(((●))) Candia :: Alternativa

Ανεξάρτητος μη εμπορευματικός χώρος ενημέρωσης & αντιπληροφόρησης στην Κρήτη

→ Ιούνης 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Posted by candiaalternativa.info στο 1 Ιουνίου, 2011

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

35 Σχόλια προς “→ Ιούνης 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών”

 1. Ο μόνος τρόπος να μην περάσει το "μεσοπρόθεσμο" said

  Ο καπιταλισμός είναι σε κρίση. Στην κρίση όλα μπουκώνουν, φτάνει ο κόμπος στο χτένι. Και για τους καπιταλιστές και για τους εργαζόμενους. Εγώ είμαι εργαζόμενος. Για να βγει από την κρίση ο καπιταλισμός πρέπει να βρει τον τρόπο να εκμεταλλεύεται εμάς τους εργαζόμενους περισσότερο. Το κεφάλαιο επιβάλλει μέτρα με τα οποία βαθαίνει την εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα το μεγάλο αφεντικό τρώει το μικρό. Αλλά εμένα προσωπικά αυτό δε με νοιάζει. Δεν το λυπάμαι το μικρό αφενιτκό.Για να βγουν τα αφεντικά από την κρίση χρειάζεται να κάνουν κι άλλα, αλλά άμα το πιάσουμε αυτό θα πάει μακριά η βαλίτσα.

  Αυτό που μετράει τώρα, αυτό που είναι το «μεσοπρόθεσμο», είναι η χειροτέρευση της εκμετάλλευσης και της ζωής μας γενικότερα. Τα έχει φέρει έτσι η ταξική πάλη που το κεφάλαιο σ’αυτή την κρίση πρέπει να επιτεθεί σε πολλούς ταυτόχρονα, ειδικά στην Ελλάδα. Αν περάσει το μεσοπρόθεσμο οι περισσότεροι άνθρωποι που ζούμε εδώ πέρα θα ζούμε χειρότερα. Έτσι απλά. Γι’αυτό κάθε καρυδιάς καρύδι είναι στο Σύνταγμα, στην πλατεία. Γι’αυτό είναι αγκαλιά «ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη και η παρθένος με το σατανά».

  Όλοι αυτοί ξέρουν ότι δεν είναι το ίδιο. Δεν είναι το ίδιο ο δημόσιος υπάλληλος με τον ιδιωτικό, δεν είναι το ίδιο αυτός που έκλεισε το μαγαζί του με αυτόν που έμεινε άνεργος επειδή έκλεισε το μαγαζί που δούλευε, δεν είναι το ίδιο το αφεντικό που κάνει τις βόλτες του στην πλατεία με τον εργαζόμενο που κάνει κι αυτός τις βόλτες του και φωνάζει. Δεν είναι το ίδιο ο ντόπιος με το μετανάστη, δηλαδή τον κατώτερο πολίτη ή το μη-πολίτη. Δεν είναι το ίδιο ούτε ο άντρας και η γυναίκα, ούτε ο ηλικιωμένος και ο νέος, κι αυτοί έχουνε το χάσμα των γενεών. Όλοι έχουν κάτι να χωρίσουν.

  Τώρα όμως, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή ξέρουν ταυτόχρονα ότι πέρα από όλα αυτά που τους χωρίζουν και τους κάνουν να πλακώνονται, αν περάσει αυτό το «μεσοπρόθεσμο» θα είναι χειρότερα για όλους. Γι’αυτό λένε όλοι το ίδιο τραγούδι: Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην περάσει. Όμως δεν τραγουδάνε όλοι στις ίδιες νότες. Άλλοι λένε ότι θα αντισταθούν “ειρηνικά”. Αυτοί κοροιδεύουν όλο τον κόσμο. Γιατί έχουνε πάει και έχουνε κλείσει το Σύνταγμα και την Αμαλίας και το παίζουν ειρηνικοί. Τι νομίζουνε άραγε; ότι επειδή λένε πως είναι ειρηνικοί δε θα τους βαρέσουνε οι μπάτσοι; Άλλοι λένε ότι πρέπει να τα κάνουμε λίμπα. Δυστυχώς αυτοί έχουνε δίκιο. Γιατί έχουνε δίκιο; Γιατί τα πράματα είναι σοβαρά. Το κεφάλαιο πρέπει να το περάσει αυτό. Όλες οι εφημερίδες του εξωτερικού, άμα δείτε, λένε ότι πρέπει να περάσει. Το κράτος έχει μαζέψει όλους τους μπάτσους μπροστά στη βουλή. Το πράμα πάει για σύγκρουση, μπούκωσε τελείως και θα ξεσπάσει. Αυτό περιμένουνε, αυτό φοβούνται. Άμα δε γίνει τίποτα χοντρό πάει πέρασε το μεσοπρόθεσμο. Απλά είναι τα πράματα, απλά και πολύ δύσκολα μαζί.

  Άμα δεν ξηλωθεί όλο το Σύνταγμα, άμα δεν ξηλωθεί ότι μάρμαρο υπάρχει γύρω γύρω, άμα δε βρεθούνε χιλιάδες στο δρόμο να τα κάνουνε λίμπα, να πετάξουνε κοτρώνια στους μπάτσους, να σπάσουνε τα τζάμια των ξενοδοχείων, να κάψουνε τις τράπεζες, να στήσουνε οδοφράγματα, να κάνουνε δηλαδή ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να γίνει καθαρό ότι αυτό το πράμα δεν περνάει με τίποτα, ε, τότε θα περάσει σίγουρα. Να μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας τσάμπα.

  Για να μη παρεξηγηθώ. Ούτε πυρομανής είμαι, ούτε μπάχαλος. Ένας συνηθισμένος τύπος είμαι, από όλους αυτούς που θα κατέβουν στην πορεία. Απλά έτσι το βλέπω το πράμα. Άμα δε γίνει χαμός, άμα δεν καταλάβουνε οι από πάνω ότι θα’ναι ακόμα χειρότερα γι’αυτούς άμα συνεχίσουνε στην ίδια ρότα, δηλαδή μέτρα και δάνεια και πάλι μέτρα και πάλι δάνεια, τότε θα περάσει κι αυτός ο νόμος και άλλοι χειρότεροι. Δε θα τελειώσει βέβαια η ζωή μας μετά από αυτό. Αλλά θα’ναι χειρότερη. Όχι ότι τώρα είναι καλή. Και τώρα που δεν έχει περάσει ακόμη, πρέπει να σηκωθώ στις 6 το πρωί, αύριο Δευτέρα να πάω για δουλειά. Αλλά άμα περάσει αυτό, είναι σα σκαλοπάτι. Θα πέσουμε απότομα κατηγορία. Αυτά.

  Συγνώμη άμα σας ζάλισα.

  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1311345

 2. Ηράκλειο : δράσεις αγανακτισμένων Ηρακλείου 23-27/6/11 said

  Πέμπτη 23/06 10:00π.μ.: παρεμβάσεις σε Νοσοκομεία, Ι.Κ.Α
  Πέμπτη 23/06 5:00μ.μ.: παρέμβαση στα Καμίνια
  Παρασκευή 24/06 10:00π.μ.: παρεμβάσεις στη Δ.Ε.Η. και τον Ο.Τ.Ε.
  Παρασκευή 24/06 5:00μ.μ.: παρεμβάσεις στις καφετέριες στο κέντρο και στο
  Μασταμπά και το Γάζι
  Σαββάτο 25/06 10:00π.μ.: παρέμβαση στη λαϊκή αγορά του Πόρου και σε χωριά
  Κυριακή 26/06 10:00π.μ.: παρεμβάσεις σε χωριά
  Κυριακή 26/06 5:00μ.μ.: παρεμβάσεις σε συνοικίες και καφενεία
  Δευτέρα 27/06 5:30π.μ.: παρέμβαση στη ΒΙΠΕ
  Δευτέρα 27/06 5:00μ.μ.: παρεμβάσεις σε συνοικίες και κέντρο

  http://aganaktismenoihrakleio.blogspot.com/

 3. Ηράκλειο : κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΠ ΔΕΗ said

  Σε συμβολική κατάληψη και αποκλεισμό των γραφείων του ασφαλιστικού τους φορέα, ΟΑΠ ΔΕΗ, στην περιοχή του Τάλως, στο Ηράκλειο, προχώρησαν, σήμερα το πρωί, συνταξιούχοι κι εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

  Διαμαρτύρονται για τη σχεδιαζόμενη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.
  http://www.cretalive.gr/new/39969/crete/Katelaban_ta_grafeia_tou_OAP_-DEI_sto_Irakleio

 4. Ρέθυμνο: Συγκέντρωση αγανακτησμένων στo δημαρχείο 21/6/11 said

  Η συνελευση «αγανακτησμένων» της πλατείας Αγνώστους Στρατιώτη, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα (21/6) πορεία στην παλιά πόλη και κατέληξε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου. Εγκαταστήθηκε μικροφωνικά και προτζέκτορας. Τοποθετήθηκε πανό στην αρχή της οδού Καζαντζάκη, στην οποία είναι και το γραφείο του υφυπουργού ΠροΠο Μ.Όθωνα, και διακόπηκε η κυκλοφορία.

  Υπήρξε ισχυρή αστυνομική παρουσία, έξω απο το γραφείο του Μανώλη Όθωνα, προκειμένου να αποφευχθεί κατάληψη του όπως έγινε προχθές το απόγευμα στο Ηράκλειο στο γραφείο του Μ. Στρατάκη.Βέβαια η παρουσία της αστυνομίας είναι αισθητή καθημερινά από τότε που ο Μ.Όθωνας ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού προστασίας του πολίτη.https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1309626

 5. Ηράκλειο : Πορεία ενάντια στην ψήφο εμπιστοσύνης said

  Λίγο μετά την έφοδο στα γραφεία του Στρατάκη, λίγο παραπάνω από 200 άτομα που σταθερά συμμετέχουν στη διαδικασία της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης άφησαν για λίγο την πλατεία και ξεκίνησαν μια πορεία με κάποια χάπενινγκ στους δρόμους της πόλης, εκεί που ο κόσμος αράζει και απολαμβάνει τον καφέ του…

  Η πορεία είχε τη μορφή πολιτικής κηδείας στην προσπάθεια εξαθλίωσης στην οποία προσπαθούν να μας ρίξουν, και εναντίωσης στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάνε τα λαμόγια για τρεις μέρες στη βουλή.

  Κάποιοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν κεριά, ενώ μια καμπάνα χτυπούσε πένθιμα. Παράλληλα κάποιοι είχαν φέρει 2 αυτοσχέδιες κάλπες, διακωμωδώντας το τερτίπι του δημοψηφίσματος που έχει εξαγγελθεί, και ζητούσαν από τον κόσμο που ήταν αραχτοί και έπιναν τον καφέ τους να ψηφίσει. Γεγονός είναι πως όσο παραβρέθηκα (για λίγο είναι η αλήθεια, μιας και διαφωνούσα με το συγκεκριμένο χαρακτήρα που πήρε η πορεία) κανείς δεν είχε ρίξει στην κάλπη με το ΝΑΙ. Όσοι έστω και για την πλάκα τους συμμετείχαν, «ψήφιζαν» ΟΧΙ.

  Ένα άλλο γεγονός είναι ότι όταν μετά από 1 ώρα περίπου η πορεία επέστρεψε στην πλατεία, είχε το διπλάσιο σχεδόν κόσμο, που σημαίνει ότι πιθανόν, μερικοί από τους ανθρώπους που τη συνάντησαν στο δρόμο ενσωματώθηκαν στην κίνηση αυτή και επέστρεψαν στην πλατεία Ελευθερίας για να συμμετάσχουν στην συνέλευση.

  Ας συνεχίσει την περιγραφή όποια/ος συμμετείχε μέχρι το τέλος.

  Στο τέλος υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες από τα πανώ που βρίσκονται στην πλατεία

  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1308793

 6. Ηράκλειο : καταληψη στο γραφειο του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ, Μ. Στρατάκη said

  Κατάληψη στο γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Στρατάκη πραγματοποίησαν σήμερα Αγανακτισμένοι πολίτες που νωρίτερα βρίσκονταν στην πλατεία Ελευθερίας…

  Οι Αγανακτισμένοι κατέβασαν πολλές από τις φωτογραφίες του βουλευτή ενώ έγραψαν συνθήματα μέσα κι έξω από το γραφείο. Αυτή την ώρα, περιφέρουν την ταμπέλα που νωρίτερα ξήλωσαν από τον εξωτερικό χώρο του πολιτικού γραφείου!

  http://www.cretalive.gr/new/39760/crete/Katalipsi_sto_grafeio_tou_M._Strataki_apo_Aganaktismenous

 7. Ηράκλειο : 20/6/11-Αντιμνημονιακή πορεία -ώρα : 20:00 - πλατεία ελευθερίας said

  Καλούμε αύριο (20/6)όλους τους πολίτες του Ηρακλείου σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ψήφου εμπιστοσύνης προς το νέο Κυβερνητικό Σχήμα και προς καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (Μνημόνιο Β’).
  Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ελευθερίας στις 8.00 μ.μ.

  http://aganaktismenoihrakleio.blogspot.com/

 8. Ηράκλειο : εκδήλωση - συζήτηση 20/6/11-ώρα:19:00-Στο χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών said

  Οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθες Ηρακλείου» οργανώνουν ανοικτή δημόσια εκδήλωση – συζήτηση για την αποτροπή των σχεδίων εκποίησης και ιδιωτικοποίησης της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών, για την ολοκλήρωση του δημόσιου σχεδιασμού με τη δημιουργία υποδομών πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής.

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011, στις 19:00′ στο χώρο της βάσης (προαύλιο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης – Ταβέρνα «ΚΡΗΤΕΣ»).

  Θα ακουλουθήσει μουσική βραδιά με τη φιλική συμμετοχή του Ross Daly, τον Κώστα Τρικάλη με το νεανικό μουσικό σχήμα «ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ;», το Γ. Γλυκοκόκαλο με το συγκρότημά του κ.α.
  http://pokoipe.blogspot.com/

 9. Χανιά: πορεία απο Σύριους μετανάστες said

  Συγκέντρωση πορεία στη πλατεία 1866 στα Χανιά πραγματοποιήθηκε σήμερα απο Σύριους μετανάστες, οι οποίοι διαδηλώσαν κατά του καθεστώτος στη χώρα τους και για την κατασταση που επικρατει.

 10. Κρήτη : τεράστιες επενδυσεις για ΑΠΕ said

  Πρόκειται αναμφισβήτητα για την πιο εντυπωσιακή κίνηση που έχει γίνει ποτέ από τη ΔΕΗ στον χώρο των ΑΠΕ και ξεπερνά σε μέγεθός ακόμη και το πολυδιαφημισμένο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης.

  Ο λόγος για το πακέτο αιτήσεων που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για αιολικά πάρκα στην Κρήτη και ακόμη δύο νησιά του νοτίου Αιγαίου.

  Στο σύνολό τους, τα αιολικά project για τα οποία αιτήθηκε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ φτάνουν τα 1300 MW, συγκροτώντας το πλέον φιλόδοξο έργο ΑΠΕ εντός των ελληνικών συνόρων. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων που θα απαιτηθούν προκειμένου να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα.

  Οι αιτήσεις της ΔΕΗ για την Κρήτη, δεν είναι και η μοναδική προσπάθεια για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της Κρήτης. Για την ακρίβεια ανάλογου μεγέθους σε εγκατεστημένη ισχύ έργα, σχεδιάζουν για την Κρήτη δύο ακόμη επιχειρηματικοί όμιλοι

  Κοπελούζος

  Το μεγάλο αιολικό έργο της ΕΛΙΚΑ στην Κρήτη συνδυάζει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 850 MW τα οποία έχουν λάβει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ. Το έργο περιλαμβάνει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα και ο προϋπολογισμός του κυμαίνεται στα 2-2,5 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν το 2009 από τον Όμιλο Κοπελούζου και εξασφάλισαν πρόσφατα το πράσινο φως της ΡΑΕ. Σημείο απορρόφησης του παραγόμενου «πράσινου» ρεύματος θα είναι η Αττική (Αχαρνές) όπου θα φτάνει μέσω Πελοποννήσου. Για τη συγκεκριμένη επένδυση δεν έχουν εγερθεί αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η ίδια η ΡΑΕ, πριν την αδειοδότηση, κάλεσε για διαβούλευση και ενημέρωση τους Δημάρχους των 12 Δήμων του νησιού που εμπλέκονται και οι οποίοι έχουν πάρει θετικές αποφάσεις για το έργο. Τα συνολικά 39 επιμέρους πάρκα εκτείνονται στο Λασίθι, το Ρέθυμνο μέχρι και τα νότια Χανιά.

  Τέρνα Ενεργειακή

  Στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο αδειών παραγωγής της εισηγμένης που φτάνει τα 1,645 MW αιολικών, πρόσφατα προστέθηκαν άδειες παραγωγής για 954 MW αιολικών στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα έργο που επίσης προβλέπει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα και αποτελείται από συνολικά 27 επιμέρους πάρκα με ισχύ που ξεκινά από τα 21 και φτάνει έως τα 48MW το καθένα. Τα πάρκα εκτείνονται στους νομούς Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Ηρακλείου

  Στο βάθος συνέργειες;

  Η αγορά εκτιμά ότι η κίνηση αυτή της ΔΕΗ, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για συνεργασίες, είτε στο κομμάτι της διασύνδεσης ή ακόμη και στο κομμάτι των πάρκων, με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα project «γειτνιάζουν».

  Να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία Ελίκα του ομίλου Κοπελούζου με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε το δελτίο τύπου τότε, το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά την «με αμοιβαίες προσπάθειες, ανάπτυξη έργων τους στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Και βέβαια, εκτός από το πιθανό προξενιό ΔΕΗΑΝ – Ελίκα, η θυγατρική της ΔΕΗ έχει ανοιχτές συνεργασίες και με την ΤΕΝΕΡΓ, που θα μπορούσαν να επεκταθούν και στην περίπτωση της Κρήτης.

  energia

 11. Ηράκλειο : επίθεση κατα Γκεγκερογλου said

  Παρολίγον να προκληθεί «θερμό» επεισόδιο κατα την κατάθεση στεφάνου απο τον βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου στην εκδήλωση για τους 62 Μάρτυρες στο Ηράκλειο.

  Συγκεκριμένα μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι των Αγ.Πάντων, στο Γάζι, την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ.Ειρηναίος και ενώ η εκδήλωση είχε φτάσει στην διαδικασία κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, βουλευτής Ηρακλείου κ.Κεγκέρογλου, μόλις είχε πάρει το στεφάνι και ετοιμαζόταν να το καταθέσει, όταν ένας ηλικιωμένος απο τους παρευρισκόμενους άρχισε να φωνάζει «έξω οι κλέφτες» απο το μικρόφωνο.

  Ο κ.Κεγκέρογλου φανερά ενοχλημένος κινήθηκε προς τον άντρα που φώναξε, αλλά παρενέβησαν διοργανωτές και άλλες παρευρισκόμενοι και απομάκρυναν τον ηλικιωμένο.

  Η εκδήλωση διοργανώθηκε απο την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου ημέρα εορτής των Αγίων Πάντων, προστατών της Ομοσπονδίας και ημέρα μνήμης της εκτέλεσης των 62 Μαρτύρων, τιμώντας έτσι την ηρωική τους θυσία στη μάχη ενάντια στον ναζισμό, στον φασισμό και την υπεράσπιση της ελευθερίας του λαού.
  http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=22336&cid=312

 12. ΜΟΣΧΑ: Σύλληψη ακτιβιστών δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων said

  ΜΟΣΧΑ: Σύλληψη ακτιβιστών δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων

  Σύλληψη ακτιβιστών που οργάνωναν το Moscow Pride. Έχουν απελευθερωθεί και δηλώνουν έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις. Το Pride στη Μόσχα είναι απαγορευμένο εδώ και έξι χρόνια.

  Η αστυνομία της Μόσχας στις 28 Μαΐου 2011 συνέλαβε 18 ακτιβιστές δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αυθημερόν. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν συνεργασία της αστυνομίας με νεοναζί, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σωματική βία εναντίων διαδηλωτών χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.

  Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν οι Αμερικανοί Dan Choi και Andy Thayer, ο Γάλλος Louis-George Tin, και 15 Ρώσοι. Επίσης συνελλήφθη και ο Anna Komarova (έχει γυναικείο όνομα αλλά προτιμά αρσενικό γραμματικό γένος) ο οποίος δέχτηκε κλωτσιές στο κεφάλι και απειλήθηκε με 48ωρη κράτηση για να δώσει πληροφορίες για τη διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας Μόσχας (Moscow Pride). Οι συλλήψεις έγιναν μεταξύ 1 και 2 το μεσημέρι και οι 18 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

  Η Πορεία Υπερηφάνειας στη Μόσχα έχει κηρυχτεί παράνομη από το 2006 από τον πρώην δήμαρχο Yuri Luzhkov. Στις 21 Οκτωβρίου 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από προσφυγή του ηγέτη των ακτιβιστών Nikolai Alekseev έκρινε πως η απόφαση του πρώην δημάρχου της Μόσχας Yuri Luzhkov να απαγορέψει τις πορείες του 2006, του 2007, και του 2008 ήταν ενάντια στη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και διέταξε τη κυβέρνηση της Ρωσίας να πληρώσει στον Alekseev 12.000 Ευρώ αποζημίωση και 17,510 Ευρώ για τα έξοδα. Ο Luzhkov (δήμαρχος από το 1992 έως το Σεπτέμβριο του 2010) είχε αποκαλέσει τους ομοφυλόφιλους “σατανικούς”.

  Υπάρχουν αναφορές πως η αστυνομία της Μόσχας (OMON) συνεργάστηκε με νεοναζί που οργάνωναν αντι-διαδήλωση εναντίων στο Moscow Pride και έκαναν επιθέσεις εναντίων των διαδηλωτών. Δεν έγιναν σοβαροί τραυματισμοί. Ωστόσο, ο ακτιβιστής Peter Tatchell είχε τραυματιστεί πριν χρόνια στη Μόσχα από επιθέσεις των νεοναζί.

  Πρόσφατα η Ρωσική Ομοσπονδία (μαζί με άλλες 18 χώρες) είχε ψηφίσει εναντίων σε μια πρόταση που κατατέθηκε από τη Νότια Αφρική στον ΟΗΕ για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων της σεξουαλικής και έμφυλης ταυτότητας, η οποία τελικά έγινε δεκτή με 23 χώρες υπέρ. Οι διοργανωτές της Πορείας Υπερηφάνειας στη Μόσχα δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

  Πηγές

  http://www.pinknews.co.uk/2011/05/28/video-dan-choi-and-other-gay-rights-activists-arrested-during-moscow-pride-violence/

  http://www.pinknews.co.uk/2011/05/28/peter-tatchell-police-colluded-with-neo-nazis-at-moscow-pride-protests/

  http://www.pinknews.co.uk/2011/05/27/moscow-pride-marchers-fear-neo-nazi-attacks/

  http://www.pinknews.co.uk/2011/05/27/moscow-police-will-break-up-illegal-gay-pride-march/

  http://www.pinknews.co.uk/2010/10/21/major-legal-victory-for-russian-gay-rights-campaigners/

  http://msmagazine.com/blog/blog/2011/05/31/exclusive-interview-moscow-activist-takes-a-beating-for-gay-pride/

  http://www.ilga-europe.org/home/news/latest_news/un_resolution

  http://en.wikipedia.org/wiki/Yury_Luzhkovoldid=431588967

  @
  http://en.wikipedia.org/wiki/Alekseyev_v._Russia&oldid=426298814

 13. Έληξε η κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης said

  Αργά το βράδυ της Πέμπτης αποχώρησαν από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο , τα νεαρά άτομα που είχαν καταλάβει το χώρο μετά το απεργιακό συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης.

  Οι καταληψίες πραγματοποίησαν συνέλευση και αποφάσισαν να αποχωρήσουν , αφού πρώτα, σύμφωνα με τις πληροφορίες καθάρισαν τους χώρους τους οποίους χρησιμοποίησαν το τελευταίο διήμερο
  http://www.cretalive.gr/new/39306/crete/Elixe_i_katalipsi_sto_grafeio_tis_Perifereias

 14. Ηράκλειο: Συνέλευση πλατείας ελευθερίας, πρακτικα 15-06-11 και κάλεσμα στην αντιφασιστική πορεία 17/6/2011-ώρα18:00 -πλ.Λιονταριών said

  ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 15/06/2011

  Ενημέρωση σε σχέση με τα γεγονότα της 15/06/2011 στο Σύνταγμα.

  ΘΕΜΑ 1ο ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  Ύστερα από παράθεση διάφορων απόψεων από αρκετούς ομιλητές η συνέλευση

  ψήφισε υπέρ της κατάληψης του κτηρίου για σήμερα και μέχρι την αυριανή

  συνέλευση, στην οποία θα ξανασυζητηθεί το θέμα.

  ΘΕΜΑ 2ο

  Η συνέλευση ψήφισε θετικά τις παρακάτω προτάσεις που τέθηκαν από ένα ομιλητή

  σήμερα.

  • Ανάρτηση πανό στην πλατεία “ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ”.

  • Συμμετοχή της πλατείας στην Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική πορεία την

  Παρασκευή 17/06/2011 6:00.

  • Να συνταχθεί κείμενο που θα αποτελεί ψήφισμα κατά της πρόθεσης της

  Χρυσής Αυγής να δημιουργήσει γραφεία στο Ηράκλειο με απώτερο σκοπό να

  δημιουργήσουν στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών.

  ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

  • Υπέρ της δημιουργίας ψηφίσματος για τη βάση Γουρνών- συγχώνευσης

  σχολείων και νοσοκομείων. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με το θέμα αυτό.

  • Κατά της μετάθεσης της συνέλευσης έξω από την περιφέρεια Κρήτης.

  • Πορεία αύριο 16/06 στις 10:00. Συγκέντρωση στην πλατεία.

  • Να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην πλατεία.

  • Να συζητηθεί πώς οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν κλιμάκωση των απεργιών από

  τα σωματεία τους, π.χ. απεργία την άλλη εβδομάδα.

  • Θεατρικό από την πολιτιστική ομάδα (παρωδία) αύριο έξω από την

  Περιφέρεια Κρήτης.

  • Αύριο στην αρχή της συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από ιατρό

  σε σχέση με την αυτοπροστασία σε περίπτωση καταστολής.

 15. Ηράκλειο : καταληψη -παρέμβαση στο Κρήτη Τv απο τους αγανακτισμένους πολιτες said

  Tην αντίθεσή τους για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και κάλεσμα στην αυριανή απεργία διατράνωσαν λίγο μετά τις 9 με ειρηνική εισβολή οι «αγανακτισμένοι»στο studio των ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV διακόπτοντας την κανονική ροή του δελτίου.

  Οι «αγανακτισμένοι» διάβασαν ψήφισμα διαμαρτυρίας έχοντας αναρτήσει και ένα πανώ με τα αιτήματά τους
  http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=21644&cid=3

 16. Ηράκλειο : συγκέντρωση - συζήτηση για το θέμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών 20/6/11 said

  Η έκταση της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών εντάσσεται πλέον στα άμεσα σχέδια «αξιοποίησης» – εκποίησης σε ιδιώτες. Ο χώρος παζαρεύεται με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες και είναι επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

  Αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα τα σημερινά αδιέξοδα της Ελληνικής κοινωνίας και γνωρίζοντας ότι η έκταση των 738 στρεμμάτων της πρώην αμερικάνικης βάσης είναι ο μόνος ελεύθερος δημόσιος χώρος στην πιο κορεσμένη από οικοδομικό απόθεμα περιοχή υπερασπιζόμαστε το πάγιο αίτημα της κοινωνίας για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της και συνακόλουθα την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

  Αυτήν την αναγκαιότητα εντοπίζει το ΣΧΟΟΑΠ (εγκεκριμένο σύμφωνα με το ΦΕΚ60/ΑΑΠ/26-02-20100) του πρώην Δήμου Γουβών που επισημαίνοντας τον υπερτοπικό χαρακτήρα της περιοχής οριοθέτησε και όρισε μετά από δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς τις χρήσεις γης ώστε ο χώρος να αποτελέσει πνεύμονα πολιτισμού –εκπαίδευσης και αναψυχής ορίζοντας το 40% της έκτασης για δόμηση και το 60% ως ελεύθερο χώρο.

  Όλοι έχομε πλέον συνειδητοποιήσει ότι η ανάπτυξη υποδομών για τον πολιτισμό την παιδεία τον αθλητισμό αποτελούν κοινωνικές ανάγκες αλλά και αναπτυξιακά εργαλεία.Αποτελούν επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας και αυτό δε μπαίνει στα παζάρια και δε μπορεί με αυτό το δραματικό τρόπο να υποθηκευτεί.

  Για όλα τα παραπάνω καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε συγκέντρωση- δημόσια συζήτηση στις 20 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. στο χώρο της βάσης (προαύλιο Δ.Ε.Κ.Κ.-Ταβέρνα ΚΡΗΤΕΣ)

  Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τη φιλική συμμετοχή του Ross Daly, σχήματα μαθητών από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, τον Κώστα Τρικάλη με το νεανικό μουσικό σχήμα «ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ;» και το Γ. Γλυκοκόκαλο με το συγκρότημά του».

  http://www.cretalive.gr/new/38888/crete/Epimenoun_gia_tin_proin_Basi_stis_Gournes

 17. Χανιά : Αποκλεισμός του υποκατάστηματος της Τράπεζας Ελλάδος said

  Αποκλεισμένο είναι απο τα ξημερώματα το υποκατάστημα Χανίων της Τράπεζας Ελλάδος απο ομάδα «Αγανακτισμένων» πολιτών των Χανίων.

  Οι πολίτες έχουν αναρτήσει πανό με συνθήματα όπως «Αντισταθείτε, δεν πουλάμε, δεν πουλιόμαστε, τους ανατρέπουμε» και παραμένουν ήσυχα στην είσοδο της Τράπεζας στην οποία δεν γίνονται συναλλαγές.

  Προς το παρον η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική, ενώ οι συγκεντρωμένοι δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό μέχρι την λήξη του ωραρίου συναλλαγών.

  Flashnews.gr

 18. Χανιά : στον Πειραιά οι 90 μεταναστες said

  Στον Πειραιά κατευθύνθηκε τελικά το σκάφος με τους 93 μετανάστες που μέχρι χθες αργά το βράδυ είχε ως προορισμό τις Κρητικές ακτές. Τελικά και μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις της FRONTEX, της εταιρείας ελέγχου θαλασσίων συνόρων, με τους τοπικούς φορείς των Χανίων αλλά και τις αντιδράσεις για το που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν τόσοι άνθρωποι μέσα στην τουριστική περίοδο και με έλλειψη καταλυμάτων, ελήφθη η απόφαση το εν λόγω σκάφος να κατευθυνθεί σε άλλο προορισμό και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πειραιά όπου και έφτασε το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr. οι 93 μετανάστες μετά την αποβίβαση τους από το σκάφος θα μεταβούν στην υποδιεύθυνση του τμήματος Αλλοδαπών για τις περεταίρω διαδικασίες.

  flashnews.gr

 19. Ηράκλειο : Ανοικτή συζητηση με Δ.Καζάκη το βράδυ στην πλατεία ελευθερίας said

  Ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης μιλάει σε ανοιχτή συζητηση τωρα στους αγανακτισμενους ηρακλείου στην πλατεια ελευθεριας κατεβειτε ολοι!
  εδω μεσω http://www.ustream.tv/channel/plateiaeleftherias#utm_campaign=synclickback&source=http://aganaktismenoihrakleio.blogspot.com/2011/06/blog-post_10.html#comments&medium=8379046

 20. Ηράκλειο : Αντιδράσεις από κατοίκους τους οικισμού Βρέλης στις Μοίρες για τα φωτοβολταϊκά! said

  ¨Κράτει ¨τα φωτοβολταϊκά!Αντιδράσεις από κατοίκους τους οικισμού Βρέλης στις Μοίρες
  09/06/2011

  Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους του οικισμού Βρέλης στις Μοίρες η ανεξέλεγκτη, όπως καταγγέλλουν, δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή. Οι εκσκαφείς που εκτελούν το έργο εδώ και περίπου ένα μήνα και ενώ έχουν άδεια για δημιουργία μικρής έκτασης αιολικού πάρκου, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, ξεπερνούν τα όρια εισχωρώντας όλο και περισσότερο σε βάθος αλλά και σε έκταση, και ο φόβος των κατοίκων για την επέκταση των πάρκων χωρίς να γίνεται κανένα σχόλιο για την οικολογική καταστροφή που συντελείται ολοένα και εντείνεται. Το ποτήρι της οργής τους ξεχειλίζει βλέποντας τις περιουσίες τους να χάνουν την αξία τους, καθώς, όπως λένε, λόγω της εμφάνισης των φωτοβολταϊκών πάρκων, έχει πάψει το ενδιαφέρον όσων αναζητούσαν οικόπεδα για να χτίσουν στην περιοχή.
  «Οι κύριοι που κάνουν αυτή την καταστροφή εδώ έρχονται για να πάρουν και όχι για να δώσουν. Το ελληνικό κράτος τους πληρώνει το kw 47 λεπτά, και τους δίνει και επιδότηση 40%. Απευθύνθηκα προσωπικά στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, όπως και όλοι μας επανειλημμένα, αλλά μας κορόιδεψαν», είπε ο κ Ζαχαρίας Ζωγραφάκης, κάτοικος Βρέλης, μιλώντας στη «Νέα Κρήτη». «Προσπαθούν να δημιουργηθούν συνεχόμενα 18-20 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύς περίπου 1,5 mwatt χωρίς να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε γίνει μάρτυρες μιας μεγάλης οικολογικής καταστροφής», τόνισε ο αρχιτέκτονας και κάτοικος της περιοχής Σήφης Μανουσιδάκης.
  Το κακό, όπως λένε, ξεκίνησε πέρυσι, όπου έγινε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο δίπλα ακριβώς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρέλης, σε ένα χώρο όπου προσφερόταν για τις εκδηλώσεις και τις πολιτιστικές δραστηριότητες των κατοίκων. Τώρα όλα έχουν ερημώσει δίνοντας τη θέση τους στα άψυχα υλικά των φωτοβολταϊκών πάνελ, με τους όποιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων αλλά και για τη φθορά του φυσικού κάλλους της περιοχής αυτό συνεπάγεται. Και όλα αυτά μια ανάσα από τον οικισμό… «Είμαι γέννημα-θρέμμα αυτής της περιοχής, που όμως τώρα την καταστρέφουν. Ποιος θα μπορέσει να κάνει άλλη επένδυση μετά από αυτό που γίνεται; Κάνεις μας δε θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις περιουσίες του από εδώ και στο εξής. Όλα θα γίνουν ρημαδιό», είπε ο κ. Μανόλης Ματαλιωτάκης, επίσης κάτοικος της περιοχής.
  «Προσπαθούμε να μη γίνουν τόσα πολλά φωτοβολταϊκά πάρκα, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το φυσικό και παραδοσιακό στοιχείο του οικισμού μας, ώστε να αξιοποιηθεί η περιοχή, που είναι δυο βήματα από τις Μοίρες. Το όλο έργο έχει ξεκινήσει να εκτελείται εδώ και περίπου ένα μήνα. Πέρυσι μάλιστα έγινε άλλο ένα φωτοβολταϊκό πάρκο και μας είχαν υποσχεθεί ότι δε θα γινόταν, όμως δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους. Μετά μας είπαν ότι το πάρκο θα γινόταν σε μια λογική απόσταση από τον οικισμό ώστε να μη δημιουργούνταν αστική όχληση. Με την τοποθέτησή τους όμως σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, τίθεται σε κίνδυνο και η δική μας υγεία. Παράλληλα μεγάλος είναι και ο κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς», είπε η κ. Κωνσταντίνα Μανουσιδάκη, επίσης κάτοικος της περιοχής.
  Θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία αλλά και το κράτος είναι, όπως λένε, διατεθειμένοι να έρθουν σε επαφή με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αλλά και να καταφύγουν στη νομική οδό προκειμένου να μπει τέλος στη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που, όπως αναφέρουν, προκαλείται. «Αυτό που θα κάνουμε είναι να απευθυνθούμε προσωπικά στην υπουργό την κ. Μπιρμπίλη, την οποία ακούσαμε να λέει στη γερμανική τηλεόραση ότι όποιος είναι παράνομος θα του αφαιρεθεί η άδεια. Παράλληλα θα ακολουθήσουμε τη νομική οδό και απευθυνόμενοι σε δικηγόρο θα καταφύγουμε σε μηνύσεις», τόνισε ο κ. Ζαχαρίας Ζωγραφάκης.

  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=830426&srv=95

 21. Κρήτη : Στο 16,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας said

  Στο επιπεδο- ρεκόρ του 16,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο, έναντι 15,9% τον προηγούμενο μήνα και 11,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
  Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε μηνιαία στοιχεία για την ανεργία.
  Σε ότι αφορά στην Κρήτη, τον Μάρτιο η ανεργία εκτινάχτηκε στο 14,5%, καταγράφοντας μέσα σε έναν χρόνο περίπου την ίδια αύξηση (2,5%) που είχε σημειώσει την τελευταία πενταετία.

  Έτσι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στην Κρήτη κατά τον μήνα Μάρτιο εμφανίζει συνολική άνοδο κατα 5,3% την τελευταία εξαετία :

  2011 : 14,5%
  2010 : 12%
  2009 : 10,3%
  2008 : 10,7%
  2007 : 10,0%
  2006 : 9,2%

  Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε μηνιαία στοιχεία για την ανεργία.
  Συνολικά σε ολόκληρη την χώρα, ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 811.340 άτομα, ο υψηλότερος που έχει καταγαρφεί, αυξημένος κατά 24.111 άτομα (3,1%) σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 και κατά 232.617 άτομα (40,2%) έναντι του Μαρτίου 2010.
  Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 4.185.325 άτομα, χαμηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το 2004, μειωμένο κατά 5,4% από το Μάρτιο του 2010. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.335.461 άτομα.
  Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 238.574 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2010 (-5,4%) ενώ αυξήθηκαν κατά 7.013 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (+0,2%).
  Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά είναι σε Νότιο Αιγαίο (30,4%), Ιόνια Νησιά (24,5%) και Δυτική Μακεδονία (20,6%). Στην Αττική, το ποσοστό αυξήθηκε 15,8% από 10,5% το Μάρτιο του 2010.
  Στους άνδρες, η ανεργία διαμορφώθηκε σε 13,8% από 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και στις γυναίκες σε 19,5% από 15,9%.
  Στις ηλικίες 15-24 ετών, το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύθηκε στο 42,5% από 29,8% το Μάρτιο του 2010, από 25 έως 34 στο 22,6% από 15,4% και από 34 έως 44 στο 13,1% από 10% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
  Στην Ευρωζώνη, η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 9,9% το Μάρτιο.

  flashnews.gr

 22. Ηράκλειο : Νέο Τελεσίγραφο εισαγγελέα για τον καταυλισμό στα 2 Αοράκια said

  Ξανά στην επιφάνεια τώρα το θέμα των αθίγγανων που εισέπραξαν τα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου αλλά δεν έφυγαν ποτέ από τον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια… Δύο περίπου χρόνια μετά τη «θύελλα» που είχε ξεσπάσει από την κινητοποίηση του εισαγγελέα Ηρακλείου Νίκου Μαρκάκη, τις συσκέψεις επί συσκέψεων, τα τελεσίγραφα και τις κινητοποιήσεις τότε των αθίγγανων, ο εισαγγελέας Ηρακλείου επανέρχεται τώρα δριμύτερος, προετοιμάζοντας την «έξωση» όσων οικογενειών διαμένουν αδικαιολόγητα στον καταυλισμό, από τη στιγμή που έχουν λάβει τα δάνεια για να αναζητήσουν αλλού μια στέγη…
  Την επανακινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για το εν λόγω θέμα, που αποτελεί ομολογουμένως «καυτή» πατάτα αφού υπάρχουν πολλές κοινωνικές πτυχές και προεκτάσεις, ήρθε να σηματοδοτήσει η χθεσινή σύσκεψη του εισαγγελέα με τα στελέχη του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος πήρε τώρα, μετά την κατάργηση της Νομαρχίας Ηρακλείου, την ευθύνη στην «πλάτη» του.

  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=830422&srv=95

 23. Ηράκλειο : 20 Ιουνίου 2011 Ημέρα Δράσης για τη σωτηρία του χώρου της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών said

  Οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθες Ηρακλείου» οργανώνουν ανοικτή δημόσια εκδήλωση – συζήτηση για την αποτροπή των σχεδίων εκποίησης και ιδιωτικοποίησης της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών, για την ολοκλήρωση του δημόσιου σχεδιασμού με τη δημιουργία υποδομών πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής.

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011, στις 19:00′ στο χώρο της βάσης (προαύλιο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης – Ταβέρνα «ΚΡΗΤΕΣ»).

  Θα ακουλουθήσει μουσική βραδιά με τη φιλική συμμετοχή του Ross Daly.

  http://pokoipe.blogspot.com/

 24. Ρέθυμνο : Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών ενάντια στις διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού said

  Η Εναλλακτική Κίνηση χαιρετίζει το «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας» (Athens Pride) που διεξάγεται σε όλο τον κόσμο και στην Αθήνα σε ανάμνηση της βίαιης επίθεσης από βαριά οπλισμένη ομάδα της αστυνομίας σε θαμώνες του μπαρ Στόνγουολ της Νέας Υόρκης.

  Η συντονισμένη αγανάκτηση του συγκεντρωμένου πλήθους απέναντι στη βίαιη καταστολή μιας ψυχαγωγικής βραδιάς αναγνωρίστηκε ως συμβολική αφετηρία του κινήματος διεκδίκησης του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης του σεξουαλικού προσανατολισμού.

  Σήμερα τα Φεστιβάλ και οι Παρελάσεις Pride – Υπερηφάνειας έχουν μετατραπεί σε εκδηλώσεις που γιορτάζουν τη Λεσβιακή, Γκέι, Αμφιφυλοφιλική και Τρανσεξουαλική (LGBT) διαφορετικότητα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και εφαλτήριο για την προβολή και τη διεκδίκηση των LGBT δικαιωμάτων.

  Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων σεξουαλικού προσανατολισμού, για την αναγνώριση του ομοφοβικού εγκλήματος στην οικογένεια και στους κοινωνικούς χώρους, την ποινικοποίηση και τιμωρία κάθε διάκρισης που γίνεται λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή και λόγω ταυτότητας φύλου, την κατάργηση των διακρίσεων στο στρατό καθώς και την θέσπιση της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας για όσους πολίτες το επιθυμούν.

  Επίσης διεκδικούμε την κατάρτιση νομοθετικού πλαισίου για τη συμβίωση μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την παροχή δυνατότητας να δημιουργήσουν οικογένεια, είτε ως φυσικοί γονείς, είτε με υιοθεσία. Επίσης ζητούμε την εφαρμογή του προτεινόμενου από την κυβέρνηση συμφώνου συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια καθώς και την παραχώρηση ασύλου σε ομοφυλόφιλους/ες, αμφισεξουαλικούς/ες, τρανσεξουαλικούς/ες που στη χώρα τους κινδυνεύουν εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

  Τη στιγμή που τα φαινόμενα σεξιστικής βίας πολλαπλασιάζονται στην κοινωνία, – όπου νέα παιδιά κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά στο σχολείο από συμμαθητές και δασκάλους λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ή που νέοι και νέες στο χώρο εργασίας τους αναγκάζονται να κρύβουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα υπό το φόβο της απόλυσης, εμείς δεν έχουμε περιθώριο να κλείνουμε τα μάτια. Η κοινωνική περιθωριοποίηση, η βία απέναντι στους ανθρώπους με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως επίσης και η εμπορευματοποιημένη καρικατούρα τους που προβάλλεται στα ΜΜΕ, αποτελούν αναμφίβολα εκφάνσεις ακραιφνούς κοινωνικού ρατσισμού.

  Ιδιαίτερα τώρα που οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες σε όλα τα επίπεδα, είναι εξαιρετικά αναγκαίο να αντισταθούμε στην κοινωνική περιθωριοποίηση ανθρώπων για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις προωθώντας ακτιβιστικές αντισεξιστικές δράσεις, αλλά και εμβαθύνοντας τη θεωρητική και πολιτική συζήτηση σε σχέση με το LGBT κίνημα. Σπάζοντας τη σιωπή που συντηρεί τον κοινωνικό συντηρητισμό διεκδικούμε την ισότητα όλων των πολιτών και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάρριψη και του τελευταίου ψήγματος σεξισμού και ομοφοβικών αντιλήψεων που μπορεί να διαπερνά τις κοινωνικές και πολιτικές μας σχέσεις.

  Καλούμε τον Δήμο Ρεθύμνης και τους φορείς της πόλης να εντάξουν στην ατζέντα τους τα παραπάνω προβλήματα και να αγωνιστούμε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων σεξουαλικού προσανατολισμού.

 25. Ηράκλειο : Προβολές στη πύλη του Αγίου Γεωργίου 8/6/11-ώρα:20:30 said

  Την Τετάρτη 8/6 μετά τις 20:30 θα προβληθούν διάφορες ταινίες μικρού μήκους στα σκαλάκια της πύλης του Αγίου Γεωργίου
  http://aganaktismenoihrakleio.blogspot.com/

 26. Καστέλλι : Αναβάλεται για τον Οκτωβρη η δημοπράτηση του αεροδρομίου said

  Στις 18 Οκωβρίου θα γίνει τελικά-αν προχωρήσει το έργο- η προγραμματισμένη για σήμερα δημοπράτηση του αεροδρομίου Καστελλίου Εργοληπτικές εταιρείες και υπουργείο Υποδομών, έχουν άτυπα συμφωνήσει να αναβληθεί για μερικούς μήνες ο διαγωνισμός, ώστε να δουν εάν μπορούν να συμφωνήσουν στις νέες βελτιώσεις-υποτιμήσεις του έργου που ζητούν οι επίδοξοι ανάδοχοι, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων! Στο μεταξύ, σενάρια και πολλά ερωτηματικά, προκαλεί η αναμόχλευση της υπόθεσης του λοξού διαδρόμου .

  Η δημοπρασία μετά από πολλές αναβολές είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο Υποδομών, αλλά
  δεν θα γίνει. Όπως είχε αναφέρει από τις 13 Μαϊου και το cretalive(εδω) και την προηγούμενη εβδομάδα ανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός κ.Ρήγας θα υπάρξει ολιγόμηνη αναβολή. Ο υπουργός κ.Ρέππας υπέγραψε την απόφαση(δειτε εδώ) για τη νέα ημερομηνία δημοπράτησης του έργου που θα δώσει τον χρόνο σε όλους να ξαναδούν το θέμα, να εξεταστούν και τα αιτήματα των εταιρειών’. .
  Το έργο είναι ακριβό, οι εργολάβοι…αντιδρούν και θέλουν ‘κούρεμα’ τόσο σε επίπεδο διαδρόμου και κτιρίων για να πέσει ο προϋπολογισμός. Και αν αυτά είναι τα…εύκολα και για την κυβέρνηση τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις είναι άλλα με κυριότερα δύο:
  -ποιος θα κατασκευάσει το δρόμο και πόσα…ακόμη αντισταθμιστικά θα πάρουν, ήτοι τα περιφερειακά αεροδρόμια που ζητούν!
  Ειδικά στην περίπτωση του νέου δρόμου το Δημόσιο ούτε μπορεί ούτε θέλει να κατασκευάσει τη βασική οδική αρτηρία προς το αεροδρόμιο Καστελλίου άνευ της οποίας ξέρουν οι πάντες ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο έργο.
  Και επιπλέον δανεισμός σε μια τέτοια περίοδο είναι μάλλον απαγορευτικός…

  Με βάση αυτά τα δεδομένα οργιάζουν τα σενάρια για τον λοξό διάδρομο, μια υπόθεση που αναβιώνει μετά από 8 χρόνια! Όπως έγραψε το cretalive (εδω)το περασμένο Σάββατο ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε επισήμως όλους τους φακέλους και τις μελέτες της υπόθεσης του λοξού διαδρόμου που εκπόνησε (μέχρι το 2003) ο ΟΑΝΑΚ- ήταν το έργο που είχαν κάποιοι οραματιστεί από τη δεκαετία του ’80 για να λύσουν το πρόβλημα επέκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου- με το διάδρομο μέσα στη θάλασσα-και ταυτόχρονα να απομακρύνουν τον κίνδυνο ατυχήματος σε κατοικημένη περιοχή, ενώ θα περιόριζαν τις συνέπειες από τα καιρικά προβλήματα ,οι νοτιάδες κλείνουν το αεροδρόμιο… Το έργο του λοξού ξεκίνησε ως μακρινό όνειρο για να λυθεί το πρόβλημα της Αλικαρνασού, αλλά έγιναν μια σειρά από μελέτες και τελικά έφτασε στο στάδιο λίγο πριν τη δημοπράτηση. Από τον μεγάλο λοξό, πήγαν στον…μικρό, μετά ξανά στον μεγάλο και στο τέλος είπαν να κάνουν ένα…μικρό! Σήμερα αποδεικνύεται ότι πολλοί περισσότεροι από όσοι το έλεγαν δημόσια το συζητούν, ενώ το…καλοβλέ-
  πει και ο δήμος Ηρακλείου που μάλλον δεν θέλει να χάσει το αεροδρόμιο από τα διοικητικά του όρια…

  Το έργο του λοξού που ετοιμαζόταν επί 15 σχεδόν χρόνια εγκαταλείφθηκε όταν ο τότε υπουργός κ.Βερελής το 2003 παρουσίασε το σχέδιο για το αεροδρόμιο Καστελλίου.

  http://www.cretalive.gr/new/37907/crete/Gia_ton_Oktobrio_metatithetai_%28pali%29_i_dimopratisi_tou_aerodromiou

 27. Ιεράπετρα : 13η μέρα Κατάληψης του Δημαρχείου said

  13η ημέρα κατάληψης στο δημαρχείο Ιεράπετρας
  Ενημερώθηκε: 07.06.2011 // 12:05
  Κατάληψη … μετά μουσικής!

  Για 13η ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη στο Δημαρχείο Ιεράπετρας, με τις προγραμματιζόμενες – για σημέρα δράσεις – να περιλαμβάνουν καθιστική διαμαρτυρία σε διάφορα σημεία της πόλης στις 19.30.

  Στις 22.00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ελληνική και ροκ μουσική.

  Τη συμπαράστασή του στον αγώνα κατοίκων και φορέων της Ιεράπετρας δηλώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου με ψήφισμα που εξέδωσε.

  Ωστόσο ήδη έχει παρέμβει ο Εισαγγελέας ζητώντας την άρση της κατάληψης, προκειμένου να λειτουργήσει το δημαρχείο, να εξυπηρετηθούν οι δημότες και να μπορέσει και ο δήμαρχος να πάει στο γραφείο του, καθώς υπάρχουν αρκετά ζητήματα σε εκκρεμότητα.

  http://www.cretalive.gr/new/37948/crete/Katalipsi_…_meta_mousikis

 28. Ρέθυμνο : Κατάληψη του ΤΕΙ said

  Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Σπουδαστών ΤΕΙ Ρεθύμνου.
  -Κατάληψη του τμήματος απο Δευτέρα 6/6 μέχρι την Τετάρτη 8/6.-Δημιουργία Συντονιστικού Κατάληψης για την οργάνωση των κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων.-Ο Σύλλογος θα επιδιώξει κοινό αγώνα με τους καθηγητές του τμήματος.
  -Ο Σύλλογος στηρίζει τις συγκεντρώσεις του κινήματος των αγανακτησμένων πολιτών.-Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 8/6 στις 12:00.-Συμμετοχή του Συλλόγου στην Γενική Απεργία στις 15 Ιουνίου με κατάληψη του τμήματος.

  Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:»Table Normal»; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:»»; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:»Liberation Serif»,»serif»;}

  Το ΤΕΙ κλείνει!!!

  Ο Σπουδαστικός Σύλλογος του ΤΕΙ Ρεθύμνου με απόφαση Γενικής Συνέλευσης τελεί υπο κατάληψη απο Δευτέρα 6 Ιουνίου μέχρι Τετάρτη 8 Ιουνίου αντιδρώντας στην πρόσφατη Υπουργική απόφαση, που ισχύει για όλα τα ΤΕΙ της χώρας, η οποία ορίζει την πρόσληψη έκτακτων-ωρομισθίων καθηγητών ανα τμήμα. Συγκεκριμένα αναφερεται πως τα τμήματα τα οποία έχουν 15 μέλη Ε.Π, (μόνιμους καθηγητές) δεν θα μπορούν να προσλάβουν νέους. Για τα τμήματα τα οποία έχουν λιγότερους απο 15 μέλη Ε.Π θα προσλάβουν ελλειπή αριθμό καθηγητών.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των καθηγητών στο τμήμα μας είναι έκτακτοι και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που ουσιασικά σηκώνουν το βάρος της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Σύμφωνα με την νέα αυτή νομοθεσία όλα τα μαθήματα(θεωρίες και εργαστήρια)θα διδάσκονται απο μόνιμους καθηγητές και απο έναν μικρό αριθμό έκτακτων και ωρομίσθιων, το οποίο συνεπάγεται αρχικά την ελλειπή μόρφωση και γνώση που απαιτείται για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τις ώρες των καθηγητών δηλαδή επιπλέον φόρτος εργασίας και θα υπάρξει μείωση εργαστηριακών τμημάτων με αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό σπουδαστών σε κάθε τμήμα. Λαμβάνοντας υπόψην και το γεγονός ότι το τμήμα μας έχει περιοσρισμένες αίθουσες εργαστηρίων αλλά και συγκεκριμένο αριθμό σπουδαστών που μπορούν να δεχτούν.

  Τίποτα απο όλα αυτά δεν είναι τυχαίο. Ήδη απο το Σεπτέμβριο έχει ψηφιστεί η μείωση του προυπολογισμού απο την Διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης κατα 30% και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι οι καθηγητές μας ήταν 4 μήνες απλήρωτοι. Η λογική αυτή του Υπουργείου Παιδείας αποσκοπεί στην υποβάθμιση των ιδρυμάτων μέχρι και την συγχώνευση ή ακομά και το οριστικό κλείσιμό τους.

  Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν, η οποία κάτω απο τις επιταγές του μνημονίου που ήρθε παράνομα πέρισυ το καλοκαίρι, έχουν ως στόχο την καταπάτηση κάθε δημόσιου αγαθού όπως Παιδεία-Υγεία-Εργασία, καθώς και όλων των κοινωνικών κεκτημένων.

  Εμείς ως Σπουδαστές του ΤΕΙ Ρεθύμνου αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις συγκεντρώσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα και να τις μαζικοποιήσουμε με την παρουσία μας. Καλούμε όλο το ρεθυμνιώτικο λάο να αντιδράσει και να ξεσηκωθεί απέναντι σε όλα αυτά καθώς και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις μας για να μην κλείσει το ΤΕΙ Ρεθύμνου.

  Διεκδικούμε

  • Κατάργηση της υπουργικής απόφασης

  • Μονιμοποίηση των καθηγητών και νέες προσλήψεις

  • Αξιοπρεπή χρηματοδότηση για την εκπαίδευση

  • Λύση στο κτιριακό

  • Όχι στο νέο πολυνομοσχέδιο

  • Όχι στο μνημόνιο

  • Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και όλες.

  Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Ρεθύμνου

 29. Ρέθυμνο : στάση εργασίας των Γιατρών 8/6/2011 said

  Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου, απο τις 10.00 έως τις 14.30.

  Στην σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η κινητοποίηση πραγματοποιείται «ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη απαλλοτρίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τις ασφαλιστικές εταιρείες, για την αφαίρεση του δικαιώματος από τον κάτοικο αυτής της χώρας, της δωρεάν και ισότιμη υγείας, για την ακύρωση εργασιακών δικαιωμάτων με σκοπό την εκμετάλλευση του εργαζόμενου, με εμφανή πρόθεση δόλου κατά του δικαιώματος της ζωής του, για την εγκληματική αμέλεια με την οποία χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα της πρόσβασης των μεταναστών στις δομές δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα αύξηση κρουσμάτων μεταδοτικών, επικίνδυνων, και ξεχασμένων ασθενειών, για την εγκατάλειψη των ασφαλιστικών ταμείων και για τις απλήρωτες, από τον Δεκέμβριο, υπερωρίες».

 30. Xανιά : Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ανήκει στην τοπική κοινωνία said

  ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ
  http://www.haniotika-nea.gr/69056-%CE%A4%CE%BF%20%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%BF%20%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85%20%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CE%B9%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%20.html
  Από: Ελένη Φουντουλάκη
  Δημοσιεύθηκε στις: 06-06-2011

  Χιλιάδες Χανιώτες όλων των ηλικιών έδωσαν προχθές το ‘παρών’ στην 5η Γιορτή Διεκδίκησης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στον Αγιο Ιωάννη, στέλνοντας δυνατό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις και το στρατόπεδο να δοθεί στον χανιώτικο λαό για να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Με τους κατοίκους συντάχθηκε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Δημ. Λειψάκης, λέγοντας ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει το στρατόπεδο και ότι θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  Τη γιορτή διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και οι κάτοικοι της περιοχής, έξω από την πύλη του στρατοπέδου, όπου ο δρόμος μετατράπηκε σε έναν χώρο συνάντησης, επικοινωνίας και πραγματικής αναψυχής.
  Το πρόγραμμα περιελάμβανε ποδηλατοπορεία από την ομάδα «ΠοδηΛάτρεις», στις 6.30 το απόγευμα, με αφετηρία το Δημαρχείο Χανίων και κατάληξη στην είσοδο του στρατοπέδου.
  Παράλληλα, στον δρόμο, έξω από την πύλη του στρατοπέδου, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και μετά, πραγματοποιήθηκαν: Ζωγραφική και πηλός, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας, χαριστικό παζάρι, φαγητό.
  Παράλληλα, η γιορτή, όπως κάθε χρόνο, είχε και μουσική· έτσι μετά τις 8 το βράδυ τη βραδιά ‘έντυσαν’ με τις μελωδίες τους οι: ‘Χαλικούτηδες’ (Halikouti band), ‘Εντέχνως Λαϊκοί’ και ο Λεωνίδας Λαϊνάκης.
  Οπως ανέφερε το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, Αντώνης Αθανασάκης: ‘Το μήνυμα που εκπέμπει η φετινή γιορτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, λόγω των συγκυριών που ζει η χώρα μας. Και αυτό είναι πως πρέπει να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου για τη δυναμική διεκδίκηση του συνόλου του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ώστε να δημιουργηθεί το μητροπολιτικό πάρκο που χρειάζεται η πόλη των Χανίων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του Δήμου Χανίων και να ενεργοποιηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου’.
  ‘Είναι η 5η Γιορτή που διοργανώνουμε για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Πέρυσι πιστεύαμε ότι η φετινή γιορτή θα ήταν μόνο γιορτή και όχι διεκδίκηση, γιατί θεωρούσαμε ότι τα πράγματα είχαν δρομολογηθεί, αφού όλοι οι φορείς είχαν ομονοήσει. Ομως τελικά βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα φανταζόμασταν. Μας λένε ότι «η πατρίς κινδυνεύει» και πως πρέπει κι εμείς να συμβάλλουμε οικονομικά. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η φετινή είναι ίσως η πιο κρίσιμη χρονιά διεκδίκησης. Αν ο χανιώτικος λαός δώσει δυναμικό «παρών» και στείλει το μήνυμα μέσω των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αιρετών, δείχνοντας μαζί με εμάς ότι δεν κάνουμε πίσω, τότε ίσως το στρατόπεδο αποδοθεί στην τοπική κοινωνία’, ανέφερε το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών, κ. Χιωτάκης.
  Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου επεσήμανε πως: ‘Για μας η δημιουργία χώρων πρασίνου – χώρων ανάσας για την πόλη δεν μπαίνει σε παζάρια. Είναι ζήτημα μαζικών συλλογικών διεκδικήσεων, κάτι που σιγά – σιγά το κάνουν πράξη αρκετές ομάδες πολιτών και γειτονιάς στα Χανιά. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την υλοποίηση του πάρκου που όλοι οραματιζόμαστε. Ενός πάρκου συνάντησης, επικοινωνίας και πραγματικής αναψυχής των ανθρώπων. Οπως πέντε χρόνια τώρα με τις κινητοποιήσεις μας αναδείξαμε το θέμα, κερδίσαμε τη συμπαράσταση των Χανιωτών και των φορέων, έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι ολόκληρο το στρατόπεδο να αποδοθεί στον χανιώτικο λαό…’.

  Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
  Το «παρών» έδωσε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης, ο οποίος ανέφερε:
  ‘Είμαστε σήμερα όλοι εδώ προκειμένου να υπενθυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή την παραχώρηση στην τοπική κοινωνία του χώρου όπου στεγάζεται σήμερα το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι ο δήμαρχός μας, ο κύριος Σκουλάκης, σίγουρα θα ήταν σήμερα ανάμεσά μας, αλλά βρίσκεται στην Κύπρο μας, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Δήμου Χρυσοχούς με τον πρώην Δήμο Νέας κυδωνίας και σημερινής Δημοτικής Ενότητας, που πλέον ανήκει στον Δήμο Χανίων. Μια και κάνουμε αναφορά για το θέμα αυτό να σας πω ότι ο κύριος Σκουλάκης είχε στην Κύπρο συναντήσεις με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, με τον δήμαρχο Πάφου, αλλά και με άλλους αξιωματούχους για θέματα που αφορούν το Κυπριακό, αλλά και τις περαιτέρω σχέσεις της μεγαλονήσου με τον Δήμο Χανίων. Συνεχίζοντας για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να σας υπενθυμίσω ότι για τη Δημοτική Αρχή υπάρχει η προεκλογική δέσμευση για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου και να είστε σίγουροι, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές και ο κύριος Σκουλάκης, ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα γίνουν πράξεις, άσχετα απ’ το πολιτικό κόστος, διότι ο στόχος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων και όσο γίνεται να αποδοθούν περισσότεροι ελεύθεροι χώροι για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, δηλαδή για τις επόμενες γενιές. Τελειώνοντας θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι μετά από τις θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και όταν θα μας γίνουν αυτές γνωστές, άσχετα από τις όποιες φωνές που ακούγονται, το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο και θα καλεστούν όλοι οι φορείς που έχουν εμπλακεί τόσα χρόνια τώρα στη διεκδίκηση του στρατοπέδου και θα καταθέσουν τις θέσεις τους. Ολοι μαζί, δήμαρχος Χανίων, δημοτικοί σύμβουλοι και φορείς, λοιπόν, θα συναποφασίσουμε για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Οχι εκπλήξεις, όχι παραγκωνισμοί φορέων, αλλά όλοι μαζί, μια γροθιά η τοπική κοινωνία θα κάνει το χρέος της απέναντι στις επόμενες γενιές’.

 31. Ηρακλειο: Προβολές στη πλατεία Ελευθερίας said

  Πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ και ταινιών για την Κυριακή 5/6

  18:00 To δόγμα του σοκ –ντοκιμαντέρ βασισμένο σε βιβλίο της Naomi Klein
  19:30 Το ταγκό της οργής (χρεωκοπία Αργεντινής) – ντοκιμαντέρ Εξάντα
  21:00 Debtocracy – Ντοκιμαντέρ των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη για το χρέος της Ελλάδας
  22:30 Ο βασιλιάς –Ταινία του Νίκου Γραμματίκου

  http://aganaktismenoihrakleio.blogspot.com/

 32. Ηράκλειο : Συζήτηση για την οργάνωση του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας από το σύλλογο ανέργων said

  Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Maydays-delayed-2011» ο σύλλογος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων θα συμμετάσχει στην συζήτηση με τίτλο «H οργάνωση του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας, το αντικαταθλιπτικό της εποχής μας!» την Παρασκευή 3/6 στις 19:30 που αποτελεί την κεντρική εκδήλωση της πρώτης ημέρας με την παρουσία σημαντικών ομιλητών από την Κρήτη και την Ελλάδα.

  Θα τοποθετηθούν οι Κώστας Βαμβακάς (Πρόεδρος Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής), Κώστας Μπατσαλιάς (ψυχίατρος), Ανδρέας Ξανθός (μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ, μέλος συντονιστικού πρωτοβάθμιων σωματείων Ρεθύμνου) και θα συντονίζει ο Δημήτρης Γουρνιανάκης (εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, αντιπρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων).

  Με τα επίπεδα ανεργίας να φτάνουν το 15% και οι άνεργοι στο Ηράκλειο τους 30.000. Την ανασφάλεια να είναι κανόνας στις εργασιακές σχέσεις. Την κατάθλιψη να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στην νεολαία και τις αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους να είναι δεκάδες σε ολόκληρη την Κρήτη, είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον αυτό δεν μας χωρά. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη συζήτηση γύρω από την οργάνωση του κόσμου της επισφάλειας και της ανεργίας, να εξηγήσουμε το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των αυτοκτονιών στο νησί, να αναδείξουμε εναλλακτικά παραδείγματα οργάνωσης των από τα κάτω στην περίοδο της κρίσης και του μνημονίου.

  Καλούμε όλους τους Ηρακλειώτες, αλλά κυρίως τους ανέργους και τους επισφαλώς εργαζομένους να συμμετάσχουν στην συζήτηση, να προβληματιστούν και να προτείνουν λύσεις και ιδέες.

 33. Χανιά : Η διαπλοκή τοπικών παραγόντων με τη βάση της Σούδας said

  Από τις διαρροές απόρρητων τηλεγραφημάτων του State Department μέσω του δικτύου Wikileaks.

  UNCLAS SECTION 01 OF 02 ATHENS 000625

  SIPDIS

  SIPDIS
  SENSITIVE

  E.O. 12958: N/A
  TAGS: MARR PREL GR
  SUBJECT: SEA CHANGE AT SOUDA BAY: NEW LOCAL POLITICIANS
  SEEK BETTER RELATIONS

  1. (SBU) SUMMARY: During a March 22 visit to Crete to attend
  the retirement ceremony for departing Captain Sale,
  Ambassador met local mayors and the new nomarch (governor) of
  Chania. The positive reception Ambassador received was
  markedly different from his very frosty meetings with the old
  leftist leadership and augured well for good cooperation
  between the local communities and Souda Bay NSA. The new
  local politicians stressed their desire for more USN ship
  visits and promised to do what they could to resolve
  outstanding issues, such as the stalled Marathi fuel
  pipeline. END SUMMARY.

  SEA CHANGES AT SOUDA BAY
  ————————

  2. (SBU) On March 22, Ambassador traveled to Crete to deliver
  the keynote address at the retirement ceremony for Souda Bay
  Naval Support Activity (NSA) commander Captain Steven Sale.
  Ambassador also paid calls on several local politicians with
  whom Souda NSA deals on a regular basis, including Governor
  (Nomarch) of Chania Grigoris Archondakis, Mayor of Chania
  Kiriakos Virvidakis, and Mayor of Akrotiri Mikalis Kynigos.
  Virvidakis had previously served as mayor and was re-elected
  in the October 2006 local elections. Archondakis and Kynigos
  are new to their positions. All three are members of New
  Democracy.

  3. (SBU) Overall, the meetings focused on the need for good
  relations and cooperation. Such discussions in another
  context would be unremarkable but in the case of Souda Bay
  represented a radical change from the situation that had
  prevailed for the last several years. Previously, local
  leftist politicians were openly hostile to Souda Bay NSA and
  had little interest in visits by USN ships, despite the
  substantial financial benefits local communities reap from
  port calls. The tenor of the Ambassador,s meetings with the
  new local leadership, in contrast, augured well for
  cooperation and good relations. Indeed, the new atmosphere
  was evident from the start of the day, when the governor and
  two mayors attended the retirement ceremony — the first time
  in memory that local Cretan politicians had attended an
  official function at Souda Bay NSA.

  GOVERNOR PLEADS FOR SHIP VISITS
  ——————————-

  4. (SBU) Chania Governor Archondakis, owner of a small local
  pharmacy chain, as well as a resort hotel that caters to
  handicapped customers, told Ambassador a «radical change» had
  taken place in local politics. One of his top priorities was
  to strengthen ties between the Chania community and the U.S.
  Naval base. That would not only bring economic benefits but
  would also demonstrate the changed political atmosphere.
  Ambassador underscored the desire of Souda Bay NSA and the
  Embassy to increase the number of port calls by USN ships,
  explaining that fewer ships had visited recently because of
  the increased tempo of USN operations in the Persian Gulf and
  elsewhere. These operations left little time for shore leave
  and goodwill visits, though Ambassador expected that
  situation to change in the near future.

  5. (SBU) Ambassador also noted the impact of the black-dye
  fuel issue. (NOTE: GoG regulations require tax-exempt fuel
  sold on local markets to international buyers to contain
  black dye as a safeguard against re-sale, but USN rules
  require purchasing only «clear and bright» fuel. Many USN
  ships, thus, have taken their business to other countries.
  END NOTE.) Another important issue was the construction of a
  new fuel pipeline from the Marathi piers to the Souda Bay air
  station. The governor understood both issues well and
  promised to do what he could to get them solved. He had
  already spoken to the mayor of Akrotiri, where the dig
  permits for the pipeline must be issued, and believed he was
  favorably disposed.

  OLD HAND IN CHANIA
  ——————

  6. (SBU) Mayor of Chania Virvidakis — a physician and a
  cousin of FM Dora Bakoyannis — already demonstrated goodwill
  toward Souda Bay NSA during his first term but was equally
  focused on getting more ships, both military and tourist, to
  visit. The mayor had two projects in the works to make
  Chania more attractive: an infrastructure renewal focused on

  ATHENS 00000625 002 OF 002

  repairing roads and planting more trees, and a cultural
  renewal focused on repairing monuments and building museums
  and other cultural attractions. In response to the mayor,s
  plans to establish a Mediterranean architectural center, the
  Ambassador offered to invite his brother-in-law, a professor
  of architecture at the University of Hawaii specializing in
  energy efficient designs, to address one of the center,s
  conferences. With the mayor, Ambassador also noted the
  negative impact of the fuel-dye issue on USN ship visits.

  A GREENHORN, BUT SAVVY
  ———————-

  7. (SBU) Akrotiri mayor Kynigos noted a somewhat
  anti-American climate in Crete but argued that it was no
  worse than elsewhere in Greece. He also argued that it was
  directed not at Americans, but at American foreign policy.
  He added, however, that his job was not foreign policy but
  the well-being of Akrotiri. He said he had already met
  Captains Sale and McDonough and looked forward to good
  relations. He lobbied for locals getting more jobs at Souda
  Bay NSA, which would help improve their attitude towards the
  base, and suggested the base make an effort to buy more local
  agricultural products for provisioning ships.

  8. (SBU) Ambassador thanked the mayor for attending the
  retirement ceremony, noted the desire of the Embassy and
  Souda Bay NSA to increase the base,s economic benefits to
  the community — particularly through more ship visits — and
  asked the mayor for his help with approval of the fuel
  pipeline, which was not only necessary but also a gesture of
  good will. The mayor responded that he had been in office
  only two months and such things took time. Nevertheless, the
  mayor said he would do what he could to help.

  COMMENT
  ——-

  9. (SBU) Embassy Athens is sorry to see Captain Sale retire.
  Steve has done an excellent job in reaching out to the local
  communities on Crete, in addition to managing Souda Bay NSA
  very well. He is a first-rate diplomat. We look forward to
  working with his successor, Captain McDonough, who intends to
  continue Captain Sale,s outreach efforts. Embassy will do
  everything it can to support him and Team Souda.
  RIES

  wikileaks.ch/cable/2007/03/07ATHENS625.html

  =========================================

  VZCZCXRO3408
  OO RUEHBC RUEHDE RUEHIHL RUEHKUK
  DE RUEHTH #0872 1221516
  ZNY SSSSS ZZH
  O 021516Z MAY 07
  FM AMEMBASSY ATHENS
  TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 8944
  INFO RUCNRAQ/IRAQ COLLECTIVE PRIORITY
  RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITY
  RUEKJCS/SECDEF WASHDC PRIORITY
  RUEKJCS/OSD WASHDC PRIORITY
  RHEHNSC/NSC WASHDC PRIORITY
  RUEKJCS/JCS WASHDC PRIORITY

  S E C R E T ATHENS 000872

  SIPDIS

  SIPDIS

  E.O. 12958: DECL: 04/30/2017
  TAGS: MARR MASS MOPS PREL PTER IZ GR
  SUBJECT: GREECE AND CONTRIBUTIONS TO IRAQ

  REF: A. SECSTATE 55436
  B. ATHENS 763

  Classified By: AMBASSADOR CHARLES RIES. REASONS 1.4 (B) AND (D).

  1. (S) SUMMARY: Per ref a, Embassy has assessed Greece’s
  ability and willingness to contribute military or civilian
  resources to enhance the security mission in Iraq. Greece
  has made financial, logistical, equipment, and training
  contributions to Iraq and may be amenable to further similar
  contributions. Greece has not contributed troops or other
  personnel, however, and is highly unlikely to do so in the
  future. END SUMMARY.

  GREECE’S RECONSTRUCTION EFFORTS
  ——————————-

  2. (C) GoG contacts have told us Greece contributed more than
  14.5 million euros to Iraq, three million of which went to
  the UNDP trust fund (500K for elections, 600K for general
  development projects, and 1.9M for de-mining). The remainder
  (11.5M) represented bilateral assistance to Iraq focused on:
  health, education, de-mining, emergency situations relief,
  and aid to vulnerable women and children. Our contacts
  underscored that these contributions
  represented only those undertaken through the MFA. They
  noted that Greeks were generous in giving to humanitarian
  causes, and it was possible that private Greek organizations
  had also contributed substantial sums in addition to the MFA
  amounts, though they had no data on possible private
  contributions. In 2004-2005, Greece also contributed 500K
  euros to the UN trust fund for protection of UN forces in
  Iraq and is considering doing so again following the December
  2006 appeal by the UN SYG.

  MILITARY CONTRIBUTIONS
  ———————-

  3. (C) At the start of the Iraq war, Greece provided
  extensive support for aircraft refueling and other logistical
  activities at Souda Bay in Crete. Greek Special Forces teams
  were employed on the high ground above Souda Bay for several
  months to provide security for U.S. military operations
  there. The Greek military took every available fuel truck
  and driver to help deliver aircraft fuel to the U.S. Naval
  Support Activity airfield, which enabled U.S. KC-135
  refueling aircraft to refuel every B-52 striking Iraq from
  the west. When it became evident that even more fuel was
  needed, the Greek Air Force diverted 100 percent of their
  115th Fighter Wing’s fuel pipeline at Souda Bay to serve the
  U.S. effort. In the last 18 months, the Greek MOD has
  contributed 100 former East German armored personnel carriers
  (BMPs) and 4.5 tons of ammunition to the Iraqi army, provided
  training in Athens for five Iraqi physicians, and trained 30
  Iraqi military personnel in Bulgaria for two weeks last
  August.

  WHAT MORE TO EXPECT
  ——————-

  4. (S) The GoG may be amenable to making further financial,
  equipment, or training contributions. Deputy FM Stylianides
  was to attend the signing of the International Compact with
  Iraq, which we interpret as a signal of the GoG’s willingness
  to continue to play a role in Iraqi reconstruction.
  Opposition to the war in Iraq remains very high in Greece,
  however, and politicians from the governing New Democracy
  party and opposition PASOK would regard as political suicide
  any suggestion of sending Greek forces or other personnel to
  Iraq. This is even more true with elections likely as early
  as September or October.
  RIES

  wikileaks.ch/cable/2007/05/07ATHENS872.html

  ========================================

  VZCZCXRO5551
  OO RUEHNP
  DE RUEHTH #1521/01 2110803
  ZNY CCCCC ZZH
  O 300803Z JUL 07
  FM AMEMBASSY ATHENS
  TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 9812
  INFO RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITY
  RUEHNP/AMCONSUL NAPLES PRIORITY 0021
  RUEKJCS/OSD WASHINGTON DC PRIORITY
  RHMFISS/NAVSUPPACT NAPLES IT PRIORITY
  RHMFISS/CDR USEUCOM VAIHINGEN GE PRIORITY
  RUEKJCS/SECDEF WASHINGTON DC PRIORITY
  RHMFISS/SECNAV WASHINGTON DC PRIORITY
  RHMFISS/NAVSUPPACT SOUDA BAY GR PRIORITY
  RUEKJCS/JOINT STAFF WASHDC PRIORITY

  C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 ATHENS 001521

  SIPDIS

  SIPDIS

  E.O. 12958: DECL: 07/26/2017
  TAGS: GR MOPS PGOV PREL
  SUBJECT: GREECE: CRETAN GOVERNOR WANTS MORE USN SHIP VISITS

  REF: ATHENS 625

  Classified By: CHARGE D’AFFAIRES THOMAS COUNTRYMAN. REASONS 1.4 (B) AN
  D (D).

  1. (C) SUMMARY: In a July 19 meeting with CDA, Governor
  (Nomarch) Grigoris Archondakis of the Chania district of
  Crete (where Souda Bay Naval Support Activity (NSA) is
  located) said it was important to get more U.S. ship visits,
  not so much for the economic benefits, substantial as they
  may be, but for the «political benefit» of demonstrating U.S.
  support. The governor, who ran on the New Democracy ticket,
  believed PM Karamanlis himself may not yet know when the next
  elections would occur — the governor preferred October —
  but said he advocated the PM take a more liberal (i.e.,
  free-market) approach to governance issues. On economic
  issues, the governor said tourist revenues were up again this
  year by 6-7 percent and outlined several infrastructure
  improvements projects that indicated his district was on the
  upswing. END SUMMARY.

  MORE SHIP VISITS, PLEASE
  ————————

  2. (C) Charge d’Affaires a.i. Thomas Countryman and
  DepPolCouns traveled to Chania to participate in the 99th
  meeting of the U.S.-Greece Joint Commission (reported septel)
  and to take part, respectively, in the high school and
  college programs of the Greek Association for Atlantic and
  European Cooperation. We also took the opportunity to pay a
  call on the governor, who was elected last October on a
  platform advocating more U.S. and other NATO ship visits.
  (NOTE: Archondakis replaced a socialist of PASOK’s left wing,
  who actively sought to discourage NATO ship visits to Chania.
  NATO obliged and the consequent drop in revenue to local
  businesses created sufficient economic pain for the local
  population that voters turned out the previous governor in
  favor of Archondakis. See reftel. END NOTE.)

  3. (C) Archondakis said it was important to get more NATO,
  and especially USN, ship visits to Chania. This was not so
  much for the economic benefits that the visits would bring —
  although those were substantial and much appreciated.
  Rather, it was for the «political benefit» visits brought in
  terms of showing U.S. support to the local community, which
  he claimed was very pro-U.S. despite a small, very vocal
  communist minority. Archondakis argued this was also the
  case in terms of increasing purchases of locally produced
  and/or supplied commodities by Souda Bay NSA. (NOTE: Souda
  Bay NSA estimates that apart from ship visits, the base
  itself annually pumps approximately 25 million USD into the
  local economy in terms of wages, rents, etc. The governor
  would like to see this increased by expanding NSA local
  procurement to show the local population that the USN is a
  good and valuable neighbor. END NOTE.)

  ELECTIONS: SOONER THE BETTER
  —————————-

  4. (C) PM Karamanlis himself probably did not know yet when
  he would call the next elections, according to Archondakis
  but the governor believed they should be called soon. He was
  aware of ND’s recent slide in the opinion polls in relation
  to PASOK due to the social security bond scandal and the
  government’s seeming inability to control forest fires, which
  had just a few days prior destroyed large forest areas on
  Crete. But the governor believed ND needed the elections
  before the next EU budget, which could cause further voter
  resentment.

  5. (C) The governor also believed the PM should Qcored the importance of the
  rule-of-law issue for the current government, with which the
  governor also agreed.

  CHANIA ECONOMY ON THE UPSWING
  —————————–

  ATHENS 00001521 002 OF 002

  6. (C) Chania was experiencing a «good tourist year,» with
  revenues up six to seven percent, and most of these tourists
  were Scandinavians. To keep up with the tourist boom, the
  governor said an airport expansion was planned to be paid for
  by a tourist tax, as opposed to coming out of EU funds, which
  would be better spent on road projects. Roads were, in fact,
  a big problem, according to Archondakis. He had recently
  presented a 1.5 billion euro proposal to the Ministry of
  Construction for a road project, which would also be funded
  through tolls. In Souda Bay, a pier expansion was planned as
  well. These upward economic indicators were further
  bolstered by a thriving real-estate market, which the
  governor said was experiencing an increase in land prices.

  7. (C) COMMENT: The Chania district has experienced a
  political sea change since the local elections last fall.
  Previously, we dreaded paying calls on local politicians, who
  used the opportunity for negative grandstanding. Now, the
  governor and other local officials welcome our visits and
  encourage us to send more USN ships. We agree with the
  governor’s argument that more ship visits, as well as
  increased local purchasing by Souda Bay NSA, would provide
  significant political benefit. Souda Bay NSA is actively
  pursuing ways to increase its use of local procurement, and
  we encourage the USN to take advantage of the new welcoming
  attitude of Chania in its planning for ship visits.
  COUNTRYMAN

  wikileaks.ch/cable/2007/07/07ATHENS1521.html

  απο : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1299335

 34. Λασίθι : ΚΡΑΞΙΜΟ ΣΤΟΝ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ said

  Ακόμα και στην ήσυχη και πασοκοκρατούμενη Σητεία δεν βρίσκουν ησυχία οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
  Μαζεύτηκαν μια 30αριά άτομα έξω από το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ και περίμεναν τον υπουργό εργασίας με συνθήματα, ο υπουργός άργησε 45 λεπτά να έρθει και τελικά εμφανίστηκε με τη συνοδεία των τοπικών ομόσταυλων.
  Ήρθε ετεροχρονισμένα να μιλήσει για τον Καλλικράτη, το νόμο που έφερε την επαρχία Σητείας προ τετελεσμένων, δίχασε τον δήμο Σητείας, προσαρτώντας πραξικοπηματικά σε μια νύχτα την περιοχή Μακρύ Γιαλού στην Ιεράπετρα και δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στην κοινωνία.
  Τι ήρθε λοιπόν να κάνει εδώ εκ των υστέρων?
  Στα πρώτα λεπτά του βίντεο φαίνεται η διαμαρτυρία των Σητειακών και ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία κεγκέρογλου. Σεμινάριο – απολογία για την καταστροφή που μας έφεραν, τους αριθμούς που δεν βγαίνουν, τις δαπάνες του δημοσίου κλπ κλπ.

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1298440

 35. Λασίθι : Οχι αιολικό σταθμό στο Δάσος Κρούστα said

  Λαϊκή Συνέλευση οργανώνει η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κρούστα Λασιθίου την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 και ώρα 18.00.
  Θέμα της συνέλευσης, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση ο αιολικός σταθμός που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στην καρδιά του Δάσους του Κρούστα και η ανεπανόρθωτη οικολογική και αρχαιολογική καταστροφή που θα προκαλέσει στο περιβάλλον
  http://www.cretalive.gr/new/37418/crete/Den_theloun_aioliko_stathmo_sto_Dasos_Krousta_

Sorry, the comment form is closed at this time.