πλατεία Καραϊσκάκη) και από εκεί θα κάνουν πορεία προς το Πεδίον του Άρεως όπου έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πανεργατικό συλλαλητήριο.
  http://www.2810.gr/crete/ellada/kleistoi-ews-11-maioy

 27. Nέες κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας said

  Περίπου 100 εκπρόσωποι φορέων και πολίτες από την Ιεράπετρα και το Μακρύ Γιαλό συμμετείχαν στην συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης και στην οποία εκφράστηκαν για μία ακόμη φορά προβληματισμοί και προτάσεις για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που «βιώνει» το Νοσοκομείο Ιεράπετρας αλλά και για τα σχέδια του υπουργείου Υγείας περί συγχωνεύσεων και ενιαίας διοίκησης.

  Οι προτάσεις της επιτροπής έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία των παρόντων και κατέληξαν στο ψήφισμα που κινείται σε 3 βασικούς άξονες.

  Πιο συγκεκριμένα:

  Θέλουν και διεκδικούν το νέο κεντρικό δημόσιο νοσοκομείο στο γεωγραφικό κέντρο του Νομού.
  Μέχρι την δημιουργία του λένε όχι στην ενιαία διοίκηση γιατί θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο Ιεράπετρας και ζητούν να εφημερεύουν ολόκληρο τον μήνα οι βασικές κλινικές .

  Εξήγγειλαν δυναμικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις εντός του μήνα Μάιο και έγινε διεύρυνση της επιτροπής με σκοπό να οργανωθεί και να γίνει.

  Πηγή: radiolasithi.gr

 28. Καταδικάζει το ΕΚΑΒ Κρήτης τις επιθέσεις των ΜΑΤ στους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ που πραγματοποιούσαν πορεία κι επέδωσαν ψή said

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Με μεγάλη μας λύπη παρακολουθήσαμε τα τραγικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν έξω από το Υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα, στις 06/05/2011 κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων από τους συναδέλφους μας.

  Κατά την διάρκεια της επίδοσης του ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Υγείας δεχθήκαν επιθέσεις από τους άνδρες των ΜΑΤ αντιμετωπίζοντάς τους ως κακοποιούς.

  Πραγματικά διερωτόμαστε ποιος διέταξε την επίθεση εναντίων των συναδέλφων μας;
  Άραγε θα πληρώσει κάποιος την άνανδρη επίθεση που έγινε;
  Αυτό είναι το Κράτος δικαίου και η Δημοκρατία μας;
  Αυτός είναι ο διάλογος και η προσπάθεια επίλυση των προβλημάτων που έχουν οι εργαζόμενοι;

  Φτάνει ποια ο εμπαιγμός ο τραμπουκισμός και η τρομοκρατία στον Κλάδο μας. Τέτοιες συμπεριφορές θυμίζουν άλλες εποχές.

  Να θυμίσουμε ότι ο Κλάδος μας διεκδικεί την καταβολή των δεδουλευμένων μας και ποιο συγκεκριμένα τα εξαιρέσιμα από τον Δεκέμβριο του 2010 (Σαββατοκύριακα-νυχτερινά-αργίες) καθώς επίσης και την καταβολή των εκτός έδρας που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2010.

  Το σωματείο μας συμπαραστέκεται ηθικά στους συναδέλφους που τραυματίστηκαν άνανδρα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

  Ευελπιστούμε κάποια στιγμή το Κράτος και η Πολιτεία να σκύψουν στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και όχι εφαρμόζοντας τέτοιες πολιτικές και συμπεριφορές ενάντια στην εργατική τάξη απαξιώνοντας τα οικονομικά αλλά και τα εργασιακά κεκτημένα τα οποία χάθηκαν όλα μέσα σε λίγους μήνες.

Sorry, the comment form is closed at this time.